Γιάννης Βασιλώττος: «Ασχολούμαι και αγαπώ την υποκριτική και τη μουσική εξίσου»

«Ο Άνθρωπος με το Λουλούδι στο Στόμα» στο θέατρο Άλφα – Ληναίος-Φωτίου
21 Οκτωβρίου 2021
Μιχάλης Τιτόπουλος: «Είναι μια χρονιά που δουλεύω εκεί που είναι η ψυχή και η θέληση μου»
22 Οκτωβρίου 2021
«Ο Άνθρωπος με το Λουλούδι στο Στόμα» στο θέατρο Άλφα – Ληναίος-Φωτίου
21 Οκτωβρίου 2021
Μιχάλης Τιτόπουλος: «Είναι μια χρονιά που δουλεύω εκεί που είναι η ψυχή και η θέληση μου»
22 Οκτωβρίου 2021

Ο Γιάννης Βασιλώττος ερμηνεύει και παίζει μουσική επί σκηνής στην παράσταση «Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό» που σκηνοθετεί ο Κώστας Γάκης.

 

 

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

Βρίσκεται στις πρόβες για την παράσταση «Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό» η οποία κάνει πρεμιέρα την 1η Νοεμβρίου στο θέατρο Άλφα – Ληναίος-Φωτίου. Ο Γιάννης Βασιλώττος μιλάει για τη συνεργασία του με τον σκηνοθέτη Κώστα Γάκη, την υποκριτική, τη μουσική και το καίριο θέμα του έργου του Λούις Σεπούλβεδα. Καθότι ηθοποιός αλλά και μουσικός,  ετοιμάζεται για μια δημιουργική σεζόν η οποία περιλαμβάνει θέατρο, τηλεόραση, έναν μουσικό δίσκο και συναυλίες.

 

«Με ενδιαφέρει να παίζω μουσική, άλλωστε ως μουσικός ξεκίνησα στη Ρόδο όπου και έχω γεννηθεί πριν ασχοληθώ με την υποκριτική» εξηγεί ο Γιάννης Βασιλώττος. «Πάντα ήθελα να γίνω τραγουδιστής, αλλά ευτυχώς τα πράγματα ήρθαν έτσι που μπορώ να συνδυάζω την υποκριτική και τη μουσική μαζί.
Κάνω live εμφανίσεις, ετοιμάζω έναν δίσκο, τέσσερις συναυλίες με το συγκρότημα “Η πόλη & Αυτοί” στο Ίλιον Plus μέσα στον χειμώνα, γράφω μουσική, στίχους και ασχολούμαι και αγαπώ την υποκριτική και τη μουσική εξίσου.
Νιώθω πολύ τυχερός που αυτό συμβαίνει στο θέατρο με την παράσταση “Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό”, αλλά και στην τηλεόραση όπου ερμηνεύω τον Μπάμπη στις “Άγριες Μέλισσες” ο οποίος είναι ένας μουσικός».

 

 

 

Η συνεργασία με τον Κώστα Γάκη

«Γνώρισα τον Κώστα Γάκη στη Δραματική Σχολή Πράξη Επτά, όπου εκείνος ήταν δάσκαλός μου. Για μένα ήταν η πρώτη φορά που έμπαινα στο χώρο του θεάτρου καθώς η μουσική ήταν η βασική μου ασχολία» λέει ο Γιάννης Βασιλώττος.
«Αν υπάρχει ένας άνθρωπος που μου έχει μείνει από τη σχολή αυτή ως δάσκαλος αυτός είναι ο Κώστας Γάκης. Ήταν ένας από τους ανθρώπους που ήθελα να δουλέψω μαζί, γιατί ένιωθα ότι ταιριάζαμε. Συνέβη λοιπόν το εξής. Είχα δει το “Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2” που είχε σκηνοθετήσει ο Κώστας στο θέατρο Άλφα και αυτό ήταν η έμπνευση για να κάνω μια παρόμοια παράσταση με δύο ηθοποιούς οι οποίοι να ερμηνεύουν περισσότερους από έναν ρόλους και έναν μουσικό επί σκηνής. Κάτι ανάλογο με αυτό που είχε κάνει ο Κώστας. Το έκανα και λίγα χρόνια αργότερα με πήρε τηλέφωνο και μου είπε να διαβάσω ένα κείμενο. Ήταν το έργο “Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό” του Λούις Σεπούλβεδα.
Ξετρελάθηκα με το κείμενο, το αγάπησα αλλά ήξερα ότι η παράσταση είχε ήδη κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Asian Cultural Center της Νότιας Κορέας με την πρώτη διανομή ηθοποιών τον Σεπτέμβριο του 2019. Ο Κώστας μού πρότεινε να παίξω στην αρχή ως μουσικός. Μάλιστα, ο ίδιος μου έμαθε όλα τα μουσικά κομμάτια και πάνω στις πρόβες άρχισε να μεγαλώνει κατά κάποιον τρόπο και ο ρόλος μου σε αυτή την παράσταση ως ηθοποιός.
Έτσι, εκτός από μουσικός άρχισα να ερμηνεύω και άλλους ρόλους. Χαίρομαι πολύ για αυτή τη συνεργασία τόσο από πλευράς σκηνοθέτη όσο και από πλευράς ηθοποιών. Θεωρώ τον Κώστα Γάκη μέντορά μου πάνω σε αυτό που λέγεται θέατρο».

 

 

Μουσικός και ηθοποιός επί σκηνής

«Ο συγγραφέας Λούις Σεπούλβεδα, ο οποίος δυστυχώς πέρυσι πέθανε από κορωνοϊό, έγραψε αυτό το έργο από μια ιστορία ενός παιδιού που έχασε τον σκύλο του» συνεχίζει ο Γιάννης Βασιλώττος.
«Πρωταγωνιστής ήταν ένας σκύλος που μιλάει. Το ρόλο του Σκύλου ερμηνεύει ο Κώστας Γάκης. Είναι ένα έργο για τους “Ανθρώπους της Γης”, την φυλή των Mapuche, τους ιθαγενείς της Νότιας Χιλής που εκδιώχθηκαν βίαια από τις εστίες τους από τις μεγάλες εταιρείες υλοτομίας, που καταστρέφουν τους τελευταίους πνεύμονες του πλανήτη και σβήνουν βίαια τη μνήμη και την αρχαία γνώση των φυλών του κόσμου.

Οι άνθρωποι αυτοί, δίνουν μεγάλο αγώνα εδώ και πολλά χρόνια για να κρατήσουν αυτό που τους ανήκει. Χαίρομαι που συμμετέχω σε αυτό το έργο το οποίο θα χαρακτήριζα ως λειτούργημα. Έχει μια βαθιά κοινωνική και πολιτική στάση, χιούμορ και ταυτόχρονα συγκίνηση. Ερμηνεύω τον γέροντα της φυλής ο οποίος λέει παραμύθια στα παιδιά, τους μαθαίνει τι σημαίνει να είσαι “Άνθρωπος της Γης”, να είσαι κοντά στη φύση και να τη σέβεσαι. Παράλληλα, ερμηνεύω και έναν ρόλο ο οποίος είναι το ακριβώς αντίθετο καθώς είναι ο αρχηγός του καθεστώτος. Κάνω επίσης τον εγγονό του γέροντα.

Είναι ένα έργο τραγικά επίκαιρο μετά τις πρόσφατες τεράστιες φωτιές στον Αμαζόνιο, αλλά και με τον τρόπο που η κυβέρνηση της Βραζιλίας μεταχειρίζεται τους αυτόχθονες του Αμαζονίου.
Ωστόσο, ένα έργο “ελπιδοφόρα επίκαιρο” αφού η Χιλή βρίσκεται σε τροχιά ξεριζώματος του συντάγματος του δικτάτορα Πινοσέτ και μετάβασης σε μια πραγματική δημοκρατία. Με την Ελίζα Λονκόν, μια γυναίκα ιθαγενή Mapuche ως πρόεδρο, η νεοσυσταθείσα σε Σώμα Συντακτική Συνέλευση της Χιλής έδωσε σαφές στίγμα δικαίωσης των ιθαγενών πληθυσμών από το νέο Σύνταγμα της χώρας.

Με τις κρουστικές και σωματικές συνθήκες που έχει φτιάξει η Τζωρτζίνα Βαρδουλάκη δημιουργείται μια πολύ όμορφη ατμόσφαιρα στη σκηνή που νομίζω ότι θα κάνει το κοινό που θα δει την παράσταση να σκεφτεί πιο σοβαρά το πόσο πρέπει να σεβόμαστε, όχι μόνο τη φύση, αλλά και τον αγώνα που δίνουν κάποιοι άνθρωποι γι’ αυτά που τους ανήκουν.

Τη μουσική της παράστασης έχει γράψει ο Κώστας. Επί σκηνής παίζω κυρίως κιθάρα, αλλά είμαι αυτοδίδακτος, δεν γνωρίζω δηλαδή τις νότες, ούτε μπορώ να διαβάσω παρτιτούρες για κιθάρα. Για μένα ήταν κάτι δύσκολο αλλά με την βοήθεια του Κώστα, με επιμονή και υπομονή καταφέραμε να το φτάσουμε στο επίπεδο που θέλουμε και που θέλει το ίδιο το έργο.

Υπάρχουν πολυφωνικά σημεία στην παράσταση που τραγουδάμε και οι τέσσερις ηθοποιοί. Κάτι αρκετά δύσκολο είναι αυτό που κάνουν οι γυναίκες ηθοποιοί, Ελευθερία Μάζαρη και Ιωάννα Παπακωνσταντίνου, με τα σωματικά κρουστά, γιατί έχουν πολύ ρυθμικό μοτίβο ενώ παράλληλα κάνουν διφωνίες και ερμηνεύουν».

 

 

 

Πληροφορίες της παράστασης «Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό»

Κείμενο: Λούις Σεπούλβεδα
Μετάφραση: Αχιλλέας Κυριακίδης
Σκηνοθεσία – Μουσική σύνθεση: Κώστας Γάκης
Διασκευή: Κώστας Γάκης, Νατάσα – Φαίη Κοσμίδου
Σκηνογραφία – Ενδυματολογία: η ομάδα
Φωτισμοί: Παναγιώτης Πλασκασοβίτης
Σύνθεση Body Percussion – Tap : Τζωρτζίνα Βαρδουλάκη
Σκηνικές Κατασκευές: Στέφανος Λώλος
Παραγωγή: ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΝΑΜ(Μ)Α
Επικοινωνία – προβολή θεάτρου Άλφα – Ληναίος-Φωτίου: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου

Ερμηνεύουν: Γιάννης Βασιλώττος, Ελευθερία Μάζαρη, Ιωάννα Παπακωνσταντίνου

Στο ρόλο του Σκύλου ο Κώστας Γάκης

 

Πού: Θέατρο Άλφα – Ληναίος – Φωτίου, 28ης Οκτωβρίου 37, Αθήνα, τηλ. 210 5201828, www.alfatheater.gr

Πότε: από 1 Νοεμβρίου 2021 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ (γενική είσοδος)

Προπώληση εισιτηρίων: www.viva.gr/tickets/festival/theater/istoria-enos-skylou-pou-ton-elegan-pisto

 

Το θέατρο Άλφα – Ληναίος-Φωτίου θα λειτουργήσει:
κάθε Δευτέρα θα είναι μεικτός χώρος, δηλαδή για όσους έχουν κάνει rapid test με διάρκεια 48 ωρών, εμβολιασμένους και νοσήσαντες, και με πληρότητα 50%.

κάθε Τρίτη ως αμιγώς covid free κλειστός χώρος, μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες με πιστοποιητικό σε ισχύ (180 ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο).

*Αστυνομική ταυτότητα, δίπλωμα οδήγησης ή διαβατήριο είναι απαραίτητα προκειμένου να διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας.