Βίκυ Μαστρογιάννη: «Το Ψιλικατζίδικο είναι ένα “πολυπράγμα” που κάποιος πρέπει να δει και να κουμπώσει εκεί τη δουλειά του»

MIC DROP Comedy Club: Το line up του Νοεμβρίου
2 Νοεμβρίου 2021
Νίκος Κουφάκης: «Tο συγκεκριμένο κείμενο του Πιραντέλλο με γοητεύει πολλά χρόνια τώρα»
2 Νοεμβρίου 2021

Η Βίκυ Μαστρογιάννη σκηνοθετεί την multimedia παράσταση «Μην είν’ οι κάμποι;».

 

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Υπογράφει την ιδέα και τη σκηνοθεσία της multimedia παράστασης «Μην είν’ οι κάμποι;». Η Βίκυ Μαστρογιάννη μιλάει για τη νέα δουλειά της Ομάδας7 η οποία ανεβαίνει στον πολυχώρο πολιτισμού «Ψιλικατζίδικο» που βρίσκεται στη Νίκαια.

 

«Ξεκινήσαμε να ετοιμάζουμε αυτή την παράσταση πριν από δύο χρόνια, αλλά εκεί που ξεκινήσαμε τις πρόβες μας πρόλαβε το lockdown» λέει η Βίκυ Μαστρογιάννη.
«Ωστόσο, αποφασίσαμε να μην αφήσουμε ανεκμετάλλευτη αυτή την περίοδο, αλλά να δούμε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε μέσα από το διαδίκτυο αν μπορούν να γίνουν πρόβες, πώς μπορούν να γίνουν και τι μπορεί να μας προσφέρει αυτό το μέσο.

Να κάνουμε μια έρευνα πάνω σε αυτού του είδους τα μέσα και σε σχέση με τις παραστατικές τέχνες. Κατά τη διαδικασία αυτή για δύο περίπου μήνες κάναμε πρόβες, ο καθένας από το σπίτι του, μέσω zoom και το αποτέλεσμα όλης αυτής της διαδικασίας ήταν μια live διαδικτυακή performance. Κάναμε τον Ιανουάριο του 2021 μια διαδικτυακή παρουσίαση work in progress της παράστασης “Μην είν’ οι κάμποι;” και είμασταν ζωντανά και όχι μαγνητοσκοπημένα.

Η εμπειρία μας ήταν συγκλονιστική και η βάση των προβών μας ήταν ακριβώς αυτή, μέσα στην καραντίνα και μέσω των διαδικτυακών μας συναντήσεων. Στη συνέχεια, συναντηθήκαμε τον Ιούνιο για κάποιες επιπλέον πρόβες που χρειαζόμασταν για ένα παραπάνω ερευνητικό υλικό που δεν είχαμε προλάβει να κάνουμε και έτσι ολοκληρώθηκε η έρευνά μας. Από τον Σεπτέμβριο αρχίσαμε να το στήνουμε στο χώρο μας, στο Ψιλικατζίδικο, μέχρι που έγινε η πρεμιέρα μας στις 23 Οκτωβρίου».

 

 

Τι είναι η πατρίδα μας;

«Ο τίτλος της παράστασης “Μην είν’ οι κάμποι;” είναι ένα κομμάτι από το ποίημα του Ιωάννη Πολέμη που μαθαίνουμε στο σχολείο Τι είναι η πατρίδα μας, Μην είν’ οι κάμποι; Μην είναι τ’ άσπαρτα ψηλά βουνά;. Η αφορμή ήταν τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, αλλά και η μόνιμη ενασχόληση που έχει η Ομάδα7 με την έρευνα σε σχέση με τους πολιτισμικούς άξονες της χώρας και της ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής σε συνδυασμό με τις μεταμοντέρνες φόρμες θεάτρου. Έτσι, είπαμε να δούμε 200 χρόνια μετά τι είναι η πατρίδα μας.
Θέλαμε να είναι ο τόπος ο ατομικός, αλλά και ο συλλογικός του κάθε ένα συντελεστή της παράστασης. Από τους ηθοποιούς μέχρι τον μουσικό, τον σκηνοθέτη, τον εικαστικό. Τι σημαίνει για τον καθένα από εμάς η λέξη πατρίδα. Ξεκινήσαμε να κάνουμε ένα ντοκιμαντέρ έχοντας ένα συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο σε κατοίκους της Νίκαιας, καθώς και εγώ είμαι κάτοικος στη Νίκαια και ήταν αυτός ο δικός μου τόπος αναφοράς. Είχαμε ένα υλικό, το οποίο και έχουμε εντάξει μέρος του στην παράσταση και κάναμε και κάτι ακόμα. Εντάξαμε και το ερωτηματολόγιο στους ίδιους τους ηθοποιούς. Οπότε η παράσταση περιέχει στοιχεία από ντοκιμαντέρ, στο multimedia μέρος έχουμε κομμάτι από αυτό τι είναι η πατρίδα για τους γείτονες που θέλησαν να το μοιραστούν μαζί μας. Το ντοκιμαντέρ θα συνεχίσει μόλις αρχίσουμε και είμαστε πιο έτοιμοι σε σχέση με τις συναντήσεις μας, γιατί ο κόσμος ακόμα φοβάται αρκετά».

 

 

Το Ψιλικατζίδικο ως χώρος πολιτισμού και έρευνας

«Ήταν ένα ψιλικατζίδικο που λειτουργούσε τα τελευταία χρόνια 50 χρόνια στη Νίκαια στα σύνορα με τον Κορυδαλλό, το οποίο είχε ο πατέρας μου. Αυτό το ψιλικατζίδικο μετά την κρίση του 2010 έμεινε κλειστό» συνεχίζει η Βίκυ Μαστρογιάννη.
«Όταν ακούσαμε ότι θα έρθει το μετρό στον Κορυδαλλό, αμέσως σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσαμε να το μετατρέψουμε σε χώρο πολιτισμού και έρευνας.
Ζούσαμε ήδη μια κακή οικονομική κατάσταση, όπου το θέμα με τις ενοικιάσεις χώρων για τις μικρές θεατρικές ομάδες γινόταν όλο και πιο ασφυκτικό ειδικά μετά την κρίση και ακόμα δεν μπορώ να το εξηγήσω. Αντί να πέφτουν οι τιμές ενοικίασης χώρων για παραστάσεις αντιθέτως ανέβαιναν.

Είδαμε ότι δεν θα μπορούσαμε πια να δουλέψουμε, όχι μόνο να πληρώνουμε τις πρόβες μας, αλλά ούτε να πληρώνουμε το ενοίκιο για τις παραστάσεις. Αποφασίσαμε με τον Γιώργο Ζαφειρίου, ο οποίος είναι φωτογράφος και είναι υπεύθυνος των οπτικοακουστικών μέσων της Ομάδας7, να φτιάξουμε το μαγαζί του πατέρα μου. Από το μετρό του Κορυδαλλού είναι έξι λεπτά με τα πόδια. Ήταν βασικό για εμάς να μην έχουμε τα έξοδα των ενοικίων. Αρχίσαμε να το ανακαινίζουμε, με πολύ προσωπική εργασία, με τη βοήθεια φίλων και αρχιτεκτόνων που έδωσαν ιδέες για να κρατηθεί ο χώρος όπως ήταν.

Δεν θέλαμε να κάνουμε έναν μοντέρνο χώρο, απλά θέλαμε να αλλάξει η λειτουργία του. Το μετρό δεν παραδόθηκε στην ώρα του, αλλά εμείς συνεχίσαμε και δουλεύαμε μόνοι μας. Όταν τελικά άνοιξε το μετρό ήρθε η πανδημία. Με το καλό φέτος, τελικά, ανοίξαμε και γέμισε η αυλή με κόσμο, σπιτικά γλυκά, σπιτικό κρασί που κερνάμε».

 

Ομάδες, εκθέσεις, σεμινάρια, θέατρο, φωτογραφία, πολυμέσα

«Είναι ένα πολύ περίεργο και γλυκό πράγμα, μέσα στις μνήμες και αυτό περνάει σε κάτι πολύ ανθρώπινο και εκτός εποχής. Σα να κάνει κάποιος ένα ταξίδι στο χωροχρόνο, γιατί μπαίνει σε ένα χώρο που ήταν ψιλικατζίδικο όπου ακόμα υπάρχουν παλιές πινακίδες, αλλά βλέπει τις εγκαταστάσεις από τα φώτα, τους προτζέκτορες, τα ηχεία. Δώσαμε μεγάλη βάση στον εξοπλισμό και σε ό,τι χρειάζεται ο χώρος για να λειτουργήσει για πρόβες (παραστάσεις, εικαστικά δρώμενα, εργαστήρια, performance κ.ά).

Το Ψιλικατζίδικο είναι ένας γλυκός χώρος που έχει τις μνήμες της προσφυγιάς, της πατρίδας, της εντοπιότητας. Η Νίκαια είναι μια περιοχή που δύσκολα θα έρθει κάποιος που μένει αλλού. Είναι μια ξεχασμένη περιοχή, σα να μην υπάρχει στο χάρτη, ωστόσο ένας τόπος με μεγάλη ιστορία, ακόμα και πρόσφατη με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα που ξεκίνησε από τον πυρήνα της Νίκαιας. Αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι ότι ο κόσμος έχει ενημερωθεί από τα social media και ήδη έρχεται κόσμος που μένει στη Νίκαια.

Θέλουμε να βοηθήσουμε ανθρώπους από μικρές ομάδες να κάνουν πρόβες με ένα αντίτιμο πολύ χαμηλό. Ήδη υπάρχει σκοτεινός θάλαμος για φωτογραφία, κάποιοι από τα μέλη της ομάδας ασχολούνται με θέατρο για παιδιά, οπότε θα δούμε και παραστάσεις για παιδιά. Στο χώρο του θα στεγάσει ομάδες, εκθέσεις, σεμινάρια, παραστάσεις και εργαστήρια θεάτρου, φωτογραφίας και πολυμέσων, με στόχο να αποτελέσει το κέντρο ξανά της γειτονιάς όπως ήταν κάποτε το ψιλικατζίδικο. Επίσης είναι ένας χώρος εναλλακτικής παρουσίασης οπτικοακουστικών και εικαστικών θεμάτων. Το Ψιλικατζίδικο είναι ένα πολυπράγμα που κάποιος πρέπει να το δει και να κουμπώσει εκεί τη δουλειά του».

 

 

 

Πληροφορίες της παράστασης «Μην είν’ οι κάμποι;»

Iδέα/Σκηνοθεσία: Βίκυ Μαστρογιάννη
Σύμβουλος επινόησης και δραματουργίας:  Άννα Τσίχλη
Σχεδιαστής φωτισμών, φωτογραφία, Video Art:  Γιώργος Ζαφειρίου
Κοστούμια: Ανδρονίκη Αβδελιώτη
Πρωτότυπη μουσική: Μάριος Τσάγκαρης
Επιμέλεια κίνησης: Κατερίνα Δρακοπούλου
Επιμέλεια μουσικής, εικαστικού περιβάλλοντος: Ομάδα7
Θεατρολογική έρευνα:  Ευδοκία Δεληπέτρου
Βοηθός σκηνοθέτη:  Αθηνά Μπακογιάννη
Βοηθός σκηνοθέτη Β’: Μάιρα Ξύδη

Επικοινωνία: Δάφνη Ανέστη | dafni_anesti@hotmail.com

Ηθοποιοί/Performers:  Ανδρονίκη Αβδελιώτη, Έλσα Λουμπαρδιά, Μαίρη Λούση, Λένα Μπαμπασάκη, Ευαγγελή Φίλη.

Στο Βίντεο εμφανίζονται: Αλκιβιάδης Ζούπας, Αθηνά Μπακογιάννη και κάτοικοι της γειτονιάς.

 

Πού: Ψιλικατζίδικο, Κορίνθου και Μακεδονίας 17-19, Νίκαια (Μετρό Κορυδαλλός)

Πότε: από 23 Οκτώβριου έως 26 Δεκεμβρίου, κάθε Σάββατο στις 21.15 και Κυριακή στις 20.00

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά

Εισιτήρια: 10 ευρώ (ενιαίο)

Τηλέφωνα κρατήσεων: 6937 273663 και 6984 168592

Απαραίτητη η κράτηση θέσης λόγω περιορισμένης χωρητικότητας.
Η παράσταση «Μην είν’ οι κάμποι» πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.