
Η Εύα Διαμαντή σκηνοθετεί την παράσταση «Several Circles»
14 Ιουλίου 2021
«Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» από την ομάδα μουσικού θεάτρου Ευτοπία
15 Ιουλίου 2021Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου
Παρουσιάζει ένα stand up comedy show σ’ ένα καλλιτεχνικό οδοιπορικό έξι σταθμών με ελεύθερη είσοδο για όλους. Η Δήμητρα Νικητέα μιλάει για το «mέta μπουλούκι» όπου μαζί με την Ήρα Κατσούδα θέτει την θεραπευτική ενέργεια του χιούμορ στην υπηρεσία μιας κριτικής αναμέτρησης με τον περίγυρο.
Πώς νιώθετε που θα βρεθείτε και πάλι επί σκηνής και θα κάνετε περιοδεία σε έξι πόλεις της Ελλάδας;
Εγώ, προσωπικά, δεν έχω ξανά κάνει ποτέ περιοδεία, και νιώθω ήδη αυτό το δέος, αυτό το άγχος της παρθενικής αποχώρησης από τα οικεία μέρη.
Νιώθω τυχερή, χαίρομαι απίστευτα που το team της ομάδας απαρτίζεται από τόσο ευγενικά και ταλαντούχα παιδιά, και ανυπομονώ για τις παραστάσεις σαν μικρό παιδί που περιμένει το δώρο κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Θα θέλατε να μας πείτε τι θα δούμε στην παράστασή σας στο «mέta μπουλούκι»;
Εγώ είμαι το opening act της Ήρας Κατσούδα. Εκ των πραγμάτων, η δουλειά μου είναι λίγο άχαρη, γιατί οφειλω να ζεσταίνω τον κόσμο, να τον προετοιμαζω για το τι πρόκειται να δει, να μπει λίγο στο πνεύμα.
Το act μου βασίζεται στον αμφιθυμικό, αγχωμένο, και δυσλειτουργικό μου χαρακτήρα καθώς επίσης και στις τρεις συνιστώσες που με έχουν πονέσει και σφραγίσει: το σχολείο, η κ. Καλφοπούλου, οι φίλοι (φανταστικοί) και η μητέρα μου.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν βασικούς λόγους που πλέον, έχω αποδεχτεί την οποιαδήποτε επικείμενη και ενδεχόμενη αποτυχία.
Τι είναι αυτό που πιστεύετε ότι θα κάνει το κοινό να γελάσει πολύ;
Η Ήρα. Δεν ξέρω, δεν είμαι ο κωμικός που προκαλεί τρανταχτά γέλια, ούτε είμαι αρεστή και προσιτή σε όλους. Συνήθως εκεί που τους πιάνω όλους, και γελάνε περισσότερο είναι με την αποτυχία ενός αστείου.
Ηχογραφώ στο πρώτο μέρος τα γέλια μου, και σε περίπτωση που δεν γελάσουν τότε, ακούγονται αυτά. Σπάει δεξιοτεχνικά αυτή η άβολη σιωπή.
Επίσης λατρεύω, παρά το κοινωνικό άγχος, παρά πολύ το crowd work, το παιχνίδι με τον κόσμο, όταν ξεπερνάς τα όρια του τέταρτου τοίχου. Μπορεί μια στιχομυθία να εξελιχθεί σε κάτι πολύ αστείο, που αξίζει παραπάνω από κάθε καλογραμμένο και φινίρισμενο αστείο.
Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το stand up comedy show;
Η αλήθεια είναι πως ποτέ δεν ήμουν η αστεία της παρέας. Εδώ καλά καλά δεν είχα παρέα. Η συγγραφή των αστείων, όμως, από μικρή ηλικία, μου είχε διεγείρει το ενδιαφέρον. Είναι μια εγκεφαλική πρόκληση. Στην πραγματικότητα σκέφτεσαι ανατροπές σε σύντομες ιστορίες. Το κοινωνικό άγχος και το stage fright, από την άλλη ήταν ανασταλτικός παράγοντας να ανέβω στην σκηνή. Με τα πολλά πολλά, συνάδελφος στα 17 μου με έπεισε να ανέβω στη σκηνή. Και από την πρώτη στιγμή ερωτεύτηκα, όσο κλισέ και γραφικό και αν ακούγεται. Μπορεί να ίδρωνε η φανέλα, αλλά το γέλιο του κόσμου στα δικά μου αυτιά ηχούσε σαν άρπα αγγέλων.
ΟΚ ΤΩΡΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΦΙΚΟ. Το stand up comedy με κάνει καλύτερο άνθρωπο. Επί 22 χρόνια, ένιωθα πως όλοι οι άνθρωποι με παρακολουθούν και γελάνε μαζί μου. Όταν ανεβαίνω στη σκηνή, όμως δε το βιώνω αυτό, λέω «Ω για δες, δεν γελάει κανείς μαζί μου, βρήκα την θεραπεία μου».
Ποια θέση έχει η κωμωδία και το χιούμορ στην καθημερινότητά σας;
Η μετουσίωση ως μηχανισμός άμυνας από την παιδική μου ηλικία ήταν έκδηλη.
Η κωμωδία ήταν πάντα στο οπλοστάσιο μου, πάντα δίπλα μου σε στιγμές πόνου, και κυρίως ντροπής. Ήταν σα να έγραφα με πολύχρωμα γράμματα «Δεν είμαι καλά».
Το χιούμορ συγκάλυπτε με χρυσόσκονη την κακή πλευρά του εαυτού μου, από το πιο επιφανειακό, π.χ. την ακμή μου, μέχρι το πιο σύνθετο π.χ. το σκοτάδι που έχω ως Δήμητρα, το ναρκισσισμό μου κτλ.
Ο καταχρηστικός αυτοσαρκασμός που δεν έχει όρια, βέβαια μπορεί να έχει καταστροφικό χαρακτήρα για τον ίδιο εαυτό και να είναι κουραστικό για τους άλλους. Μεγαλώνοντας, κατάλαβα πως η κωμωδία μπορεί να ρίξει και κοινωνικά βελη, να στηλιτεύσει τα κακώς κείμενα, και να περάσει ενέσιμα τα μηνύματα πολύ πιο εύπεπτα στον κόσμο.
Σχεδόν καθημερινά γράφω σύντομα αστεία/αποφθέγματα στα προσωπικά μου social, διακωμωδώντας το τι συμβαίνει σήμερα, ή και γενικά, νοοτροπίες και status quo των Ελλήνων. Χωρίς να λέω αφ’υψηλού πως δεν έχω υπάρξει και εγώ μέρος του προβλήματος.
Δεν θα ήθελα η κωμωδία που κάνω ή προσπαθώ να κάνω, να προσφέρει λήθη αλλά ένα μικρό προβληματισμό, έναν πιο εσωτερικό διάλογο. Βέβαια, δεν είναι λίγες οι φορές που δεν θα αρέσω, γιατί πολλοί είναι οι θεατές που έχουν το mentality όταν βλέπουν κωμωδία (και καλά κάνουν) «Μωρέ ήρθαμε να ξεχαστούμε». ΤΣΑΜΠΑ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΤΑ ΜΟΛΕΡΣ ΑΝ ΘΕΤΕ ΝΑ ΞΕΧΝΑΤΕ ΤΟΤΕ.
Ποια είναι τα επόμενά σας σχέδια;
Με την Ήρα σκεφτόμαστε να συνεχίσουμε το podcast μας, το ΜΠΡΑΗΝΤ ΣΑΗΝΤ season02. Κατά τα αλλά, εύχομαι να συνεχίσουμε τις παραστάσεις, να μην κωσταλεξίσουμε πάλι από Σεπτέμβρη, και να παντρευτώ ένα καλό παιδ- ΜΑΜΑΑΑΑ ΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟ.
Πληροφορίες για την εκδήλωση «mέta – μπουλούκι στην Αττική»
Πού: Ανοικτό Θέατρο Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης», στις 21.00
Πότε: Δευτέρα, 12 Ιουλίου
Είσοδος: ελεύθερη, με δελτίο εισόδου.
Προκρατήσεις θέσεων/δελτίων εισόδου: TicketServices.gr
Οργάνωση: mέta και Δήμος Ιλίου
Περισσότερες πληροφορίες: metacpc.org και https://www.facebook.com/meta.cpc
Θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα λόγω πανδημίας μέτρα ασφαλείας.
Το πρόγραμμα του «mέta μπουλούκι»
Στο πρώτο αυτό άνοιγμα των δράσεων μας σε διαφορετικές ελληνικές πόλεις έχουμε ως συνεργούς:
⦁ τον Κωνσταντή Πιστιόλη ο οποίος βάζει στη λούπα μια γκάμα πνευστών, έγχορδων και κρουστών μουσικών οργάνων, τα οποία παίζει ο ίδιος, σε ένα πρόγραμμα με ποικίλα παραδοσιακά ακούσματα από τη Μικρά Ασία μέχρι την Ήπειρο,
⦁ την Ήρα Κατσούδα και την Δήμητρα Νικητέα σε ένα stand up comedy show από δύο γυναίκες που θέτουν την θεραπευτική ενέργεια του χιούμορ στην υπηρεσία μιας κριτικής αναμέτρησης με τον περίγυρο,
⦁ τον Θωμά Αγραφιώτη, ο οποίος συνυφαίνει το δημοφιλές κωμικό έργο του Ηπειρώτικου Θεάτρου Σκιών του 19ου αιώνα “Ο Καραγκιόζης και το Φάντασμα” με τη σύγχρονη πολιτικο-κοινωνική πραγματικότητα.
Πρόγραμμα Περιοδείας:
Δευτέρα, 12 Ιουλίου: ΑΤΤΙΚΗ || Ανοικτό θέατρο πάρκου “Αντώνης Τρίτσης”
(συνδιοργάνωση με τον Δήμο Ιλίου) || ‘Ωρα έναρξης: 21.00
Τετάρτη, 14 Ιουλίου: ΠΑΤΡΑ || Παλαιά Σφαγεία || Ώρα έναρξης: 21.00
Πέμπτη, 15 Ιουλίου: ΙΩΑΝΝΙΝΑ || Υπαίθριο Θέατρο Φρόντζου || Ώρα έναρξης: 21.00
Δευτέρα, 19 Ιουλίου: ΚΑΒΑΛΑ || «Ακόντισμα» || Ώρα έναρξης: 21.00
Τρίτη, 20 Ιουλίου: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ || Πλαζ Αρετσούς || ‘Ωρα έναρξης: 20.00
Τετάτη, 22 Ιουλίου: ΒΟΛΟΣ || Lab art yard (Πολυχώρος Τσαλαπάτα) || ώρα έναρξης: 20.30