«Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» από την ομάδα μουσικού θεάτρου Ευτοπία

Δήμητρα Νικητέα: «Η συγγραφή των αστείων από μικρή ηλικία μου είχε διεγείρει το ενδιαφέρον»
14 Ιουλίου 2021
Αλιβιζάτος, Κάλμπαρη, Καλογεροπούλου, Μανιδάκη, Πιττακή: η επιτροπή αξιολόγησης και επιλογής του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου
16 Ιουλίου 2021
Δήμητρα Νικητέα: «Η συγγραφή των αστείων από μικρή ηλικία μου είχε διεγείρει το ενδιαφέρον»
14 Ιουλίου 2021
Αλιβιζάτος, Κάλμπαρη, Καλογεροπούλου, Μανιδάκη, Πιττακή: η επιτροπή αξιολόγησης και επιλογής του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου
16 Ιουλίου 2021

Η παράσταση «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» συνδυάζει τον ποιητικό λόγο του κορυφαίου έργου του Διονυσίου Σολωμού με πρωτότυπα κείμενα του Γιώργου Στεφανακίδη που εμπνέονται από τον μύθο του Αϊ Γιώργη: την ιστορία του Άγιου αφηγούνται οι γυναίκες που έμειναν πίσω την τελευταία νύχτα πριν από την Έξοδο για να βρουν τη δύναμη να αντιμετωπίσουν τον εχθρό έξω από τα τείχη και να πεθάνουν ηρωικά, ανατινάζοντας τις πυριτιδαποθήκες λίγο πριν το ξημέρωμα, όπως ο Αϊ Γιώργης αντιμετώπισε και νίκησε τον Δράκοντα.

Τέσσερεις ερμηνευτές ζωντανεύουν επί σκηνής τις τελευταίες στιγμές πριν τη μεγαλειώδη Έξοδο του Μεσολογγίου, το γεγονός που ανάγκασε την Ευρώπη να στρέψει την προσοχή της κατά το πολυθρύλητο «αλωνάκι». Ψήγματα της ποίησης του Λόρδου Βύρωνα μελοποιούνται και γίνονται το υλικό μιας πρωτότυπης μουσικής σύνθεσης που επικεντρώνεται στη συγκινησιακή φύση της ανθρώπινης φωνής: απόηχοι της δημοτικής παράδοσης και του μοιρολογιού συνυπάρχουν με την άυλη μελαγχολία του λυρικού ήχου, τα φυσικά όργανα και το ηλεκτρονικό περιβάλλον.

Το κείμενο του Σολωμού απαθανατίζει αριστουργηματικά την κραυγή που υψώθηκε από τα κόκκαλα των Εξοδιτών και αποτέλεσε το υπέρτατο αίτημα του ανθρώπου για Ελευθερία.

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι»

Σκηνοθεσία, μουσική, πρωτότυπο κείμενο: Γιώργος Στεφανακίδης
Κοστούμια: Hallelujah Design
Σχεδιασμός φωτισμών: Μάριος Κουτσουρέλης
Παραγωγή: Ομάδα Μουσικού Θεάτρου ΕΥΤΟΠΙΑ

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί :
Εβελίνα Αραπίδη και Βαγγέλης Ρόκκος και η υψίφωνος Μάιρα Μηλολιδάκη
Μουσικός επί σκηνής: Γιώργος Στεφανακίδης

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Διάρκεια: 75 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Κατάλληλη για παιδιά (άνω των 6 ετών) και ενήλικες

 

 

Περιοδεία

Ύδρα
Πότε: 10 Ιουλίου, 21:00
Που: Ιστορικό Αρχείο- Μουσείο Ύδρας
Ελεύθερη είσοδος

Κέα
Πότε: 31 Ιουλίου, 21:00
Που: Φεστιβάλ Αφήγησης, Φλέα
Ελεύθερη είσοδος

Ζάκυνθος
Πότε: 8 Αυγούστου, 21:00
Που: Θεατράκι στο Λόφο Του Στράνη

Θήβα
Πότε: 18 Σεπτεμβρίου, 21:00
Που: Θέατρο Μοσχοποδίου

Ίλιον
Πότε: 3 Οκτωβρίου, 20:00
Που: Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Ιλίου (ΒΙΟΦΙΑΛ)

 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τον ιστότοπο των Δήμων που φιλοξενούν την παράσταση.

 

Ομάδα μουσικού θεάτρου ΕΥΤΟΠΙΑ

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία και καλλιτεχνική ομάδα ΕΥΤΟΠΙΑ ιδρύθηκε το 2006 από τις ηθοποιούς Εβελίνα Αραπίδη και Ίριδα Χατζηαντωνίου, εγκαινιάζοντας τη δραστηριότητά της στο θέατρο Πολιτεία με τη «Γιορτή της Άνοιξης», μια παράσταση σε κείμενα και σκηνοθεσία του Γιάννη Κοντραφούρη. Έκτοτε ερευνά την ιδιαίτερη αισθητική που προκύπτει από τη διαπίδυση του ποιητικού λόγου και της μουσικής πάνω στο θεατρικό σανίδι, πραγματοποιώντας συνεργασίες με θεατρικούς φορείς και συμμετοχές σε θεσμούς και φεστιβάλ, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Τα ποιητικά αριστουργήματα του παρελθόντος καθώς επίσης και μια ευρύτατη γκάμα μουσικών αναφορών αποτελούν συχνά την πρώτη ύλη, το πρωτογενές υλικό έμπνευσης και έρευνας. Μέσα από το υλικό αυτό δημιουργούνται νέα κείμενα, νέες μουσικές  και νέοι τρόποι ερμηνείας που διατηρούν μεν την αισθητική κατεύθυνση των αναφορών τους αλλά κινούνται στην τροχιά του σήμερα και του αύριο.
Η ομάδα αποτελείται από τους Ίρις Χατζηαντωνίου, Εβελίνα Αραπίδη, Βαγγέλη Ρόκκο, Γιώργο Στεφανακίδη, Μάιρα Μηλολιδάκη.