Η ομάδα flamenco «De Todas Formas» στο Διεθνές Φεστιβάλ Κρουστών Ρεθύμνου

H Αργυρώ Χιώτη με τους «Βατράχους» στην Επίδαυρο
4 Ιουλίου 2021
«To Σχολείο των Γυναικών» σκηνοθετεί ο Έκτορας Λυγίζος
7 Ιουλίου 2021
H Αργυρώ Χιώτη με τους «Βατράχους» στην Επίδαυρο
4 Ιουλίου 2021
«To Σχολείο των Γυναικών» σκηνοθετεί ο Έκτορας Λυγίζος
7 Ιουλίου 2021

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Για τρεις ημέρες, η πόλη του Ρεθύμνου πάλλεται στο ρυθμό, στα χρώματα και την παράδοση των κρουστών. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κρουστών Ρεθύμνου, με την υπογραφή του καλλιτεχνικού διευθυντή Τάκη Βασιλείου, ξεκινά στις 22 Ιουλίου και ολοκληρώνεται στις 24 Ιουλίου. Οι κεντρικές συναυλίες του Φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν στο βενετσιάνικο κάστρο της Φορτέτζας.

Η ομάδα flamenco «De Todas Formas» παρουσιάζει στο Διεθνές Φεστιβάλ Κρουστών Ρεθύμνου το Σάββατο 24 Ιουλίου στις 20.15 την παράσταση με τίτλο «Ισορροπία Flamenco Performance».

Τα τρία μέλη του «De Todas Formas» που είναι ο Γιάννης Παπαγιαννούλης στα κρουστά και στη σύνθεση, ο Πάνος Καρτίμπελης στην κιθάρα και στη σύνθεση και η Ηλέκτρα Χρυσάνθου στο χορό και την χορογραφία μιλούν για την ομάδα τους, τα κρουστά, την κιθάρα, το χορό και την ισορροπία μεταξύ παραδοσιακού και σύγχρονου flamenco.

 

 

Θα θέλατε να μας πείτε για τη χορογραφία της παράστασης «Ισορροπία Flamenco Performance» ;

Ηλέκτρα Χρυσάνθου: Η χορογραφία της παράστασής μας είναι καθαρά βασισμένη στην ιδέα του πώς μπορεί ένα σώμα να γίνει ένα με τις μελωδίες της κιθάρας, το ρυθμό και τα ηχοχρώματα των κρουστών. Πώς μπορεί να αποδώσει την αίσθηση και τις μουσικές αξίες της κάθε μελωδίας, της κάθε νότας, του κάθε χτύπου. Παίρνοντας, λοιπόν, εγώ τις μουσικές από το Γιάννη και τον Πάνο αρχίζει η διαδικασία.
Τις ακούω άπειρες φορές, προσπαθώ να τις μάθω απ’ έξω, να τις τραγουδάω στην εντέλεια, ούτως ώστε να αρχίσω τους αυτοσχεδιασμούς μου μέχρι να καταλήξω σ’ αυτό που μου ταιριάζει καλύτερα.
Με σεβασμό πάντα και το τί συμβολίζει η κάθε ενότητα, το κάθε στιλ. Κινησιολογικά, επίσης, επηρεασμένη από τα βιώματά μου στο μπαλέτο και το σύγχρονο χορό.

 

Τι σημαίνει ο τίτλος της παράστασης;

Ηλέκτρα Χρυσάνθου: Στην παράστασή μας προσπαθούμε να ισορροπήσουμε μεταξύ παραδοσιακού και σύγχρονου flamenco. Μεταξύ δυναμισμού και ευαισθησίας, μουσικής και χορού, ρυθμού και μελωδίας!
Ισορροπία όμως σημαίνει πολλά. Σωματική, ψυχική, συμπαντική. Ισορροπία είναι το ζητούμενο.

 

 

 

Η Ηλέκτρα Χρυσάνθου και ο Πάνος Καρτίμπελης.

 

Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια την ομάδα flamenco «De Todas Formas»;

Γιάννης Παπαγιαννούλης: Η ομάδα δημιουργήθηκε περίπου το 2013 και συμμετέχουν σ’ αυτή κι άλλα μέλη όπως ο Παναγιώτης Μπουραζάνης στο ηλεκτρικό μπάσο, η Γιώτα Ηρωίδου, η Mercedes Cortes και η Δροσιά Χαρίση στη φωνή.
Οι συνθέσεις και οι χορογραφίες της ομάδας είναι επηρεασμένες από διάφορα στυλ μουσικής σε μια προσπάθεια να ενταχθούν αυτά σε αρμονία με την παράδοση του flamenco.

 

Μουσική των κρουστών. Τι σημαίνουν τα κρουστά για εσάς, πώς προέκυψε η επαγγελματική σας σχέση με τα κρουστά;

Γιάννης Παπαγιαννούλης: Άρχισα να ασχολούμαι με τα κρουστά σε ηλικία 15 χρονών περίπου. Εκείνη την εποχή τα στυλ μουσικής που άκουγα ήταν περισσότερο rock, metal, πολύ λίγο jazz αλλά και grunge σαν παιδί των 90s . Ακούσματα που δεν είχαν σχέση με τα κρουστά.
Την ώθηση νομίζω πως μου την έδωσαν οι φίλοι μου κι αυτό, γιατί ενώ είχα αγοράσει ντραμς για να παίζουμε μαζί διάφορες διασκευές διαπίστωσαν πως δεν μπορούσα να παίξω τίποτα της προκοπής.

Γι’ αυτό και γρήγορα πήρα το ρόλο του κρουστού παίζοντας ένα ζευγάρι bongos όποτε υπήρχε χώρος γι’ αυτό το όργανο.
Πριν τελειώσω το σχολείο είχα αποφασίσει να γίνω επαγγελματίας κρουστός χωρίς να ‘χω κάνει κάποιο μάθημα. Μετά από κάποιες μικρές περιπέτειες με τους γονείς μου στα 19 περίπου μου είπαν πως μπορώ να πηγαίνω μια φορά την εβδομάδα από τη Λάρισα στην Αθήνα και να κάνω μάθημα στο Ωδείο του Νάκα με τον Πέτρο Κούρτη. Από τότε τα κρουστά καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς μου.

 

Ποια μουσικά ακούσματα σας έχουν εμπνεύσει για παράσταση «Ισορροπία Flamenco Performance»;

Γιάννης Παπαγιαννούλης: Αρχικά η παράσταση «Ισορροπία» ήταν μια ιδέα του Πάνου και της Ηλέκτρας. Μια παράσταση μόνο για χορό και κιθάρα. Στην πορεία αποφασίστηκε να μπουν κρουστά, μπάσο και φωνή.
Στο Διεθνές Φεστιβάλ Κρουστών Ρεθύμνου, θα παρουσιάσουμε το μέρος της παράστασης το οποίο βασίζεται μόνο σε κιθάρα, χορό και κρουστά. Απ ‘τη μεριά της κιθάρας ίσως υπάρχουν κάποιες επιρροές από τη τζαζ αφού αρμονικά ξεφεύγει απ’ το παραδοσιακό flamenco.
Στα κρουστά που πλαισιώνουν την παράσταση έχω μεγάλη επιρροή από τους βιρτουόζους αυτού του στυλ όπως ο Pirana, ο Manuel  Munoz “Pajaro”, ο Paquito Gonzalez κ.ά., οι οποίοι συνοδεύουν καταπληκτικά τον χορό αλλά είναι φοβεροί και σαν σολίστες.
Επίσης, ένα κομμάτι της παράστασης είναι σε ρυθμό 7/8 όπου στην Ελληνική παράδοση είναι πολύ συχνός. Αρκετά κρουστά όργανα που χρησιμοποιώ στην παράσταση αυτή παίζονται σε μουσικές  των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου όπως το bendir, η darbuka και το νταούλι.

 

Ο Γιάννης Παπαγιαννούλης και η Ηλέκτρα Χρυσάνθου.

 

Τι θα δούμε στην παράσταση «Ισορροπία Flamenco Performance», μπορείτε να μας δώσετε μια μικρή γεύση;

Πάνος Καρτίμπελης: Τα βασικά στοιχεία της παράστασής μας «Ισορροπία» είναι ο ρυθμός, οι αιχμηρές μελωδίες και οι δυναμικές χορογραφίες που προσπαθούμε να δέσουμε αρμονικά, ανατρέχοντας πάντα στην παραδοσιακή φόρμα του Flamenco.
Οι διαφορετικές μουσικές ενότητες  θα δώσουν στον θεατή μια γεύση από το ευρύ φάσμα της Flamenco μουσικής, με εναλλαγές στο ρυθμό, την αρμονία αλλά και την συνολική αίσθηση.
Αν μπορούσαμε, λοιπόν, να συνοψίσουμε σε λίγες λέξεις την παράσταση μας, αυτές θα ήταν, η αναζήτηση της ισορροπίας ανάμεσα στο παραδοσιακό και το σύγχρονο, στην μονάδα και την ομάδα, στο ευφάνταστο και το τετριμμένο.

 

Θα θέλατε να μας πείτε πώς θα σας ακούσουμε να παίζετε κιθάρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κρουστών Ρεθύμνου;

Πάνος Καρτίμπελης: Η κιθάρα Flamenco σαν βασικό στοιχείο της Flamenco μουσικής χαρακτηρίζεται από τον έντονα κρουστικό/ρυθμικό της χαρακτήρα. Προσωπικά έχοντας αυτό το χαρακτηριστικό σαν οδηγό, προσπαθώ συνθετικά, αλλά και παικτικά, να συνυπάρχω όσο το το δυνατόν περισσότερο με την εκτέλεση της χορογραφίας αλλά και με το άλλο βασικό στοιχείο, τα κρουστά.
Οι μοντέρνες μελωδίες και αρμονίες που έχουν επιλεχθεί δίνουν έναν πιο φρέσκο αέρα στο κιθαριστικό παίξιμο μέσα στα διάφορα παραδοσιακά ρυθμικά είδη που θα παρουσιαστούν.

 

 

Πληροφορίες παράστασης «Ισορροπία Flamenco Performance»

Διεθνές Φεστιβάλ Κρουστών Ρεθύμνου

Πού: Κάστρο Φορτέτζας Ρεθύμνου 22-23-24 Ιουλίου 2021

Πότε: 24 Ιουλίου 2021, στις 20.15

Προπώληση Εισιτηρίων: Ticket Services

Τιμές Εισιτηρίων: Γενική Είσοδος: 15€, Μειωμένο (Φοιτητικό, ΑΜΕΑ, Άνεργοι): 12€, Προσφορά Τριημέρου : 32€
Οι πόρτες ανοίγουν στις 19.00
Διοργάνωση: Act for Art & Δήμος Ρεθύμνης

 

Πρόγραμμα Συναυλιών Διεθνές Φεστιβάλ Κρουστών Ρεθύμνου

22/7 | Έναρξη στις 20:15
• TOPOS
• PERCUSSION4ONE feat. TIGRAN SARGSYAN
• ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΡΑΚΟΣ ΚΤΙΣΤΑΚΗΣ

23/7 | Έναρξη στις 20:15
• ΣΚΙΟΥΡΟ 5 feat. ΜΑΡΙΑ ΚΩΤΗ
• THE BUCKET BOY (MATTHEW PRETTY)
• ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΡΙΠΗΣ

24/7 | Έναρξη στις 20:15
• AL HANIM TRIO
• DE TODAS FORMAS
• ITAMAR DOARI

SPECIAL MUSICIAN GUESTS
• HAIG YAZDJIAN
• ΠΕΤΡΟΣ ΒΑΡΘΑΚΟΥΡΗΣ
• ΤΑΚΗΣ ΦΑΡΑΖΗΣ
• ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΝΤΖΙΑΛΑΣ

 

 

Πολιτιστικές Δράσεις στον Ρυθμό των Κρουστών

Διοργάνωση: Δήμος Ρεθύμνης
Είσοδος Δωρεάν
Percussion B[eat]s & Live Session/Performances: 20 – 21 Ιουλίου – Πλατεία Μικρασιατών : Προσέλευση από τις 19:00
Εκπαιδευτικές Δράσεις: 20-23 Ιουλίου: χώροι & ώρες θα ανακοινωθούν σύντομα
Έκθεση Φωτογραφίας/Προβολή 20-24 Ιουλίου: χώροι και ώρες προσέλευσης θα ανακοινωθούν σύντομα

Οι κεντρικές συναυλίες του Φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν στο βενετσιάνικο κάστρο της Φορτέτζας, ένα μοναδικό μνημείο που δεσπόζει στην καρδιά της πόλης του Ρεθύμνου. Μουσικοί και κοινό από διαφορετικά μέρη του κόσμου θα συναντηθούν σε έναν οικουμενικό μουσικό διάλογο, μια μοναδική γιορτή που απευθύνεται σε όλους! Στις συναυλίες θα συμμετέχουν από το εξωτερικό οι: Itamar Doari: (Ισραήλ), The Bucket Boy (Matthew Pretty) (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής), και από Ελλάδα οι: Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης, Βαγγέλης Καρίπης, Haig Yazdjian, Τάκης Φαραζής, Percussion4one feat. Tigran Sargsyan, De Todas Formas, Πέτρος Βαρθακούρης, Παντελής Ντζιάλας. Θα συμμετέχουν επίσης τοπικές μπάντες από την Κρήτη: οι Topos, οι Al Hanim Trio, και οι Σκίουρο 5 feat. Μαρία Κώτη.