Ο Τάσος Πυργιέρης μιλάει για την παράσταση «Ιστορίες καθ’οδόν Νο2»

Βίκυ Αδάμου: «Το άνοιγμα των πραγμάτων που εκτίθενται είναι αυτό που κάνει και το θέατρο»
3 Σεπτεμβρίου 2021
Πειραιάς Artport: από τις 8 Σεπτεμβρίου έως 3 Οκτωβρίου 2021
6 Σεπτεμβρίου 2021
Βίκυ Αδάμου: «Το άνοιγμα των πραγμάτων που εκτίθενται είναι αυτό που κάνει και το θέατρο»
3 Σεπτεμβρίου 2021
Πειραιάς Artport: από τις 8 Σεπτεμβρίου έως 3 Οκτωβρίου 2021
6 Σεπτεμβρίου 2021

Ο Τάσος Πυργιέρης σκηνοθετεί την παράσταση «Ιστορίες καθ’οδόν Νο2».

 

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση ο Τάσος Πυργιέρης σκηνοθετεί την παράσταση «Ιστορίες καθ’οδόν Νο2» η οποία ανεβαίνει στο Σχολείον της Αθήνας «Ειρήνη Παπά».

Ο σκηνοθέτης μιλάει για το θέμα του έργου, τη συνεργασία του με τους ηθοποιούς και την παράσταση η οποία με το κέφι και τον ενθουσιασμό στις αποσκευές της είναι έτοιμη να συναντήσει τους θεατές της, να τους ταξιδέψει στο χρόνο και να τους ευθυμήσει.

Πρόκειται για τη δεύτερη παράσταση του Εθνικού Θεάτρου, μετά τις Ιστορίες Kαθ’Oδόν Νο 1 η οποία ταξίδεψε με επιτυχία στις γειτονιές και τις πλατείες της Αθήνας το 2019.

 

 

Θα θέλατε να μας κάνετε μια εισαγωγή για το πώς ξεκίνησαν Οι «Ιστορίες καθ’οδόν»;

Οι Ιστορίες Kαθ’Oδόν γεννήθηκαν το 2019 μέσα από την ιδέα μιας σύμπραξης των αστικών συγκοινωνιών και του Εθνικού Θεάτρου με τίτλο Θέατρο Express. Ήταν η νεοσύστατη κινούμενη θεατρική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, η οποία θα περιόδευε στους δήμους της Αττικής.

 

Τι θα δούμε αυτή τη φορά στο Σχολείον της Αθήνας «Ειρήνη Παπά»;

Στις Ιστορίες καθ’ οδόν Νο1 καταπιαστήκαμε με ιστορίες που αφηγούνταν τις πρώτες προσπάθειες ίδρυσης του ελληνικού κράτους και την επιλογή της Αθήνας ως νέας πρωτεύουσας.
Στις Ιστορίες καθ’ οδόν Νο2, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, επιλέξαμε να παρουσιάσουμε γνωστές και άγνωστες, εύθυμες και μη, στιγμές των ηρώων του 1821.

 

Ο Γιάννης Παναγόπουλος, ο Σταύρος Καραγιάννης και η Ρένα Κυπριώτη στην παράσταση «Ιστορίες καθ’οδόν Νο2» που σκηνοθετεί ο Τάσος Πυργιέρης. ( Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Λέπουρης).

 

Πάνω σε ποια κείμενα έχει στηριχθεί η δραματουργία της παράστασης;

Μετά από έρευνα των δυο αγαπημένων συνεργατών μου, της Ειρήνης Μουντράκη και του Γιάννη Παναγόπουλου, ο δραματουργικός άξονας της παράστασης στις «Ιστορίες καθ’οδόν Νο2» στηρίχτηκε σε ξεχασμένες ιστορίες ηρώων της επανάστασης, ιστορίες από ξένους φίλους-συμμάχους που καθόρισαν την τύχη μας, μαρτυρίες από φιλέλληνες περιηγητές, ιστορικά κείμενα και τεκμήρια.

 

Πώς δουλέψατε με τους ηθοποιούς Σταύρο Καραγιάννη, Ρένα Κυπριώτη και Γιάννη Παναγόπουλο;

Με τον Σταύρο, τη Ρένα και τον Γιάννη η διαδικασία της πρόβας είναι τόσο ευχάριστη, που τις περισσότερες φορές ή σχεδόν όλες, ό,τι γεννιέται αυτοσχεδιαστικά, μέσα από την έμπνευση και το ταλέντο τους, είναι πάντα τόσο κοντά στην ιδιοσυγκρασία μου και σε ό,τι έχω φανταστεί, που εντάσσεται στο σώμα της παράστασης αδιαπραγμάτευτα. Τους ευχαριστώ που με εμπιστεύτηκαν για άλλη μια φορά.

 

 

 

Η ηθοποιός Ρένα Κυπριώτη.

 

Μπορείτε να μας δώσετε μια περιγραφή της πρώτης σκηνής; Τι θα δουν οι θεατές στα πρώτα λεπτά της παράστασης;

Στα τρία πρώτα λεπτά της παράστασης, ο ντελάλης ενός μπουλουκιού (Σταύρος Καραγιάννης), φορώντας έναν κατακόκκινο, χρυσοποίκιλτο ντουλαμά και χτυπώντας τη μεγάλη μεταλλική κουδούνα του, καλεί τους θεατές να παρακολουθήσουν τις αξιοπερίεργες και ακαταλαβίστικες ιστορίες του, κλείνοντας τα αυτιά τους και τα μάτια τους, ενώ κουρδίζει με την μπαγκέτα του ένα φανταστικό σύνολο εγχόρδων, που συνοδεύει την παράσταση.
Ενώ η ορχήστρα παίζει στην εισαγωγή της, τη «Συμφωνία της Λεβεντιάς» του Μανώλη Καλομοίρη, ξεπροβάλλουν από δυο διαφορετικές φωτιστικές εισόδους οι Ευρωπαίοι «φίλοι» μας (Ρένα Κυπριώτη, Γιάννης Παναγόπουλος), κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του Αριστοτέλη, που δεσπόζει στην αψίδα της μπούκας του σκηνικού.

 

Πώς νιώθετε που η παράσταση ανεβαίνει στο Σχολείον της Αθήνας «Ειρήνη Παπά»;

Οι «Ιστορίες καθ’οδόν Νο2» είναι η πρώτη παράσταση του Εθνικού Θεάτρου, που εγκαινίασε τις ανοιχτές παραστάσεις στην Αθήνα, και συγκεκριμένα στην Ανοιχτή Σκηνή του Σχολείου της Αθήνας «Ειρήνη Παπά», μετά από τόσους μήνες αναγκαστικής παύσης, λόγω των περιοριστικών μέτρων. Αυτό από μόνο του μας προκαλεί έντονα συναισθήματα, καθώς μας είχε λείψει πολύ το ουσιαστικό νόημα του θεάτρου, δηλαδή η διαζώσης επικοινωνία με τους θεατές.

 

Ο ηθοποιός Γιάννης Παναγόπουλος.

 

Θέλετε να μας μιλήσετε για τα κοστούμια, το σκηνικό, τους φωτισμούς και τη μουσική της παράστασης;

Τα κοστούμια της παράστασης (Μαρία Τσιώτη) βασίζονται σε πατρόν ενδυμάτων του 19ου αιώνα, με αστραφτερά υλικά, δίνοντας έμφαση στα έντονα χρώματα.
Το σκηνικό μας (Ελίνα Δράκου) είναι μια θεατρική σκηνή μικρής κλίμακας, πoυ παραπέμπει στις σκηνές των ελισαβετιανών θεάτρων και στα παραμυθένια σπιτάκια της Disneyland. Οι φωτισμοί (Βασίλης Παπακωνσταντίνου) ακολουθούν εναρμονισμένα τους ηθοποιούς, το σκηνικό και τα κοστούμια, φωτίζοντας διακριτικά τη δράση της παράστασης.
Η μουσική (Παναγιώτης Χρονέας) ενισχύει την ευφρόσυνη διάθεση της παράστασης και υπογραμμίζει με το δικό της ξεχωριστό τρόπο τις ιστορικές στιγμές, που αφηγούνται οι ηθοποιοί.

 

 

Ο ηθοποιός Σταύρος Καραγιάννης.

 

Πληροφορίες παράστασης «Ιστορίες καθ’οδόν Νο2»

Δραματουργία: Ειρήνη Μουντράκη- Γιάννης Παναγόπουλος
Σκηνοθεσία: Τάσος Πυργιέρης
Κοστούμια: Μαρία Τσιώτη
Σκηνικά: Ελίνα Δράκου
Φωτισμοί: Βασίλης Παπακωνσταντίνου
Επιμέλεια μουσικής: Παναγιώτης Χρονέας
Φροντιστήριο: Αλέξανδρος Τζώρτζογλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Σοφία Καστρησίου

Παίζουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά): Σταύρος Καραγιάννης, Ρένα Κυπριώτη, Γιάννης Παναγόπουλος

Φωτογράφος παράστασης: Κωνσταντίνος Λέπουρης

 

Πού: Σχολείον της Αθήνας «Ειρήνη Παπά», Πειραιώς 52, Ν. Φάληρο, τηλ. 210 3301880

Πότε: από 20 Αυγούστου έως 30 Σεπτεμβρίου 2021

Τιμές εισιτηρίων: 12€ και 8€ (σπουδαστικό, φοιτητικό, κάρτα ανέργων, ΑΜΕΑ)

Προπώληση: www.ticketservises.gr