Η συγγραφέας Τάνια Χαροκόπου μιλάει για τις «Αθάνατες»

Η χορογράφος Χριστίνα Μερτζάνη παρουσιάζει το πρόγραμμα «Teaching Development»
31 Αυγούστου 2021
«Καραϊσκάκης: Ο παρεξηγημένος ήρωας» στο Θέατρο Βεάκειο
1 Σεπτεμβρίου 2021

Η Τάνια Χαροκόπου υπογράφει το κείμενο της παράστασης «Αθάνατες».

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

«Αθάνατες» είναι ο τίτλος του έργου που έγραψε η Τάνια Χαροκόπου, το οποίο σκηνοθετεί ο Λεωνίδας Λοϊζίδης στην θεατρική παράσταση για την ηρωική Ελληνική Επανάσταση του 1821, που ανεβαίνει στις 3 Σεπτεμβρίου στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά.

Η συγγραφέας μιλάει στο theatermag για τη Μαντώ Μαυρογένους και τη Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, τις δύο ηρωίδες που αγωνίστηκαν, διέθεσαν τις περιουσίες τους και πέθαναν για να μας δώσουν το δικαίωμα να ζούμε σήμερα ελεύθεροι.

 

 

Πώς ξεκινήσατε τη συγγραφή του έργου για την παράσταση «Αθάνατες»;

Τον Δεκέμβριο του 2019, μετά την τεράστια επιτυχία του έργο μας «Ανάμνηση Σμύρνης» που είχαμε ανεβάσει στο Ηρώδειο, μου έκανε πρόταση ο παραγωγός της παράστασης, ο Γιώργος Μυλωνάς, να γράψω ένα εμβληματικό έργο ιστορικής σημασίας, για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Με έφερε δε σε επαφή με τον Λεωνίδα Λοϊζίδη, έναν πολυβραβευμένο στο εξωτερικό Ελληνοαμερικανό σκηνοθέτη, παγκοσμίου κύρους.
Στην κουβέντα που είχαμε, αποφασίσαμε να καταγράψουμε το ρόλο των γυναικών στην Ελληνική Επανάσταση. Έτσι, ορμώμενη από το θάρρος, την ανδρεία και την ανιδιοτέλεια των γυναικών του αγώνα για την πατρίδα, που δοξάστηκαν και πέθαναν με τον πιο γενναίο τρόπο θανάτου, ξεκίνησα να γράφω για τις «Αθάνατες».

 

Ποια ήταν η έρευνα που κάνατε και τι ανακαλύψατε στην πορεία;

Οι ηρωίδες μου, η Μαυρογένους και η Μπουμπουλίνα, έχουν μια πορεία στην ιστορία, γνωστή σε όλους. Ωστόσο για μένα πάντα, η μελέτη της Ιστορίας είναι μια διανοητική απόλαυση.
Κι έτσι, μελέτησα αρκετά ιστορικά κείμενα εκείνης της εποχής, μελέτες που αφορούσαν στις δυό αυτές προσωπικότητες και κάποια εγκυκλοπαιδικά βιβλία που όλα αυτά, με ενέπνευσαν να φτιάξω τη δική μου ιστορία μου, με στοιχεία μυθοπλασίας, αλλά βασισμένη πάνω στα ιστορικά γεγονότα.

 

 

 

Η Μαίρη Βιδάλη σε φιλική συμμετοχή ερμηνεύει τη Μπουμπουλίνα. (Φωτογραφίες: Γεωργία Σιέττου).

 

Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για τους χαρακτήρες του έργου;

Οι χαρακτήρες της Μαντώ Μαυρογένους και της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας είναι δύο αντίθετοι χαρακτήρες σε όλες τις απόψεις.
Η Μαντώ, ήταν ευγενική, με αριστοκρατικούς τρόπους, καλλιεργημένη, μια νέα γυναίκα που δεν υπόκειντο σε δεσμεύσεις, δεν δεχόταν τους περιορισμούς και με έντονη θηλυκότητα.
Η Μπουμπουλίνα πάλι, ήταν δυναμική, στιβαρή, πολλές φορές απότομη και επιθετική, δεν δεχόταν αντιρρήσεις και έβαζε πάντα το πατριωτικό συναίσθημα πάνω από τη γυναικεία της φύση.
Και τις δύο ωστόσο, τις διέκρινε το θάρρος, η ανδρεία, η πίστη, η αγάπη για την Πατρίδα.
Και οι δύο, αγωνίστηκαν, διέθεσαν τις περιουσίες τους και πέθαναν για να μας δώσουν το δικαίωμα να ζούμε σήμερα ελεύθεροι.

 

Ποιο είναι το θέμα του έργου και πώς αποφασίσατε να το ονομάσετε «Αθάνατες»;

Το θέμα του έργου είναι αυτές οι δύο αντίθετες προσωπικότητες. Της Μπουμπουλίνας και της Μαυρογένους.
Το έργο διαδραματίζεται στη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης και παρουσιάζει την ανθρώπινη πλευρά της ηρωικής εποχής.
Σε δυό νησιά, στη Μύκονο και στις Σπέτσες, ετοιμάζουν τη δράση τους, διευθετούν καταστάσεις, παρασύρουν κόσμο, αλλά και αντιμετωπίζουν, μίση. ακρότητες, αντιπαλότητες και δολοπλοκίες…
Έχουν έναν κοινό συμπαραστάτη, που ενδυναμώνει την πίστη τους, τις εμψυχώνει, τις νουθετεί…
Είναι δυό αλληλένδετες ιστορίες, με ένα κοινό μυστικό….
Με σεβασμό και δέος, έδωσα το δικαίωμα της φωνής σε αυτές τις δύο γυναίκες, γιατί είχαν σαν ακατάληπτο όραμα την ελευθερία της Πατρίδας και γιατί θυσίασαν τη ζωή τους για να ζούμε εμείς σήμερα σε ελεύθερα χώματα.
Το ονόμασα «Αθάνατες» γιατί δεν θα πέσουν ποτέ στη λήθη της Ιστορίας.
Η εκτυφλωτική ακτινοβολία της ελληνικής ψυχής τους, είναι πάντα ζωντανή στη σκέψη μας.
Αθάνατο δεν είναι κάτι που δεν πεθαίνει, αλλά είναι ό,τι ζει πάντα μέσα στα χρόνια.

 

 

Η Σύνθια Μπατσή ερμηνεύει τη Μαντώ Μαυρογένους στην παράσταση «Αθάνατες». (Φωτογραφίες: Γεωργία Σιέττου).

 

Μαντώ Μαυρογένους και Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα. Θα μπορούσε να μας εμπνεύσει σήμερα ο τρόπος σκέψης τους;

Φυσικά. Και να μας εμπνεύσει και να μας διδάξει πώς η εσωτερική δύναμη, ξεπερνά πολλές δυσκολίες. Ο υποδειγματικός πατριωτισμός τους και η πίστη τους στο Θεό είναι αξίες που δεν πρέπει να ξεχνάμε.

 

Ποια είναι η συμμετοχή σας στην παράσταση, συνεργαστήκατε με τον σκηνοθέτη και τους ηθοποιούς;

Σε κάθε έργο μου είμαι δίπλα στους ηθοποιούς και στον σκηνοθέτη. Συνεργάζομαι πάντα με προθυμία. Ειδικά στις «Αθάνατες», από την πρώτη πρόβα με συνεπήρε η ξεχωριστή ερμηνεία των ηθοποιών. Βίωσα μαζί τους από την αρχή, το άγχος, τη συγκίνηση, την ένταση, την μεγάλη αποδοχή από τον κόσμο, τη χαρά του χειροκροτήματος και θαύμασα στο έπακρο την σκηνοθετική φροντίδα.
Και μιας που μου δίνεται η ευκαιρία να εκφραστώ, θέλω να ευχαριστήσω τους συντελεστές της παράστασης, για αυτή την όμορφη συνεργασία. Θα μου μείνει αξέχαστη!

 

 

 

Πληροφορίες παράστασης «Αθάνατες»

Κείμενο: Τάνια Χαροκόπου
Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Λοϊζίδης
Σκηνογράφος – ενδυματολόγος: Άννα Μαχαιριανάκη
Μουσική επένδυση: Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος
Φωτισμοί: Γιώργος Δανεσής
Κοστούμια: Οίκος Τρανούλη
Φωτογραφίες: Γεωργία Σιέττου
Βοηθός σκηνοθέτη: Ρούλα Αντωνοπούλου
Δημόσιες σχέσεις: Χρύσα Ματσαγκάνη
Οργάνωση παραγωγής: Παύλος Λουτσίδης

Παίζουν οι: Μαίρη Βιδάλη σε φιλική συμμετοχή (Μπουμπουλίνα), Σύνθια Μπατσή (Μαντώ Μαυρογένους), Κωνσταντίνος Ζαμπάρας (παπάς), Βασίλης Μπατσακούτσας (καπετάνιος) και Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος (μουσικός).

 

Πού: Βεάκειο Θέατρο Πειραιά, Hρακλείου 13, Πειραιάς, τηλ. 210 4226330

Πότε: Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021, στις 21.00

Είσοδος ελεύθερη

Η παράσταση απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες θεατών.

Η διοργάνωση τηρεί όλους τους ισχύοντες κανόνες προστασίας από την εξάπλωση του COVID – 19.
Η τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας των θεατών είναι υποχρεωτική κατά την προσέλευση τους και κατά την παραμονή τους στον χώρο του θεάτρου.

 

 

Συμβολή Φορέων που υποστηρίζουν την παράσταση

Η παράσταση «Αθάνατες» έχει συμπεριληφθεί στις προτεινόμενες δράσεις της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και έχει λάβει την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας και του ΕΟΤ, καθώς σε συνεργασία με φορείς της Ελληνικής Ομογένειας στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ σχεδιάζεται να παρουσιαστεί σε επιλεγμένους πολιτιστικούς χώρους σε Ευρώπη και ΗΠΑ, ξεκινώντας από τον προσεχή Οκτώβριο με παραστάσεις στην Κύπρο και στο Θέατρο Τέχνης του Λονδίνου.

Το έργο «Αθάνατες» απέσπασε το πρώτο βραβείο στον καλλιτεχνικό διαγωνισμό της Περιφέρειας Αττικής με θέμα τα 200 χρόνια από την Επανάσταση.