Η Ελεάννα Σταθοπούλου και η Μελίσσα Κωτσάκη μιλούν για τις δράσεις τους στο Our Festival

Πηνελόπη Ασλάνογλου, Δήμητρα Λιάκουρα, Στέβη Κουτσοθανάση: Η μαγεία της σταθερής συνεργασίας πίσω από τη «Φιλική Εταιρεία»
29 Ιουλίου 2021
Η Μικρή Αμάλ ξεκινάει το μεγάλο «Ταξίδι» της στην Ελλάδα στις 10 Αυγούστου
30 Ιουλίου 2021

Το Our Festival συνεχίζεται για έβδομη χρονιά στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς στο Χαλάνδρι.

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Ένα εργαστήριο για παιδιά και μια ηχητική περιπατητική εμπειρία; Πού θα αναρωτηθεί κανείς; Η απάντηση είναι στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς όπου η Ελεάννα Σταθοπούλου ετοιμάζει το εργαστήριο για παιδιά με τίτλο «Ένα κουτάκι θέατρο» την Κυριακή 1 Αυγούστου και η Μελίσσα Κωστάκη παρουσιάζει την ηχητική περιπατητική εμπειρία με τίτλο «Ηχοτοπίο άσκοπης μετακίνησης – Reinventing Exoticism» η οποία συμβαίνει καθημερινά από τις 18.00 έως τις 20.00.

Τα παραπάνω είναι δράσεις του Our Festival 7 της γιορτής αλληλεγγύης και πολιτισμού που από το 2015 δίνει βήμα σε δημιουργούς από όλο το φάσμα των τεχνών για να παρουσιάσουν το καλλιτεχνικό τους έργο.

 

 

Το εργαστήριο για παιδιά με τίτλο «Ένα κουτάκι θέατρο» πραγματοποιείται την Κυριακή 1 Αυγούστου.

 

Τι θα κάνουν τα παιδιά την Κυριακή 1η Αυγούστου στο πλαίσιο του Our Festival;

Ελεάννα Σταθοπούλου: «Ο Αύγουστος θα ξεκινήσει με θέατρο και παιχνίδι για τα παιδιά που θα έρθουν στο Our Festival την Κυριακή. Θα θυμηθούν το κουκλοθέατρο που μαθαίνουν φυσικά να παίζουν από πολύ νωρίς, θα φανταστούν δικές τους ιστορίες και θα δημιουργήσουν το δικό τους μικρό θέατρο».

 

Τι σημαίνει ο τίτλος του εργαστηρίου «Ένα κουτάκι θέατρο»;

Ελεάννα Σταθοπούλου: «Ο τίτλος δεν θα μπορούσε να είναι πιο περιγραφικός γι’ αυτό το εργαστήριο. Με τη βοήθεια πολύ απλών υλικών, όπως ένα κοπίδι ή ένα ψαλίδι, μεταμορφώνουμε κουτιά παπουτσιών σε μικρές θεατρικές σκηνές.
Φτιάχνουμε τα δικά μας κουκλοθέατρα και θέατρα σκιών και τις δικές μας κούκλες-φιγούρες και ανακαλύπτουμε πόσοι πολλοί ήρωες μπορούν να χωρέσουν μέσα σε ένα τόσο μικρό “κουτάκι θέατρο”».

 

Τα παιδιά με ένα κοπίδι ή ένα ψαλίδι θα μεταμορφώσουν κουτιά παπουτσιών σε μικρές θεατρικές σκηνές.

Θα θέλατε να μας πείτε μερικές πληροφορίες για αυτό το εργαστήριο;

Ελεάννα Σταθοπούλου: «Το εργαστήριό μας απευθύνεται σε όλα τα “μικρά” και “μεγάλα” παιδιά που αγαπάνε το παιχνίδι και τη δημιουργία. Ξεκινάμε στις 17.00 και τελειώνουμε στις 19.30 με την ελπίδα να καταφέρουμε να παίξουμε όλες τις πιθανές ιστορίες που θα γεννηθούν κατά τη διάρκεια των κατασκευών.
Το μόνο που χρειάζεται ο κάθε συμμετέχων είναι να φέρει μαζί ένα κουτάκι (κουτί παπουτσιών ή ένα οποιοδήποτε χαρτόκουτο) και την όρεξή του για θεατρικές μεταμορφώσεις… Για κράτηση θέσης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο: 6939169251».

 

Ποιες τεχνικές χρησιμοποιείτε στις παραστάσεις σας;

Ελεάννα Σταθοπούλου: «Στις παραστάσεις που συνήθως προκύπτουν από αντίστοιχα εκπαιδευτικά εργαστήρια κυρίως επιλέγονται δραματοποιήσεις γνωστών παραμυθιών και αυτοσχεδιασμοί. Νομίζω πως σ’ αυτό τον δρόμο θα μας οδηγήσει κι αυτό το εργαστήριο».

 

Η Ελεάννα Σταθοπούλου πραγματοποιεί το εργαστήριο για παιδιά με τίτλο «Ένα κουτάκι θέατρο» την Κυριακή 31 Ιουλίου.

Πώς ξεκίνησε το Our Festival;

Μελίσσα Κωτσάκη: «Το Our Festival γεννήθηκε από την Ομάδα Συλλογικού Πολιτισμού Εμείς και συνεχίζει να υπάρχει χάρη σε μία ζωντανή κοινότητα καλλιτεχνών που έχουν παρουσιάσει το έργο τους σε αυτό και κάθε χρόνο, αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου την διοργάνωσή του.
Δεν είμαι η καταλληλότερη να μιλήσω για την εναρκτήρια χρονιά του καθώς οι δρόμοι μας συναντήθηκαν την επόμενη χρονιά, το 2016, όταν έκανα αίτηση με την ομάδα μου τα Τσόκαρα για μια παράσταση για παιδιά.
Το 2019 μπήκα και στην διοργανωτική ομάδα. Αυτό που μπορώ να πω από την μέχρι τώρα εμπειρία μου είναι ότι είναι σαν μια οικογένεια που μεγαλώνει και μεγαλώνει καλά.
Με στόχο τον συλλογικό, συμπεριληπτικό και αλληλέγγυο πολιτισμό, το Our Festival, από το 2015, δίνει βήμα σε δημιουργούς από όλο το φάσμα των τεχνών να παρουσιάσουν το καλλιτεχνικό τους έργο».

 

Ηχητική περιπατητική εμπειρία. Θα θέλατε να μας πείτε για αυτή τη δράση;

Μελίσσα Κωτσάκη: «Το Ηχοτοπίο μου είναι κάτι που για πρώτη φορά δοκιμάζω. Είναι ένα πολύ προσωπικό πρότζεκτ που γεννήθηκε τον καιρό του εγκλεισμού, που όσο η πόλη κοιμόταν, άφησε να φωτιστούν κάποια μέρη μέσα στην πόλη που δεν τα είχαμε δει πότε ξανά έτσι.
Συνδυάζει τις μεγάλες μου αγάπες: κείμενα αγαπημένων μου συγγραφέων, μουσική και φυσικά την “άσκοπη” μετακίνηση.
Είναι στην ουσία μια ηχητική περιπατητική εμπειρία. Σε μια 45λεπτη, προτεινόμενη από εμένα, διαδρομή μέσα στη Ρεματιά, περπατάμε μαζί αλλά και μόνοι ακούγοντας το Ηχοτοπίο. Σα να ακούμε τις σκέψεις ενός ανθρώπου – μιας γυναίκας, που θα μπορούσαν φυσικά να είναι και οι δικές μας.

Το σάουντρακ αυτής της διαδρομής αποτελείται από 3 αλληλοεπιδρώντα τοπία. Το τοπίο που δημιουργεί το κείμενο, το τοπίο της μουσικής και το τοπίο μέσα στο οποίο περπατάμε. Ο κάθε ακροατής σε ρόλο οπερατέρ, με τα μάτια του να παίρνουν το ρόλο της κάμερας, δημιουργεί τη δική του κινούμενη εικόνα με υλικά την μουσική και τα κείμενα που ακούει. Η “ταινία” αυτή καταγράφεται αποκλειστικά στη μνήμη του. Η τελική εμπειρία είναι για τον κάθε ακροατή προσωπική.

Άλλοτε σκοτεινό και άλλοτε πιο φωτεινό το Ηχοτοπίο επιχειρεί πιο πολύ να θέσει ερωτήσεις παρά να δώσει απαντήσεις σχετικά με την έννοια του χώρου. Τι είναι χώρος; Τι μας κάνει να αγαπάμε έναν χώρο, έναν τόπο, μια πόλη, μια εξοχή; Τι μετατρέπει έναν χώρο σε τόπο; Τι μας συνδέει με τους τόπους μας; Προσωπικός χώρος. Τι μας κανει να νιώθουμε παγιδευμένοι; Ο ρόλος του χώρου στον έρωτα, στη μοναξιά.

Νομίζω πως το Ηχοτοπίο μπορεί να λειτουργήσει σαν δώρο στον σύγχρονο, πληγωμένο – από την έλλειψη χρόνου και χώρου – άνθρωπο, προσφέροντας ακριβώς αυτό: ένα άπλωμα χώρου και χρόνου για αυτά τα 45 λεπτά, κάνοντας σε – εν τέλει – να αναρωτιέσαι πόσο “άσκοπα” είναι όλα αυτά που χαρακτηρίζονται με τόση ευκολία άσκοπα. Είναι άσκοπη μια ανάσα δροσιάς, ένα άνοιγμα στο χώρο, μια βόλτα, ένα βιβλίο, ένα φιλί;».

 

 

Φωτογραφία από τη δράση «Ηχοτοπίο άσκοπης μετακίνησης – Reinventing Exoticism».

Φέτος, η διοργάνωση του Our Festival είχε περισσότερες δυσκολίες λόγω της πανδημίας;

Μελίσσα Κωτσάκη: «Αυτό που μας δυσκόλεψε στη φετινή διοργάνωση είναι το γεγονός ότι δεν μπορούσαμε να βρεθούμε από κοντά. Δουλεύουμε για την πραγματοποίηση του Our Festival όλη τη χρονιά και όπως καταλαβαίνετε σχεδόν όλες μας οι συναντήσεις φέτος, ήταν διαδικτυακές. Μας έλειψε πολύ η επαφή μεταξύ μας, ο ρυθμός αυτός που έχουμε από κοντά που είναι συμπαρασυρτικός και φοβερά λειτουργικός».

 

Πώς γίνεται η επιλογή των ομάδων που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ;

Μελίσσα Κωτσάκη: «Η επιλογή των δράσεων γίνεται μετά από ενδελεχή μελέτη των προτάσεων. Αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι πολύ χρονοβόρα αλλά είναι και πολύ ενδιαφέρουσα. Μέχρι τώρα βρισκόμασταν από κοντά και μελετούσαμε όλοι μαζί και συζητούσαμε όσο χρειαζόταν την κάθε πρόταση.
Φέτος, έγινε πιο μοναχικά αλλά εξίσου αναλυτικά. Είδαμε ανά γκρουπ όλες τις προτάσεις και βρεθήκαμε να συζητάμε επί ώρες στo zoom, συμφωνώντας ή διαφωνώντας για να καταλήξουμε σε ένα, νομίζω, πολύ δυνατό πρόγραμμα φέτος».

 

 

Σε μια 45λεπτη, προτεινόμενη από τη Μελίσσα Κωτσάκη, διαδρομή μέσα στη Ρεματιά περπατάμε μαζί αλλά και μόνοι ακούγοντας το Ηχοτοπίο.

Ποιες είναι οι τρεις δράσεις που θα δούμε από το εξωτερικό;

Μελίσσα Κωτσάκη: «Οι τρεις μας δράσεις από το εξωτερικό για τις οποίες είμαστε όλοι πολύ χαρούμενοι είναι οι εξής:
Μια ταινία 30 λεπτών που μας έρχεται από την Γερμανία από την ομάδα 3 in Resonance. Η ταινία έχει τίτλο “The Spaces we Hold” και ερευνά την παρουσία στο χώρο με πυξίδα τις φωνές σε περιόδους απόστασης.

Μετά έχουμε τους Ισπανούς ConClave Theater με την παράσταση Today is Now. Μια παράσταση σωματικού θεάτρου από τέσσερις άνδρες για την οποία ανυπομονούμε (31/7 στις 20.30).
Και τέλος, φέτος κλείνουμε το Our Festival 7 με μια πολύ ιδιαίτερη συνάντηση μουσικών σε μια συναυλία με τίτλο East-west wanderings harmonies and grooves από την ομάδα Alonisma (1/8 στις 23.00).

Alonisma σημαίνει να περιπλανιέσαι, να ταξιδεύεις χωρίς συγκεκριμένο σκοπό, από την Ιταλία στην Γαλλία, από τη Γαλλία στην Ελλάδα και από την Ελλάδα στην Τουρκία. Απρογραμμάτιστα ταξίδια έφεραν τον Andrea Romani σε επαφή με διαφορετικούς μουσικούς και με αυτόν τον αυθόρμητο τρόπο, ένα νέο σχήμα δημιουργήθηκε.
Οι συνθέσεις και οι διασκευές είναι μια γέφυρα μεταξύ τζαζ και makam, μιας αποκλειστικά μεσανατολικής προσέγγισης στη μουσική.
Η συνέχεια επί σκηνής».

 

Η Μελίσσα Κωτσάκη παρουσιάζει την ηχητική περιπατητική εμπειρία με τίτλο «Ηχοτοπίο άσκοπης μετακίνησης – Reinventing Exoticism».

Πληροφορίες για το Our Festival 7

 

Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2021
09:00 | Φτου ξελευθερία! Για όλους; | Ν. Κατή, Δ. Μιτσιάλη, Δ. Σκέμπη | Βιωματικό-θεατρικό εργαστήρι για άτομα 60+
21:00 | Ανδρόγυνο – μια στερεοτυπική φάρσα από κουρασμένες λέξεις | Life After Death Theatre Company | Θέατρο
22:30 | The spaces we hold, Γερμανία | 3 in Resonance | Short film – Sound Dance Performance

Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2021
17:00 | CONNECTING BODY | Γιώτα Πεκλάρη – PLAYGROUND for the arts | Εργαστήριο κίνησης και μουσικής για μικτή ομάδα ατόμων με ή χωρίς οπτική και ακουστική αναπηρία
20:30 | Αποθυμιά | ΠάρΩδοι | Μουσικοθεατρική Παράσταση
22:00 | Του Νεκρού Αδερφού | Εύη Σαρμή – ART IN PROGRESS | Μουσικοθεατρική παράσταση

Σάββατο, 31 Ιουλίου 2021
Α’ μέρος
20:30 | Today is Now, Ισπανία | ConClave Theater | Σωματικό θέατρο
Β’ μέρος
22:00 | Lust Call | Συναυλία
23:00 | Third Eye Bizarre | Συναυλία

Κυριακή, 1η Αυγούστου 2021
17:00 | Ένα κουτάκι θέατρο | Ελεάννα Σταθοπούλου – Mind The Gap | Εργαστήριο για παιδιά
21:00 | Τα τραγούδια της πόλης από λιμάνι σε λιμάνι | Ancoretto Ensemble | Μουσική
22:00 | Stringless | Συναυλία
23:00 | Αlonisma, Ιταλία – Γαλλία – Ελλάδα | East-west wanderings harmonies and grooves | Συναυλία

Παράλληλη δράση από 26/7 έως 1/8
Καθημερινά 18:00 – 20:00 | Ηχοτοπίο άσκοπης μετακίνησης – “Reinventing Exoticism” | Μελίσσα Κωτσάκη | Ηχητική περιπατητική εμπειρία

 

Λίγα Λόγια για το Our Festival

“Τέσσερα χέρια είναι πάντα καλύτερα από δύο, οκτώ καλύτερα από τέσσερα, δεκαέξι καλύτερα από οκτώ…”

Το Our Festival γεννήθηκε από την Ομάδα Συλλογικού Πολιτισμού Εμείς και συνεχίζει να υπάρχει χάρη σε μία ζωντανή κοινότητα καλλιτεχνών που έχουν παρουσιάσει το έργο τους σε αυτό και κάθε χρόνο, αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου την διοργάνωσή του.

Κοινό όραμα είναι η συνάντηση όλων αυτών των δημιουργικών ανθρώπων, από την οποία προκύπτουν νέοι προσωπικοί και καλλιτεχνικοί δεσμοί, με αποτέλεσμα την πραγματοποίηση διαχρονικών πολιτιστικών συμπράξεων.

Σε συνεργασία με τη liminal, το φεστιβάλ μεριμνά για την παροχή υπηρεσιών καθολικής προσβασιμότητας στις δράσεις του, καθώς και για τη φιλοξενία δράσεων από καλλιτέχνες με αναπηρία στο πλαίσιο της συμπερίληψης και της ίσης συμμετοχής στον Πολιτισμό.

Από το 2015 και σε 6 διοργανώσεις, το Our Festival έχει φιλοξενήσει 592 καλλιτέχνες και 118 δράσεις, παρουσιάζοντας σε πάνω από 10.000 θεατές θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, παραστάσεις χορού, παιδικές παραστάσεις, σινεμά, video art, performances, τσίρκο, εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους.

Το Our Festival είναι ένας θεσμός που, χρόνο με το χρόνο, γίνεται πιο εξωστρεφής, με σκοπό την ανάπτυξη μελλοντικών συνεργασιών με καλλιτέχνες και φορείς τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Το Our Festival, με την πολύτιμη υποστήριξη του Δήμου Χαλανδρίου, φιλοξενείται μέχρι σήμερα στο κατάφυτο, ανοιχτό Θέατρο της Ρεματιάς.

 

Ταυτότητα του Our Festival

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Χρήστος Θάνος
Διεύθυνση παραγωγής: Χρίστος Παπαμιχαήλ
Διοργανωτική ομάδα: Νάντια Περιστεροπούλου, Μαρία Θρασυβουλίδη, Μελίσσα Κωτσάκη, Χριστίνα Στουραΐτη, Ελισσαίος Βλάχος, Μάρβα Βούλγαρη, Τεό Φοινίδης, Σοφία Σερέφογλου, Έλσα Παπέλη, Θεοδώρα Αθανασίου, Σωτήρης Δούβρης, Νίκος Αξιώτης, Ελεάννα Σταθοπούλου, Δήμητρα Σύρου
Επιμέλεια φωτισμών: Κώστας Μπεθάνης, Τάσος Νιξαλιάν
Γραφιστική επιμέλεια: REBECCA D3SIGN
Κατασκευή σκηνικού χώρου: Ροκάνι
Υπηρεσίες προσβασιμότητας: Liminal Access
Ηχοληψία: Μάνος Γεωργακόπουλος, Νίκος Μπακόλας, Πέτρος Μπακόλας
Ηχογράφηση υλικού επικοινωνίας: Basement Productions
Επικοινωνία: Γεωργία Ζούμπα
Διοργάνωση: Εμείς – Ομάδα συλλογικού πολιτισμού

 

Πληροφορίες για το OUR FESTIVAL 7

Ημερομηνίες: Δευτέρα 26 Ιουλίου έως Κυριακή 1 Αυγούστου 2021

Θέατρο: Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς Πεζόδρομος Προφήτη Ηλία, Χαλάνδρι

Είσοδος: Ελεύθερη με απαραίτητη την επίδειξη δελτίου εισόδου, το οποίο μπορείτε να προμηθευτείτε από εδώ!

Το Σάββατο 31/7 ανάμεσα στο πρώτο και στο δεύτερο μέρος θα μεσολαβήσει διάλειμμα, κατά το οποίο οι θεατές θα πρέπει να αποχωρήσουν από το χώρο, ώστε το θέατρο να απολυμανθεί για το δεύτερο μέρος. Όσοι θεατές επιθυμούν να παρακολουθήσουν και τα δύο μέρη, θα πρέπει να έχουν προμηθευτεί δελτία εισόδου και για τα δύο.

Περισσότερες πληροφορίες: www.emeis.net.gr/our-festival-7/
Υπηρεσίες Προσβασιμότητας: www.liminal.eu

To Our Festival 7, με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δήμου Χαλανδρίου και σε συνεργασία με την Liminal Access, προσφέρει υπηρεσίες προσβασιμότητας για ΑμεΑ σε επιλεγμένες δράσεις. Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο www.liminal.eu.