Ο Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος μιλάει για την παράσταση «Καραϊσκάκης: Ο παρεξηγημένος ήρωας»

«Η Γυναίκα της Ζάκυθος» του Διονύσιου Σολωμού από 4 Οκτωβρίου στο Μπάγκειον
7 Σεπτεμβρίου 2021
Οι «Δαίμονες» του Λαρς Νορέν στο θέατρο 104 σε σκηνοθεσία Κώστα Μπάρα
9 Σεπτεμβρίου 2021

Ο Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος ερμηνεύει τον οπλαρχηγό Κατσαντώνη και τον Μαυροκορδάτο στην παράσταση «Καραϊσκάκης: Ο παρεξηγημένος ήρωας» που σκηνοθετεί ο Μάνος Αντωνίου.

 

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

Η ζωή και το έργο του Γεώργιου Καραϊσκάκη, πρωτεργάτη της Ελληνικής Επανάστασης, παρουσιάζεται στη θεατρική παράσταση «Καραϊσκάκης: Ο παρεξηγημένος ήρωας», στο ιστορικό δράμα του Γιάννη Κωσταρά σε σκηνοθεσία Μάνου Αντωνίου, που ανεβαίνει στο Θέατρο Bεάκειο την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου.

Ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος ο οποίος ερμηνεύει δύο ρόλους μιλάει στο theatermag για το έργο και τη συνεργασία του με τον σκηνοθέτη της παράστασης.

 

 

«Καραϊσκάκης: Ο παρεξηγημένος ήρωας». Τί σημαίνει ο τίτλος της παράστασης και γιατί ο Καραϊσκάκης είναι παρεξηγημένος ήρωας;

Ο τίτλος του έργου είναι ακριβώς αυτό που λέει. Μιλάμε για έναν ήρωα που από το σχολείο θυμάμαι ήτανε πάντα ένας ήρωας του ‘21 που για τον οποίο ακούγαμε τα λιγότερα για τον αγώνα που έκανε στην επανάσταση. Παρεξηγημένος νομίζω επειδή ενώ πολέμησε για την απελευθέρωση της Ελλάδας, ήταν αθυρόστομος και κάποιες φορές εγωιστής, δεν συμφωνούσαν αρκετά μ’ αυτό και έτσι τον παραμέρισαν λίγο.

 

Ποιος είναι ο ρόλος που ερμηνεύετε;

Οι ρόλοι που ερμηνεύω στο έργο είναι δύο. Ο πρώτος με σειρά εμφάνισης είναι ο οπλαρχηγός Κατσαντώνης και ο δεύτερος ο Μαυροκορδάτος.

 

Ποια ήταν η έρευνα που κάνατε για αυτή τη δουλειά;

Αρχικά κάναμε έρευνα με τον σκηνοθέτη της παράστασης τον Μάνο Αντωνίου ο οποίος μας έδωσε και την γραμμή της παράστασης και φυσικά με τον συγγραφέα Γιάννη Κωσταρά ο οποίος με παρέπεμψε και σε επιστημονικές πηγές για την έρευνά μου.

 

Η παράσταση «Καραϊσκάκης: Ο παρεξηγημένος ήρωας» συμπράττει και με άλλες τέχνες πέραν της υποκριτικής, η οποία σε πλήρη συμφωνία με τη σκηνοθετική γραμμή του Μάνου Αντωνίου ισορροπεί μεταξύ συμβολισμού και ρεαλισμού.

 

Κατά τη γνώμη σας ποια είναι τα θέματα που πραγματεύεται το έργο;

Σίγουρα την εσωτερική πάλη του Καραϊσκάκη, την οποία πιστεύω βιώνουμε όλοι μέσα μας προσπαθώντας να βρούμε μια ισορροπία για την ερμηνεία των πραγμάτων ή ακόμα και να επιβιώσουμε μέσα σε έναν «Πόλεμο».

 

Ποια είναι η ιδιοτυπία του έργου; Πώς παρουσιάζεται ο Καραϊσκάκης;

Το έργο έχει μια μοναδικότητα. Είναι γραμμένο στην τότε διάλεκτο πράγμα σπάνιο στις μέρες μας και επίσης έχει πολλά αυτούσια λόγια που ειπώθηκαν όπως για παράδειγμα στην δίκη που είναι λόγια από τα πρακτικά.
Ο Καραϊσκάκης παρουσιάζεται σαν ένας ήρωας με αδυναμίες, που το μεγαλείο του πηγάζει μέσα από αυτές.

 

Πώς ήταν η συνεργασία σας με τον σκηνοθέτη της παράστασης Μάνο Αντωνίου, πώς σας έχει οδηγήσει σκηνοθετικά;

Με τον Μάνο έχουμε συνεργαστεί στον παρελθόν και είχαμε εξαιρετική συνεργασία, αυτό ήταν και ένας λόγος που είπα χωρίς δεύτερη σκέψη ναι σ’ αυτή την δουλειά.
Όπως κάθε φορά με πολλή επιμονή μας οδήγησε να βρούμε την αλήθεια του κάθε ήρωα. Ο Μάνος Αντωνίου είναι ένας σκηνοθέτης με ξεκάθαρο όραμα, που ξέρει και τι θέλει και πως να το πετύχει.

 

Πώς θα σας δούμε στη σκηνή; Μπορείτε να μας περιγράψετε το σκηνικό και τα κοστούμια σας;

Τα κοστούμια παίζουν ανάμεσα στο μαύρο και το άσπρο περιγράφοντας και τον χαρακτήρα του Καραϊσκάκη που όπως λέει «Όποτε θέλω είμαι Άγγελος και όποτε θέλω Διάολος», ενώ το σκηνικό είναι σε γήινα χρώματα που μας συμβολίζει την αθάνατη πέτρα της Ελλάδος που πάτησαν οι ήρωες του έπους που λέγεται «Επανάσταση του 1821».

 

 

Η ιδιοτυπία του έργου είναι πως ο βασικός χαρακτήρας, ο Καραϊσκάκης, παρουσιάζεται εκ γραφής χωρίς καμία διάθεση ωραιοποίησης και ηρωοποίησης αλλά η προσέγγισή του γίνεται με βάση κοινωνιολογικά και ψυχολογικά στοιχεία.

 

Πληροφορίες παράστασης

«Καραϊσκάκης: Ο παρεξηγημένος ήρωας»

Συγγραφή- Ιστορική έρευνα: Γιάννης Κωσταράς
Σκηνοθεσία: Μάνος Αντωνίου
Μουσική : Ζωή Τηγανούρια –Στέλιος Γενεράλης
Διδασκαλία χορού: Μίκα Στεφανάκη
Σκηνικά: Marcelo
Κοστούμια: Μάγδα Καλέμη
Βοηθός σκηνοθέτη: Θανάσης Σκόπας

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Μάκης Αρβανιτάκης, Κωνσταντίνος Μπάζας, Κωνσταντίνος Ζωγραφόπουλος, Γιάννης Κωσταράς, Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, Ιορδάνης Καλέσης, Ηλίας Μενάγιερ, Θανάσης Σκόπας.

Στο ρόλο του αφηγητή ο Κώστας Αρζόγλου και στο ρόλο του Καραϊσκάκη ο Μάνος Αντωνίου. Στο ρόλο της Γκόλφως είναι η Ιωάννα Πηλιχού και στο ρόλο της Μαριώς η Φιλίτσα Καλογεράκου.

Δημόσιες σχέσεις- Επικοινωνία: Ράνια Παπαδοπούλου
Παραγωγή: Creatists

 

Πού: Θέατρο Bεάκειο, Ηρακλείου 13, Πειραιάς

Πότε: Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021, στις 21.00

Ώρα προσέλευσης: 20.15

Τιμή εισιτηρίων: 15 ευρώ (κανονικό), 12 ευρώ (μειωμένο: Ανέργων, Αμέα, Φοιτητικό, Πολυτέκνων)

Προπώληση εισιτηρίων: Ticket Services https://www.ticketservices.gr/event/karaiskakis-veakeio/

Προσφορά προπώλησης για αγορές έως και 15/9: 12 ευρώ

Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα και σε συνεργασία με το «ΕΞΑΛΕΙΠΤΡΟΝ», Όμιλο Γυναικών Πειραιά, για τις Τέχνες, τα Γράμματα ,τον Πολιτισμό και τις Επιστήμες.

 

 

Λίγα λόγια για το έργο

Η παράσταση αφορά τη ζωή και το έργο του Γεώργιου Καραϊσκάκη, πρωτεργάτη της Ελληνικής Επανάστασης. Η ιδιοτυπία του έργου είναι πως ο βασικός χαρακτήρας, ο Καραϊσκάκης, παρουσιάζεται εκ γραφής χωρίς καμία διάθεση ωραιοποίησης και ηρωοποίησης αλλά η προσέγγισή του γίνεται με βάση κοινωνιολογικά και ψυχολογικά στοιχεία, ένα αποτέλεσμα έρευνας μηνών στο πρόσωπό του, που έδωσε την ευκαιρία στο έργο να περιλαμβάνει σκηνές που ζωντανεύουν αληθινά γεγονότα με την πρωτοτυπία των διαλόγων γραμμένων στην καθομιλουμένη γλώσσα της Επανάστασης.

Η παράσταση συμπράττει και με άλλες τέχνες πέραν της υποκριτικής, η οποία σε πλήρη συμφωνία με τη σκηνοθετική γραμμή του Μάνου Αντωνίου ισορροπεί μεταξύ συμβολισμού και ρεαλισμού. Από την μορφή του αφηγητή μέσα στο έργο δημιουργείται ο χαρακτήρας «Καραϊσκάκης» που άλλοτε ως ‘’άγγελος’’ κι άλλοτε ως ‘’διάολος’’ συνδυάζει το μαύρο και το άσπρο, το φως και το σκοτάδι . Η σκηνοθεσία αναλύει τα δεύτερα και τρίτα νοηματικά επίπεδα του έργου, χωρίς να στέκεται σε μια επιφανειακή μορφή του ήρωα, αλλά ταξιδεύοντας τον θεατή από το 1821 έως σήμερα μέσα από σημειολογικές έννοιες και ατμοσφαιρικούς φωτισμούς.

Τη μουσική και τα τραγούδια της παράστασης υπογράφει η διεθνούς φήμης μουσικός και σολίστ του ακορντεόν Ζωή Τηγανούρια. Το έργο «Καραϊσκάκης- Ο παρεξηγημένος ήρωας» του Γιάννη Κωσταρά, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδημητρόπουλου.