Ελένη Καραμούζη: «Είμαι πολύ ευτυχής που κάνω το ξεκίνημά μου στο θέατρο Όροφως με τόσο σημαντικές παραστάσεις»

Η ομάδα bijoux de kant εγκαινιάζει το Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας
7 Οκτωβρίου 2021
Σεμινάρια του Κώστα Γάκη στο θέατρο Άλφα – Ληναίος-Φωτίου
7 Οκτωβρίου 2021

Η ηθοποιός και καλλιτεχνική διευθύντρια του νέου θεάτρου «Όροφως», Ελένη Καραμούζη.

 

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Μια νέα εστία πολιτισμού πολλαπλών δράσεων με βάση το θέατρο άνοιξε τις πόρτες της πριν από λίγες μέρες στην Πάτρα. Το ιστορικό νεοκλασικό κτήριο όπου στέγαζε κάποτε τις περίφημες σταφιδαποθήκες του Βουρλούμη ανακαινίστηκε και πήρε το όνομα «Όροφως». Ένας χώρος στον δεύτερο όροφο του κτηρίου με θέα τη θάλασσα και άπλετο φως στην οδό Όθωνος Αμαλίας 112 στην Πάτρα.
Θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις, μαθήματα χορού, μουσικής και θεάτρου, σεμινάρια, παρουσιάσεις βιβλίων και ειδικές προβολές είναι μόνο μερικές από τις δράσεις που συνθέτουν το μωσαϊκό εκδηλώσεων του νέου θεάτρου «Όροφως».

Η Ελένη Καραμούζη, ηθοποιός και καλλιτεχνική διευθύντρια μιλάει για το Θέατρο το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν ανοιχτό χώρο τέχνης και πολιτισμού για τους κατοίκους της Πάτρας και όχι μόνο.

 

«Μου άρεσε πολύ ο χώρος. Είναι ένας πολύ όμορφος, ιστορικός χώρος στην Πάτρα ακριβώς απέναντι από την θάλασσα στην ιχθυόσκαλα στο λιμάνι. Το περιβάλλον και η τοποθεσία ήταν τα πρώτα στοιχεία που με έκαναν να θέλω να φτιάξω το θέατρο εκεί . Ξεκινήσαμε με πολύ κόπο, ψυχικό και οικονομικό, ώσπου μας σταμάτησε το πρώτο κλείσιμο.
Αρχές Φθινοπώρου του 2020 ολοκληρώσαμε την προετοιμασία του χώρου, οπότε τον Οκτώβριο το Θέατρο ήταν έτοιμο πια να δουλέψει, αλλά τέσσερις ημέρες μετά το άνοιγμά του έγινε και το δεύτερο κλείσιμο των θεάτρων.
Ακόμα δεν είχε προλάβει να υποδεχτεί το κοινό, οπότε μετά από δύο χρόνια κάναμε την πρώτη μας πρεμιέρα με την παράσταση “Η γυναίκα της Ζάκυθος” του Διονύσιου Σολωμού σε σκηνοθεσία Άντζελας Μπρούσκου. Μαζί με την πρεμιέρα της παράστασης η οποία έγινε στις 24 Σεπτεμβρίου, έγινε και η πρεμιέρα του θεάτρου Όροφως.
Η αλήθεια είναι ότι κάπως ήρθε όλο αυτό, ξεκινήσαμε σε δύσκολες συνθήκες. Έπρεπε όμως να γίνει! Όλα ξεκίνησαν αφού είδα αυτό το χώρο. Μου άρεσε πολύ και αυτό ήταν που μου έδωσε την ώθηση να το κάνω και να το προσπαθήσω».

 

 

 

Τι θα δούμε στο θέατρο Όροφως

«Διαμορφώνουμε ακόμα το πρόγραμμα για τη φετινή σεζόν, γιατί είπαμε να το πάμε σταδιακά καθώς δεν θα θέλαμε να “κρεμάσουμε” τις παραγωγές και να βρεθούμε εκτεθειμένοι» συνεχίζει η Ελένη Καραμούζη.
«Οπότε έχουμε ετοιμάσει κάποια πράγματα για τον Οκτώβριο, αλλά ακόμα δεν μπορούμε να ανακοινώσουμε ημερομηνίες. Ο Σεπτέμβριος ξεκίνησε με την πρεμιέρα του έργου “Η Γυναίκα της Ζάκυθος” η οποία παρουσιάστηκε για τρεις παραστάσεις (24, 25 και 26 Σεπτεμβρίου).

Στη συνέχεια έχουμε την τιμή να έρθει η Λυρική Σκηνή με την παράσταση του Γιώργου Κουβαρά “Επί Σκηνής| Το Θέατρο ως Ηθικός Θεσμός” ένα έργο σκηνικής μουσικής ρητορικής – μουσικού θεάτρου στη βάση του ομώνυμου ποιήματος του Γιώργου Σεφέρη και του ομώνυμου θεωρητικού δοκιμίου του Friedrich Schiller.
Είναι η πρώτη φορά που έρχεται η Λυρική Σκηνή στην Πάτρα και νομίζω ότι είναι και η πρώτη φορά που παρουσιάζεται το έργο εκτός Αθηνών. Είμαι πολύ ευτυχής που κάνω το ξεκίνημά μου με τόσο σημαντικές παραστάσεις.

Προχωράμε με άλλες παραστάσεις που ήταν προγραμματισμένο να έρθουν πέρυσι στο “Όροφως” αλλά δεν τα καταφέραμε λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας. Είναι η παράσταση “Η Χώρα που ποτέ δεν πεθαίνεις” της Ornela Vorpsi με τις Αμαλία Αρσένη, Vefi Redhi και Αθηνά Καραγιώτη σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι και η έναρξη της Παιδική Σκηνής του θεάτρου με την δική μου παράσταση που έχει τίτλο “Ο ιππότης με τη σκουριασμένη πανοπλία”, σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν σύντομα.

Επίσης, έχουμε την έναρξη των σεμιναρίων με το σεμινάριο του σκηνοθέτη, συγγραφέα και ηθοποιού, Χρήστου Καρασαββίδη. Το σεμινάριο είναι τριήμερο και είναι προγραμματισμένο για τις 15, 16 και 17 Οκτωβρίου. Αντικείμενό του είναι η διερεύνηση μεθόδων και τεχνικών σύγχρονης υποκριτικής, από την προετοιμασία του ηθοποιού ως τους ποιητικούς μονολόγους.
Θα ακολουθήσει το δημοφιλές σεμινάριο “Κινητικός διαλογισμός για θέατρο με την μέθοδο 5Rhythms”, το οποίο διδάσκει η μοναδική πιστοποιημένη δασκάλα του Moving Center New York στην Ελλάδα Πάττυ Πετροπούλου. Στη συνέχεια πρόκειται να πραγματοποιηθούν μαθήματα υποκριτικής από τους Ένκε Φεζολλάρι, Έφη Κεραμίδα και άλλους, τα οποία θα ανακοινωθούν. Στο πρόγραμμα του θεάτρου περιλαμβάνονται και μαθήματα θεάτρου για παιδιά και εφήβους».

 

 

 

Με στόχο να έρθει όλος ο κόσμος

«Ακριβώς επειδή δεν ξέρουμε τι πρόκειται να γίνει τους επόμενους μήνες, ακόμα κουβεντιάζουμε πολλά πράγματα. Η αλήθεια είναι ότι όλοι έχουμε πολύ όρεξη να γίνουν πράγματα και εμείς εδώ και οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργαζόμαστε στην Αθήνα. Συζητάμε, ετοιμαζόμαστε αλλά νομίζω ότι πρέπει να το πάμε βήμα βήμα χωρίς να κλείσουμε ακόμα ημερομηνίες. Ας ελπίσουμε ότι όλα θα πάνε καλά για όλους μας, γιατί το ένα φέρνει το άλλο. Και να είμαστε αισιόδοξοι.
Δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο ύφος που θέλω να έχει το θέατρο “Όροφως”. Στόχος μας είναι να έρθει όλος ο κόσμος οπότε να υπάρχουν όλα τα είδη θεάτρου και γενικότερα τέχνης, γιατί δεν θα κάνουμε μόνο θέατρο. Θα φιλοξενήσουμε και συναυλίες, εκθέσεις, παρουσιάσεις, μαθήματα χορού, μουσικής και θεάτρου έχουμε σκοπό να κάνουμε διάφορα πράγματα. Είναι πολύ σημαντικό να συνεργάζομαι με ανθρώπους που ξέρω και που έχουμε ξανασυνεργαστεί. Είναι σημαντικό για μένα να έχω σταθερές συνεργασίες.
Βεβαίως είναι πολύ ενδιαφέρον να γνωρίζω καινούργιους ανθρώπους. Είναι όμως η βάση μου, οι σταθερές συνεργασίες και ο κύκλος των ανθρώπων με τους οποίους έχω δουλέψει στο παρελθόν.
Και με την Πειραματική Σκηνή θα ασχοληθούμε, γιατί η Πάτρα έχει ένα πολύ μεγάλο κοινό που δείχνει ανάλογο ενδιαφέρον. Είναι υπολογίσιμο και το κοινό που θέλει να δει εμπορικό θέατρο και μεγάλα ονόματα και φυσικά θα το κάνουμε αυτό, άλλωστε ο χώρος είναι ευέλικτος. Είναι ένα αρκετά μεγάλο θέατρο που μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλες παραγωγές και η ενιαία μορφολογία του θεάτρου “Όροφως” του επιτρέπει να φιλοξενεί 250 άτομα σε κάθε εκδήλωση. Θα προσπαθήσουμε να φέρουμε όσα περισσότερα είδη θεάτρου μπορούμε».

 

 

 

Πληροφορίες

Θέατρο Όροφως, Όθωνος Αμαλίας 112, Πάτρα
Πληροφορίες και Κρατήσεις: Τηλ 261 1810983 / e-mail: theatro.orofws@yahoo.com

 

Η ιστορία του Κτηρίου

Το σταφιδεργοστάσιο Βουρλούμη εγκαταστάθηκε στη διασταύρωση των οδών Όθωνος Αμαλίας και Τριών Ναυάρχων στα 1890. Στην πορεία εξελίχθηκε σε ένα μεγάλο σταφιδικό εξαγωγικό οίκο, τον οίκο Βουρλούμη, που αποτελούσε το κέντρο όλου του εισαγωγικού εμπορίου ξηρών καρπών στην Αγγλία. Το συγκρότημα Βουρλούμη αποτελείται από ένα ισόγειο κτίσμα και ένα τριώροφο με λιθοδομή, το οποίο χτίστηκε για να στεγάσει τον «μαύρο χρυσό» της εποχής, δηλαδή τη σταφίδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος χώρος φιλοξένησε 142 πρόσφυγες μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, ενώ μέχρι σήμερα αναδεικνύονται πολύ χαρακτηριστικά τα χυτοσιδηρά κιγκλιδώματα με ένθετο στο κέντρο τους το μονόγραμμα του ιδιοκτήτη.

 

Ο άνθρωπος “πίσω” από τη δημιουργία του θεάτρου «όροφως»

Η Ελένη Καραμούζη είναι απόφοιτη της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής «Νέο Ελληνικό Θέατρο» του Γιώργου Αρμένη , με μουσικές σπουδές στο πιάνο και τη θεωρία της μουσικής στο «Πατραϊκό Ωδείο», αλλά και στον κλασικό και σύγχρονο χορό στην «Ακαδημία Χορού». Ως υπεύθυνη παραγωγής, ηθοποιός, σκηνοθέτης και ενδυματολόγος έχει εργαστεί σε θέατρα της Πάτρας. Έχει διδάξει θεατρική αγωγή σε παιδιά και εφήβους , πραγματοποιώντας παράλληλα σεμινάρια θεάτρου για ενήλικες. Έχει σχεδιάσει 4 συλλογές ρούχων. Έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις για παιδιά και ενήλικες όπως τον Αλυσοδεμένο Ελέφαντα του Χόρχε Μπουκάι, τον Ευτυχισμένο Πρίγκηπα του Όσκαρ Ουάιλντ, Ανακάλυψε την ψυχή του του Ζαχαρία Παπαντωνίου και οι ακολαστες εσπεριδες του Ανδρέα Στάικου. Έχει διδαχθεί και έχει συνεργαστεί στο θέατρο από τους Μίρκα Γιεμεντζάκη, Δημήτρη Καταλειφό, Υβόννη Μαλτέζου, Όλγα Δαμάνη, Άντζελα Μπρούσκου και Αμάλια Μπένετ. Τον Ιούνιο του 2014 βρέθηκε στη Βενετία για το πενθήμερο σεμινάριο της Accademia Teatrale Veneta πάνω στην Commedia dell’Arte. Τη σεζόν 2017-2018 διετέλεσε υπεύθυνη-καθηγήτρια στο Τμήμα θεάτρου του Πατραϊκού Ωδείου. Το Μάιο του 2018 ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση και διαχείριση του θεάτρου «Λιθογραφείον». Το 2021 η Ελένη Καραμούζη συνεχίζει την επαγγελματική της πορεία δημιουργώντας και διευθύνοντας έναν καινούριο χώρο στην Πάτρα, το Θέατρο «όροφως», σε ένα ιστορικό κτήριο, σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της πόλης.

 

Αναλυτικά οι εναρκτήριες εκδηλώσεις

Η Γυναίκα της Ζάκυθος
Διονύσιος Σολωμός

Σκηνοθεσία Άντζελας Μπρούσκου
Θέατρο Δωματίου

Με την επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Τρεις γυναίκες έγκλειστες σ’ ένα ασφυκτικό πατριαρχικό περιβάλλον αφηγούνται τoν πυρακτωμένο λόγο του Διονύσιου Σολωμού στον απόηχο της πτώσης του Μεσολογγίου. Το κείμενο τοποθετείται στο κέντρο μίας βίαιης πραγματικότητας, που συνδιαλέγεται με το παρελθόν και το μέλλον της Ιστορίας.
Κείμενο αιρετικό και αλληγορικό, ένα σύμπαν μια σύγχρονης Κόλασης που αποτυπώνεται σκηνικά σε ένα ηχητικό και εικαστικό περιβάλλον σαν ένα σύγχρονο χορικό. Το σώμα της Γυναίκας στοιχειώνεται μέσα από μια γεωγραφία εικόνων που συνθέτουν το προσωπείο μιας «γυναίκας – δαίμονα» μέσα στους αιώνες.
Σκηνοθεσία-σκηνικός χώρος-κοστούμια Άντζελα Μπρούσκου
Παίζουν: Άντζελα Μπρούσκου, Παρθενόπη Μπουζούρη, Δανάη Κατσαμένη
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση Γιώργος Ανδριώτης
Σχεδιασμός φώτων Παντελής Μάκκας
Κατασκευή σκηνικού Κομνηνός Κουσιέρας
Βοηθός σκηνοθέτη Θάνος Χατζόπουλος
Βιντεοσκόπηση Παντελής Μάκκας
Φωτογραφίες Βαγγέλης Πουλής

ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ | Το Θέατρο ως Ηθικός Θεσμός
Γιώργος Κουβαράς
Μιλάει η όπερα, μιλάει το σύγχρονο μουσικό θέατρο, και τη θεωρία τους αυτή μόνο μια ολοκληρωμένη μουσική ρητορική θα μπορέσει να πει:
«στιγμή στιγμή σαν το ρετσίνι
το σταλαχτίτη το σταλαγμίτη …»

Το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Οκτωβρίου θα προβληθεί στην σκηνή του Θεάτρου ένα έργο Σκηνικής Μουσικής Ρητορικής – Μουσικού Θεάτρου στη βάση του ομώνυμου ποιήματος του Γιώργου Σεφέρη και του ομώνυμου θεωρητικού δοκιμίου του Friedrich Schiller.
Ο Πατρινός συνθέτης, θεωρητικός και πολλάκις διακεκριμένος σε διεθνείς διαγωνισμούς, Giorgos Kouvaras παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Πάτρα το εμβληματικό έργο «Επί Σκηνής», μετά την προβολή του στο Μέγαρο Μουσικής και το Μουσείο Μπενάκη.
Συντελεστές:
Σύνθεση, διδασκαλία, επιμέλεια: Γιώργος Κουβαράς
Επιστημονικός Συνεργάτης: Παντελής Μπασάκος
Υψίφωνος: Μαριέττα Σαρρή
Μεσόφωνος – περφόρμερ: Ιουλία Σπανού
Χορεύτρια – περφόρμερ: Άνναθαλία Καράμπελα
Ηθοποιός – περφόρμερ: Δήμητρα Ταρούση
Εισηγήτρια θεματικής «Πλους»: Georgia Manolopoulou