Βαγγέλης Λάσκαρης: «Είναι όμορφο όταν οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούμε την τέχνη μας για να μιλήσουμε για θέματα που απασχολούν την κοινωνία μας»

Η Νάντια Δαλκυριάδου μιλάει για την παράσταση «Οι γειτονιές του κόσμου»
6 Νοεμβρίου 2021
Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης: «Το έργο “Αγώνας Νέγρου και Σκύλων” ζητάει την απόλυτη συμμετοχή του θεατή»
8 Νοεμβρίου 2021
Η Νάντια Δαλκυριάδου μιλάει για την παράσταση «Οι γειτονιές του κόσμου»
6 Νοεμβρίου 2021
Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης: «Το έργο “Αγώνας Νέγρου και Σκύλων” ζητάει την απόλυτη συμμετοχή του θεατή»
8 Νοεμβρίου 2021

Ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Λάσκαρης.

 

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Σκηνοθετεί την παράσταση «The Prudes», κάνει σεμινάρια και κινηματογραφεί ένα καινούργιο project. Ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Λάσκαρης μιλάει για το θεατρικό έργο του Anthony Neilson που ανεβαίνει στον Πολυχώρο Vault, τη συνεργασία του με τους δύο ηθοποιούς της παράστασης και το επίκαιρο θέμα της που αφορά το κίνημα #ΜeΤoo.

«Είμαι πάντα σε αναζήτηση και πάντα ψάχνω καινούργια έργα που έχουν ενδιαφέρον» λέει ο Βαγγέλης Λάσκαρης. «Έργα που ανεβαίνουν στο εξωτερικό και μπορούμε να τα φέρουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στον Πολυχώρο Vault. Έτσι έγινε και με αυτή την υπέροχη κωμωδία του Anthony Neilson “The Prudes”.
Τη μετάφραση στα ελληνικά έχει κάνει ο Δημήτρης Κιούσης με τον οποίον είχαμε συνεργαστεί πρώτη φορά πριν δύο χρόνια περίπου όταν κάναμε τον “Συγγραφέα” του Τιμ Κράουτς. Ο Δημήτρης μένει μόνιμα στο Λονδίνο, παρακολουθεί τη θεατρική σκηνή εκεί και πάντα ό,τι βλέπει και του κάνει εντύπωση μας το στέλνει να το διαβάσουμε. Ανάμεσα στα έργα που μας είχε στείλει ήταν το “The Prudes” το οποίο και είχε δει τον Απρίλιο του 2018 στο Royal Court Theatre.
Το βρήκα πολύ ενδιαφέρον και αμέσως ξεκινήσαμε τη διαδικασία της μετάφρασης η οποία μας πήρε αρκετούς μήνες. Ήμασταν έτοιμοι να το ανεβάσουμε πέρυσι, αλλά μας πρόλαβε το lockdown».

 

Με αφορμή το κίνημα #ΜeΤoo

«Αυτό που έχει πολύ ενδιαφέρον είναι ότι το συγκεκριμένο έργο ξεκίνησε να το γράφει ο Anthony Neilson στο Λονδίνο μαζί με τους ηθοποιούς του με αφορμή το ξέσπασμα του #ΜeΤoo, το 2018» εξηγεί ο Βαγγέλης Λάσκαρης. «Μέσα στη δική μας καραντίνα, μια σειρά γενναίων αποκαλύψεων έφερε το κίνημα αυτό και στη χώρα μας. Ξαφνικά το θέμα του έργου γίνεται επίκαιρο, η ευθύνη του μεγαλύτερη για μας, διαβάζοντας το ανακαλύπτουμε πτυχές του και λεπτομέρειες που προηγουμένως δεν τις αναγνωρίζαμε τόσο καθαρά.
Ο συγγραφέας αποφάσισε με αφορμή τα γεγονότα αυτά να φτιάξει μια ιστορία πολύ αστεία, διάλεξε να γράψει μια κωμωδία. Καταλαβαίνετε πόσο επικίνδυνο μοιάζει αυτό και γιατί προηγουμένως μίλησα για ευθύνη. Οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές. Όμως αν το σκεφτούμε από τον Αριστοφάνη κιόλας, το θέατρο χρησιμοποίησε την κωμωδία για να μιλήσει για τα θέματα που ήταν πολιτικά επίκαιρα, και κυρίως όταν ήταν δύσκολα και σημαντικά. Είναι όμορφο όταν οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούμε την τέχνη μας για να μιλήσουμε για θέματα που απασχολούν τον κόσμο και την κοινωνία μας».

 

Οι δύο ηθοποιοί και το θέμα του έργου

«Με την Αγγελική Γρηγοροπούλου, η οποία ερμηνεύει την Τζες, γνωριζόμαστε αρκετά χρόνια» συνεχίζει ο Βαγγέλης Λάσκαρης, «Έχω δει αρκετές δουλειές της, ήταν πάντα στα πλάνα μου να δουλέψω μαζί της και το έφερε ο καιρός ώστε να γίνει αυτό τώρα. Με τον Θανάση Ισιδώρου, που ερμηνεύει τον Τζίμμυ, ήρθε φέτος να κάνει αντικατάσταση, γνωριζόμαστε μόνο λίγους μήνες. Και οι δύο είναι ένας πολύ ταλαντούχοι ηθοποιοί. Το σημαντικό είναι η σιγουριά που νιώθω μαζί τους και η εμπιστοσύνη που εμπνέουν πως όλα θα πάνε καλά. Νιώθω ασφαλής που έχουν την παράσταση στα χέρια τους. Ήταν μεγάλη ευτυχία που βρεθήκαμε και καταφέραμε να δουλέψουμε μαζί.

Ο Τζίμμυ και η Τζες, είναι ένα ζευγάρι, οι Προυντς, που από την πρώτη σκηνή του έργου μαθαίνουμε ότι είναι εννιά χρόνια μαζί, δεν είναι σεμνότυφοι όπως λέει το όνομα τους (Prude μτφ. Σεμνότυφος), απλά δεν έχουν κάνει σεξ εδώ και 14 μήνες και 4 ημέρες. Το πράγμα έχει φτάσει στο απροχώρητο και τους βλέπουμε να λένε στο κοινό πως ή «θα κάνουμε σεξ τώρα εδώ μπροστά σε όλους σας, απόψε στο θέατρο εδώ πάνω στη σκηνή ή όλα θα τελειώσουν μεταξύ μας.
Αυτή η δήλωσή τους είναι κάπως αμήχανη και κάτι πρέπει να γίνει. Ξεκινάνε να μιλάνε για τον εαυτό τους, για τη σχέση τους για την ερωτική τους ζωή και φτάνουν σε προσωπικές εξομολογήσεις κάποιες από αυτές αρκετά αστείες και κάποιες αρκετά σοβαρές. Μια από αυτές τις εξομολογήσεις ίσως είναι και αυτή που τελικά μπλοκάρει τη σχέση του ζευγαριού».

 

Οι ηθοποιοί Αγγελική Γρηγοροπούλου και Θανάσης Ισιδώρου στην παράσταση «The Prudes» που σκηνοθετεί ο Βαγγέλης Λάσκαρης. (Φωτογραφία: Ίρις Κατσούλα).

 

Η νέα σεζόν στον Πολυχώρο Vault

«Ο Δημήτρης Καρατζιάς κάνει σεμινάρια αυτή τη περίοδο πάνω στο θέατρο, την συγγραφή και την σκηνοθεσία μαζί με αξιόλογους συνεργάτες και ετοιμάζεται για την πρεμιέρα του έργου του Γιώργη Μασσαβέτα “Γυναικείες Ιστορίες” στο οποίο παίζει και σκηνοθετεί. Τις επόμενες μέρες στο Vault θα κάνουν πρεμιέρα “Τα πουλιά” του Conor McPherson σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Παπαδόπουλου, το “Σιλάχ” του Μάκη Κατσανέβα, η «Μπομπονιέρα» του Βασίλη Τσιγκριστάρη και συνεχίζουν οι παραστάσεις Improv Theatre των Παναγιώτη Δελαβίνια και Μενέλαου Πρόκου» συμπληρώνει ο Βαγγέλης Λάσκαρης.

«Θα ακολουθήσουν στις επόμενες εβδομάδες παραστάσεις που βρίσκονται ήδη σε προετοιμασία και θα ανακοινωθούν σύντομα. Όσον αφορά τα δικά μου σχέδια, κάνουμε με την Ίριδα Κατσούλα, η οποία είναι σκηνοθέτις και κινηματογραφίστρια, το δικό μας εργαστήριο πάνω στον κινηματογράφο κι εγώ συνεχίζω για τρίτη χρόνια το Τheatre Studio στο Vault μαζί με τους αγαπημένους μου μαθητές.
Επιπλέον σε λίγες μέρες ξεκινάω πρόβες για τον θεατρικό μονόλογο που έχει γράψει η Κική Μαυρίδου με θέμα τη ζωή της μητέρας του Κώστα Ταχτσή που θα γίνει στα πλαίσια ενός νέου κύκλου παραστάσεων με θέμα τις μάνες σπουδαίων ανδρών για το οποίο το Vault έχει λάβει επιχορήγηση και θα φέρει την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού. Ταυτόχρονα ξεκινάνε και οι πρόβες για τους “Ηλίθιους” του Lars von Trier, μια παράσταση που ανέβηκε για μια μόνο μέρα στις 10 Μαρτίου 2020 αφού στις 11 Μαρτίου έκλεισαν τα θέατρα λόγω της πανδημίας. Και τα δύο έργα θα ανέβουν στις αρχές του 2022».

 

Ο Παναγιώτης Δελαβίνιας και ο Μενέλαος Πρόκος στην παράσταση «Αυτό είναι το Improv Theater» που ανεβαίνει στον Πολυχώρο Vault Theatre Plus. (Φωτογραφία: Ομάδα ImproVIBE).

 

Το ντοκιμαντέρ για τις ανεμογεννήτριες και το νέο project

«Καθώς το θέατρο και ο κινηματογράφος βρίσκονται εξίσου στη ζωή μου, το καλοκαίρι που πέρασε κάναμε το ντοκιμαντέρ με την Ίρις Κατσούλα με τίτλο “Αιολικά Πάρκα. Φάκελος Ξάνθη. Η περίπτωση του Λειβαδίτη”. Tο ντοκιμαντέρ αυτό ερευνά την υπόθεση της επιχειρούμενης εγκατάστασης αιολικού πάρκου στην περιοχή του Λειβαδίτη της Ξάνθης. Είναι μικρού μήκους διαρκεί 17 λεπτά και μπορεί κανείς να το δει κάποιος ελεύθερα στο youtube και στην ιστοσελίδα της ProvaT.Ο. Athens. Το συγκεκριμένο θέμα συγκέντρωσε το ενδιαφέρον, μετά την αίτηση εταιρείας για την εγκατάσταση 14 τεράστιων ανεμογεννητριών ύψους 210 μέτρων σε μια περιοχή έντονου οικοτουριστικού ενδιαφέροντος, όπου βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους καταρράκτες των Βαλκανίων.

Αυτή την εποχή ολοκληρώνουμε, σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ “Με Άλλα Μάτια”, τα γυρίσματα για μια σειρά έξι μικρού μήκους επεισοδίων που έχουν το τίτλο “Έχω θέση” τα οποία έχουν κι αυτά πάρει επιχορήγηση και αιγίδα από το υπουργείο Πολιτισμού. Το θέμα τους είναι η ανάδειξη της έλλειψης ανάπηρων συντελεστών και η προσβασιμότητά τους σε πολιτιστικούς χώρους και πολιτιστικό περιεχόμενο, καθώς και ο τρόπος για να βρούμε λύσεις και καλές πρακτικές συμπερίληψης».

 

 

 

Πληροφορίες της παράστασης «The Prudes»

Συγγραφέας: Anthony Neilson
Μετάφραση: Δημήτρης Κιούσης
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Λάσκαρης
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση και ενορχήστρωση: Πάνος Πανάκος
Σκηνικός χώρος και ενδυματολογική επιμέλεια: Ντιάνα Σκιαδά
Κίνηση και χορογραφίες: Φώτης Νικολάου
Φωτογραφίες: Ίρις Κατσούλα
Αφίσα παράστασης: Γιάννης Κεντρωτάς
Επιμέλεια προγράμματος: Εκδόσεις Αιγόκερως
Δημόσιες σχέσεις: Biri Biri Communication
Παραγωγή: ProvaT.O. Athens (Prova Theatre Organization) A.M.K.E.

Παίζουν (αλφαβητικά): Αγγελική Γρηγοροπούλου, Θανάσης Ισιδώρου

 

Πού: Πολυχώρος Vault Theatre Plus, Μελενίκου 26, Γκάζι, Βοτανικός, τηλ. 213 0356472, 6951 832070, provatoathens.com

Πότε: από Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021 έως Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Εισιτήρια: 12 ευρώ (γενική είσοδος), 10 ευρώ (φοιτητές / σπουδαστές / κάτοχοι κάρτας πολυτέκνων / ΑμΕΑ / άνω των 65 ετών / κάτοχοι κάρτας ανεργίας ΟΑΕΔ

Αγορά εισιτηρίων αποκλειστικά μέσω viva.gr: https://www.viva.gr/tickets/theater/the-prudes-tou-antxony-neilson/

*Η παράσταση είναι ακατάλληλη για ανήλικους

*Μετά την έναρξη της παράστασης δεν επιτρέπεται η είσοδος στην αίθουσα

*Κατά την είσοδό τους στο θέατρο οι θεατές οφείλουν να επιδεικνύουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε πιστοποιητικό νόσησης (εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 6 μήνες μετά από αυτόν) καθώς και πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης). Στη παράσταση θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας από τον Covid-19.