Γιωργής Τσουρής: «Δεν είχα στο μυαλό μου ότι στα “170 τετραγωνικά” θα ξεχώριζα σαν ηθοποιός»

O «Γυάλινος Κόσμος» στο Θέατρο Αλκυονίς από τις 3 Νοεμβρίου
26 Οκτωβρίου 2021
Ο Γιώργος Παλούμπης σκηνοθετεί το «Πάρτυ Γενεθλίων» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
27 Οκτωβρίου 2021
O «Γυάλινος Κόσμος» στο Θέατρο Αλκυονίς από τις 3 Νοεμβρίου
26 Οκτωβρίου 2021
Ο Γιώργος Παλούμπης σκηνοθετεί το «Πάρτυ Γενεθλίων» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
27 Οκτωβρίου 2021

Ο Γιωργής Τσουρής στην παράσταση «170 τετραγωνικά-(Moonwalk)» που σκηνοθετεί ο Γιώργος Παλούμπης. (Φωτογραφία: Βάσια Αναγνωστοπούλου).

 

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Το βραβευμένο νεοελληνικό έργο «170 τετραγωνικά-(Moonwalk)» επιστρέφει για τρίτη χρονιά στο Θέατρο Ιλίσια – Βολανάκης. Ο Γιωργής Τσουρής συγγραφέας του έργου και ηθοποιός της παράστασης μιλάει στο theatermag για το έργο και για τη συνεργασία του με τον σκηνοθέτη Γιώργο Παλούμπη.
Ταυτόχρονα, βρίσκεται στα γυρίσματα της σειράς «Χαιρέτα μου τον Πλάτανο», ετοιμάζει το νέο του δίσκο και επίσης ένα νέο θεατρικό έργο.

«Είναι ο τρίτος χρόνος της παράστασης μας “170 τετραγωνικά-(Moonwalk)”, ο δεύτερος κόπηκε λίγο βίαια, ενώ ο προγραμματισμός ήταν να παίξουμε μέχρι τον Μάιο που πέρασε» λέει ο Γιωργής Τσουρής.
«Ευελπιστούμε να κάνουμε έναν γενναίο κύκλο παραστάσεων φέτος, αν και ξέρουμε ότι μπαίνουμε σε μία δύσκολη χρονιά. Ο κόσμος βέβαια στις πρώτες αυτές εβδομάδες ανταποκρίνεται πολύ θερμά και γεμίζει το θέατρο. Αυτό μας δίνει το μήνυμα ότι το κοινό διψάει όσο και οι καλλιτέχνες για την δια ζώσης συνάντηση και η θεατρική δράση αρχίζει να ξαναπαίρνει ζωή».

 

 

Από τη συγγραφή του έργου στο βραβείο «Δημήτρης Χορν»

«Το γράψιμο των “170 τετραγωνικών” ξεκίνησε προ τετραετίας, ένα καλοκαιρινό πρωινό στην Ικαρία» συνεχίζει ο Γιωργής Τσουρής. «Η γυναίκα μου Βάλια Παπακωνσταντίνου, η οποία είναι συνάδελφος, συνεργάτις και συνέταιρος / συνένοχος στην ομάδα Ma Non Troppo, μου είπε μια ιστορία που της είπε κάποιος, που την είχε ακούσει από κάποιον άλλον.
Κάπως από εκείνο το νήμα ξεκινήσαμε μαζί να ξετυλίγουμε μια ιστορία η οποία κατέληξε να μην έχει καμία σχέση με την πρώτη ιστορία που συζητάγαμε τότε στην Ικαρία. Τα βασικά της σημεία ήταν τα εξής: μια οικογένεια, ένα σπίτι και ένα πολύ μεγάλο μυστικό το οποίο όταν έρχεται στην επιφάνεια συμπαρασύρει μαζί όλα τα καταπιεσμένα συναισθήματα και όλα τα ανεκπλήρωτα που έχουν μέσα τους οι άνθρωποι. Και πέφτει … ξύλο και συναισθηματικό και κανονικό. Γίνεται χαμός επί σκηνής.

Δεν το φανταζόμουν ότι αυτός ο ρόλος θα μου έδινε το Βραβείο “Δημήτρης Χορν”. Ξαφνιάστηκα με την υποψηφιότητα και με την ανακοίνωση της βράβευσης. Την πρώτη χρονιά ασχολήθηκα πολύ με το κείμενο, την οργάνωση παραγωγής και με τη μουσική εγκατάσταση, με τα σκηνικά αντικείμενα, την προώθηση… γενικά σε πολλά διαφορετικά πόστα.
Έτσι, το ρόλο του ηθοποιού το είχα λίγο παραγκωνισμένο και η αλήθεια είναι ότι και το ρόλο μου λίγο πριν την πρώτη πρεμιέρα τον βρήκα και τον ξεκλείδωσα.
Όταν έτρεχαν οι παραστάσεις έπαιρνα πολύ θετικό feedback, ένιωθα ηθοποιός της παράστασης, αλλά όχι κυρίως ηθοποιός. Μάλλον αυτό λειτούργησε θετικά, γιατί καμιά φορά η απενοχοποίηση μάς οδηγεί σε πιο καίρια αποτελέσματα. Με ξάφνιασε, γιατί δεν είχα στο μυαλό μου ότι σε αυτό το έργο και σε αυτή την παράσταση θα ξεχώριζα σαν ηθοποιός.

Στη φετινή παράσταση συνεχίζουμε με την ίδια διανομή που ξεκινήσαμε πέρυσι, όπου προλάβαμε και κάναμε μόνο τρεις παραστάσεις. Μετά έγινε το δεύτερο lockdown. Οπότε η ίδια ομάδα που ξεκίνησε πέρυσι είχε μόνο μια αντικατάσταση αυτή του ρόλου της Αλεξάνδρας που έπαιζε η Βάλια Παπακωνσταντίνου. Αντικαταστάθηκε από πέρυσι με την Ήβη Νικολαΐδου η οποία συνεχίζει και φέτος. Ο λόγος της αντικατάστασης είναι η δεύτερη εγκυμοσύνη της Βάλιας που την απομακρύνει για φέτος από τη σκηνή για τον πιο όμορφο λόγο!».

 

Ο Αντώνης Τσιοτσιόπουλος και ο Γιωργής Τσουρής. (Φωτογραφία: Βάσια Αναγνωστοπούλου).

 

Η συνεργασία με τον σκηνοθέτη Γιώργο Παλούμπη

«Η συνεργασία μας αριθμεί πέντε παραστάσεις και είμαστε στα σκαριά για την έκτη» εξηγεί ο Γιωργής Τσουρής. «Η πρώτη συνεργασία μου με τον Γιώργο Παλούμπη ξεκίνησε στο Εθνικό Θέατρο, όταν το 2011 πήγα σε μια ακρόαση και πήρα το ρόλο στην παράσταση “Αόρατη Όλγα” του Γιάννη Τσίρου μαζί με τον “Άουστρας” της Λένας Κιτσοπούλου, που παρουσιάστηκαν ως ενιαία παράσταση για 2-3 χρόνια στο Εθνικό και στη συνέχεια και εκτός. Εκεί συναντηθήκαμε με τον Γιώργο. Στη συνέχεια, όταν ξεκινήσαμε με τη Βάλια σαν εταιρεία να κάνουμε παραστάσεις ο πρώτος άνθρωπος που απευθύνθηκα ήταν ο Γιώργος.
Αν και είμασταν αρκετά νεαροί, ο Γιώργος μας τίμησε με την στήριξή του. Υπέγραψε τη σκηνοθεσία στα “Λουλούδια στην κυρία” του Άκη Δήμου και έκτοτε κάναμε τον “Χαρτοπόλεμο” του Βαγγέλη Ρωμνιού και τα “170 τετραγωνικά” φυσικά.

Πέρασα και από τη Συντεχνία του Γέλιου του Βασίλη Κουκαλάνι και στην παράσταση “Είστε και φαίνεστε” που είχε σκηνοθετήσει ο Γιώργος στο Σύγχρονο Θέατρο για μία αντικατάσταση πριν από 4-5 χρόνια. Πάνω κάτω αυτό είναι το χρονικό της συνεργασίας μας.
Η ουσία είναι ότι νιώθω μεγάλη ασφάλεια με αυτόν τον σκηνοθέτη και ζεστασιά σε επαγγελματικό και διαπροσωπικό επίπεδο. Επίσης, ο Γιώργος μπορεί να κάνει τον ηθοποιό να βρει ό,τι καλύτερο έχει μέσα του για έναν ρόλο. Αυτό το κάνει με έναν τρόπο τελείως οργανικό. Σχεδόν σαν να μην το καταλαβαίνει ούτε ο ίδιος.

Χωρίς να σε πιέζει, έχει τον τρόπο να οδηγεί την πρόβα σε αποτελέσματα μέσα από υπαινιγμούς. Είναι ένας περίεργος μάγος της πρόβας, όπου αποσύρει τελείως το «εγώ» του, αποσύρει τελείως το “ο μεγάλος σκηνοθέτης ήρθε και σωπάστε όλοι” και σαν ένας μυστήριος προπονητής βάζει τα πράγματα στη θέση τους και μπορεί ο ηθοποιός να ανθίσει μέσα από αυτά. Χρειαζόμαστε τέτοιους σκηνοθέτες. Είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε μαζί μας τον Γιώργο και συνεργαζόμαστε τόσα χρόνια».

 

Ο Γιωργής Τσουρής και η Ήβη Νικολαΐδου. (Φωτογραφία: Βάσια Αναγνωστοπούλου).

 

Μουσική, τηλεόραση και μια live μουσική παράσταση

«Σε λίγες μέρες θα κυκλοφορήσει επίσημα ο δίσκος μου με τίτλο “Εξ’ αποστάσεως live” ο οποίος είναι το αποτέλεσμα μιας σειράς από live sessions που είχα κάνει στα Subway Studios στα Βριλήσσια. Η σκέψη ξεκίνησε από την πρώτη καραντίνα και στη δεύτερη έγινε μια σειρά από βίντεο μέσω διαδικτύου. Αρχικά ήταν να γίνουν 2-3 μουσικά βίντεο. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε ανέλπιστα πολύ και έκανε πολλά κλικ σε αυτά τα τραγούδια. Μου έδωσε και εμένα το κίνητρο να προχωρήσω το project και να φτάσω στα 15 τραγούδια που υπάρχουν ήδη στο youtube και τώρα θα κυκλοφορήσουν ψηφιακά σε μουσικές πλατφόρμες αλλά και σε βινύλιο.

Είχα πολύ ανάγκη να επικοινωνήσω κάποια τραγούδια, κάποιες διασκευές, κάποιες ερμηνείες και δικά μου τραγούδια αρκετά. Τα έβαζα λοιπόν στο διαδίκτυο, το οποίο να πω την αλήθεια δεν το κατέχω και πολύ, τα αναρτούσα σαν ένα περίεργο ραβασάκι για όποιον το ανακαλύψει. Γράφω και τώρα κάποια καινούργια τραγούδια σε πιο λαϊκούς δρόμους που θα αποτελέσουν υλικό για να μπω στο στούντιο για ηχογραφήσεις μάλλον από την άνοιξη και μετά. Θα προσπαθήσω να φτιάξω και μια LIVE μουσική παράσταση, μόλις μου το επιτρέψουν οι παραστάσεις και τα γυρίσματα.

Η τηλεοπτική σειρά “Χαιρέτα μου τον Πλάτανο” συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά. Ήξερα ότι ένα καθημερινό σίριαλ έχει απαιτήσεις που ουσιαστικά σου ρυθμίζουν όλο το εβδομαδιαίο πρόγραμμα. Έχει πολύ διάβασμα και τρομερά γρήγορους ρυθμούς. Ωστόσο, η συγκεκριμένη δουλειά πέρα από την κούραση και το διάβασμα έχει και έναν σκηνοθέτη, τον Ανδρέα Μορφονιό, ο οποίος μας βοηθάει πολύ και μας δίνει όμορφες και δημιουργικές αντιστάσεις μέσα στο γύρισμα.
Επίσης, υπάρχει μια ομάδα ηθοποιών που ευχαριστιόμαστε να δουλεύει ο ένας με τον άλλον και να βρίσκουμε την έμπνευσή μας μέσα στην ταχύτητα. Δεν αποκλείεται και μέσα στη μαζική παραγωγή σκηνών της καθημερινής σειράς να παραχθεί κάτι αξιόλογο. Ακόμη κι αν πρέπει να βγουν για παράδειγμα 20 σκηνές μέσα σε μία μέρα μπορεί γεννηθούν ωραίες υποκριτικές στιγμές αν ο συνάδελφος είναι μαζί σου στη στιγμή και έχετε βρει μια καλή επικοινωνία».

 

 

Οι ηθοποιοί της παράστασης «170 τετραγωνικά-(Moonwalk)». (Φωτογραφία: Ανδρέας Παπακωνσταντίνου).

 

Πληροφορίες της παράστασης «170 τετραγωνικά (Moonwalk)»

Συγγραφέας: Γιωργής Τσουρής
Σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης
Δραματουργική επεξεργασία: Γιώργος Παλούμπης – Βάλια Παπακωνσταντίνου
Μουσική – Video εγκατάσταση: Γιωργής Τσουρής
Βοηθός σκηνοθέτης: Γιωργής Τσουρής
Σκηνικά: Κωνσταντίνα Μαρδίκη – Έλλη Παπαδάκη
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Φωτισμοί: Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου
Σχεδιασμός μακιγιάζ: Άρτεμις Βαλτάτζη
Φωτογραφίες: Ανδρέας Παπακωνσταντίνου
Παραγωγή: Θέασις Δράσεις Πολιτισμού Ε.Π.Ε.

Ηθοποιοί: Αμαλία Αρσένη, Ήβη Νικολαΐδου, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, Ελένη Τσιμπρικίδου και ο Γιωργής Τσουρής

 

Πού: Θέατρο Ιλίσια-Βολανάκης, Παπαδιαμαντοπούλου 4, Ιλίσια, τηλ. 2107223010

Πότε: από τις 9 Οκτωβρίου 2021 και κάθε Σάββατο στις 18.00, Κυριακή στις 21.00, Δευτέρα στις 20.00

Διάρκεια παράστασης: 95 λεπτά χωρίς διάλειμμα

Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ (κανονικό), 12 ευρώ (φοιτητικό, ΑΜΕΑ και ανέργων

Προπώληση εισιτηρίων: από 15 Σεπτεμβρίου μέσω viva.gr και από το ταμείο του θεάτρου στο τηλ. 210 7223010

 

Το Θέατρο Ιλίσια-Βολανάκης θα λειτουργήσει αμιγώς ως χώρος υποδοχής πολιτών που έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά της COVID-19 ή έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου. Κατά την είσοδο των θεατών στους χώρους, θα γίνεται έλεγχος των απαραίτητων πιστοποιητικών καθώς και πιστοποιητικού ταυτοπροσωπίας (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης). Η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους του θεάτρου ενώ η προσέλευση ανήλικων προϋποθέτει την επίδειξη υπεύθυνης δήλωσης των γονέων για τη διενέργεια self test.