Μαίριλυν Θεοφίλου Κλίμπκε: «Ο Οδυσσέας δεν ήθελε να μπει σε καλούπια»

Οι «Ιστορίες καθ’οδόν» βρίσκονται καθ’ οδόν!
23 Ιουλίου 2021
Φένια Παπαδόδημα: «Το θέατρο ήταν μέρος μιας διαδικασίας ίασης της ψυχής»
24 Ιουλίου 2021

Η συγγραφέας Μαίριλυν Θεοφίλου Κλίμπκε.

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Όσα γνωρίζαμε μέχρι χθες για την ιστορία του εξερευνητή και πολυμήχανου Οδυσσέα ανατρέπονται μέσα από το γοητευτικό πρώτο  μυθιστόρημα της Μαίριλυν Θεοφίλου Κλίμπκε με τίτλο «Ο Κανένας».
Η συγγραφέας μιλάει στο theatermag για τον Οδυσσέα, ο οποίος – σύμφωνα με την ίδια – ερωτεύτηκε όταν ήταν πολύ νέος την Ωραία Ελένη… Η μητέρα της, Λήδα, του αρνήθηκε το χέρι της κόρης της κι έτσι εκείνος βρήκε ανακούφιση στην αγκαλιά της σεμνής και γλυκιάς Πηνελόπης.
Το μακρινό του ταξίδι άρχισε γιατί εκείνος, ανήσυχο πνεύμα και εξερευνητικό, θέλησε να ταξιδέψει σε θάλασσες και στεριές. Γύρισε όταν πια κουράστηκε, έμεινε για λίγο καιρό με την Πηνελόπη και στη συνέχεια αναζήτησε την Ωραία Ελένη…
Σε μεγάλη ηλικία θα ζήσουν αυτό που δεν τους άφησαν όταν ήταν ακόμη παιδιά.

 

Ποιο ήταν το ερέθισμα για να γράψετε το μυθιστόρημα «Ο Κανένας»;

Μεγαλώνοντας, αμφισβητεί κανείς πολλές φορές ότι τα πράγματα είναι όπως του τα έχουν πει ή όπως τα έχει μάθει. Κάπως έτσι αναρωτήθηκα αν ήταν ποτέ δυνατόν να υπάρχει μονάχα ένας από όλη την εκστρατεία στην Τροία, που χρειάστηκε δέκα χρόνια να γυρίσει στο σπίτι του.
Μού φάνηκε πως η όρεξή του για περιπλάνηση και η απροθυμία του να γυρίσει στο σπίτι του χωρίς να ζήσει πράγματα, περιγράφηκαν ως βασανισμός από την κακή του τύχη, τις ιδιοτροπίες των θεών και την ανάγκη να γίνει οπωσδήποτε ήρωας. Κατέληξα πως ο Οδυσσέας δεν ήθελε να μπει σε καλούπια κι επέλεξε να γυρίζει μέχρι περίπου που βαρέθηκε. Γι’ αυτήν τη διαφορετική εικόνα που είχα, άρχισα να γράφω γι’ αυτόν.

 

 

Η Μαίριλυν Θεοφίλου Κλίμπκε υπογράφει το πρώτο της μυθιστόρημα.

Ποιοι είναι οι χαρακτήρες για τους οποίους θα διαβάσουμε στο βιβλίο σας και τι είναι αυτό που τους κάνει ξεχωριστούς;

Πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή του Οδυσσέα παίζει η παραμάνα του, η Ευρύκλεια. Τη γνωρίζουμε από την ώρα που γεννιέται ο Οδυσσέας και είναι μια πολύ έντονη προσωπικότητα, πολύ πιστή στην οικογένεια και με μεγάλη αγάπη γι’ αυτό το παιδί. Στη ζωή του εμφανίζεται αργότερα και η γνωστή Μήδεια, που παντρεύεται τον ξάδελφό του, τον Ιάσονα.
Η Μήδεια έχει δυνάμεις να προβλέπει πράγματα και να επικοινωνεί από μακριά. Ο Οδυσσέας θα αποτελέσει ένα από τα λίγα άτομα που θα νιώσει πολύ οικεία στη ζωή της. Ο Ιάσονας αποτελεί πρότυπο για τον Οδυσσέα που θέλει μεγαλώνοντας να του μοιάσει και που τελικά τον κατανοεί και ταυτίζεται μαζί του ακόμα και στο ανικανοποίητο που τους ταλανίζει και τους δύο.
Η σημαντικότερη σχέση της ζωής του είναι η Ελένη. Ξεκινάει σαν τρυφερός, νεανικός έρωτας και καταλήγει σαν κινήσεις στρατηγικής για το ποιός θα πονέσει ποιόν περισσότερο.

 

Ποια ήταν η έρευνα που χρειάστηκε να κάνετε;

Χρειάστηκε να ψάξω αρκετά για να βάλω σε μια τάξη τις συγγένειες και τις σχέσεις των μυθικών ηρώων. Προσπάθησα να βρω ταφικά έθιμα και γαμήλιες γιορτές για να περιγραφούν όσο γίνεται πιο σωστά, αναζήτησα τροφές κι αγαπημένα πιάτα της αρχαιότητας, κοσμήματα της εποχής κι όλα αυτά προσπάθησα να τα φέρω όσο γίνεται πιο κοντά στο σήμερα, ώστε η ζωή των ανθρώπων πριν από 3.000 χρόνια και κάτι να φαίνεται πολύ οικεία τόσα χρόνια μετά.

 

Οδυσσέας και Πηνελόπη. Τι σημαίνει η ιστορία τους για εσάς;

Νομίζω είναι ένας μάλλον συμβατικός γάμος, όπως έχουν υπάρξει μπόλικοι παντού ανά τις χιλιετίες. Εκείνος τουλάχιστον δεν είναι ερωτευμένος, αλλά παντρεύεται μία «καλή και ήσυχη» κοπέλα.
Η αλήθεια είναι ότι δεν προλαβαίνουν να ζήσουν πολύ μαζί κι όταν εκείνος επιστρέφει μετά από απουσία τόσων χρόνων, τη νιώθει ξένη και πολύ άνευρη για τα μέτρα του. Το γεγονός ότι τον περιμένει τόσα χρόνια, εκείνος το εισπράττει ως αδυναμία της να βάλει τάξη στο χάος που δημιουργήθηκε στην απουσία του.
Η αποστασιοποιημένη του συμπεριφορά την κάνει να διαμαρτυρηθεί και να ζητήσει εξηγήσεις, πράγμα που για τη δική της ιδιοσυγκρασία είναι ήδη πολύ ασυνήθιστο.

 

 

 

Το μυθιστόρημα «Ο Κανένας» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αγγελάκη.

 

Ποια είναι τα αγαπημένα σας σημεία του βιβλίου ή εκείνα που πιστεύετε ότι θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον των αναγνωστών;

Η πρώτη επαφή του Οδυσσέα με θάνατο δικού του ανθρώπου, όταν πεθαίνει ο παππούς του είναι ένα σημείο που νομίζω ότι αγγίζει πολύ, όπως και η γνωριμία του κι ο έρωτας με την Ελένη.
Ενδιαφέρον έχει η επίσκεψή του με τη Μήδεια στη λίμνη που κατοικούν οι νύμφες, αλλά και η οδύνη που νιώθει η Καλυψώ, όταν αποφασίζει να την αφήσει με δύο μωρά στην αγκαλιά της.
Ο πατέρας του με αρχές άνοιας που έχει αποτραβηχτεί σε κτήματα μακριά από το παλάτι, αλλά και οι προσπάθειες του Τηλέμαχου να αποσπάσει την αποδοχή και την αγάπη του πατέρα του. Αυτά θα ξεχώριζα περισσότερο από τα υπόλοιπα, αν έπρεπε να διαλέξω κάποια.

 

Θα μπορούσε το βιβλίο σας να μεταφερθεί στον κινηματογράφο, το θέατρο ή την τηλεόραση;

Σίγουρα θα μπορούσε να μεταφερθεί σε κινηματογράφο και τηλεόραση και με το σωστό σενάριο θα μπορούσε να είναι και πολύ πετυχημένο.

 

Με ποια θέματα σας αρέσει να καταπιάνεστε;

Η περιγραφή ανθρώπων είναι αυτό που με εξιτάρει κυρίως. Όπως περιγράφω περίπου έναν έναν τους ήρωες στον «Κανένα», έτσι περιγράφω γενικότερα τους ανθρώπους.
Δεν είναι τόσο το παρουσιαστικό τους που με ενδιαφέρει, όσο για παράδειγμα ο ήχος της φωνής, το περπάτημα, οι εκφράσεις τους, κουσούρια που τυχόν έχουν, ο τρόπος που σκέφτονται και ενεργούν.
Άρα σε γενικές γραμμές μου αρέσει να ασχολούμαι με τους ανθρώπους και τις ανθρώπινες σχέσεις ανεξαρτήτως εποχής.

 

Τελικά, ποιος είναι ο Κανένας;

Ο Κανένας είναι ο οποιοσδήποτε άνθρωπος που δεν ξέρει τι ακριβώς θα τον κάνει ευτυχισμένο, που όμως δεν το βάζει κάτω και το ψάχνει. Πολλοί από εμάς σταματάμε το ψάξιμο προκειμένου να μη ρισκάρουμε ή να μην πληγώσουμε άλλους, όμως ο συγκεκριμένος τύπος ανθρώπου δίνει στον εαυτό του την πολυτέλεια να μην ενεργεί ενοχικά.

 

 

 

Το μυθιστόρημα της Μαίριλυν Θεοφίλου Κλίμπκε με τίτλο «Ο Κανένας» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αγγελάκη.