Σεμινάρια του Κώστα Γάκη στο θέατρο Άλφα – Ληναίος-Φωτίου

Ελένη Καραμούζη: «Είμαι πολύ ευτυχής που κάνω το ξεκίνημά μου στο θέατρο Όροφως με τόσο σημαντικές παραστάσεις»
7 Οκτωβρίου 2021
Βικτώρια Ταγκούλη: με το «V for Victoria» στο Red Jasper Cabaret Theatre
8 Οκτωβρίου 2021
Ελένη Καραμούζη: «Είμαι πολύ ευτυχής που κάνω το ξεκίνημά μου στο θέατρο Όροφως με τόσο σημαντικές παραστάσεις»
7 Οκτωβρίου 2021
Βικτώρια Ταγκούλη: με το «V for Victoria» στο Red Jasper Cabaret Theatre
8 Οκτωβρίου 2021

 

Με πρόσημο «κοσμοαλλαχτικό» ο Κώστας Γάκης ξεκινά τα θεατρικά εργαστήρια, τα οποία απευθύνονται σε όλους, στο θέατρο Άλφα – Ληναίος-Φωτίου. Τα σεμινάρια ξεκινούν στις 9 Οκτωβρίου και πρόκειται να ολοκληρωθούν τον Ιούνιο του 2022. Στο τέλος κάθε τριμήνου θα υπάρχει παρουσίαση/παράσταση ανοιχτή στο κοινό στο θέατρο Άλφα – Ληναίος-Φωτίου.

 

Λίγα λόγια για τη Συντροφιά των Ονειροπόλων

Το 2020 ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Τάσος Ιορδανίδης ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση του θεάτρου και πρότεινε στον Κώστα Γάκη μια συνεργασία τόσο στο καλλιτεχνικό, όσο και στο εκπαιδευτικό κομμάτι του θεάτρου Άλφα. Συμφωνήθηκε ο Κώστας Γάκης να είναι σε σταθερή βάση ο καλλιτεχνικός υπεύθυνος του Δευτερότριτου με την παράσταση «Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό», αλλά και με άλλες ενδιαφέρουσες προτάσεις σε παραστασιακό επίπεδο από τον ίδιο και την ομάδα του, την Εταιρεία Θεάτρου Άναμ(μ)α.

Ταυτόχρονα ο Τάσος Ιορδανίδης, από κοινού με τον Στέφανο Ληναίο, υποδέχτηκαν με χαρά τις προτάσεις του Γάκη για τη δημιουργία ενός πολύβουου καλλιτεχνικού «μελισσιού» με ποικίλες δράσεις και πρωτοβουλίες, με το όνομα «Άλφα Μικρό, μια συντροφιά ονειροπόλων». Η «Συντροφιά» αυτή είναι ένας πυρήνας δημιουργικότητας, αμεσοδημοκρατίας και πολιτισμού που εκπέμπει με διαρκείς καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες σήματα ανθρωπιάς, αλληλεγγύης, μιας τρυφερότητας που αντέχει αλλά και μιας κοινωνίας που μπορεί να αλλάξει.

Μουσικές και ποιητικές βραδιές, διαδικτυακός ραδιοφωνικός σταθμός, ξαφνικό θέατρο στην πόλη, βίντεο-απόπειρες με κοινωνικό χαρακτήρα, παραστάσεις Βαριετέ όπου κάθε μέλος θα ξεδιπλώνει δεκάλεπτα θεατρικά «νούμερα», συνεντεύξεις με ενδιαφέροντες ανθρώπους της εποχής μας, είναι κάποιες από τις δράσεις που θα δούμε τη σεζόν αυτή από τη «Συντροφιά».

Η «Συντροφιά των Ονειροπόλων» δεν έπεσε φυσικά από τον ουρανό. Αποτελεί συνέχεια και «άνθος» της γόνιμης και πολυποίκιλης ιστορίας του θεάτρου Άλφα και των ανθρώπων που έδρασαν σε αυτό, με προεξάρχουσες μορφές φυσικά τον Στέφανο Ληναίο και την Έλλη Φωτίου. Σε αυτήν την ιστορία αναφέρεται. Από αυτή την ιστορία εκκινεί και ανοίγει φτερά. Τιμώντας τη μνήμη. Ενισχύοντας το δεσμό. Ποτίζοντας τη ρίζα. Δημιουργώντας νέα δίκτυα.

Ο Στέφανος Ληναίος μεταφέρει συχνά τη ρήση του του δασκάλου του, Σωκράτη Καραντινού, σε σχέση με τις προϋποθέσεις δημιουργίας ενός σφαιρικού ηθοποιού: Γνώση της ζωής, εμπειρία, ωριμότητα, πλατιά εγκυκλοπαίδεια, τεχνική κατάρτιση και συνεχής αυτοέλεγχος, είναι οι προϋποθέσεις, οι απαραίτητες για τον ηθοποιό. Σύμφωνα με αυτές τις αρχές ο Κώστας Γάκης κρατάει ζωντανό το όραμα για μια πλατιά μόρφωση του ηθοποιού και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και τα φετινά σεμινάριά του για το Αρχαίο Δράμα, αλλά και τη θεατρική αποτύπωση ενός τόπου της Ελλάδας(Ικαρία).

 

 

Τα σεμινάρια του Κώστα Γάκη και της ομάδας θεάτρου Άναμ(μ)α στο θέατρο Άλφα

 

«Αρχαίο Δράμα» και «Νήσος Ικαρία»

Έναρξη: Σάββατο 9 Οκτωβρίου
Διάρκεια: Οκτώβριος 2021 -Ιούνιος 2022

1. «Αρχαίο δράμα και απόηχοι της μητριαρχίας»
Εργαστήριο Αρχαίου Ελληνικού δράματος και χορικής λειτουργίας

Σάββατο 10:00 – 12:00

Ο Κώστας Γάκης μοιράζεται τη μέθοδό του «10 υλικά υπόκρισης στο αρχαίο Ελληνικό δράμα». Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί ένα καλογυμνασμένο σύνολο το οποίο στο τέλος της χρονιάς θα έχει σπουδάσει και σωματοποιήσει δύο τραγωδίες και μία κωμωδία.

Θα δουλευτούν κομμάτια των έργων: «Από την Αντιγόνη στη Μήδεια», «Βάκχες, μια χορική μέθεξη» και «Λυσιστράτη, μια μητριαρχική νίκη». Στο τέλος κάθε τριμήνου θα υπάρχει παρουσίαση/παράσταση ανοιχτή στο κοινό στο θέατρο Άλφα – Ληναίος-Φωτίου.

2. «ΙΚΑΡΙΑ, μια θεατρική καταγραφή»

Μετατρέπουμε με κεφάτο και ομαδικό τρόπο τις υπέροχες ιστορίες της Ικαρίας σε θεατρική παράσταση. Παλαιές και σύγχρονες, συγκινητικές ή ξεκαρδιστικές ιστορίες πλεγμένες με το μύθο του Ικάρου και τους συμβολισμούς που απορρέουν από αυτόν σχηματίζουν σταδιακά το υλικό μιας εύρυθμης παράστασης.

Σάββατο 13:00 – 15:00

Παρουσιάσεις κάθε τρίμηνο στο θέατρο Άλφα – Ληναίος-Φωτίου με παρουσία κοινού, αλλά και τρεις παραστάσεις στην Ικαρία την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου του 2022.

⦁ Τα σεμινάρια απευθύνονται σε όλους. Δήλωση συμμετοχής στο: seminariagaki@gmail.com