Ο Μιχάλης Μαρκάτης μιλάει για τη «Ναπολεοντία»

Νίκος Τουλιάτος: «Με ενδιαφέρει η έρευνα και η δημιουργικότητα κάποιων πραγμάτων»
25 Ιουνίου 2021
Ο Βασίλης Μαγουλιώτης μιλάει για το «podcast μυθοπλασίας» και «Τη χρονιά του Υδροχόου»
28 Ιουνίου 2021

Ο Μιχάλης Μαρκάτης και η Βίκυ Μαραγκάκη στην παράσταση «Ναπολεοντία». (Φωτογραφίες: Τζένη Γαβρά).

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Στη «Ναπολεοντία», ο Μιχάλης Μαρκάτης ερμηνεύει έναν μεγαλοαστό γιατρό ο οποίος προσφέρει φιλοξενία σε παλαίμαχο αγωνιστή της Επανάστασης του 1821. Ο γιατρός αποφασίζει να «συγγράψει» τα απομνημονεύματα του αγωνιστή, αντλώντας ατυχώς την έμπνευσή του από την προσωπική του εξευρωπαϊσμένη αντίληψη περί αγώνων και ηρωισμού.
Ο Μιχάλης Μαρκάτης μιλάει για την κομψή, ψευδοϊστορική, ξεκαρδιστική κωμωδία του νεοέλληνα συγγραφέα Ανδρέα Στάικου, η οποία παρουσιάζεται στον Κήπο του Θεάτρου Αλεξάνδρεια σε σκηνοθεσία Κερασίας Σαμαρά.

 

«Είναι η τέταρτη φορά που δουλεύουμε με την Κερασία Σαμαρά, είναι αγαπημένη συνεργάτις, δασκάλα του θεάτρου. Ένας άνθρωπος που έχει μια ποιότητα και μια αισθητική στις δουλειές της και όποτε μου προτείνει να δουλέψουμε μαζί, θα είμαι δίπλα της» λέει ο Μιχάλης Μαρκάτης.

«Ο τίτλος της παράστασης “Ναπολεντία”, δηλαδή το θηλυκό του Ναπολέοντος, που ο Φαναριώτης μεγαλοαστός γιατρός που υποδύομαι εγώ και πατέρας της Ναπολεοντίας από την ματαιοδοξία και την αγάπη του για τον Ναπολέοντα για πρώτη φορά ονόμασε μια κοπέλα με αυτό το όνομα, τα τότε χρόνια.
Αυτός ο χαρακτήρας, έχει μια αφοσίωση σε αυτόν τον στρατηγό και πιστεύει ότι όλα τα κάνει σωστά. Έτσι λοιπόν έδωσε αυτό το- κατά την κοπέλα- αισχρό όνομα το οποίο μισεί η ίδια για να κρατήσει ζωντανό το θρύλο του Ναπολέοντα μέσα στο σπίτι του.

Η παράσταση -κατά την προσωπική μου άποψη- είναι μια βαθιά πολιτική κωμωδία, η οποία χτυπάει ακριβώς εκεί που πονάει και σήμερα η Ελλάδα. Μας δείχνει τα ίδια μυαλά, την ίδια λαμογιά που ξεκίνησε από τις πρώτες μέρες του ελληνικού κράτους. Δυστυχώς δεν βλέπω να έχει αλλάξει κάτι, αυτό το εγώ του Έλληνα και το ευρωπαϊκό κοστούμι που πρέπει να φορεθεί με το ζόρι και ας μην μας κάνει, είναι ένα από τα μειονεκτήματα του Έλληνα».

 

 

Στη «Ναπολεοντία», ο συγγραφέας Ανδρέας Στάικος, μέσα από το χαρακτηριστικό γλωσσικό του παιχνίδι, σχολιάζει τον ραγιαδισμό, τον βίαιο εξευρωπαϊσμό και την ξενομανία και, χρησιμοποιώντας ως όχημα την Ιστορία, στηλιτεύει τα διαχρονικά γνωρίσματα της ελληνικής κοινωνίας και την ιδιοσυγκρασία του Νεοέλληνα.

«Όλοι οι ηθοποιοί μιλάμε τη γλώσσα του Στάικου η οποία είναι κάτι ανάμεσα σε καθαρεύουσα και νέα ελληνική δοσμένη με έναν χιουμοριστικό τρόπο που πιστεύω ότι και να μην έχει κάποιος ιδιαίτερα ακούσματα καθαρεύουσας θα την καταλάβει και θα κάποιες λέξεις θα του μείνουν» συνεχίζει ο Μιχάλης Μαρκάτης.

«Ο λόγος του Στάικου είναι πολύ εύστοχος. Τα κοστούμια μας, που υπογράφει η Τώνια Αβδελοπούλου, είναι παραγγελίες που δεν παραπέμπουν ακριβώς στην εποχή, στην μετεπαναστατική Ελλάδα και στο 1833 όπου εξελίσσεται το έργο, ούτε στο σήμερα. Είναι κάτι ονειρικό θα το έλεγα το οποίο ταιριάζει με το έργο μας.
Η παράσταση είναι 80 λεπτά, χωρίς διάλειμμα και τρέχει σα νεράκι, με τραγούδια ενδιάμεσα και χορευτικά βαλμένα ακριβώς στην εποχή. Έχει δράση που δεν αφήνει τον θεατή να βαρεθεί, ακόμα και ο ηθοποιός περισσότερο. Την πρωτότυπη μουσική σύνθεση έχει γράψει ο Τάκης Μπαρμπέρης και τις χορογραφίες έχει κάνει Αγγελική Στελλάτου. Τη νέα σεζόν θα είμαι στην παράσταση “Οι 12 ένορκοι” στο θέατρο Άνεσις, που παρουσιάζεται μετά από έξι συνεχή χρόνια σε σκηνοθεσία Κατερίνας Νικολαΐδη».

 

Ο Μιχάλης Μαρκάτης και η Κερασία Σαμαρά. (Φωτογραφίες: Τζένη Γαβρά).

Πληροφορίες παράστασης «Ναπολεοντία»

 

Κείμενο: Ανδρέας Στάικος
Σκηνοθεσία: Κερασία Σαμαρά
Σκηνικά – Κοστούμια: Τώνια Αβδελοπούλου
Εικαστική δημιουργία: Βασίλης Διονυσόπουλος
Φωτισμοί: Βαγγέλης Μούντριχας
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Τάκης Μπαρμπέρης
Χορογραφίες: Αγγελική Στελλάτου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Σοφία Παλάτη
Ιστορικός σύμβουλος: Ηρακλής Λογοθέτης
Φωτογραφίες: Τζένη Γαβρά
Κινηματογράφηση trailer: Νίκος Βουτενιώτης
Ψηφιακή Επεξεργασία Έντυπου Υλικού: Χρήστος Μωραΐτης
Επικοινωνία: Δέσποινα Ερρίκου, Ράνια Παπαδοπούλου
Διεύθυνση Παραγωγής: Αναστασία Ιακωβίδου
Παραγωγή: Θέσις ΑΜΚΕ

Παίζουν οι ηθοποιοί: Κερασία Σαμαρά, Μιχάλης Μαρκάτης, Βίκυ Μαραγκάκη, Ιζαμπέλλα Φούλοπ.
Στο ρόλο του αγωνιστή της Επανάστασης, ο Χάρης Γρηγορόπουλος.

Πότε: από 7 Ιουνίου έως 30 Ιουνίου 2021, κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή

Ώρα έναρξης: 21.15

Ώρα προσέλευσης κοινού: 20.45

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Πού: Θέατρο Αλεξάνδρεια (Κήπος), Σπάρτης 14, Πλατεία Αμερικής, τηλ. 2121007079

Εισιτήρια: 12 € (γενική είσοδος), 10 € (μειωμένο: φοιτητικό, συνταξιούχων, ομαδικό άνω των 6 ατόμων)

Προπώληση VIVA: https://www.viva.gr/tickets/theater/polyhoros-alexandreia/napoleontia-tou-andrea-staikou/

Ο χώρος τηρεί όλες τις συστάσεις και λειτουργεί σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, για την διεξαγωγή των παραστάσεων σε κατάλληλες συνθήκες ασφαλείας σε σχέση με τον COVID-19. Ακολουθεί σχολαστικά όλα τα πρωτόκολλα υγιεινής και αποστάσεων, ώστε κανείς να μη διστάσει και στερηθεί το αγαθό της ψυχαγωγίας. Το φετινό καλοκαίρι ο Κήπος της Αλεξάνδρειας, σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές, μπορεί να δεχθεί max. 65 άτομα. Είναι απαραίτητη η κράτηση θέσεων καθώς και η προσέλευση του κοινού 30 λεπτά πριν από την έναρξη της παράστασης.
ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΕΩΝ:
καθημερινά (13:00-19:00) στα τηλ/να: 212 1007079, 6944 898482

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.