
Ευαγγελία Καρακατσάνη: «Είναι ευτυχία όταν συνεργάζεσαι με ανθρώπους που έχουν όρεξη να μάθουν»
13 Ιουλίου 2021
Θανάσης Τσαλταμπάσης: «Εμπνέομαι από κείμενα που έχουν βάθος, ευαισθησία, προοπτική στη φαντασία»
14 Ιουλίου 2021Η Πηνελόπη Φλουρή υπογράφει τη σύλληψη, τη σκηνοθεσία και τη δραματουργία της παράστασης «Van Gogh- Χαλεπάς / Ιδιοφυΐα και Τρέλα», η οποία είχε προγραμματιστεί για τον Δεκέμβρη του 2020 στο Ξενοδοχείο Μπάγκειον και λόγω της εξέλιξης της πανδημίας δεν πραγματοποιήθηκε.
Φέτος, ανεβαίνει στην Τήνο και συγκεκριμένα στο χωριό Βεναρδάδος την Πέμπτη 29 Ιουλίου, στις 21.00.
Μια μοντέρνα Τραγωδία για τη δύναμη της Τέχνης
Η ζωή και το έργο του Βίνσεντ Βαν Γκογκ και του Γιαννούλη Χαλεπά ζωντανεύουν μέσα από την αφηγηματική -ποιητικά ειδωμένη- δράση για να πάρουν νέα μορφή. Κυρίαρχο μέσο για να ειπωθεί η ιστορία αποτελεί το σώμα. Το σώμα ως μεταφορά μνήμης, συναισθήματος, σκέψεων. Το σώμα που αλλάζει συνεχώς σχήμα και μορφή για να μεταφέρει τα έργα τέχνης: γλυπτά και πίνακες, λέξεις και εικόνες.
Οι δύο σπουδαίοι καλλιτέχνες στην εποχή τους θεωρήθηκαν τρελοί, κλείστηκαν στο ψυχιατρείο, βίωσαν τη μοναξιά, τον πόνο, την απόρριψη όμως μέσα στο διανοητικό τους χάος δεν σταμάτησαν να πιστεύουν στην αξία του έργου τους. Κάθε εποχή δημιουργεί τους δικούς της μύθους και οι ίδιοι κατάφεραν να εξυψώσουν τη τέχνη τους στον Έναστρο Ουρανό για να μείνουν στην Παγκόσμια Ιστορία.
Ο Βαν Γκογκ και ο Χαλεπάς αποτελούν ήρωες μιας μοντέρνας τραγωδίας. Η Ομάδα ολόκληρη γίνεται Χορός για να υμνήσει τους δύο τραγικούς και μέσα από αυτούς την Τέχνη. Η Τέχνη ως μία θρησκεία χωρίς Θεό.
Με αφορμή τη ζωή και το έργο του γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά και του ζωγράφου Βίνσεντ Βαν Γκογκ, επιδιώκουμε να ανοίξουμε έναν «παραστατικό» διάλογο, για την δύναμη της Τέχνης, διερευνώντας τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στη μεγάλη δημιουργία και την αποκλίνουσα συμπεριφορά, όπως αυτή εμφανίζεται στους δύο καλλιτέχνες.
-Πώς συνδέεται η ιδιοφυΐα της καλλιτεχνικής δημιουργίας με την αποκλίνουσα συμπεριφορά, που εμφανίζει κατά την διάρκεια της ζωής του ο καλλιτέχνης;
-Πώς γίνεται τόσα αριστουργήματα εμπνευσμένα, άρτια οργανωμένα έργα τέχνης, να προέρχονται από ανθρώπους που εμφάνισαν αποκλίνουσα συμπεριφορά;
-Μήπως η εσωτερική τραγική έκρηξη του Van Gogh ήταν το εργαλείο για να συλλάβει τους εκρηκτικούς ουρανούς του;
-Μήπως οι ατελείωτες ώρες αϋπνίας, οι οποίες έφεραν τον πρώτο κλονισμό του Γιαννούλη Χαλεπά, πάνω από την Κοιμωμένη, ήταν το τίμημα του μεγαλειώδους έργου του;
-Τί είναι τελικά σθένος και τί ασθένεια; Τί νόσος και τί υγεία; Ποιος μπορεί να μας ορίσει με σιγουριά τη θετική κατάσταση, ώστε να μπορούμε να εντοπίζουμε τις παρεκκλίσεις;
Στην παράσταση «Van Gogh- Χαλεπάς/ Ιδιοφυΐα και Τρέλα», ο Van Gogh και ο Γιαννούλης Χαλεπάς, αποτελούν σύμβολα-ήρωες για να ξετυλίξουμε το νήμα που συνδέει του κόσμους της Ιδιοφυΐας και της Τρέλας. Οι δύο Δημιουργοί, όπως αποκαλύπτεται μέσα από τη βιογραφία τους, βρίσκουν το δρόμο της επιστροφής προς την πραγματικότητα μέσα από την Δημιουργία.. Η Τέχνη για τους ίδιους αποτελεί διέξοδο, διαφυγή και τελικά δικαίωση.
Πώς θα ήταν η ζωή αν δεν είχαμε το κουράγιο να πετύχουμε τίποτα; -V.Van Gogh

Φωτογραφία πρόβας από την παράσταση στο Ξενοδοχείο Μπάγκειον.
Λίγα λόγια για τους δύο καλλιτέχνες
Ο Γιαννούλης Χαλεπάς, ο μεγάλος Έλληνας Γλύπτης μπαίνει σε ηλικία 37 ετών στο Ψυχιατρείο της Κέρκυρας “πάσχων από άνοια “ , γράφουν τα βιβλία του και τίποτε άλλο. Σε ηλικία 76 ετών βραβεύεται από την Ελληνική Ακαδημία Τεχνών, όταν είναι πια γέρος και παράλυτος. Ο ίδιος είχε κλειστεί στην δική του προσωπική φυλακή για περίπου 40 χρόνια και ξεπήδησε με τέτοια τεχνογνωσία πάνω στο έργο του, λες και σπούδασε σε ένα δικό του εσώτερο σχολείο.
Ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ, αυτοδίδακτος ζωγράφος, κατάφερε να πουλήσει σε ολόκληρη την ζωή του ένα μονάχα πίνακα. Το κόκκινο αμπέλι. Σε ηλικία 37 ετών αυτοκτονεί. Μέσα σε 10 χρόνια φτιάχνει 800 μεγάλα έργα και 1000 μικρότερα. Μετά τον θάνατο του η φήμη του εξαπλώνεται σημαντικά και σήμερα θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ζωγράφους παγκοσμίως.
Τι συνδέει τον Βαν Γκογκ και τον Χαλεπά; Ασφαλώς η μανιοκατάθλιψη, που κάποτε τους καθιστά επικίνδυνους και για τους άλλους και για τον εαυτό τους. Ίσως και το σύνδρομο Meniere, που προκαλεί εμβοές, ιλίγγους κ.λ.π. Περισσότερο όμως τους συνδέει η σφοδρή επιθυμία να υπερβούν τη νόσο μέσα από τη μεγάλη δημιουργία. Ασθένεια μαζί και ίαση λοιπόν η τέχνη. Άμυνα, καταφυγή, δικαίωση. Ο απόλυτος Μύθος, μια θρησκεία χωρίς θεό, που εξυψώνει τους ίδιους τους δημιουργούς σε μύθους της εποχής τους. -Μάνος Στεφανίδης

Σάτυρος. Κατασκευή μάσκας Εύα Τρουπιώτη.
Η διαδικασία για την παράσταση «Van Gogh- Χαλεπάς/ Ιδιοφυΐα και Τρέλα»
Η δουλειά αυτή είναι αποτέλεσμα ερευνητικού εργαστηρίου που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2020 κι έγινε Ανοιχτή Παρουσίαση τον Ιούνιο του 2020 στην ταράτσα του Συνεργατικού Στούντιο, Λάθος Κίνηση.
Ο καθένας μέσα από τη δική του ξεχωριστή οπτική, αντλώντας υλικό από βιογραφικές πληροφορίες, έφτασε στην προσωπική δημιουργία. Μέσα από τη διαδικασία αναδύθηκαν γραπτά κείμενα, τραγούδια, χορογραφίες, με αφορμή τη ζωή και το έργο ζωή του Γ. Χαλεπά και του Β. Βαν Γκογκ.
Η έρευνα και το υλικό βασίστηκε στα εξής βιβλία:
Ιδιοφυΐα και τρέλα του Μάνου Στεφανίδη
Βίος ενός Αγίου , του Στρατή ΔούκαΒαν Γκογκ- Γράμματα στον Αδελφό του Θεόδωρο
Ταλέντο και Τέχνη-Γιαννούλης Χαλεπάς , του Γ. Ν Παπαδημητρίου
Βαν Γκογκ ο αυτόχειρας της κοινωνίας του Αντονέν Αρτώ
* Η παράσταση είχε προγραμματιστεί για τον Δεκέμβρη του 2020 στο Ξενοδοχείο Μπάγκειον, όπου λόγω της εξέλιξης της πανδημίας δεν πραγματοποιήθηκε.
Σκηνοθετικό Σημείωμα
Ο ζωγράφος, ο γλύπτης, ο χορευτής, ο μουσικός, ο ηθοποιός ο καθένας θέλει να εκφραστεί και να “μιλήσει” για κάτι που τον αφορά. Ο καθένας μέσα από την τέχνη του, ψάχνει μανιωδώς τον δικό του τρόπο για να αρθρώσει αυτό που συχνά δε μπορεί να ειπωθεί με λέξεις. Οι λέξεις δεν αρκούν. Ως ομάδα μας ενδιαφέρει να βρούμε νέους τρόπους, νέα γλώσσα ώστε να ειπωθεί κάθε φορά η ιστορία, αντλώντας από την ποιητική του σώματος. Πηνελόπη Φλουρή
Πληροφορίες για την παράσταση «Van Gogh- Χαλεπάς/ Ιδιοφυΐα και Τρέλα»
Σύλληψη-Σκηνοθεσία- Δραματουργία: Πηνελόπη Φλουρή
Κείμενα: Ομάδα
Βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Σκούρτης, Μαρία Καζάκη, Αλεξάνδρα Γεωργίου
Επιμέλεια κίνησης: Όλγα Σπυράκη
Κατασκευή Μάσκας: Εύα Τρουπιώτη
Σχεδιασμός φωτισμού: Γιώργος Αγιαννίτης
Σκηνικά -Κοστούμια: Μαρία Καραθάνου
Σχεδιασμός Αφίσας: Μαριθέα Χατζή
Φωτογραφίες/ Trailler παράστασης: Άγγελος Καλτσής, Megdad Fadaeenia
Παίζουν : Ειρήνη Ζήκα, Πηνελόπη Φλουρή, Εύα Τρουπιώτη, Μαρίνα Τσαπέκου, Έλλη Σαρρή
Φιλική συμμετοχή: Γιώτα Ε.
Παραγωγή: Abnormal Group
Πού: Χωριό Βεναρδάδος, Τήνος
Πότε: Πέμπτη 29 Ιουλίου, στις 21.00
Διάρκεια: 70 λεπτά
Εισιτήρια: 10 ευρώ, 7 ευρώ ( μειωμένo)
Με την υποστήριξη των
Ξενοδοχείο Μπάγκειον
Δήμος Τήνου
Πνευματικό Κέντρο Γιαννούλη Χαλεπά
Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
WORKSHOP ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΕΧΝΩΝ
Μετά την παράσταση θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο επάνω στην θεματική: Van Gogh – Χαλεπάς/ Ιδιοφυΐα και Τρέλα
Στο εργαστήριο θα χρησιμοποιήσουμε βασικές αρχές αυτοσχεδιασμού και θεατρικού παιχνιδιού, ώστε να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον, το οποίο θα καλλιεργεί τη συνύπαρξη, την ομαδικότητα και την εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών. Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να επιλέξουν ένα έργο, είτε του Γιαννούλη
Χαλεπά, είτε του Van Gogh, οποιασδήποτε περιόδου.
5 συναντήσεις συνολικής διάρκειας 20 ωρών
Συνολικό κόστος συμμετοχής : 60 ευρώ / άτομο
Για δηλώσεις συμμετοχής και ερωτήσεις
τηλ. επικοινωνίας: 6979913244
mail : Abnormal.theater@gmail.com