«Επέστρεφε στην ποίηση»: Μια μουσική παράσταση αφιερωμένη στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη στο Μέγαρο Μουσικής

Déjà Visité: η έκθεση του Περικλή Πραβήτα στη Γκαλερί «Έκφραση – Γιάννα Γραμματοπουλου»
14 Σεπτεμβρίου 2021
«Ο θαυμαστός κόσμος του Ιόλα»: τρεις παραστάσεις στη Βίλα Αλέξανδρου Ιόλα
15 Σεπτεμβρίου 2021
Déjà Visité: η έκθεση του Περικλή Πραβήτα στη Γκαλερί «Έκφραση – Γιάννα Γραμματοπουλου»
14 Σεπτεμβρίου 2021
«Ο θαυμαστός κόσμος του Ιόλα»: τρεις παραστάσεις στη Βίλα Αλέξανδρου Ιόλα
15 Σεπτεμβρίου 2021

H Μαρία Φαραντούρη και ο Δημήτρης Καταλειφός, συνοδευόμενοι από τετραμελές μουσικό σχήμα, προσφέρουν στο κοινό του του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ένα απάνθισμα αυτούσιου ελληνικού ποιητικού λόγου, όπως αυτός μελοποιήθηκε από τους μεγαλύτερους συνθέτες μας.

Aφιερωμένη στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη είναι η μουσική παράσταση με τίτλο «Επέστρεφε στην ποίηση», στην οποία οι στίχοι σπουδαίων ποιητών μας ζωντανεύουν μαγικά στα χείλη δύο μεγάλων ερμηνευτών, της Μαρίας Φαραντούρη και του Δημήτρη Καταλειφού. Στην εκδήλωση, η οποία παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Παρασκευή 1 και το Σάββατο 2 Οκτωβρίου, συμμετέχει και ο Βασίλης Γισδάκης.

 

Η Μαρία Φαραντούρη έχει κατεξοχήν συνδεθεί με την ερμηνεία των εμβληματικών Ελλήνων ποιητών, μελοποιημένων από το Μίκη Θεοδωράκη και άλλους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες. Με τις συναυλίες της στις μεγαλύτερες αίθουσες του κόσμου (Carnegie Hall, Salle Pleyel, Queen Elisabeth Hall, Berliner Philarmonie κ.ά.), φέρνει τους ακροατές του εξωτερικού σε επαφή με την ελληνική γλώσσα και μουσική, αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα συνεχίζει να παράγει πνευματικό και καλλιτεχνικό έργο, ένα έργο που μέσα στην ελληνικότητά του είναι απόλυτα οικουμενικό ως φορέας διαχρονικών αξιών της ανθρωπότητας. Παράλληλα, από το ρεπερτόριό της δεν λείπει και ο «διεθνής» ποιητικός λόγος είτε στην πρωτότυπη μορφή του (π.χ. Pablo Neruda), είτε σε ελληνική απόδοση (π.χ. Brendan Behan / Bασίλης Ρώτας, Léopold Sédar Senghor / Αλέξης.Τραϊανός).

 

Η Μαρία Φαραντούρη έχει κατεξοχήν συνδεθεί με την ερμηνεία των εμβληματικών Ελλήνων ποιητών, μελοποιημένων από το Μίκη Θεοδωράκη και άλλους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες.

 

Στην καλλιτεχνική του πορεία, ο Δημήτρης Καταλειφός είχε την ευλογημένη τύχη, όπως λέει, να απαγγείλει σε ταινίες, εκδηλώσεις ή ηχογραφήσεις ποιήματα Ελλήνων αλλά και ξένων ποιητών. Σταδιακά συνειδητοποίησε ότι ο ποιητικός λόγος αποτελεί την ύψιστη μορφή τέχνης μαζί με τη μουσική και ότι η απαγγελία ενός ποιήματος απαιτεί από τον ηθοποιό μια ερμηνεία αντίστοιχη με εκείνη ενός θεατρικού ρόλου. «Οι στίχοι του ποιητή πρέπει να κατοικήσουν στην ψυχή μου. Όταν θα τους εκφέρω, οφείλω να δίνω την αίσθηση ότι αποτελούν πια δικά μου λόγια, προσωπική μου υπόθεση», υποστηρίζει.

Ο Δημήτρης Καταλειφός νιώθει μεγάλη τιμή και χαρά που έχει ως τώρα απαγγείλει Κάλβο, Καβάφη, Σεφέρη, Ελύτη, Ρίτσο, Αναγνωστάκη, Λειβαδίτη, Καρούζο, Εγγονόπουλο και Δημουλά. Όταν επιστρέφεις και «αφήνεσαι στην ποίηση», όπως λέει ο Καβάφης, διαπιστώνεις ότι είναι «πολλών ανθρώπων τα λόγια μας», όπως αναφέρει ο Σεφέρης, και συνειδητοποιείς ότι η ποίηση αποτελεί ύψιστη παρηγοριά για τον άνθρωπο. Αυτό πιστεύει ο Δημήτρης Καταλειφός και νιώθει υπερήφανος για τον ποιητικό θησαυρό που διαθέτει η χώρα μας από την αρχαιότητα έως σήμερα.

 

Στην καλλιτεχνική του πορεία, ο Δημήτρης Καταλειφός είχε την ευλογημένη τύχη, όπως λέει, να απαγγείλει σε ταινίες, εκδηλώσεις ή ηχογραφήσεις ποιήματα Ελλήνων αλλά και ξένων ποιητών.

 

 

Τη Μαρία Φραντούρη, τον Δημήτρη Καταλειφό και τον Βασίλη Γισδάκη πλαισιώνουν οι μουσικοί:

Τάκης Φαραζής (ενορχηστρώσεις και πιάνο)
David Lynch (σαξόφωνο και φλάουτο)
Ηρακλής Ζάκκας (ουζούκι και μαντολίνο)
Μιχάλης Πορφύρης (βιολοντσέλο)

Θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας.

 

Πού: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών -Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, Αθήνα, τηλ. 210 7282333

Πότε: Παρασκευή 1 και το Σάββατο 2 Οκτωβρίου στις 20.30

Εισιτήρια: 10 ευρώ (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι) 15 και 20 ευρώ

Eισιτήρια: στο τηλέφωνο 210 7282333, στο megaron.gr και σε όλα τα καταστήματα Public