Η Κυριακή Δοξαρά μιλάει για τα «Αγαλματάκια Ακούνητα …μέρα ή νύχτα;»

Ο Μάνος Καρατζογιάννης σκηνοθετεί τη «Φαίδρα»
30 Ιουνίου 2021
Η Ανθή Φουντά και ο Αντώνης Κυριακάκης έχουν «Το Μήνυμα»
1 Ιουλίου 2021

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Υπογράφει το σενάριο, τη σκηνοθεσία, τις κούκλες, τη μουσική επιμέλεια και ερμηνεύει στην παράσταση «Αγαλματάκια Ακούνητα …μέρα ή νύχτα;». Η Κυριακή Δοξαρά μιλάει στο theatermag για την πετυχημένη της πορεία της παράστασης η οποία θα κλείσει τον κύκλο της στο Καλοκαιρινό Φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων. Συγκεκριμένα θα παιχτεί στον Κινηματογράφο ΑΒ (Θεοτοκοπούλου 34, Άνω Πατήσια) την Τρίτη 6 Ιουλίου στις 21.00.

 

 

Θα θέλατε να μας πείτε για την πορεία της παράστασης «Αγαλματάκια Ακούνητα …μέρα ή νύχτα;»

Η παράσταση μας είναι αλήθεια ότι είναι αγαπημένη και πολυταξιδεμένη. Έχει παιχτεί σε κεντρικά θέατρα της Αθήνας, φεστιβάλ και χώρους πολιτισμού γενικότερα κι έχει μια σταθερή και τρυφερή ανταπόκριση που μας ξαφνιάζει ευχάριστα. Τα σχόλια των παιδιών (άλλοτε παράδοξα, άλλοτε αστεία, μα πάντα ευφάνταστα)είναι τα πολύτιμα μαργαριτάρια που συνθέτουν το κόσμημα των αναμνήσεών της όλα αυτά τα χρόνια που παίζεται.
Έτσι τώρα που πλησιάζει πανηγυρικά στην ολοκλήρωσή της είμαστε συγκινημένοι συνωμότες με τις κούκλες μας που μας εμπιστεύτηκαν τα μυστικά τους κι εμείς τα ζωντανέψαμε…

 

Τι ήταν αυτό που έδωσε την έμπνευση για να γράψετε το κείμενο της παράστασης;

Για εμένα η έμπνευση δίνεται σχεδόν πάντα από μια πολύ ισχυρή εικόνα- σκεπτομορφή που θα ήθελα να ζωντανέψω και να ανακαλύψω.
Στην περίπτωση αυτή, έχοντας και την χρόνια λατρεία μου στην αρχαία ελληνική τέχνη, ήταν η μορφή ενός αγάλματος να βγαίνει και να δημιουργείται, να γεννιέται, μέσα από το άψυχο μάρμαρο μπροστά στα μάτια των θεατών.

Αυτή ήταν η αρχή που συνδυάστηκε με την γοητευτική απορία για το τι μπορεί να συμβαίνει σ’ ένα μουσείο τη νύχτα και μήπως δημιουργήματα που λογίζονται ως άψυχα έχουν την δική τους προσωπική ιστορία να μας αφηγηθούν;

 

Τι σημαίνει ο τίτλος της παράστασης και ποια είναι η υπόθεσή της;

Ο τίτλος της παράστασής μας είναι μια συνθηματική αναφορά στο γνωστό παιχνίδι των παιδικών μας χρόνων. Τότε που κινούμασταν ή «μαρμαρώναμε» ανάλογα με το αν μπορούσε κάποιος να μας δει και να μας παρατηρήσει.
Έτσι και στο έργο μας, που διαδραματίζεται μέσα σε ένα αρχαιολογικό μουσείο, παίζουμε με την ιδέα ότι τη νύχτα, όταν όλοι επισκέπτες δεν κοιτούν και φεύγουν από το μουσείο, τα «μαρμαρωμένα» πλάσματα ξυπνούν μέσα στο μύθο που τα δημιούργησε.

Επίκεντρο της ιστορίας μας είναι η μυστηριώδης εξαφάνιση του καλύτερου αγάλματος του μουσείου, αυτού της όμορφης Γαλάτειας! Φυσικά, αυτό το γεγονός θα αναστατώσει όλο το μουσείο και θα σημάνει την εμφάνιση του κύριου Επιθεωρητή που με την έρευνά του ίσως και να αποκαλύψει ότι η εξαφάνιση αυτή δεν βασίζεται σε κάποια κλοπή αλλά στην αναζήτηση, από την πλευρά του ολοζώντανου αγάλματος, της αληθινής χαμένης του αγάπης.

 

 

 

 

Πώς θα δούμε τις κούκλες πάνω στη σκηνή;

Μέσα σε αυτή την αστυνομική ιστορία αγάπης για μικρούς και μεγάλους, θα δούμε τις κούκλες αγάλματα να συνυπάρχουν με ηθοποιούς, εμψυχούμενα αντικείμενα και σκιές που ζωντανεύουν. Στοχεύοντας σε μια παράσταση γεμάτη χιούμορ, μυστήριο, ρομαντισμό και πολλές ανατροπές, για να εξοικειωθούν τα παιδιά με τη μυθολογία, την τέχνη και την πλούσια ιστορία μας.

 

Υπογράφετε το σενάριο, τη σκηνοθεσία, τις κούκλες, τη μουσική επιμέλεια και ερμηνεύετε. Πώς συνδυάζετε τις παρακάνω ιδιότητες, ποιες προκλήσεις συναντήσατε;

Χρόνια τώρα όλοι οι συνεργάτες του θιάσου μας είναι πολυσχιδείς καλλιτέχνες κι εγώ δεν θα μπορούσα μάλλον να αποτελώ εξαίρεση. Είναι η φύση της δουλειάς μας βλέπετε. Παντρεύοντας το θέατρο με την κούκλα και τις εικαστικές τέχνες, χρησιμοποιείς όλα τα χρώματα που διαθέτεις στην παλέτα σου για να ζωγραφίσεις τον δικό σου, προσωπικό καμβά.
Γεγονός που αποτελεί σίγουρα τεράστια πρόκληση αλλά και ευκαιρία για να ανακαλύψεις και να παρουσιάσεις στους θεατές ένα νέο υπέροχο κόσμο φαντασίας που αν τα καταφέρει θα αγγίξει την ψυχή και την καρδιά τους.

 

Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για το Θέατρο Σκάλα;

Το Θέατρο Σκάλα το δημιουργήσαμε μαζί με το Βασίλη Ροδίτη το 2004 με στόχο το μαγικό πάντρεμα των εικαστικών τεχνών με την κούκλα και το θέατρο. Ως Θέατρο Σκάλα έχουμε συμμετάσχει με τις παραστάσεις μας σε θέατρα, παγκόσμια φεστιβάλ και διεθνείς θεσμούς στην Αγγλία, την Αυστρία και την Τσεχία.
Στην Ελλάδα οι παραστάσεις μας έχουν παρουσιαστεί σε κεντρικά αθηναϊκά θέατρα και χώρους πολιτισμού.
Επίσης, έχουμε γράψει και εικονογραφήσει παραμύθια και παιδικά βιβλία και έχουμε διδάξει την τέχνη μας σε ενήλικες, εφήβους και παιδιά σε πολλές σχολές χρόνια τώρα. Συνεργαστήκαμε και ως γλύπτες στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων-Αθήνα 2004.
Με αυτή την ορμή προσπαθούμε να πορευόμαστε και να συνεχίζουμε το ταξίδι μας στη ζωή που μπορεί και πρέπει να είναι συναρπαστική…

 

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Τα μελλοντικά σχέδια μας, ήδη έχουν πάρει τον δρόμο τους, με μια νέα παράσταση για παιδιά για την ερχόμενη θεατρική σεζόν εμπνευσμένη από το μεγάλο Δανό παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και ένα έργο ενηλίκων που ετοιμάζεται!

 

 

 

Πληροφορίες παράστασης «Αγαλματάκια Ακούνητα …μέρα ή νύχτα;»

 

Σενάριο, σκηνοθεσία, κούκλες, μουσική επιμέλεια*: Κυριακή Δοξαρά
Σκηνογραφία, Γλωσσική Επιμέλεια, Φωτισμοί: Βασίλης Ροδίτης
Ραπτική, Υφασμάτινες κατασκευές: Ελένη Δοξαρά

Παίζουν: Ευανθία Στεφανοπούλου, Κυριακή Δοξαρά

*Μουσική επένδυση βασισμένη σε ήχους αρχαίων μουσικών οργάνων

 

Πού: στον Κινηματογράφο ΑΒ (Θεοτοκοπούλου 34, Άνω Πατήσια)

Πότε: Τρίτη 6 Ιουλίου 2021, στις 21.00

Ενιαία τιμή εισιτηρίου: 8ευρώ

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 6978 692757

Προπώληση εισιτηρίων www.viva.gr

Τηλέφωνα για κρατήσεις: 6978692757 ή μέσω www.viva.gr (απαραίτητη η τηλεφωνική σας κράτηση)

Στο χώρο τηρούνται οι κανόνες προστασίας ενάντια στη νόσο covid-19.