Οι «Βάκχες» σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη στο Ηρώδειο

«Απέθαντο»: η νέα παράσταση από τη θεατρική ομάδα Hippo
24 Σεπτεμβρίου 2021
«Μια Μέρα Πριν» στο Studio Μαυρομιχάλη
24 Σεπτεμβρίου 2021
«Απέθαντο»: η νέα παράσταση από τη θεατρική ομάδα Hippo
24 Σεπτεμβρίου 2021
«Μια Μέρα Πριν» στο Studio Μαυρομιχάλη
24 Σεπτεμβρίου 2021

Σκηνή από την παράσταση του έργου «Βάκχες» του Ευριπίδη που παρουσιάστηκε στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 13, 14 και 15 Αυγούστου. (Φωτογραφία: Θωμάς Δασκαλάκης).

 

Μετά την επιτυχία που σημείωσαν στο Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου οι «Βάκχες» του Ευριπίδη ολοκληρώνουν τον κύκλο τους με μία παράσταση στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού το Σάββατο 2 Οκτωβρίου.

Στην επιτυχημένη περιοδεία δόθηκαν εκτός των άλλων, τρεις παραστάσεις με τη συνεργασία της περιφέρειας Ηπείρου, σε τρία αρχαία θέατρα της Ηπείρου – Αρχαία Νικόπολη, Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων (Ηγουμενίτσα), Αρχαίο θέατρο Δωδώνης – με το φως της μέρας, χαρίζοντας μια μοναδική εμπειρία στους θεατές που είχαν την τύχη να τις παρακολουθήσουν.

Οι «Βάκχες», ένα από τα κορυφαία κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, παρουσιάζονται σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη και είναι παραγωγή της Εταιρείας Τέχνης «Αrs Aeterna» και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ιωαννίνων.

Ο Άκης Σακελλαρίου στο ρόλο του Διόνυσου, ο Οδυσσέας Παπασπηλιώπουλος στο ρόλο του Πενθέα και η Ιωάννα Παππά στο ρόλο του Τειρεσία, επικεφαλής ενός πολυπληθούς θιάσου εξαιρετικών ηθοποιών, σε μια παράσταση που κυριαρχεί το πάθος, η σύγκρουση, η τελετουργία, οδηγούμενα από την πρωτότυπη μουσική των Θραξ Πανκc που ερμηνεύεται ζωντανά επί σκηνής.

Στις «Βάκχες», ο Θεός Διόνυσος είναι ο πρωταγωνιστής. Ο γνωστός αγαθός Θεός του κρασιού, της μέθης και του Θεάτρου, «ενδύεται» το αρχέγονο, και αινιγματικό του πρόσωπο, που είναι εξαιρετικά σύνθετο και σκοτεινό.
Διόνυσος σημαίνει δύο φορές γεννημένος. Είναι γιος του Δία και της Σεμέλης. Ο μύθος λέει, πως ενώ  τον γεννούσε πρόωρα  η μάνα του, ο Δίας τον διέσωσε φτιάχνοντας στο μηρό του μια δεύτερη μήτρα και τον έστειλε να δει το φως στη μακρινή Ασία. Οι Βάκχες γράφτηκαν το 406-405 π.Χ. ενώ ο Ευριπίδης βρισκόταν αυτοεξόριστος στο παλάτι του Αρχέλαου στη Μακεδονία.

 

Ο Οδυσσέας Παπασπηλιώπουλος ερμηνεύει τον Πενθέα. (Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή).

 

Η Κωνσταντίνα Τάκαλου ερμηνεύει την Αγαύη. (Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή).

 

Ο Δημήτρης Πετρόπουλος ερμηνεύει τον Κάδμο. (Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή).

 

 

Η υπόθεση του έργου

Ο Διόνυσος καταφθάνει  στη Θήβα, την πατρίδα της μητέρας του,  έχοντας μαζί του τις πιστές του ακολούθους, για να επιβάλει τη δική του Θρησκεία και  να τιμωρήσει όλους όσοι είναι εμπόδιο στο δρόμο του , τολμώντας να τον αμφισβητήσουν. Διαβρώνει ακόμα και την ιερή σχέση μάνας-γιού, εμφυσώντας τη θεϊκή του Μανία στις γυναίκες της Θήβας. Με την βίαιη  επιβολή της νέας θρησκείας, επιφέρεται η  ισοπέδωση του Βασιλικού Οίκου της πόλης των Θηβών . Οι εναπομείναντες ήρωες της τραγωδίας αναγκάζονται  να πάρουν το δρόμο της εξορίας.

Ύβρις -Τιμωρία- Κάθαρση. Ο Ευριπίδης συνθέτει τις ΒΑΚΧΕΣ, μία εμφανώς τελετουργική μιμητική διαδικασία, όπου χρησιμοποιούνται όλα τα μέσα της Θεατρικής πράξης:   μεταμόρφωση, παρενδυσία, δραματική ειρωνεία, ελευθεριότητα, ακραίες συμπεριφορές, αφήγηση, αθέατες  εγκληματικές  πράξεις κ.α. Μέσα από  μια ποικιλία ρυθμών, ήχων , συγκρούσεων και γεγονότων εντός και εκτός σκηνής, βιώνουμε την ένθεη τρέλα που έχει καταλάβει τις γυναίκες της Θήβας, τον σπαραγμό ζώων και ανθρώπων και τη διαταραχή της φύσης που συναινεί στην αγριότητα των πράξεων των κοινών θνητών.

Οι άνθρωποι γίνονται αγέλη που θα κατασπαράξει τα ίδια της τα παιδιά, όταν διαταραχθεί η ισορροπία της κυρίαρχης Θεάς Φύσης, από την αλόγιστη συμπεριφορά τους. Ο ισχυρός εκρηκτικός  μηχανισμός  του Δραματουργού, απαντά στην Ύβρη με Τιμωρία, αποδίδει Δικαιοσύνη και οδηγεί στην Κάθαρση.

 

 

Πληροφορίες της παράστασης «Βάκχες» του Ευριπίδη

Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς
Σκηνοθεσία: Νικαίτη Κοντούρη
Σκηνικά – Κοστούμια: Λουκία Μινετού
Μουσική σύνθεση – διδασκαλία: Θραξ Πανκc
Επιμέλεια κίνησης: Ανδρονίκη Μαραθάκη
Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος
Δραματουργία: Μάνος Λαμπράκης, Νίκος Μαθιουδάκης, Νικαίτη Κοντούρη
Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή
Φωτογραφίες παράστασης στην Επίδαυρο: Θωμάς Δασκαλάκης
Μακιγιάζ: Αχιλλέας Χαρίτος
Artwork: Ιφιγένεια Βασιλείου
Βοηθός σκηνοθέτη: Θάλεια Γρίβα
Επιστημονική σύμβουλος: Κατερίνα Διακουμοπούλου
Διεύθυνση παραγωγής: Σταμάτης Μουμουλίδης
Επικοινωνία: Ειρήνη Λαγουρού
Παραγωγή: Ars Aeterna, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων, 5η Εποχή Τέχνης

Ερμηνεύουν:

Άκης Σακελλαρίου (Διόνυσος)
Οδυσσέας Παπασπηλιώπουλος (Πενθέας)
Ιωάννα Παππά (Τειρεσίας)
Κωνσταντίνα Τάκαλου (Αγαύη)
Δημήτρης Πετρόπουλος (Κάδμος)
Κωνσταντίνος Ασπιώτης (Αγγελιοφόρος)

Χορός: (αλφαβητικά) Ιουλία Γεωργίου, Θάλεια Γρίβα, Σμαράγδα Κακκινού, Σοφία Κουλέρα, Φραγκίσκη Μουστάκη, Ελένη Στεργίου, Ιωάννα Τζίκα

 

Πού: Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Πότε: Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021, στις 20.30

Εισιτήρια: από 15 έως 60 ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr