Χρήστος Σταθούσης: «Ο θεατής μπορεί να παρακολουθήσει όλη τη ροή του έργου με αμείωτη την αίσθηση του χιούμορ»

Ήρα Κατσούδα: «Σαν το Stand up δεν έχει. Είναι η πιο ωμή και άμεση μορφή κωμωδίας»
5 Νοεμβρίου 2021
Η Νάντια Δαλκυριάδου μιλάει για την παράσταση «Οι γειτονιές του κόσμου»
6 Νοεμβρίου 2021
Ήρα Κατσούδα: «Σαν το Stand up δεν έχει. Είναι η πιο ωμή και άμεση μορφή κωμωδίας»
5 Νοεμβρίου 2021
Η Νάντια Δαλκυριάδου μιλάει για την παράσταση «Οι γειτονιές του κόσμου»
6 Νοεμβρίου 2021

Ο ηθοποιός Χρήστος Σταθούσης.(Φωτογραφίες: Angie Georgiadi).

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Ερμηνεύει τον Μπιλ, στην παράσταση «Η Κολεξιόν». Ο Χρήστος Σταθούσης μας μιλάει για το έργο του Χάρολντ Πίντερ που ανεβαίνει στο θέατρο Faust σε σκηνοθεσία Τάσου Πυργιέρη.

 

«Πρόκειται για μια ιστορία ανάμεσα σε δύο ζευγάρια μεσοαστικής τάξης» λέει ο ηθοποιός Χρήστος Σταθούσης. «Ο άνδρας (Μπιλ) από το ένα ζευγάρι και η γυναίκα (Στέλλα) από το άλλο ζευγάρι έχουν συναντηθεί στην πόλη του Λιντς στο πλαίσιο μιας επίδειξης μόδας.

Από αυτή τη συνάντηση ξεκινάει μια ιστορία η οποία ουσιαστικά δεν έχει κάποια ξεκάθαρη κατάληξη. Το θέμα είναι ότι δεν γνωρίζουμε αν τελικά ο Μπιλ -τον οποίον και ερμηνεύω- και η Στέλλα -που ερμηνεύει η Παναγιώτα Βιτετζάκη- είχαν κάποιο φλερτ. Αυτό δεν το απαντά ο Πίντερ, διότι οι δύο χαρακτήρες που καλούνται να δώσουν τις απαντήσεις έρχονται σε αντιπαράθεση όχι μεταξύ τους, αλλά οι ίδιοι με τους συντρόφους τους.

Γίνεται ένα παιχνίδι αντιπαραθέσεων όπου η πραγματική αλήθεια δεν αποκαλύπτεται ποτέ γιατί συνεχώς ακυρώνεται και αναπροσαρμόζεται από τους πρωταγωνιστές των γεγονότων με υπεκφυγές και διορθωτικές επεξηγήσεις. Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση στα ερωτήματα που τίθενται οπότε μένουν ερωτηματικά στον θεατή οι οποίοι μπορούν να αφήσουν την φαντασία τους ελεύθερη.
Ο σύντροφος του Μπιλ, Χάρυ και ο σύζυγος της Στέλλας, Τζέιμς ψάχνουν να μάθουν την αλήθεια και ξεκάθαρη απάντηση δεν θα υπάρξει για το αν υπήρξε απιστία».

 

 

Οι ανθρώπινες ερωτικές σχέσεις

«Όταν διάβασα το κείμενο του Χάρολντ Πίντερ προσπαθούσα να καταλάβω τι έχει γίνει και τι δεν έχει γίνει» συνεχίζει ο ηθοποιός Χρήστος Σταθούσης. «Έχει ενδιαφέρον, γιατί μπαίνεις ο ίδιος σε μια διαδικασία να σκεφτείς μήπως φαντασιώνεσαι καταστάσεις, αν σου αρέσει να δημιουργείς στις σχέσεις σου κάποιες μικροπαρεξηγήσεις.

Η αλήθεια είναι πως προσπαθούσα να σκεφτώ το λόγο που ένας άνθρωπος φτάνει σε σημείο να δημιουργήσει μια παρεξήγηση, ενώ δεν υπάρχει ή γιατί δεν μπορούμε να είμαστε ειλικρινείς σε μία σχέση. Αυτό που σκέφτομαι ως ενδεχόμενη απάντηση είναι ίσως η πλήξη, ή οι κοινωνικές επιταγές που μας βάζουν πολλά “πρέπει” ή ακόμα η εγωιστική πλευρά του χαρακτήρα μας και δεν μπορούμε να σκεφτούμε ανοιχτόμυαλα.
Ο άξονας του έργου “Η Κολεξιόν” είναι οι ανθρώπινες ερωτικές σχέσεις που πάντα είναι το ζητούμενο, με έναν τρόπο, αλλά φυσικά μας προβληματίζουν και είτε θα είναι η ασφάλεια είτε η ανασφάλεια μας.

Με έναν τρόπο έρχεται και η σημαντικότητα του πως εξελίσσεται μια σχέση με την πάροδο του χρόνου, αν φεύγει ο έρωτας, αν υπάρχει ειλικρίνεια, σεβασμός, εμπιστοσύνη και αν συγχωρούμε κιόλας. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα. Αν μετά από μια ενδεχόμενη απιστία μπορούμε να συγχωρήσουμε τον σύντροφό μας».

 

 

Ο Χρήστος Σταθούσης ερμηνεύει τον Μπιλ στην παράσταση «Η Κολεξιόν». (Φωτογραφία: Ματθαίος Αλλατσατιανού).

 

Συνεργασία με τον Τάσο Πυργιέρη

«Ο Τάσος Πυργιέρης είναι ένας ευφυής άνθρωπος με ωραία αίσθηση του χιούμορ. Από την αρχή και μέχρι το τέλος της παράστασης ο θεατής μπορεί να παρακολουθήσει με μεγάλο ενδιαφέρον όλη τη ροή του έργου με αμείωτη την αίσθηση του χιούμορ. Υπάρχει ένα πολύ ωραίο πάντρεμα μιας ιστορίας, μιας ατμόσφαιρας λίγο πιο σκοτεινής μαζί με το χιούμορ που εγώ τουλάχιστον μπόρεσα να αντιληφθώ όταν διάβασα το κείμενο.
Αυτόν το δρόμο ακολούθησε και ο Τάσος με πολύ ωραίες σκηνοθετικές οδηγίες και πιστεύω ότι ο θεατής θα απολαύσει την παράσταση, γιατί έχουμε ανάγκη να δούμε κάτι γνήσιο και όχι σοβαροφανές. Κάτι ανθρώπινο.
Την ίδια στιγμή που διακυβεύονται πολύ σημαντικά πράγματα για τις σχέσεις μας μπορούμε να γελάσουμε και να προβληματιστούμε ταυτόχρονα».

 

Οι σχέσεις που δοκιμάζονται μέσα από συγκρούσεις

«Στην “Κολεξιόν”, φιλικές, ετεροφυλοφιλικές και ομοφυλοφιλικές σχέσεις δοκιμάζονται μέσα από συγκρούσεις και παιχνίδια εξουσίας» συμπληρώνει ο Χρήστος Σταθούσης. «Στο τέλος ούτε λύση βρίσκεται ούτε οι ήρωες λυτρώνονται. Η Στέλλα και ο Μπιλ που συναντιούνται στο Λιντς και δεν ξέρουμε αν απλώς φλέρταραν ή αν προχώρησαν σε κάτι παραπάνω. Οι σύντροφοί τους ψάχνουν τις απαντήσεις του τι συνέβη. Οι χαρακτήρες αυτοί φάσκουν και αντιφάσκουν, είναι σα να παίζουν το παιχνίδι της γάτας και του ποντικού ώστε να δούμε τελικά τι συνέβη εκείνη τη βραδιά στο Λιντς. Όπως είπα και πριν, ίσως η πλήξη ίσως τα αδιέξοδα δημιουργούν μια συνθήκη σε κάποιους ανθρώπους.

Ερμηνεύω τον Μπιλ και είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό, αν και απέχει πολύ από εμένα οπότε προσπαθώ να τον καταλάβω μέχρι και τώρα. Όλοι οι χαρακτήρες έχουν μεγάλο ενδιαφέρον διότι θα δούμε διαφορετικές ποιότητες από τον καθένα όπως και στην πραγματική ζωή φυσικά.
Πάνω στη σκηνή θα δούμε τον εαυτό μας, τον φίλο μας, ή έναν άνθρωπο της διπλανής πόρτας να έρχεται αντιμέτωπος με το αδιέξοδο που έχει δημιουργήσει ο ίδιος στην σχέση του, στην καθημερινότητα του, έτσι χωρίς ουσιαστικό λόγο…

Είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτή τη δουλειά και πέραν του έργου και του ότι βρισκόμαστε στο θέατρο Faust, η ομάδα των συντελεστών είναι καταπληκτική και έχουμε γελάσει πολύ. Έχουμε παιδευτεί πολύ, έχουμε πειραματιστεί πολύ, αλλά είναι τόσο ωραία αυτή η δουλειά και αυτό φαίνεται.
Ο Τάσος, η Παναγιώτα, ο Θάνος, ο Αλέξανδρος εκτός από υπερβολικά ταλαντούχοι είναι και υπέροχοι άνθρωποι. Χαίρομαι πάρα πολύ που έχω την τύχη να συνεργάζομαι μαζί τους γιατί θαυμάζω τον καθένα ξεχωριστά. Είναι πολύ ωραία αυτή η συνάντηση που έχει προκύψει μέσα από αυτήν την συνεργασία και νιώθω πολύ τυχερός γι’ αυτό».

 

Οι ηθοποιοί της παράστασης «Η Κολεξιόν» Παναγιώτα Βιτετζάκη, Αλέξανδρος Βάρθης, Θάνος Λέκκας και Χρήστος Σταθούσης. (Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Λέπουρης).

 

 

Πληροφορίες της παράστασης «Η Κολεξιόν»

Μετάφραση: Χριστίνα Μπάμπου-Παγκουρέλη
Σκηνοθεσία: Τάσος Πυργιέρης
Μουσική: Δημήτρης Μαραμής
Κοστούμια: Βασίλης Ζούλιας
Σκηνικά: Ελίνα Δράκου
Σχεδιασμός φωτισμών: Μαριέττα Παυλάκη
Σύμβουλος δραματουργίας: Ελένη Γκίνη
Καλλιτεχνική σύμβουλος: Ειρήνη Ιορδανίδου
Επιστημονικός συνεργάτης: Νίκος Α. Κούκης
Βοηθοί σκηνοθέτη: Νίκος Τσαούσης, Σοφία Καστρησίου
Βοηθός σκηνογράφου: Στέφανος Σιμιτσής
Φροντιστήριο: Βασιλική Τσιλιγκρού
Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Λέπουρης
Δ/νση φωτογραφίας trailer: Γιώργος Δασκαλόπουλος
Make-up, hair: Σοφία Καραθανάση, Κατερίνα Λιάπη
Νομικός σύμβουλος: Δημήτρης Καλοχαιρέτης
Παραγωγή: Ο κύβος / Βoiling Point

Εμφανίζονται αλφαβητικά οι ηθοποιοί: Αλέξανδρος Βάρθης, Παναγιώτα Βιτετζάκη, Θάνος Λέκκας, Χρήστος Σταθούσης

 

 

Πού: Θέατρο Faust, Καλαμιώτου 11 και Αθηναΐδος 12, Αθήνα, τηλ. 210 3234095

Πότε: από 30 Οκτωβρίου έως 19 Δεκεμβρίου 2021 και κάθε Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 20.00

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά

Εισιτήρια: 15 ευρώ (γενική είσοδος), 10 ευρώ (φοιτητικό / άνω των 65 / ΑΜΕΑ), 5 ευρώ (ατέλειες)

Προπώληση: viva.gr και στο ταμείο του Θεάτρου Faust 210 3234095

 

Η είσοδος των θεατών θα επιτρέπεται αποκλειστικά με ένδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού για την Κόβιντ-19 ή πιστοποιητικού νόσησης μαζί με οποιοδήποτε δελτίο ταυτοπροσωπίας (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης)
Η παράσταση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.