Νίκος Κουφάκης: «Tο συγκεκριμένο κείμενο του Πιραντέλλο με γοητεύει πολλά χρόνια τώρα»

Βίκυ Μαστρογιάννη: «Το Ψιλικατζίδικο είναι ένα “πολυπράγμα” που κάποιος πρέπει να δει και να κουμπώσει εκεί τη δουλειά του»
2 Νοεμβρίου 2021
Ο «Δον Κιχώτης» στην Παιδική σκηνή του Μικρού Χόρν
3 Νοεμβρίου 2021
Βίκυ Μαστρογιάννη: «Το Ψιλικατζίδικο είναι ένα “πολυπράγμα” που κάποιος πρέπει να δει και να κουμπώσει εκεί τη δουλειά του»
2 Νοεμβρίου 2021
Ο «Δον Κιχώτης» στην Παιδική σκηνή του Μικρού Χόρν
3 Νοεμβρίου 2021

Ο Νίκος Κουφάκης στην παράσταση του έργου «Ο άνθρωπος με το λουλούδι στο στόμα».(Φωτογραφίες: Μαριλένα Αναστασιάδου).

 

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

Είναι «Ο άνθρωπος με το λουλούδι στο στόμα» στην ομότιτλη παράσταση που ανεβαίνει στο Θέατρο Άλφα – Ληναίος-Φωτίου. Ο ηθοποιός Νίκος Κουφάκης εξηγεί το ρόλο που ερμηνεύει στο έργο του Λουίτζι Πιραντέλλο όπου δύο ηθοποιοί και μία μουσικός, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Παντελή Παπαδόπουλου, ξεδιπλώνουν τις υπαρξιακές αγωνίες τους και συζητούν για θέματα που απασχολούσαν και συνεχίζουν να απασχολούν τους ανθρώπους.

 

Ποια είναι η επαφή σας με τα έργα του Λουίτζι Πιραντέλλο;

Πρώτη επαφή με τα έργα του Λουίτζι Πιραντέλλο είχα πριν ξεκινήσω στη δραματική σχολή. Έπειτα, στο 2ο έτος της σχολής έγινε εκτεταμένη αναφορά και παρουσίαση σε αρκετά έργα του συγγραφέα. Αυτό ουσιαστικά στάθηκε και η αφορμή να θέλω να παρουσιάσω με μια ολοκληρωμένη θεατρική πρόταση κάποιο από τα έργα του Λουίτζι Πιραντέλλο. Κυρίως ξεχωρίζω τον «Ο άνθρωπος με το λουλούδι στο στόμα» και τον «Ερρίκο Δ».

 

Ποιες ήταν οι σκέψεις για το έργο «Ο άνθρωπος με το λουλούδι στο στόμα» και τι σημαίνει ο τίτλος του;

Ο τίτλος του έργου είναι καθαρά συμβολικός και ουσιαστικά είναι ο τρόπος που αποφάσισε ο συγγραφέας να βλέπει τη ζωή. Το συγκεκριμένο κείμενο του Πιραντέλλο με γοητεύει πολλά χρόνια τώρα. Ένιωσα πως είναι η κατάλληλη στιγμή να παρουσιαστεί στο θεατρικό κοινό και αυτό κυρίως που με κεντρίζει είναι το αποτέλεσμα που προκύπτει από την σύγκρουση δύο διαφορετικών αντιλήψεων για τη ζωή, καθώς και ο τρόπος που ο συγγραφέας χειρίζεται και φέρνει στην επιφάνεια αυτό το ζήτημα.

 

Ποιος είναι ο ρόλος που ερμηνεύετε;

Ο ρόλος μου είναι ο άνθρωπος με το λουλούδι στο στόμα. Είναι ένας ρόλος που αποφασίζει να ζήσει και να δώσει βαρύτητα σε απλές λεπτομέρειες της καθημερινότητας. Ζει μέσω της φαντασίας του διαφορετικές ζωές, παρατηρεί αλλά και φιλοσοφεί.

 

Η μουσικός Άννα Λαμπρούση και οι ηθοποιοί Γιάννης Φλουράκης και Νίκος Κουφάκης. (Φωτογραφίες: Μαριλένα Αναστασιάδου).

 

Ποια είναι τα θέματα που απασχολούσαν και συνεχίζουν να απασχολούν τους ανθρώπους όπως διαβάζουμε στο έργο;

Θέματα που απασχολούν τους ανθρώπους σε όλες τις εποχές ανεξάρτητα των συνθηκών, αφορούν σε ηθικές και υπαρξιακές αναζητήσεις. Οι άνθρωποι συχνά αισθάνονται ανικανοποίητοι από την ζωή τους και προσπαθούν να βρουν διάφορους τρόπους να ξεφύγουν. Κυρίως δεν αρκούνται σε όσα έχουν και αναζητούν άπληστα και άλλα. Κι εκεί είναι που έρχεται ο προβληματισμός τι αξίζει τελικά στη ζωή;

 

Πως δουλέψατε με τον σκηνοθέτη Παντελή Παπαδόπουλο;

Με τον Παντελή Παπαδόπουλο γνωριζόμαστε χρόνια. Ήταν καθηγητής μου στην σχολή και η υποκριτική και σκηνοθετική του προσέγγιση ήταν γνώριμη. Έχουμε συνεργαστεί σε δύο έργα ήδη και αυτή είναι η τρίτη φορά. Είναι σπουδαίος δάσκαλος, από τον οποίο διαρκώς μαθαίνω και εξελίσσομαι. Και φυσικά η συνεργασία μας σε όλες τις παραστάσεις ήταν πολύ όμορφη.

 

 

Η Άννα Λαμπρούση βρίσκεται ως μουσικός επί σκηνής. Πώς λειτουργεί η μουσική της;

Η Άννα Λαμπρούση είναι η μουσικός της παράστασης. Είναι η πιανίστρια στο cafe bar του σιδηροδρομικού σταθμού όπου διαδραματίζεται και εκτυλίσσεται η υπόθεση του έργου. Η παρουσία της όμως συμβολίζει και τη γυναικεία ύπαρξη του έργου, η οποία αν και δεν είναι ιδιαίτερα εμφανής στο έργο εν τούτοις είναι πολύ έντονη.

 

Θα θέλατε να μας περιγράψετε την πρώτη σκηνή της παράστασης ή κάποια;

Θα σταθώ κυρίως στο τέλος της παράστασης, όπου μέσα από μια προσωπική εξομολόγηση φανερώνεται, αποκαλύπτεται και δικαιολογείται η ιδιαίτερη στάση του ήρωα. Αυτό δημιουργεί μια έντονη συγκινησιακή ατμόσφαιρα μεταξύ των δύο ηρώων και μια έντονα ανθρώπινη στιγμή.

 

Ποια είναι τα επόμενα σας επαγγελματικά σχέδια ;

Είναι αρκετά έργα που τριγυρνάνε στο μυαλό μου, αλλά αυτή την στιγμή είμαι απόλυτα συγκεντρωμένος στην ολοκλήρωση αυτής της παράστασης.

 

 

 

 

Πληροφορίες της παράστασης «Ο Άνθρωπος με το Λουλούδι στο Στόμα»

βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Λουίτζι Πιραντέλλο
Μετάφραση: Λ. Μυριβήλης
Σκηνοθεσία: Παντελής Παπαδόπουλος
Σκηνικά – Κοστούμια: Ελένη Παπαδοπούλου
Πρωτότυπη Μουσική: Λήνα Ψυχογιού
Φωτογραφίες – trailer παράστασης: Μαριλένα Αναστασιάδου
Αφίσα: Ελένη Παπαδοπούλου
Φωτισμός: Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου

Μουσική επί σκηνής: Άννα Λαμπρούση
Ηθοποιοί αλφαβητικά: Νίκος Κουφάκης, Γιάννης Φλουράκης
Παραγωγή: Μολυβένιος

 

Πού: Θέατρο Άλφα – Ληναίος – Φωτίου, 28ης Οκτωβρίου 37, Αθήνα, τηλ. 210 5201828

Πότε: από 3 Νοεμβρίου 2021 και κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21.00, Σάββατο στις 18.00

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά

Εισιτήρια: 10 ευρώ (γενική είσοδος), 8 ευρώ (μειωμένο)

Η προπώληση θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά: www.viva.gr
και στο ταμείο του θεάτρου.

⦁ Αυστηρά, μέχρι την ημέρα της πρεμιέρας, θα ισχύει η ειδική τιμή των 8 ευρώ.

Το θέατρο Άλφα – Ληναίος-Φωτίου θα λειτουργήσει:
⦁ κάθε Σάββατο ως αμιγώς covid free κλειστός χώρος, μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες με πιστοποιητικό σε ισχύ (180 ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο).

⦁ Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη θα είναι μεικτός χώρος, δηλαδή για όσους έχουν κάνει rapid test με διάρκεια 48 ωρών, εμβολιασμένους και νοσήσαντες, και με πληρότητα 50%.
*Αστυνομική ταυτότητα, δίπλωμα οδήγησης ή διαβατήριο είναι απαραίτητα προκειμένου να διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας.