
Mic Drop Comedy Club: το νέο comedy club στο θέατρο Τζένη Καρέζη
29 Σεπτεμβρίου 2021
Αρβανίτη, Καλαϊτζίδου, Καλλιμάνη, Παναγιωτίδης στο «Φθινόπωρο Χειμώνας» στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας
30 Σεπτεμβρίου 2021
Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου
Για την καλλιτεχνική ομάδα Θέρος, «Η Γραμμή του Ορίζοντος» αποτελεί τα τελευταία πέντε χρόνια ένα κείμενο-πρόσκληση, να αναζητήσει νέους τρόπους και δρόμους στη θεατρική τέχνη.
Η ηθοποιός Μαρία Μαμούρη μιλάει για την παράσταση η οποία είναι εμπνευσμένη από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Χρήστου Βακαλόπουλου και παρουσιάζεται στο πλαίσιο των «Μεταμφιέσεων» στην Κάμιρο, σε σκηνοθεσία Ηλέκτρας Ελληνικιώτη, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Εταιρείας Θεάτρου Θέρος.
Μια υβριδική συνάντηση του θεάτρου με τα εικαστικά, το ραδιόφωνο, τη μουσική και τον κινηματογράφο, για μια χώρα μεταμφιεσμένη σε γυναίκα που χωρίζει χωρίς να ξέρει γιατί, που δίνει μια εξήγηση λιγότερη, που φεύγει για ένα αόρατο ελληνικό νησί˙ που δεν βουτάει στη θάλασσα, ώσπου να είναι έτοιμη να κολυμπήσει προς τη γραμμή του ορίζοντος.
Τι σημαίνει ο τίτλος της παράστασης «Η Γραμμή του Ορίζοντος»;
Η παράστασή μας είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Χρήστου Βακαλόπουλου, που εκδόθηκε το 1991, αλλά παραμένει πιο επίκαιρο από ποτέ. Η επαφή μας με το μυθιστόρημα κινητοποίησε μια εσωτερική διαδικασία να κοιτάξουμε λίγο καλύτερα την προηγούμενη από μας γενιά και δημιούργησε το έδαφος να ανακαλύψουμε καινούριους δρόμους στο καλλιτεχνικό μας έργο.
Για μας ο τίτλος αυτός είναι το σημείο μιας συνάντησης, της ηρωίδας με τον ίδιο της τον εαυτό, του ίδιου του Βακαλόπουλου με τη γενιά του αλλά και μια προσωπική «συνάντηση» του καθενός μας στην παράσταση με την αδιαμφισβήτητη επιρροή αυτού του κειμένου.
Μια υβριδική συνάντηση του θεάτρου με τα εικαστικά, το ραδιόφωνο, τη μουσική και τον κινηματογράφο. Ποια μέσα έχουν χρησιμοποιηθεί σε αυτή την παράσταση;
Όταν διαβάσαμε το μυθιστόρημα, συνειδητοποιήσαμε πολύ γρήγορα ότι η ίδια η παράσταση μπορεί να αποτελέσει μια πρό(σ)κληση για τη δημιουργία κι άλλων καλλιτεχνικών έργων – δημιουργήθηκε δηλαδή μια ανάγκη να βρει το έργο του Βακαλόπουλου χώρο σε όλες τις άλλες τέχνες πέραν της θεατρικής.
Έτσι γεννήθηκε η ιδέα των «Μεταμφιέσεων», να μεταμφιεστεί δηλαδή το μυθιστόρημα σε ραδιοφωνική εκπομπή, σε έκθεση, σε ταινία, σε μουσική.
Στην παράσταση συνυπάρχουν όλα αυτά τα στοιχεία, το σκηνικό μας έχει έργα από την εικαστική έκθεση που κάναμε τον Ιούνιο, η μουσική είναι πρωτότυπη, ακούγονται ηχογραφημένα αποσπάσματα από τις ραδιοφωνικές μας εκπομπές, προβάλλονται πλάνα από τα γυρίσματα που πραγματοποιήσαμε το καλοκαίρι στην Πάτμο, το νησί που επισκέπτεται η ηρωίδα του Βακαλόπουλου. Είναι σαν να κάνεις ένα ταξίδι με όλα τα «μεταφορικά μέσα».
Ποια είναι η ιστορία του έργου; Για ποια θέματα μιλάει ο συγγραφέας Χρήστος Βακαλόπουλος;
Η ιστορία είναι στη βάση της πολύ απλή. Μια νέα γυναίκα 32 χρόνων αποφασίζει να αφήσει τα πάντα πίσω της και ταξιδεύει στην Πάτμο για να ανακαλύψει ποια είναι πραγματικά. Με όχημα αυτήν την πορεία αναζήτησης ο Βακαλόπουλος μιλάει για τα πάντα: τον ψυχισμό της γυναικείας φύσης, τη γενιά της μεταπολίτευσης, την ιστορία της ίδιας της Ελλάδας, και φυσικά το αιώνιο ερώτημα του έρωτα.
Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για το ρόλο που ερμηνεύετε;
Η ηρωίδα που ερμηνεύω είναι ένας «χαρακτήρας» που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες της συγκεκριμένης παράστασης. Είναι -στο δικό μου μυαλό- ένας καθρέφτης φτιαγμένος από τα θραύσματα της ζωής και της προσωπικότητας της κεντρικής ηρωίδας Ρέας Φραντζή, στον οποίο μπορεί να κοιταχτεί και να ξαναδεί τον εαυτό της χωρίς να φοβάται, γιατί τώρα πια τον αναγνωρίζει, μπορεί να τον συγχωρέσει και αντέχει να προχωρήσει με ή χωρίς αυτόν.
Πώς έχετε δουλέψει με τη σκηνοθέτιδα Ηλέκτρα Ελληνικιώτη; Ποια θεατρικά εργαλεία έχετε χρησιμοποιήσει;
Με την Ηλέκτρα δουλεύουμε ήδη από το 2013 και φυσικά έχει δημιουργηθεί μια κοινή γλώσσα, αφετηρία και πρόθεση απέναντι στα έργα με τα οποία ασχολούμαστε.
Ο τρόπος που έχουμε φτάσει να δουλεύουμε είναι για μένα ένας τρόπος ελευθερίας, γιατί επιτρέπει στον κάθε συντελεστή να φέρει στην πρόβα ό,τι υλικό επιθυμεί ούτως ώστε να προκύψει μια κάπως πιο προσωπική εμπλοκή με το έργο που εν τέλει θα παρουσιαστεί στο κοινό.
Έτσι φτιάχτηκε και η ομάδα μας, η Θέρος, με σκοπό να δημιουργηθεί ένας πυρήνας και ένας χώρος συνάντησης με συνεργάτες που τους αφορά να δουλέψουν με έναν τέτοιο κώδικα.
Μέσω του κειμένου ποιοι ήταν οι τρόποι και οι δρόμοι που ανακαλύψατε στη θεατρική τέχνη;
Το συγκεκριμένο κείμενο δεν αφήνει σε κανέναν το περιθώριο να μην επηρεαστεί, να μην μετατοπιστεί και να μην το κουβαλήσει μέσα του για πάντα.
Για μένα προσωπικά είναι οριακά ένα ιερό κείμενο. Και δεν του προσδίδω έναν θρησκευτικό χαρακτήρα αλλά έναν χαρακτήρα ιερότητας, μοιάζει μερικές φορές με μια προσευχή στον ίδιο τον άνθρωπο. Χρησιμοποιήσαμε πολλά υλικά όπως είναι η τεκμηρίωση, η αναζήτηση ιστορικών συνδέσεων, ένα παιχνίδι του να βγαίνεις και να ξαναμπαίνεις στο ρόλο που σου έχει δοθεί. Όλα συνετέλεσαν στην αίσθηση ελευθερίας που προανέφερα και σε μια πανίσχυρη σύνδεση όλων μας επί σκηνής.
Είναι ίσως η πρώτη φορά στη ζωή μου που, όταν παίζω, δεν νιώθω κανέναν φόβο ή ανασφάλεια, γιατί ξέρω ότι δίπλα μου βρίσκονται άνθρωποι που δεν θα με αφήσουν να χαθώ.
Πληροφορίες της παράστασης «Η Γραμμή του Ορίζοντος»
Κείμενο: Χρήστος Βακαλόπουλος
Σύλληψη ιδέας – Δραματουργία – Σκηνοθεσία: Ηλέκτρα Ελληνικιώτη
Σκηνογραφία – Ενδυματολογία: Δήμητρα Λιάκουρα
Φωτισμοί: Ισμήνη Σταρίδα
Μουσική: Γρηγόρης Ελευθερίου
Βίντεο – Διεύθυνση φωτογραφίας: Μαρίλη Ζάρκου
Επιστημονικός συνεργάτης: Δήμητρα Δερμιτζάκη
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Ελεάννα Γεωργίου
Διεύθυνση Παραγωγής: Κατερίνα Κούρτη
Βοηθός Σκηνοθέτιδος: Ηρώ Σοφία Σμυρνιούδη
Βοηθός Σκηνογράφου – Artwork: Έλενα Μπούγου
Φωτογραφίες – Trailer: Μαρίλη Ζάρκου
Παίζουν: Στέλλα Βογιατζάκη, Γιώργος Κριθάρας, Μαρία Μαμούρη, Άννα Μαρία Παπαϊωάννου, Ηρώ Σοφία Σμυρνιούδη
Πού: Κάμιρος, Ιθάκης 32, Κυψέλη
Πότε: 23-26 Σεπτεμβρίου 2021, 30 Σεπτεμβρίου 2021, 1-2 Οκτωβρίου 2021, 14-17 Οκτωβρίου 2021
Ώρα Έναρξης: 21.00
Διάρκεια παράστασης: 110 λεπτά
Εισιτήρια: 8 ευρώ (μειωμένο), 12 ευρώ (κανονικό)
Προπώληση εισιτηρίων: www.grammiorizontos.com
Τηλεφωνικές κρατήσεις – Πληροφορίες: 211 7251384, 6989 945228 (10.00 – 18.00)
Η παράσταση επιχορηγήθηκε τη θεατρική σεζόν 2020-21 από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού