Εμμανουήλ Μαύρος: «Θέλουμε το θέατρο Δρόμος να γίνει ένα διαπολιτισμικό θέατρο»

Κωνσταντίνος Μπιμπής: «Οι αντιδράσεις του κόσμου μας έκαναν να καταλάβουμε ότι δεν θα ξεμπερδέψουμε εύκολα με αυτή την παράσταση»
16 Οκτωβρίου 2021
«Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό» στο θέατρο Άλφα – Ληναίος-Φωτίου
18 Οκτωβρίου 2021
Κωνσταντίνος Μπιμπής: «Οι αντιδράσεις του κόσμου μας έκαναν να καταλάβουμε ότι δεν θα ξεμπερδέψουμε εύκολα με αυτή την παράσταση»
16 Οκτωβρίου 2021
«Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό» στο θέατρο Άλφα – Ληναίος-Φωτίου
18 Οκτωβρίου 2021

O Εμμανουήλ Μαύρος με τη Ρένα Σανταμούρη έξω από το Θέατρο Δρόμος.

 

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Το Θέατρο Δρόμος πήρε το όνομά του ιστορικά. Τι σημαίνει αυτό; Λόγω της ιστορικής περιοχής που βρίσκεται, την Κυψέλη, η οποία είναι μια κλασική και παραδοσιακή γειτονιά της Αθήνας.
Ο Εμμανουήλ Μαύρος μιλάει για το Θέατρο Δρόμος στο οποίο στεγάζεται μόνιμα η θεατρική ομάδα Μήδεια και τις τέσσερις θεατρικές παραστάσεις που σκηνοθετεί και τις οποίες θα δούμε τους επόμενους μήνες.

 

«Η Κυψέλη είναι μια γειτονιά που συναντιούνται διάφοροι και διαφορετικοί πολιτισμοί τα τελευταία χρόνια» λέει ο σκηνοθέτης Εμμανουήλ Μαύρος. «Παλαιότερα η Κυψέλη ήταν συνώνυμη με την παραδοσιακή Αθήνα και με τους Αθηναίους που ζούσαν εδώ. Οπότε με το όνομα Δρόμος θέλαμε να δώσουμε ένα στίγμα σε έναν ιστορικό δρόμο όπως είναι η οδός Αγίου Μελετίου όπου βρίσκεται και το θέατρό μας.

Η σκέψη που κάναμε είναι ότι ακριβώς επειδή βρισκόμαστε σε μια περιοχή που είναι ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, θέλουμε το θέατρο Δρόμος να γίνει ένα διαπολιτισμικό θέατρο. Να είναι ανοιχτό σε όλους, σε Έλληνες, Αφγανούς, Άραβες, Πακιστανούς, Σύριους ώστε να γίνει μια μίξη πολιτισμών, μια συνάντηση ανθρώπων και μια ανταλλαγή ιδεών. Έτσι το ονομάσαμε Δρόμος. Σαν ραντεβού, σαν σημείο συνάντησης».

 

Ατμοσφαιρικό, δυστοπικό και dark noir ύφος

«Στο θέατρο Δρόμος στεγάζεται μόνιμα η θεατρική ομάδα Μήδεια, η οποία αποτελείται από 15 άτομα» συνεχίζει ο Εμμανουήλ Μαύρος. «Στόχος μας είναι να ανεβάζουμε από κλασικά έργα ρεπερτορίου μέχρι σύγχρονο και μοντέρνο θέατρο. Δεν αποκλείουμε κανένα έργο και κανένα θεατρικό είδος, αντιθέτως επιλέγουμε έργα από όλο το φάσμα δίχως εξαιρέσεις. Με μια διαφορά όμως.

Η επιλογή των έργων που θα ανεβάσουμε στο θέατρο Δρόμος είναι τα κείμενα εκείνα τα οποία μας εμπνέουν. Αυτό είναι και η ταυτότητα που θέλουμε να δώσουμε ως θέατρο. Να ανεβάζουμε ατμόσφαιρες και ύφος δυστοπικό, dark noir, νέο νουάρ και σε αυτές θα κινηθούμε. Οι παραστάσεις μας μεταλλάσσονται προς τα εκεί όσο το επιτρέπει το κάθε έργο φυσικά.

Πιστεύουμε ότι σε αυτό που θέλουμε να φτιάξουμε δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα οπότε πειραματιζόμαστε. Άλλωστε η καλλιτεχνική ταυτότητα είναι και ένα πείραμα. Ξεκινάς και βλέπεις στην πορεία τον τρόπο που λειτουργεί και αναλόγως κάνεις τις απαραίτητες αλλαγές όπου και αν χρειαστεί. Δεν είναι κανόνας ότι θα ακολουθηθεί, αυτός όμως είναι ο στόχος μας και θέλουμε να τον πετύχουμε.
Θα προσαρμοζόμαστε παράσταση με την παράσταση, παρουσίαση με την παρουσίαση σε αυτόν το σκοπό, σε αυτό το ύφος και στις ατμόσφαιρες που αναφέρθηκα παραπάνω».

 

Οι ηθοποιοί και ο σκηνοθέτης Εμμανουήλ Μαύρος σε πρόβα στο θέατρο Δρόμος.

 

Τι θα δούμε τη νέα σεζόν στο Θέατρο Δρόμος

«Το θέατρο Δρόμος εγκαινιάστηκε στις 12 Οκτωβρίου με την παράσταση “Άννα” της βραβευμένης βρετανίδας θεατρικής συγγραφέως Σάμ Πότερ, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Τον μονόλογο ερμηνεύει η Παναγιώτα Αβραμοπούλου η οποία έχει κάνει και τη μετάφραση του έργου. Συνεχίζουμε με την παράσταση “Παλέρμο” την αστυνομική μαύρη κωμωδία επίσης της Παναγιώτας Αβραμοπούλου που ανεβαίνει στις 22 Οκτωβρίου και ακολουθεί η πρεμιέρα της αριστουργηματικής αστυνομικής ιστορίας μυστηρίου «Το Μυστήριο της Μαρί Ροζέ» του Έντγκαρ Άλλαν Πόε που κάνει πρεμιέρα για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 1 Δεκεμβρίου.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, γύρω στις 23-24 Δεκεμβρίου θα ανεβάσουμε την παράσταση “Όλα για το Σπίτι, Κρεβάτι και εκκλησία” των Φράνκα Ράμε και Ντάριο Φο. Η μέρα της πρεμιέρας θα είναι αφιερωμένη στις γυναίκες, λόγω όλων των γεγονότων που έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες.
Σκηνοθετώ τέσσερις παραστάσεις για αυτή τη σεζόν, οπότε η καθημερινότητά μου είναι καθαρά στην ομάδα μας, τη Μήδεια. Θέλω να βγουν οι συνάδελφοι και οι συνεργάτες μας ένα βήμα μπροστά. Αυτός είναι ο στόχος. Οπότε οι μέρες μου είναι γεμάτες με σκέψεις και σχεδιασμούς για την κάθε παράσταση ξεχωριστά. Άλλωστε, ένας σκηνοθέτης είναι συνηθισμένος να δουλεύει παράλληλα πολλά πράγματα.

Το δύσκολο δεν είναι να μοιράζεις τον χρόνο σου, αλλά να πετύχεις δημιουργικά και καλλιτεχνικά. Η μέρα είναι γεμάτη και κάνουμε πρόβες συνέχεια. Η “Άννα” μας είχε προγραμματιστεί να ανέβει πέρυσι αλλά δεν προλάβαμε να παίξουμε παραστάσεις λόγω των μέτρων όπου έκλεισαν τα θέατρα. Το θέατρο είχε ξεκινήσει να ανακατασκευάζεται από πέρυσι τον Σεπτέμβριο, τελείωσε το Νοέμβριο αλλά δεν άνοιξε ποτέ. Φέτος, είμαστε έτοιμοι και σε πολύ καλό δρόμο! Το “Παλέρμο” είναι έτοιμο, η “Μαρί Ροζέ” επίσης και έχουμε ήδη ξεκινήσει αναγνώσεις για το έργο “Όλα για το Σπίτι, Κρεβάτι και εκκλησία” των Φράνκα Ράμε και Ντάριο Φο».

 

Η Παναγιώτα Αβραμοπούλου στο μονόλογο «Άννα» που σκηνοθετεί ο Εμμανουήλ Μαύρος. (Φωτογραφίες: EarthView).

 

Σκέψεις για τη νέα σεζόν στα θέατρα

«Νομίζω ότι μετά από σχεδόν δύο χρόνια απουσίας θα είναι μια δύσκολη σεζόν. Βέβαια, το κοινό διψάει για το θέατρο, του έχει λείψει και αυτό φάνηκε από τις παραστάσεις που έγιναν το καλοκαίρι. Έλειψε ο πολιτισμός από το κοινό και οι παραστατικές τέχνες και οι οπτικοακουστικές, το θέατρο δηλαδή και ο κινηματογράφος.

Έχουν μεγάλη ευθύνη και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σε σχέση με την πληροφορία που δίνουν με τα κρούσματα, με το αν τα φουσκώνουν ή όχι. Αυτές οι πληροφορίες επηρεάζουν την ψυχολογία του κοινού και γι’ αυτό λέω ότι θα είναι μια δύσκολη φθινοπωρινή αλλά και χειμερινή σεζόν. Ωστόσο, από το ξεκίνημα της “Άννας” ο κόσμος ανταποκρίθηκε θετικά και γέμισε το θέατρο. Θέλω να ελπίζω ότι έτσι θα γίνει και με τις υπόλοιπες παραστάσεις μας».

 

Οι ηθοποιοί της παράστασης «Παλέρμο» που κάνει πρεμιέρα στις 22 Οκτωβρίου σε σκηνοθεσία Εμμανουήλ Μαύρου. (Φωτογραφίες: EarthView).

 

Πληροφορίες παραστάσεων στο Θέατρο Δρόμος

Θέατρο Δρόμος, Αγ. Μελετίου 25, Αθήνα, τηλ. 210 8818906

 

«Άννα»
Σκηνοθεσία: Εμμανουήλ Γ. Μαύρος
Μετάφραση: Παναγιώτα Αβραμοπούλου
Σκηνικά-Κοστούμια: Ρένα Σαντανούρη
Μουσική: Μάκης Μπορλόκας
Φωτισμοί: Πάνος Μπέσης
Φωτογραφίες: EarthView
Trailer: Εμμανουήλ Γ. Μαύρος
Video Post Production: Μανώλης Πετρής
Γραφικά και Σχεδιασμός Ηχητικών Εφέ: RS Architecture + Design Studio
Ψιμυθιολόγος: Γιώτα Κουτσάφτη
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη
Παραγωγή: Medea Pictures

Στο ρόλο της Άννας (Hanna) η Παναγιώτα Αβραμοπούλου

Πότε: από Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021 και κάθε Τρίτη στις 20.30

Εισιτήρια: 10 ευρώ (γενική είσοδος), 8 ευρώ (μειωμένο: φοιτητικό, ανέργων, πολυτέκνων, ΑμεΑ, 65+), 5 ευρώ (ατέλειες)

Ειδικές Τιμές: Για ομαδικές κρατήσεις άνω των 10 ατόμων (στο τηλέφωνο 210 88 18 906

Διάρκεια παράστασης: 100 λεπτά χωρίς διάλειμμα

Προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/anna-tis-sam-potter/?fbclid=IwAR1KlyxAH7b3iTef_Z5P9bm4IBFbve-vWUwXK2QlljImkaXuRgvXHBxnFZo

 

«Παλέρμο»
Συγγραφέας: Παναγιώτα Αβραμοπούλου
Σκηνοθεσία: Εμμανουήλ Γ. Μαύρος
Σκηνικά: Ρένα Σαντανούρη
Κοστούμια: Στεφανία Σιαφλιούκα
Μουσική: Ρεβάνς
Φωτισμοί: Πάνος Μπέσης
Φωτογραφίες: EarthView
Trailer: Εμμανουήλ Γ. Μαύρος
Video Post Production: Μανώλης Πετρής
Γραφικά και Σχεδιασμός Ηχητικών Εφέ: RS Architecture + Design Studio
Ψιμυθιολόγος: Γιώτα Κουτσάφτη
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη
Παραγωγή: Medea Pictures

Διανομή (αλφαβητικά): Παναγιώτα Αβραμοπούλου, Γιάννης Αποστολίδης, Ηρα Δαμίγου, Νεκτάριος Καλαητζάκης, Λίλη Τέγου

 

Πότε: από Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021 και κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 20.30

Εισιτήρια: 14 ευρώ (γενική Είσοδος), 11 ευρώ (μειωμένο: φοιτητικό, ανέργων, πολυτέκνων, ΑμεΑ, 65+)

Ειδικές τιμές: Για ομαδικές κρατήσεις άνω των 10 ατόμων (στο τηλέφωνο 210 88 18 906

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά χωρίς διάλειμμα

Προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/palermo/