
Στέλιος Δημόπουλος: «Η ευθύνη να προσεγγίσεις κάτι τόσο έξω από σένα είναι η χαρά της έννοιας της υποκριτικής»
13 Οκτωβρίου 2021
«Van Gogh – Χαλεπάς. Ιδιοφυΐα και Τρέλα» στο Μπάγκειον
14 Οκτωβρίου 2021
Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου
Το Θέατρο της Ημέρας συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Εθνική παλιγγενεσία παρουσιάζει για πρώτη φορά σε θεατρική μορφή τον «Διάλογο» του Διονυσίου Σολωμού. Ο ηθοποιός Τάσος Μπλάτζιος μιλάει για το ρόλο του ως Σοφολογιότατος στην παράσταση που σκηνοθετεί η Μαρία Φραγκή.
«Μετά τον Εθνικό μας Ύμνο, από το ποίημα “Ύμνος εις την Ελευθερία” ο Σολωμός έγραψε τον “Διάλογο” ο οποίος παραστάνεται στο θέατρο για πρώτη φορά» λέει ο Τάσος Μπλάτζιος. «Είναι σαν πεζογράφημα αλλά είναι γραμμένο σαν διάλογος. Οι χαρακτήρες είναι ο Σοφολογιότατος τον οποίο και ερμηνεύω, ο ποιητής που υποδύεται ο Γιώργος Ρουστέμης και ο φίλος του Σολωμού που τον κάνει ο Τάσσος Ζιάκκας.
Έχουμε βεβαιότητα ότι είναι ο Σπυρίδωνας Τρικούπης, ο πατέρας του Χαριλάου Τρικούπη ο οποίος εξώθησε τον Σολωμό να γράψει στα ελληνικά επειδή όπως όλοι ξέρουν ο Σολωμός ήταν Ιταλοθρεμμένος.
Με αφορμή αυτό, λοιπόν, και με βάση τις πολεμικές επιχειρήσεις στο Μεσολόγγι το 1824 ο Διονύσιος Σολωμός γράφει έναν διάλογο που μιλάει για την ελευθερία του Έλληνα, για την πολυπλοκότητα της γλώσσας του, αλλά και για τον πλούτο της. Ο Σολωμός ενστερνίζεται την Δημοτική ενώ εγώ ως Σοφολογιότατος η αντίδρασή μου είναι ως προς την καθαρεύουσα και την αρχαία ελληνική την οποία δεν πρέπει να ξεχνάμε».
Καλλιτεχνικό, ιστορικό και παιδαγωγικό ενδιαφέρον
«Ο “Διάλογος” είναι ένα σπουδαίο έργο του πεζού λογού, που αναδεικνύει θεματικά και φιλοσοφικά το υψηλό επίπεδο της σκέψης του σε ένα μαχητικό, υποδειγματικό κείμενο για την ελεύθερη “Ελλάδα” όπως την ονειρεύτηκε και την παρουσίασε με κάθε αφορμή» συνεχίζει ο Τάσος Μπλάτζιος.
«Είναι αμιγώς σε θεατρική μορφή, έχει δράση και το κοινό θα αναρωτηθεί για την ελληνική γλώσσα που όπως ξέρουμε ταλανίζεται ακόμα. Η σκηνοθέτις Μαρία Φραγκή η οποία έχει κάνει και τη δραματουργική επεξεργασία, έχει προσθέσει κάποια πράγματα εκτός από τον “Διάλογο” του Σολωμού. Η συνεργασία μας ήταν άψογη, έχουμε δουλέψει και στο παρελθόν μαζί όπως και με τον Γιώργο Ρουστέμη όταν το 2013 είχαμε κάνει στο Θέατρο της Ημέρας πάλι τους “Διαλόγους” του Χουρμούζη.
Η παράσταση είχε τον τίτλο “Γρόσια θέλει….” στην οποία το θέμα ήταν το πρώτο δάνειο που πήρε η Ελλάδα και βέβαια δεν έφτασε τίποτα στη χώρα. Τα χρήματα τα έφαγαν οι ξένοι και ο ρόλος μου ήταν ένας Γερμανός που ήρθε στην Ελλάδα όντας τίποτα και έτρωγε τα λεφτά των Ελλήνων.
Αυτή την παράσταση την ξανακάναμε σε πιο ολοκληρωμένη εκδοχή με το Μαύρο Θέατρο της Πάτρας στο οποίο ο Κώστας Μακρής είναι καραγκιοζοπαίχτης. Το πρώτο δάνειο, βέβαια, το πήρε ο Χαριλάος Τρικούπης οπότε θέλω να πω ότι έχουμε μια βαθιά γνώση του θέματος καθώς έχουμε ασχοληθεί ιδιαίτερα. Καθώς είμαστε παλαιοί γνώριμοι με το θέατρο της Ημέρας και με τη Ανδρομάχη Μοντζολή η συνεργασία ήταν άψογη».
Έξι παραστάσεις σε τρεις Κυριακές
«Θα δώσουμε έξι παραστάσεις από την Κυριακή 17 μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου. Η πρώτη παράσταση θα είναι στις 18.00 και η δεύτερη στις 20.00. Ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη παράσταση θα έχουμε διάφορους ομιλητές και κριτικούς θεάτρου οι οποίοι θα μιλήσουν για τη μεταφορά της λογοτεχνίας στο θέατρο και για τον “Διάλογο” συγκεκριμένα. Την Κυριακή 17 Οκτωβρίου θα ξεκινήσουμε με τον Λέανδρο Πολενάκη ο οποίος είναι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κριτικών για τα βραβεία Κάρολος Κουν. Τις επόμενες Κυριακές θα υπάρχουν άλλοι ομιλητές που θα ανακοινωθούν σύντομα. Το Θέατρο της Ημέρας θα λειτουργήσει ως μεικτός χώρος, οπότε αυτό δίνει την ευκαιρία και σε περισσότερο κόσμο να δει την παράστασή μας».
Πληροφορίες της παράστασης «Διάλογος» του Διονυσίου Σολωμού
Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: Μαρία Φραγκή
Σκηνικά – κοστούμια: Ανδρομάχη Μοντζολή
Μουσική: Άννα Μουζάκη
Επικοινωνία-δημόσιες σχέσεις: Ράνια Παπαδοπούλου
Ερμηνεύουν: Τάσος Μπλάτζιος, Γιώργος Ρουστέμης, Τάσσος Ζιάκκας
Πού: Θέατρο της Ημέρας, Ν. Γεννηματά 20, Αμπελόκηποι, (Μετρό Πανόρμου, τηλ. 210 6929090, 6974 374103 www.theatro-imeras.gr – info@theatro-imeras.gr
Πότε: από Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021 στις 18.00 και στις 20.00 και για τις Κυριακές 24, 31 Οκτωβρίου 2021
Εισιτήρια: 12 ευρώ (γενική είσοδος), 8 ευρώ (μειωμένο ΑΜΕΑ, φοιτητικό, ανέργων
Διάρκεια παράστασης: 65 λεπτά
Σκηνοθετικό σημείωμα
Με τον «Διάλογο», ο Διονύσιος Σολωμός πλησιάζει τα δυο μεγάλα θέματά του: την ελευθερία και τη γλώσσα. Ο ποιητής ανέπτυξε μια σχέση με την τεχνική της διαλογικής φόρμας από την ευρωπαϊκή μόρφωσή του ενώ βίωσε και το λαϊκό δρώμενο του νησιού, τις «ομιλίες» απ’ όπου άντλησε και το στοιχείο της εύφορης ανατρεπτικότητας και του καυστικού σχολίου. Μέσα από το ρόλο του «Ποιητή», παίζοντας μισοκρυμμένος και μισοαποκαλυπτικός, ο ποιητής μάς καταθέτει όλη του την κοσμοθεωρία. Δημιουργεί τον «Διάλογο», γιατί γνωρίζει ότι τα επιχειρήματα είναι προτιμότερο να υποστηρίζονται από μια ζωντανή, πάλλουσα και ίσως πάσχουσα ανθρώπινη ύπαρξη.
Το θεατρικό του ύφος υπογραμμίζεται και με σκηνικές υποδείξεις (κλάμα, γέλιο κ.ά.) στο κείμενο. Όλα τα παραπάνω συστατικά μάς οδηγούν σε μια σύγχρονη σκηνική ανάγνωση, που επιδιώκει την ανάδειξη της ποιητικής αγωνίας του επαναστατημένου ανθρώπου και της παρουσίας των σκοταδιστών. Αυτοί οι «σοφοί» έχουν πάντοτε ένα σημαντικό ρόλο στις ακραίες ανατροπές της ιστορίας και συμβάλλουν στην καθυπόταξη του ελληνικού λαού σε συντηρητικές και αναχρονιστικές αντιλήψεις, ειδικά στον τομέα της έκφρασης και της διεκδίκησης του λόγου: «…Ελευθερία και γλώσσα»
Μαρία Φραγκή