Ο Νίκος Βελιώτης μιλάει για τη μουσική στην παράσταση «Ανάμεσα στα ερείπια των Ελεύθερων Πολιορκημένων»

Η «Μήδεια» του Μποστ συνεχίζει την περιοδεία της στην Αττική
27 Αυγούστου 2021
Ο Σίμος Κακάλας σκηνοθετεί «Μια ιστορία αγάπης»
30 Αυγούστου 2021

Ο Νίκος Βελιώτης υπογράφει την πρωτότυπη μουσική σύνθεση στην παράσταση «Ανάμεσα στα ερείπια των Ελεύθερων Πολιορκημένων» που σκηνοθετεί η Ρηνιώ Κυριαζή. (Φωτογραφίες: Βλαδίμηρος Γιαννακάκος).

 

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

 

Yπογράφει την πρωτότυπη μουσική σύνθεση στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρηνιώ Κυριαζή με τίτλο «Ανάμεσα στα ερείπια των Ελεύθερων Πολιορκημένων». Ο μουσικός Νίκος Βελιώτης μιλάει για το ποίημα του Διονυσίου Σολωμού και ως μουσικός επί σκηνής θα αναπαράγει τους ήχους σε πραγματικό χρόνο με τη βοήθεια υπολογιστή.

Η παράσταση παρουσιάζεται στο πλαίσιο του 64ου Φεστιβάλ Φιλίππων στις 1 και 2 Σεπτεμβρίου και εντάσσεται στο πρόγραμμα 2021 του θεσμού “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

 

Ποιες ήταν οι σκέψεις σας για αυτό το project που σκηνοθετεί η Ρηνιώ Κυριαζή;

Ήταν μία καλή ευκαιρία ώστε το ποίημα του Σολωμού να σταματήσει να βρίσκεται μέσα μου ως σκόρπιες και άχαρες σχολικές μνήμες και να το γνωρίσω εκ νέου. Το εγχείρημα ξεκίνησε από το πρόγραμμα αναβίωσης του θεάτρου στο ραδιόφωνο από την ΕΡΤ. Η απουσία της θέασης από ένα θεατρικό έργο το έκανε ιδιαίτερα γοητευτικό σαν διαδικασία.

 

Πώς ξεκινάτε την εργασία σας όταν πρόκειται να συνεργαστείτε σε μια θεατρική παράσταση;

Το ξεκίνημα της συνεργασίας είναι σα να γνωρίζεσαι με κάποιον που μιλάει διαφορετική γλώσσα αλλά παρόλα αυτά πρέπει να συνεννοηθείτε. Οπότε προσπαθώ ν’ ακούω και να παρατηρώ ώστε να πιαστώ από κάπου. Αναγκαστικά θα μιλήσω στη δική μου γλώσσα όμως σιγά σιγά χτίζεται ένας κώδικας επικοινωνίας και εκτός απροόπτου θα αφομοιωθώ στη βαβέλ σκηνοθεσίας, σκηνογραφίας, φωτισμού, μουσικής, κουστουμιών ερμηνείας και πολλές φορές και άλλων απρόβλεπτων παραμέτρων που είναι το ανέβασμα ενός θεατρικού έργου.

 

 

Ο Μιχάλης Κουτσκουδής, η Ειρήνη Κουμπαρούλη και η Ρηνιώ Κυριαζή. (Φωτογραφίες: Βλαδίμηρος Γιαννακάκος).

 

Κάνατε κάποια έρευνα για την εν λόγω παράσταση, πώς δουλέψατε πάνω στη μουσική της;

Ναι όπως πάντα, όμως η δική μου έρευνα για τη μουσική δεν έχει να κάνει τις περισσότερες φορές με το ίδιο το έργο. Εννοώ πως δεν επισκέφτηκα τις πηγές του κειμένου ή τη σχετική βιλιογραφία αλλά άλλες, φαινομενικά άσχετες, πηγές στις οποίες οδηγήθηκα συνειρμικά σχεδόν. Είναι σημαντικό για μένα να υπάρχει ένα αρκετά σοβαρό ποσοστό αυθαιρεσίας στην όλη διαδικασία.

 

Ποια μουσικά όργανα θα παίξετε επί σκηνής και πώς έγινε η επιλογή τους;

Όπως ανέφερα παραπάνω, το έργο και η μουσική του δημιουργήθηκε αρχικά για το ραδιόφωνο. Εκεί είχαμε να κάνουμε με πλήρως ηχογραφημένο έργο όπου χρησιμοποιήθηκαν αρκετές διαφορετικές πηγές: έγχορδα όργανα, ηχογραφήσεις πεδίου, οι ίδιες οι φωνές των ηθοποιών κ.ά.
Στη μετέπειτα θεατρική μορφή αποφασίσαμε να κρατήσουμε το ίδιο ηχοτοπίο. Αυτό σημαίνει πως δεν θα παίζω κάποιο μουσικό όργανο, αλλά θα αναπαράγω τους ήχους σε πραγματικό χρόνο με τη βοήθεια υπολογιστή.

 

 

Η Ρηνιώ Κυριαζή, η Ειρήνη Κουμπαρούλη και ο Μιχάλης Κουτσκουδής στην παράσταση «Ανάμεσα στα ερείπια των Ελεύθερων Πολιορκημένων». (Φωτογραφίες: Βλαδίμηρος Γιαννακάκος).

 

 

Υπάρχουν κάποιοι στίχοι από το ποίημα του Σολωμού που σας βοήθησαν στη μουσική σύνθεση;

Έχω μεγάλη δυσκολία να διαβάζω κείμενα με λέξεις και αριθμούς. Αντίθετα τ΄αυτιά μου είναι πάντα σε εγρήγορση. Συνήθως θα χάσω το κειμένο για χάρη του ήχου.
Θα χάσω το νόημα των λέξεων για χάρη του κρότου, του θορύβου ή του συριγμού που προκαλούν. Ο στίχος «Από βυθό πέφτει σε βυθό ώσπου δεν ήταν άλλος» είναι ένας ήχος απαλός και απόκοσμος όπου άηχα και ηχηρά σύμφωνα στροβιλίζονται. Όλα αυτά βοηθούν σίγουρα στη σύνθεση αλλά δεν είμαι σίγουρος πως αυτό συμβαίνει συνειδητά.

 

Σας εμπνέουν τα ποιήματα ή τα θεατρικά κείμενα στη δημιουργία μουσικής;

Θα πω ναι, xωρίς να μπορώ ακόμα να προσδιορίσω αν ή έμπνευση είναι το deadline ή κάτι αμιγώς μεταφυσικό.

 

 

 

Πληροφορίες παράστασης «Ανάμεσα στα ερείπια των Ελεύθερων Πολιορκημένων»

Σκηνοθεσία – δραματουργική επεξεργασία: Ρηνιώ Κυριαζή
Επιστημονικός σύμβουλος: Στέφανος Ροζάνης
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση – μουσικός επί σκηνής: Νίκος Βελιώτης
Κίνηση: Άλκηστις Πολυχρόνη
Φωτισμοί: Στέβη Κουτσοθανάση
Βοηθός σκηνοθέτη: Αρετή Πολυμενίδη
Φωτογραφίες αφίσας: Σοφία Χουλιαρά
Φωτογραφίες: Βλαδίμηρος Γιαννακάκος
Εταιρεία παραγωγής: Άλκη Α.Μ.Κ.Ε.

Ηθοποιοί: Ειρήνη Κουμπαρούλη, Μιχάλης Κουτσκουδής, Ρηνιώ Κυριαζή

 

Πού: Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Πότε: 1 και 2 Σεπτεμβρίου 2021, στις 20.30

Η παράσταση εντάσσεται στο πρόγραμμα 2021 του θεσμού “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και συμμετέχει στο επίσημο πρόγραμμα του 64ου Φεστιβάλ Φιλίππων.

 

Χρήσιμες πληροφορίες:
Οι παραστάσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Καταβάλλεται αντίτιμο εισιτηρίου αρχαιολογικού χώρου, όπου υπάρχει.
Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης.

Πληροφορίες, αναλυτικό πρόγραμμα και προκρατήσεις θέσεων στο: digitalculture.gov.gr

Σημειώνουμε ότι οι θεατές θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής
Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας για ασφαλή προσέλευση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, σύμφωνα με τις ισχύουσες Κ.Υ.Α.

Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού, συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, 1 ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης .
Μετά την έναρξη, η είσοδος δεν θα επιτρέπεται.
Η χρήση μη ιατρικής μάσκας από τους θεατές είναι υποχρεωτική κατά την είσοδο και έξοδο από το χώρο, καθώς και σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

 

Πληροφορίες:
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510. 220876 – 7 (ώρες γραφείου)
Κέντρο πληροφόρησης επισκεπτών Δήμου Καβάλας (πρώην ΕΟΤ) Κεντρική Πλατεία, τηλ: 2510-620566, καθημερινά 10:00 – 14:00 και 18:00 – 21:00