Θανάσης Κουρλαμπάς: «Ο κεντρικός του άξονας της “Σιωπηλής Λίμνης” είναι η διαχείριση του τραύματος του ανθρώπου»

Δημοσθένης Φίλιππας: «Όσο μελετούσα τον Καρλ Μαρξ είχα την αίσθηση ότι διαβάζω για πράγματα που μου είναι γνωστά γιατί συμβαίνουν σήμερα»
29 Οκτωβρίου 2021
MIC DROP Comedy Club: Το line up του Νοεμβρίου
2 Νοεμβρίου 2021
Δημοσθένης Φίλιππας: «Όσο μελετούσα τον Καρλ Μαρξ είχα την αίσθηση ότι διαβάζω για πράγματα που μου είναι γνωστά γιατί συμβαίνουν σήμερα»
29 Οκτωβρίου 2021
MIC DROP Comedy Club: Το line up του Νοεμβρίου
2 Νοεμβρίου 2021

Ο Θανάσης Κουρλαμπάς ερμηνεύει τον Όσκαρ στην παράσταση του έργου «Η Σιωπηλή Λίμνη» που σκηνοθετεί η Ελένη Σκότη.

 

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Ερμηνεύει έναν αινιγματικό ρόλο στην παράσταση «Η Σιωπηλή Λίμνη». Ο Θανάσης Κουρλαμπάς μιλάει για το έργο του Ισπανού θεατρικού συγγραφέα Νταβίντ Ντεσόλα το οποίο παρουσιάζεται από την Κυριακή 21 Νοεμβρίου στο θέατρο Επί Κολωνώ σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη.
Παράλληλα, βρίσκεται στα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς «Χαιρέτα μου τον Πλάτανο», ενώ ετοιμάζει δύο ακόμα συνεργασίες στο θέατρο.

 

Δύο άνθρωποι που έχουν τραυματιστεί

«Είναι ένα σπουδαίο κείμενο του Νταβίντ Ντεσόλα γραμμένο το 2006, το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο Lope de Vega 2007» εξηγεί ο ηθοποιός Θανάσης Κουρλαμπάς.
«Ένα έργο πολύ τρυφερό, πέρα από ψυχολογικό και υπαρξιακό δράμα και με πολύ λεπτές αποχρώσεις χιούμορ. Θα λέγαμε ότι ο κεντρικός του άξονας της “Σιωπηλής Λίμνης” είναι η διαχείριση του τραύματος του ανθρώπου. Το οποιοδήποτε τραύμα που κουβαλάει ο κάθε άνθρωπος και η προσπάθειά του πολλές φορές να ανταπεξέλθει σε αυτό το τραύμα δημιουργώντας μια επίπλαστη πραγματικότητα.
Με σκοπό όχι να το αγνοήσει, αλλά να το διαχειριστεί. Ωστόσο, λόγω του όγκου και του μεγέθους του τραύματος η διαχείριση παίρνει πολλές φορές μη ρεαλιστικές διαστάσεις. Η ιστορία του έργου “Η Σιωπηλή Λίμνη” αφορά δύο ανθρώπους οι οποίοι έχουν τραυματιστεί πολύ, ο καθένας από διαφορετική σκοπιά.

Ο Όσκαρ, είναι ένας δάσκαλος ο οποίος έχει παραιτηθεί από τη δουλειά του γιατί βίωσε μια τραυματική εμπειρία στο σχολείο που εργαζόταν. Έτσι, παραιτείται και από τη ζωή και από τη δουλειά του. Υπάρχει ακόμα μια τρυφερή και γλυκιά γυναίκα, η Ιρένε, η οποία αντιμετωπίζει ένα μεγάλο προσωπικό τραύμα με το παιδί της.
Οι δύο αυτοί άνθρωποι, έχοντας κάνει δύο παράλληλες ζωές, δημιουργούν μια επίπλαστη πραγματικότητα για τον εαυτό τους προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο τραύμα που φέρει ο καθένας. Συναντιούνται μέσω ενός τρίτου προσώπου που είναι ο αγαπημένος δάσκαλος του Όσκαρ, τον οποίο ερμηνεύει ο Χάρης Τσιτσάκης.
Ο πρώτος δάσκαλος δέχεται να αναλάβει τη μελέτη ενός μαθητή, παιδιού μιας παράξενης και γοητευτικής γυναίκας που ερμηνεύει η γλυκιά μας και υπέροχη Παναγιώτα Βλαντή. Ο Όσκαρ και η Ιρένε συναντιούνται, λοιπόν, μέσω του τρίτου ανθρώπου προκειμένου να κάνει αυτός ο δάσκαλος ιδιαίτερα μαθήματα στο παιδί της Ιρένε. Μπλέκονται τα τραύματά τους, αλλά και η επίπλαστη πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει ο καθένας με μια τρομερή πλοκή και συνεχόμενη ανατροπή στην εξέλιξη του έργου.
Είναι ένα τρυφερό έργο που μιλάει για το πώς τα τραύματα που διαχειριζόμαστε, με οποιονδήποτε τελικά τρόπο, μπορούν να βρουν πάτημα όταν δύο άνθρωποι ταιριάξουν, αγαπηθούν και βοηθήσουν ο ένας τον άλλον».

 

Οι ηθοποιοί Παναγιώτα Βλαντή, Χάρης Τσιτσάκης και Θανάσης Κουρλαμπάς. (Φωτογραφίες: Γιώργος Χατζηνικολάου, Μαρία Αναματερού).

 

Πρώτη συνεργασία με την Ομάδα Νάμα

«Την παράσταση σκηνοθετεί η Ελένη Σκότη, η οποία μετράει πλέον πολλά χρόνια στο θέατρο όπως και η Ομάδα Νάμα και ο Γιώργος Χατζηνικολάου που υπογράφει την καλλιτεχνική επιμέλεια και τα σκηνικά της παράστασης. Η Ελένη Σκότη ξέρει και χειρίζεται με έναν εξαιρετικό ρεαλισμό στην ανάπτυξη του έργου και στη διδασκαλία των ρόλων.
Αισθάνομαι πολύ τυχερός που βρίσκομαι φέτος στο θέατρο Επί Κολωνώ, στην πρώτη μου συνεργασία με αυτούς τους ανθρώπους και την Ομάδα Νάμα. Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ ευλογημένο που βρίσκεται σε αυτή την παράσταση, με δύο σπουδαίους ηθοποιούς τον Χάρη Τσιτσάκη και την Παναγιώτα Βλαντή, και όλοι μαζί μοιραζόμαστε ένα πολύ όμορφο θεατρικό ταξίδι».

 

Τηλεόραση και δύο ακόμα θεατρικές παραστάσεις

«Για δεύτερη χρονιά είμαι σε μια πολύ όμορφη τηλεοπτική δουλειά που έχει αγαπηθεί από τον κόσμο και έχει κερδίσει τη θέση της» λέει ο Θανάσης Κουρλαμπάς.
«Πρόκειται για το “Χαιρέτα μου τον Πλάτανο” στην ΕΡΤ η οποία τα δύο τελευταία χρόνια κάνει ένα μεγάλο βήμα στη μυθοπλασία φέρνοντας πολλές και ωραίες δουλειές -επιτέλους- στον κόσμο. Είναι μια δροσερή κωμωδία που χαίρομαι τη συνεργασία με τον σκηνοθέτη Ανδρέα Μορφονιό και όλους τους συντελεστές.
Ετοιμάζουμε μια ακόμα παράσταση με την Παναγιώτη Βλαντή, η οποία παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη από τις 9 Νοεμβρίου.

Θα είμαστε στο Ωδείο του Γιώργου Φακανά σ’ ένα δικό του κείμενο στην πρωτότυπη θεατρική συναυλία με τίτλο “Το θαύμα”. Τη μουσική υπογράφει ο Γιώργος Φακανάς, τη σκηνοθεσία η Κωνσταντίνα Νικολαΐδη, ενώ συμμετέχει ζωντανά και η 10μελής ορχήστρα YFG (Yiorgos Fakanas Group). Κάνουμε μια περιήγηση στις χαμένες αξίες της Ελλάδας, ένα ταξίδι που εικονογραφείται με ηχοχρώματα, αφηγήσεις, μουσικές και εικόνες, τα οποία λειτουργούν ως σύγχρονοι χοροί, αλλά και λυρικές περιπλανήσεις.

Τις Τετάρτες θα είμαι στο θέατρο Αλκμήνη όπου επαναλαμβάνουμε μια υπέροχη παράσταση που θα πάει για τρίτη χρονιά σε σκηνοθεσία πάλι της αγαπημένης μου Κωνσταντίνα Νικολαΐδη, που είναι “Ο θάνατος του Ιβάν Ίλιτς” του Λέοντος Τολστόι μαζί με τον Γιώργο Γαλίτη.
Μια παράσταση που την κάναμε δύο χρόνια με μεγάλη επιτυχία, ένα θεατρικό ανέβασμα του σπουδαίου διηγήματος του Τολστόι και ένα μεγάλο θεατρικό στοίχημα για εμάς που έχουμε τη χαρά να βλέπουμε ότι εδώ και δύο χρόνια έχει πιάσει τις καρδιές του κόσμου. Δύο ηθοποιοί, εγώ και ο Γιώργος Γαλίτης, μοιραζόμαστε τους 19 χαρακτήρες του έργου χωρίς κανένα απολύτως σκηνικό αντικείμενο, χωρίς κανένα απολύτως επιπλέον στοιχείο. Μόνο δύο άνδρες που κάνουν όλους τους ρόλους του έργου».

 

Ο ηθοποιός Θανάσης Κουρλαμπάς.

 

Μια ευχή για τη νέα σεζόν

«Θα ήθελα να εκφράσω την ελπίδα μου και την αισιοδοξία μου ότι ο καιρός και οι ζωές μας ανοίγουν σιγά σιγά και την ευχή ο κόσμος που του έλειψε τόσο πολύ η τέχνη και ειδικά το θέατρο να έρθει να μας ανταμώσει στις θεατρικές μας στέγες. Να αγκαλιάσει ο κόσμος όλες τις παραστάσεις, γιατί δύο χρόνια οι ηθοποιοί πεινάσαμε – κυριολεκτικά και μεταφορικά- για τη δουλειά μας και νομίζω ότι έχει διψάσει και το κοινό για θέατρο.
Εύχομαι να ξεπεράσουμε τους φόβους και τις όποιες ανασφάλειές μας για τον εφιάλτη που ζήσαμε και οι θεατές να αγκαλιάσουν τις παραστάσεις σε όλα τα θέατρα».

 

 

Πληροφορίες της παράστασης «Η Σιωπηλή Λίμνη»

Κείμενο: Νταβίντ Ντεσόλα
Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Σκηνοθεσία: Ελένη Σκότη
Σκηνικά: Γιώργος Χατζηνικολάου
Κοστούμια: Μαρία Αναματερού
Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος
Μουσική: επιλογή συνθέσεων της Ελένης Καραΐνδρου
Φωτογραφίες: Γιώργος Χατζηνικολάου, Μαρία Αναματερού
Τρέιλερ παράστασης: Αποστόλης Κουτσιανικούλης
Βοηθoί σκηνοθέτιδος: Χαρά Στάθη, Ελευθερία Καλύβα
Υπεύθυνοι επικοινωνίας παράστασης: Μαριάννα Παπάκη, Νώντας Δουζίνας
Διεύθυνση Παραγωγής: Μαρία Αναματερού
Παραγωγή: Ομάδα Νάμα

Παίζουν οι ηθοποιοί: Παναγιώτα Βλαντή, Θανάσης Κουρλαμπάς, Χάρης Τσιτσάκης

 

 

Πού: Θέατρο Επί Κολωνώ, (Κεντρική Σκηνή) Ναυπλίου 12 και Λένορμαν 94, Αθήνα, τηλ. 210 513 8067, www.epikolono.gr

Πότε: από Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021, στις 21.15 και κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21.15 και Κυριακή στις 19.00

Διάρκεια παράστασης: 100 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων:
Καθημερινές 16€ (Κανονικό), 14€ (Φοιτητικό, Ανέργων, Μαθητικό), 13€ (+65)
Σ/Κ 18€ (Κανονικό), 16€ (+65), 15€ (Φοιτητικό, Ανέργων, Μαθητικό)

Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/i-siopili-limni/

 

Η παράσταση είναι επιχορηγούμενη από το υπουργείο Πολιτισμού

 

* Το Επί Κολωνώ θα λειτουργήσει ως covid free χώρος με πληρότητα 85% και θα υποδέχεται θεατές που έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του COVID-19 ή έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου. Κατά την είσοδο θεατών (από 12 ετών και άνω) στον χώρο του θεάτρου, θα γίνεται έλεγχος πιστοποιητικού εμβολιασμού καθώς και πιστοποιητικού ταυτοπροσωπίας (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης). Η προσέλευση ανήλικων έως 11 ετών προϋποθέτει την επίδειξη υπεύθυνης δήλωσης των γονέων για τη διενέργεια selftest. Όλο το προσωπικό του θεάτρου θα είναι πλήρως εμβολιασμένο.
Η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους του θεάτρου και κατά τη διάρκεια της παράστασης. Συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, 30-45 λεπτά πριν από την έναρξή της, για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού.
Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα για την ασφαλή διεξαγωγή των παραστάσεων που αποσκοπούν στην προστασία των θεατών κατά την είσοδο, παραμονή και έξοδο από το θέατρό μας. Ζητάμε την κατανόηση και την συνεργασία σας προκειμένου να μπορούμε να εφαρμόσουμε τα προβλεπόμενα από τις αρμόδιες αρχές μέτρα.