Δημήτρης Μαλισσόβας: «Μακάρι να υπάρξουν μιμητές και συνεχιστές του Contact»

«Της τριανταφυλλιάς τα φύλλα- Οι νέοι και η Δόμνα Σαμίου» στο ΚΠΙΣΝ
8 Οκτωβρίου 2021
Ελένη Σκότη: «Η κακοποίηση σόκαρε τους θεατές μας και τους τάραξε»
9 Οκτωβρίου 2021

O Δημήτρης Μαλισσόβας υπογράφει τη μετάφραση και τη συνσκηνοθεσία της πρώτης Covid safe παράστασης με τίτλο Contact.

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Οι θεατές είναι έξω στο δρόμο και συγκεκριμένα στο άλσος στο Πεδίον του Άρεως. Ετοιμάζονται να παρακολουθήσουν το Contact, την πρώτη Covid safe παράσταση που στήθηκε την εποχή της πανδημίας.
O Δημήτρης Μαλισσόβας υπογράφει την ελληνική μετάφραση και τη σκηνοθετική επιμέλεια της παράστασης όπου οι θεατές βλέπουν live τους ηθοποιούς και ακούν σε 3D ήχο τις ερμηνείες τους μέσα από το κινητό τους.

Ο σκηνοθέτης μιλάει στο theatermag για τη μοναδική εμπειρία του Contact και για το νέο είδος θεατρικού έργου σε εξωτερικό χώρο που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

«To Contact είναι μια παράσταση Covid safe που δημιουργήθηκε από τον Γάλλο Σάμιουελ Σενέ ο οποίος και το εμπνεύστηκε» εξηγεί ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μαλισσόβας. «Είναι μια ψηφιακή, πρώτη στον κόσμο Covid safe, παράσταση που δημιουργήθηκε μέσω application και μέσω ακουστικών για να παρακολουθήσει το κοινό ένα διαδραστικό δρώμενο διάρκειας 45 λεπτών στο δρόμο.
Ο κόσμος ενδιαφέρθηκε πολύ για αυτή την παράσταση, ήδη οι περισσότερες παραστάσεις είναι sold out και γι’ αυτό έχουν προστεθεί και άλλες ημερομηνίες».

 

Οι ηθοποιοί Δημήτρης Μαζιώτης και Ελίνα Γιαννάκη ερμηνεύουν μπροστά στους θεατές οι οποίοι ακούν σε 3D ήχο τις ερμηνείες τους μέσα από το κινητό τους.

 

Με τη φωνή της Μαίρης Συνατσάκη και του Θοδωρή Αθερίδη

«Είναι η ιστορία μιας κοπέλας με διάφορα ψυχολογικά εσωτερικά προβλήματα και αναζητήσεις» συνεχίζει ο σκηνοθέτης. «Καταλαβαίνουμε ότι ήταν μια γυναίκα, που είχε χιούμορ και ένα επίπεδο ζωής πριν, όμως τώρα είναι σε μια σύγχυση με κρίσεις πανικού. Σ’ ένα άλσος, από το πουθενά, συναντά έναν άγνωστο ο οποίος της πιάνει κουβέντα. Εκείνος καταλαβαίνει ότι μπορεί να ακούσει τη σκέψη της. Η κοπέλα, η Σάρα, συναντά τον φύλακα-άγγελό της με τον οποίο επικοινωνεί μέσω σκέψης.
Τα επόμενα 45 λεπτά η ζωή της θα αλλάξει εξαιτίας αυτής της στιγμής που ήρθε σε επαφή με τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Αυτό είναι το ζητούμενο του Contact, μία βουτιά σε αχαρτογράφητα νερά της θεατρικής εμπειρίας.
Τη φωνή της στη Σάρα δανείζει η Μαίρη Συνατσάκη, ενώ ο μυστηριώδης άνδρας έχει τη φωνή του Θοδωρή Αθερίδη. Είναι οι φωνές – πρωταγωνιστές που οδηγούν τους θεατές σε αυτό το συναρπαστικό θεατρικό ταξίδι στους δρόμους της πόλης.
Το Contact είναι ένα διαδραστικό παιχνίδι, ένα παιχνίδι ψυχολογικό πολύ ενδιαφέρον για τον θεατή, πολλές φορές και πολύ ευχάριστο. Οι θεατές ζουν ακριβώς αυτό που μερικές φορές λέμε όταν συναντάμε κάποιον στο δρόμο και αναρωτιόμαστε “ήθελα να ξερα τι σκέφτεται”. Αυτό ακριβώς είναι το Contact».

 

Το Contact είναι η πρώτη Covid safe παράσταση που στήθηκε την εποχή της πανδημίας.

 

Μια νέα θεατρική εμπειρία με κινητό και ακουστικά

«Το μαγικό στο Contact είναι ότι ο θεατής μπορεί να διεισδύσει στον κόσμο και στη σκέψη του άγνωστου περαστικού. Αυτό έχει την μαγεία» λέει ο Δημήτρης Μαλισσόβας. «Είναι μια παράσταση που όταν έκανα τη μετάφραση και τη συνσκηνοθεσία δεν περίμενα ότι θα είχε αυτή την τεράστια απήχηση στον κόσμο.
Το κοινό κάνει μια βόλτα σε ένα μαγικό -κατά τη γνώμη μου- άλσος στο Πεδίον του Άρεως πραγματικά απελευθερωμένο από ότι είχε υπάρξει στο παρελθόν. Είναι ένα πολύ ζωντανό πάρκο, με οικογένειες, παιδάκια που κάνουν ποδήλατο, σκυλάκια ένα πάρκο που οι άνθρωποι κάνουν τρέξιμο και εκεί μέσα σε όλο αυτό δημιουργείται η παραπάνω ιστορία.

Έχουμε ζήσει παραστάσεις στο δρόμο, ωστόσο το Contact είναι κάτι άλλο. Είναι μια βόλτα, μια παράσταση διαδρομής και με μια τεχνολογία πραγματικά και πρωτότυπη και ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αυτό άλλωστε με ιντριγκάρισε να την κάνω.
Οι θεατές είναι έξω, στο δρόμο, μοιράζονται το έργο μέσα από μία εφαρμογή που έχουν κατεβάσει στο κινητό και φορώντας ακουστικά στα αυτιά, μαζί, αλλά την ίδια στιγμή ο καθένας μόνος του. Οι ηθοποιοί παίζουν live, μπροστά τους, αλλά στα αυτιά τους φτάνουν οι φωνές των ηθοποιών που ερμηνεύουν τους ρόλους, σαν σε κινηματογραφική ταινία, με 3D ήχο και μουσική υπόκρουση.
Στη αρχή το βρήκα πολύ καινοτόμο, μετά είπα ότι μπορεί να είναι λίγο επικίνδυνο, αλλά παρόλα αυτά είδα ότι ο κόσμος κοινώς δεν μασάει και μπήκε σε όλο αυτό το παιχνίδι.

Σαφώς και με ενδιαφέρει αυτού του είδους θεάτρου, με ενδιαφέρει κάθε είδος θεάτρου βέβαια, αλλά τη στιγμή που προέκυψε το Contact ήταν για μένα ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να συμβεί σε μια περίοδο που όλοι θα πρέπει να έχουμε μια απόσταση ασφαλείας, η οποία εύχομαι να τελειώσει πολύ σύντομα.
Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα όταν διάβασα το κείμενο είπα ότι είναι ένας ωραίος τρόπος να γίνει μια επανεκκίνηση. Μακάρι να υπάρξει χώρος να προσχωρήσει και να εξελιχθεί αυτό το είδος θεάτρου, γιατί είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση θεάματος.

Μακάρι να υπάρξουν μιμητές και συνεχιστές του εγχειρήματος.
Είναι μια πολύ μεγάλη και δύσκολη δουλειά που έχει γίνει και με αυτό εννοώ τη δουλειά της ηχογράφησης, της σύνθεσης του κειμένου, της μουσικής. Μόνο που έχεις την αίσθηση ότι παρακολουθείς κάτι εσύ και κανένας άλλος δεν το ακούει, αυτό από μόνο του είναι ενδιαφέρον».

 

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση Contact

Μετά από sold-out παραστάσεις σε Λονδίνο, Παρίσι, Τορόντο και άλλες μεγάλες πρωτεύουσες, το CONTACT έρχεται να κάνει επαφή με το κοινό και στην Αθήνα, να συστηθεί στους θεατρόφιλους θεατές και να τους ταξιδέψει με όχημα το συναίσθημα. Με τα ακουστικά στα αυτιά και την εφαρμογή που θα έχουν κατεβάσει στο κινητό τους, θα περιπλανηθούν στους δρόμους της Αθήνας βλέποντας και
ακούγοντας σε 3D ήχο, ένα θεατρικό έργο σε μία καινούργια μορφή. Μια πραγματικά multi national παράσταση την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε στη γλώσσα που επιθυμείτε, αφού είναι διαθέσιμη, εκτός από τα Ελληνικά στα Αγγλικά, Γαλλικά ή Ιταλικά!

 

Πώς μπορείτε να παρακολουθήσετε την παράσταση;

1. Διαλέγετε την ημερομηνία, την τοποθεσία και την ώρα και αγοράζετε ηλεκτρονικό εισιτήριο on line μέσω viva.gr
2. Εικοσιτέσσερις ώρες πριν από την παράσταση που διαλέξατε, λαμβάνετε email με λινκ για την εφαρμογή, την οποία θα κατεβάσετε και θα εγκαταστήσετε στο κινητό σας καθώς και με το ακριβές σημείο συνάντησης για την έναρξη της θεατρικής σας εμπειρίας!
3. Η εφαρμογή CONTACT είναι δωρεάν, κατεβαίνει αμέσως, την εγκαθιστάτε εύκολα και σας δίνει πρόσβαση όχι μόνο στις ερμηνείες των ηθοποιών, αλλά, συγχρόνως, και στο soundrack της παράστασης.
4. Θυμηθείτε να έχετε μαζί σας φορτισμένα κινητά και τα ακουστικά σας! Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε αποκλειστικά τα προσωπικά σας τηλέφωνα και ακουστικά σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής για τη δημόσια υγεία.
5. Πρέπει να φοράτε συνέχεια τη μάσκα σας. Η παράσταση διαδραματίζεται σε εξωτερικό χώρο αλλά οι κανόνες ασφαλείας ενάντια στην πανδημία πρέπει να τηρηθούν αυστηρά. Παρακαλείσθε να κρατάτε τις αποστάσεις μεταξύ σας.
6. Την ημέρα της παράστασης, συναντήστε εγκαίρως τον οικοδεσπότη σας. Οι οδηγίες θα σας έχουν ήδη σταλεί την ίδια μέρα που κάνατε την κράτηση.

 

CONTACT

Σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μαλισσόβα
Με τις φωνές των: Θοδωρή Αθερίδη και Μαίρης Συνατσάκη
Πρωταγωνιστούν: Δημήτρης Μαζιώτης, Ελίνα Γιαννάκη

 

Πού: Πεδίον του Άρεως, Είσοδος Πανελλήνιος – (από Ευελπίδων)

Πότε: από 24 Σεπτεμβρίου έως 24 Οκτωβρίου 2021, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή

Εισιτήριο: 12 ευρώ

Ώρες έναρξης: 17.15, 18.20, 19.30.

https://www.viva.gr/tickets/theater/c-o-n-t-a-c-t/