Κωνσταντίνος Μπιμπής: «Οι αντιδράσεις του κόσμου μας έκαναν να καταλάβουμε ότι δεν θα ξεμπερδέψουμε εύκολα με αυτή την παράσταση»

Χριστόδουλος Στυλιανού: «Το έργο “Αυτοί που περπατούν στα σύννεφα” είναι ένας ύμνος στον άνθρωπο και τη συνέχειά του στο διηνεκές»
15 Οκτωβρίου 2021
Εμμανουήλ Μαύρος: «Θέλουμε το θέατρο Δρόμος να γίνει ένα διαπολιτισμικό θέατρο»
17 Οκτωβρίου 2021

O Κωνσταντίνος Μπιμπής στην παράσταση «Οι κάτω απ’ τ’ αστέρια» που ανεβαίνει στο Σύγχρονο Θέατρο.

Sharing is caring!

 

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

Ένας μεγάλος, αγνός και εφηβικός έρωτας παρουσιάζεται για τέταρτη χρονιά αυτή τη φορά στο Σύγχρονο Θέατρο. Ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Μπιμπής μιλάει για τη μοναδική πορεία της παράστασης «Οι κάτω απ’ τ’ αστέρια» η οποία έχει αφήσει το σημάδι της σε όποια πόλη έχει παιχτεί.

 

«Ο Τηλέμαχος Τσαρδάκας έγραψε το έργο “Οι κάτω απ’ τ’ αστέρια” το 2016 και το είχε στείλει σε εμένα και στη Λίλα Μπακλέση να το διαβάσουμε. Έγραψε το συγκεκριμένο έργο έχοντας στο μυαλό εμάς τους δύο» λέει ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Μπιμπής.

«Έτσι, έπλασε τους δύο χαρακτήρες, το Νικολή και τη Μένια. Η Λίλα, το είχε διαβάσει πρώτη και μου ζητούσε επίμονα να το διαβάσω και εγώ. Εκείνη την εποχή βρισκόμουν σε άλλες συνεργασίες και δεν είχα πολύ χρόνο ώστε να το διαβάσω όπως ήθελα. Όταν όμως το διάβασα ένα μεσημέρι, θυμάμαι να με πιάνουν τα κλάματα και να μην μπορώ να συνέλθω. Κάπως είχε χτυπήσει μια φλέβα πολύ εσωτερική και προσωπική δική μου. Στη συνέχεια μίλησα με τη Λίλα και καθώς είμασταν και οι δύο πολύ ενθουσιασμένοι ξεκινήσαμε πρόβες μέσα σε δύο εβδομάδες.

Αρχικά είχαμε μια ιδέα για το σκηνικό η οποία θα κόστιζε αρκετά και εκείνη την εποχή δεν μπορούσε να υλοποιηθεί. Σταματήσαμε τις πρόβες και λίγο αργότερα συνειδητοποιήσαμε ότι αυτό το κείμενο μας έκαιγε πολύ μέσα μας. Πήραμε την απόφαση και είπαμε ότι θα το κάνουμε με δύο καρέκλες. Έτσι και έγινε. Δεν αντέχαμε να μην κάνουμε πρόβες και να μην το ανεβάσουμε, γιατί ήταν ένα έργο που μας έτρωγε».

 

 

Η Λίλα Μπακλέση και ο Κωνσταντίνος Μπιμπής.

 

Θέατρο ACT, θέατρο Άλφα, Λονδίνο, Άμστερνταμ

«Η πρώτη παράσταση ήταν στο θέατρο ACT του Τηλέμαχου Τσαρδάκα που βρίσκεται στην Πάτρα, τον Μάρτιο του 2018, όντως με δύο καρέκλες και τίποτα άλλο παρά τα σώματα, τις φωνές μας και το κείμενο» εξηγεί ο Κωνσταντίνος Μπιμπής.
«Είναι αυτό το μαγικό που καμιά φορά συμβαίνει σε κάποιες δουλειές που δεν το περιμένεις. Από την πρώτη κιόλας παράσταση οι αντιδράσεις του κόσμου μας έκαναν να καταλάβουμε ότι μάλλον δεν θα ξεμπερδέψουμε εύκολα με αυτή την παράσταση.

Δεν θα ξεχάσω ακόμη την πρώτη παράσταση που ήταν ένα παιδί 17 χρονών ο οποίος είχε μείνει ακόμα στο θέατρο αφού είχε τελειώσει η παράσταση. Είχε κάτσει μόνος του, σκεπτικός, ίσως είχε κάποια ερωτική απογοήτευση. Έτσι καταλάβαμε ότι αυτό το έργο θα το υποδεχτεί ο κόσμος καλά και θα μετακινήσει κάποιους ανθρώπους, όπως και έγινε. Στη συνέχεια κάναμε κάποιες καλοκαιρινές παραστάσεις στην Περιφέρεια και το Νοέμβριο του 2019 η παράσταση ανέβηκε στο θέατρο Άλφα (το οποίο έχει μετονομαστεί σε θέατρο Άλφα Ληναίος-Φωτίου).

Το 2019 ήταν μια συγκλονιστική χρονιά για μένα. Με τα “Αστέρια μας” πήγαμε στο Λονδίνο όπου κάναμε δύο παραστάσεις σε μια παλιά εκκλησία στο Νότιγκ Χιλ που έχει μετατραπεί σε θέατρο. Και οι δύο παραστάσεις ήταν sold out, όπως και στο Άμστερνταμ όπου πήγαμε στη συνέχεια. Δύο εβδομάδες μετά πήγα στη Νέα Υόρκη και στο θέατρο The Tank στο Μανχάταν με τον “Ίων” του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη. Οπότε για μένα ήταν μια χρονιά που ζούσα το όνειρο με παραστάσεις στην Ευρώπη και την Αμερική. Ήταν μια μαγική χρονιά. Να σημειώσω και έναν ακόμη χώρο όπου παίξαμε στην Αθήνα και αυτός είναι η ταράτσα του θεάτρου Λαμπέτη τον Μάιο που πέρασε, 14 μήνες μετά το κλείσιμο των θεάτρων».

 

Η Μένια (Λίλα Μπακλέση) και ο Νικολής (Κωνσταντίνος Μπιμπής) πάνε μαζί σχολείο, γίνονται αχώριστοι, ονειρεύονται, κάνουν έρωτα, ερωτεύονται «για πάντα».

 

Έρωτας, καλοκαίρι και θάλασσα κάτω απ’ τ’ αστέρια

«Για κάποιον που έχει μεγαλώσει στην Ελλάδα νομίζω πως είναι πολύ δύσκολο να μην βρει κάποιο σημείο στο κείμενο που να μην ταυτιστεί» συνεχίζει ο Κωνσταντίνος Μπιμπής. «Ο Τηλέμαχος Τσαρδάκας έχει καταφέρει μέσα σε αυτό το συνοπτικό θεατρικό έργο που διαρκεί μια ώρα, να χωρέσει τον έρωτα και το καλοκαίρι στην Ελλάδα. Έρωτας, βότσαλα, παραλία, πετσέτες, κοχύλια, κυματοθραύστης, βραχάκια όλοι θα ταξιδέψουν σε δικές τους αναμνήσεις ακούγοντας αυτές τις λέξεις.

Νομίζω ότι καταρχάς το κοινό ταυτίζεται πολύ εύκολα με τα αισθητηριακά ερεθίσματα που παίρνει από την παράσταση. Η σύμβαση του έργου άλλωστε, είναι ότι οι δύο αυτοί πρώην αγαπημένοι συναντιούνται μετά από πολλά χρόνια που οι ζωές τους έχουν πάρει άλλους δρόμους. Ανάμεσά τους όμως, εξακολουθεί να καίει μια πυρκαγιά άγρια. Η Μένια και ο Νικολής συναντιούνται για να μιλήσουν κυρίως γι’ αυτό το “γιατί”. Γιατί χωρίσαμε, γιατί δεν είμαστε μαζί; Με αυτό το “γιατί” θεωρώ ότι υπάρχει ένα σημείο ταύτισης σ’ ένα μεγάλο ποσοστό κόσμου.

Η Άρτεμις Γρύμπλα, η Λίλα Μπακλέση και εγώ υπογράφουμε τη σκηνοθεσία της παράστασης. Με την Άρτεμη, πέραν από συμμαθητές στη Δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης, είναι κολλητή φίλη και αγαπημένη πολύ. Έχουμε δουλέψει αρκετά μαζί, έχουμε κάνει πολλά σεμινάρια μαζί και είμαστε σταθεροί συνεργάτες την τελευταία δεκαετία.

Όταν διαβάσαμε το έργο με τη Λίλα αποφασίσαμε ότι δεν χρειαζόμαστε σκηνοθέτη, όχι από έπαρση ή αλαζονεία. Περισσότερο επειδή οι σκηνοθέτες έχουν την ανάγκη να εμπνευστούν από το κείμενο για να κάνουν κάτι. Εμείς δεν είχαμε ανάγκη να κάνουμε κάτι τέτοιο, είχαμε ανάγκη να δούμε καθαρά τον εαυτό μας μέσα στο κείμενο και αυτό να ανέβει όπως είναι. Χωρίς σκηνοθεσία, απλώς δύο άνθρωποι που μιλάνε. Η “ιδέα” μας ήταν η έλλειψη σκηνοθεσία σε αυτή την παράσταση, που ξεκίνησε ως work in progress στο ACT στην Πάτρα.

Ξεκινήσαμε τις πρόβες και ως ηθοποιοί αποφασίσαμε να οδηγηθούμε σε μια πορεία ενός ανεβάσματος “Στανισλαβσκικού” και γι’ αυτό η Άρτεμις ήταν ιδανική συνεργάτις. Οπότε την φωνάξαμε και με χαρά μπήκε στην διαδικασία να είναι το τρίτο μάτι, να μας φορτίζει και να μας κινητοποιεί. Ήταν μια τόσο αυθόρμητη και εύκολη συνεργασία που μέσα σε σχεδόν δύο μήνες οδηγήθηκε βήμα βήμα στο τελικό της αποτέλεσμα. Ωστόσο, κάθε παράσταση που κάνουμε ακόμα και τώρα στο Σύγχρονο Θέατρο την διαμορφώνουμε».

 

Επόμενα σχέδια

«Παράλληλα με τους “Κάτω απ’ τ’ αστέρια” κάνω πρόβες για τον “Γυάλινο Κόσμο” του Τενεσί Ουίλιαμς που θα κάνει πρεμιέρα στις 29 Οκτωβρίου στο θέατρο Αλκυονίς. Είναι η παράσταση που έχει σκηνοθετήσει ο Γιώργος Νανούρης και η οποία δεν παίχτηκε ζωντανά την περασμένη σεζόν στο Εθνικό Θέατρο λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας. Κάναμε μερικές παραστάσεις μόνο μέσω live streaming. Επίσης, τόσο “Οι Κάτω απ’ τ’ αστέρια” όσο και ο “Γυάλινος Κόσμος” θα κάνουν μια βόλτα στη Θεσσαλονίκη μια αγαπημένη μου πόλη.

Τέλος, τον Φεβρουάριο του 2022 ξεκινάμε τα γυρίσματα για την καινούργια ταινία του Γιάννη Σμαραγδή “Καποδίστριας” όπου το ρόλο του Ιωάννη Καποδίστρια θα υποδυθεί ο Μιχάλης Σαράντης. Ο δικός μου ρόλος δεν θα αποκαλύψω ακόμα ποιος είναι».

 

 

 

Πληροφορίες της παράστασης «Οι κάτω απ’ τ’ αστέρια»

Κείμενο: Τηλέμαχος Τσαρδάκας
Ερμηνεύουν: Λίλα Μπακλέση, Κωνσταντίνος Μπιμπής
Σκηνοθεσία: Άρτεμις Γρύμπλα, Λίλα Μπακλέση, Κωνσταντίνος Μπιμπής
Σκηνικά: Αντώνης Χαλκιάς
Φωτισμοί: Σεσίλια Τσελεπίδη

Πού: Σύγχρονο Θέατρο, Ευμολπιδών 45, Γκάζι, τηλ. 210 3464380

Πότε: από 4 Οκτωβρίου 2021 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15

Εισιτήρια: 15 ευρώ (γενική είσοδος) και 12 ευρώ (μειωμένο)

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά