«Ο φύλακας μιας Επανάστασης» για δύο παραστάσεις στην Αθήνα

«Οι Δούλες» από την ομάδα Apparatus στο Θέατρο Άλμα
21 Σεπτεμβρίου 2021
«Το Τρίτο Στεφάνι» στο Θέατρο Παλλάς από 8 Οκτωβρίου
21 Σεπτεμβρίου 2021
«Οι Δούλες» από την ομάδα Apparatus στο Θέατρο Άλμα
21 Σεπτεμβρίου 2021
«Το Τρίτο Στεφάνι» στο Θέατρο Παλλάς από 8 Οκτωβρίου
21 Σεπτεμβρίου 2021

Ο Γιάννης Νταλιάνης στο ρόλο του Γιάννη Βλαχογιάννη στην παράσταση «Ο φύλακας μιας Επανάστασης» που σκηνοθετεί ο Μάνος Καρατζογιάννης. (Φωτογραφίες: Σπύρος Περδίου).

 

Η θεατρική παράσταση «Ο φύλακας μιας Επανάστασης» σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη με τον Γιάννη Νταλιάνη στο ρόλο του Γιάννη Βλαχογιάννη παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Πεντελικού στο εμβληματικό Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας  το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου και στο Παλαιό Πανεπιστήμιο στην Πλάκα την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου. Η πρώτη παρουσίαση της παράστασης έγινε στο Αγρίνιο στις Καπναποθήκες Παπαστράτου σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου.

 

 

 

Ο ιστοριοδίφης και συγγραφέας από τη Ναύπακτο, Γιάννης Βλαχογιάννης εδραίωσε στη συλλογική μνήμη τον Αγώνα του 1821. «Καταγραφέας» της Επανάστασης, διέσωσε και ανέδειξε, μεταξύ πολλών άλλων, τα απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη.

Στο πρωτότυπο κείμενο του Μάνου Καρατζογιάννη, ο οποίος καταπιάνεται ξανά με την ιστορική μνήμη μετά τις παραστάσεις του «Για την Ελένη» και «Μάρτυρες των Αθηνών» καθώς και την ταινία του «Μελίνα Στοπ Καρέ – αναζητώντας την σύγχρονη ελληνικότητα», ο Γιάννης Βλαχογιάννης παραδίδει, κάνοντας έναν ποιητικό απολογισμό της ζωής του, ένα σύγχρονο μάθημα ελληνικής ιστορίας: από τη φτώχεια των πρώτων χρόνων της ζωής του όπου η ελληνική κοινωνία, αφού «κέρδισε τα μεγάλα, έπρεπε να παλέψει για τα μικρά» μέχρι την ίδρυση των Γενικών Αρχείων του Κράτους των οποίων υπήρξε διευθυντής για περισσότερα από είκοσι χρόνια.

Μέσα από τις διηγήσεις του «Άγνωστου Ιστορικού» και λογοτέχνη Γιάννη Βλαχογιάννη, ο οποίος δημοσίευσε τα πρώτα του λογοτεχνικά κείμενα με το ψευδώνυμο «Γιάννης Επαχτίτης», εμπλουτισμένες με στίχους από τους μεγαλύτερους Έλληνες ποιητές, ξεπροβάλλει η Ελλάδα ως πηγή νοσταλγίας ή ως ιστορική σύνθεση ζωντανεύοντας μορφές μιας άλλης εποχής όπως ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο Γιάννης Μακρυγιάννης, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Κυρίως όμως αποδίδεται η αξία της παιδείας, ως κύριο στοιχείο κάθε δημοκρατικής πολιτείας. Της παιδείας, που τόσο λείπει πια από τον τόπο μας στις μέρες μας.

Η παράσταση πραγματοποιείται με την υποστήριξη των: Δήμου Πεντέλης, Δη.Πε.Θε. Αγρινίου, Αδελφότητας Ναυπακτίων Νομού Αττικής “Ο ‘Επαχτος”, θεάτρου ΣΤΑΘΜΟΣ, Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας & Διεθνούς Φεστιβάλ Αναλογίου

Η παράσταση πραγματοποιείται με την υποστήριξη των χορηγών: Ν&Κ ΓΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΟΤΡΩΝΗ, ΓΕΦΥΡΑ, DIMCO,

 

 

Πληροφορίες παράστασης «Ο φύλακας μιας Επανάστασης»

Κείμενο – σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης
Ερμηνεία: Γιάννης Νταλιάνης
Μουσική: Δημήτρης Τσάκας
Σκηνικό: Γιάννης Αρβανίτης
Κοστούμι: Βασιλική Σύρμα
Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος
Video artist : Παντελής Μάκκας
Φωτογραφίες: Σπύρος Περδίου
Επικοινωνία: Ευαγγελία Σκρομπόλα

 

Πού: Αθήνα / Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας, Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου στις 20.30
Είσοδος ελεύθερη

Η πρόσκληση είναι ανοιχτή και η είσοδος ελεύθερη, για όλες τις ποικίλες καθημερινές και προσεγμένες εκδηλώσεις και του φετινού καλοκαιριού, με πρώτη προτεραιότητα την υγεία και την ασφάλεια όλων.

Η κράτηση θέσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά από την ιστοσελίδα του Δήμου Πεντέλης στη διεύθυνση: https://penteli.intelliserv.gr και τηλεφωνικά στο 210 6138802, έως τις 16.00 την ημέρα της κάθε εκδήλωσης

Πού: Αθήνα / Παλαιό Πανεπιστήμιο, Πλάκα, 26 Σεπτεμβρίου στις 21.00
Είσοδος ελεύθερη