Νίκος Τουλιάτος: «Με ενδιαφέρει η έρευνα και η δημιουργικότητα κάποιων πραγμάτων»

«Το Μήνυμα» από την Ομάδα APUS
25 Ιουνίου 2021
Ο Μιχάλης Μαρκάτης μιλάει για τη «Ναπολεοντία»
26 Ιουνίου 2021
«Το Μήνυμα» από την Ομάδα APUS
25 Ιουνίου 2021
Ο Μιχάλης Μαρκάτης μιλάει για τη «Ναπολεοντία»
26 Ιουνίου 2021

Ο κρουστός Νίκος Τουλιάτος και η τραγουδίστρια Πέγκυ Ζήνα συμπράττουν στη συναυλία «Κάτω απ' την ομπρέλα σου».

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Ο Νίκος Τουλιάτος, ο Γιώργος Ζαχαρίου και η Πέγκυ Ζήνα, τρείς μουσικοί προερχόμενοι από τελείως διαφορετικές αφετηρίες και μεγάλη προσωπική πορεία, συμπράττουν στη συναυλία υπό τον τίτλο «Κάτω απ’ την ομπρέλα σου» για μία μοναδική βραδιά-έκπληξη. Μαζί τους, μία διεθνής ομάδα μουσικών που αποτελείται από εννέα κρουστούς, τρεις κηµπορντίστες και µία φωνή, από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Αργεντινή.

Ο κορυφαίος κρουστός και δημιουργός της percussive ensemble Ηχόδραση, Νίκος Τουλιάτος µε την 52χρονη περιπέτεια του στους δρόμους της τέχνης και της μουσικής, παρέα µε σπουδαίους συνταξιδιώτες και έχοντας ως αποκορύφωμα τις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας, μιλάει στο theatermag για τη συνεργασία του με την Πέγκυ Ζήνα και τα τραγούδια που θα ακούσουμε με διαφορετικό τρόπο στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στις 28 Ιουνίου.

 

 

«Την πρωτοβουλία για αυτή τη συναυλία την πήρα εγώ ο ίδιος» λέει ο Νίκος Τουλιάτος. «Παρακολουθούσα την Πέγκυ Ζήνα σε διάφορα αφιερώματα στα τηλεοπτικά κανάλια και όλη της η στάση, η συμπεριφορά, ο τρόπος της και βέβαια το γεγονός ότι είναι μια πολύ καλή λαϊκή τραγουδίστρια ήταν οι λόγοι που την πήρα τηλέφωνο.
Εκτίμησα την προσπάθεια που κάνει τα τελευταία χρόνια να ακουμπήσει και άλλα πράγματα. Αυτό μου έδωσε και το ερέθισμα να την πάρω τηλέφωνο. Έτσι ξεκίνησε αυτή η συνεργασία. Εγώ με τα κρουστά, η Πέγκυ στο τραγούδι και βέβαια ο Γιώργος Ζαχαρίου ως ενορχηστρωτής.

Έχουμε κάνει μια επιλογή από τραγούδια πολλών συνθετών από όλους τους χώρους, από Θεοδωράκη μέχρι Νικολόπουλο, Μικρούτσικο, Κραουνάκη, Καλδάρα, Σπανό και πολλούς άλλους. Αυτά τα τραγούδια που ερμηνεύει η Πέγκυ, τα προσεγγίζουμε με διαφορετικό τρόπο. Είτε μόνο με κρουστά, είτε με διάφορα ηχοχρώματα. Είναι τρεις πιανίστες, ένα βιολί και πολλά κρουστά. Ο τρόπος που προσεγγίζονται τα τραγούδια των παραπάνω συνθετών είναι διαφορετικός ή αυτό τουλάχιστον προσπαθήσαμε να κάνουμε».

 

 

 

 

 

«Για την οργάνωση της συναυλίας με τίτλο “Κάτω απ’ την ομπρέλα σου” που θα γίνει την Δευτέρα 28 Ιουνίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, δεν χρειάστηκε πολύς καιρός καθώς οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι όλοι πολύ έμπειροι ο κάθε ένας σε αυτό που κάνει» συνεχίζει ο Νίκος Τουλιάτος. «Επίσης, τα τραγούδια είναι γνωστά. Δεν φτιάξαμε καινούργια τραγούδια, οπότε μέσα σε 2-3 εβδομάδες όλο αυτό πήρε μορφή. Ο κάθε ένας έκανε από την πλευρά του το δικό του μέρος και στο τέλος τα συνδυάσαμε. Το αποτέλεσμα είναι αρκετά ενδιαφέρον. Μπορώ να πω σε πολλές περιπτώσεις είναι πολύ ενδιαφέρον.
Έχουμε επιλέξει πολύ γνωστά και πολύ ωραία τραγούδια. Κάποια τα παίζουμε με πολύ διαφορετικό τρόπο όπως για παράδειγμα το τραγούδι “Οι Ζεϊμπέκιδες” του Καλδάρα που παίζονται με δέκα κρουστούς ή “Ο Δερβίσης” του Κραουνάκη. Υπάρχουν τραγούδια που τα προσεγγίζουμε με άλλο τρόπο και εκεί υπάρχει ένα ενδιαφέρον.

Είναι κάτι που άλλωστε το κάνω πολλά χρόνια. Έτσι και αλλιώς με ενδιαφέρει πολύ η έρευνα και η δημιουργικότητα κάποιων πραγμάτων πέρα από το εμπορικό αποτέλεσμα, γιατί αυτό μπορεί να είναι έτσι ή αλλιώς. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να είναι το αποτέλεσμα καλλιτεχνικά ενδιαφέρον. Δεν είμαι υπέρ των στερεότυπων, δηλαδή αυτό είναι σκυλάδικο το άλλο είναι έντεχνο. Δεν με ενδιαφέρει αυτό.

Με ενδιαφέρει το καλό τραγούδι ή το κακό τραγούδι. Πέρα από την αισθητική και το γούστο του καθενός που σε κάποιον μπορεί να μην του αρέσει ο Θεοδωράκης ή ο Καρβέλας, αναφέρω τυχαία δύο μουσικούς. Σημασία δεν έχει τι μας αρέσει, αλλά να έχουμε την ικανότητα να δούμε πράγματα σαν καλλιτέχνες σε όλους τους χώρους. Όταν βλέπεις πράγματα, λοιπόν, μπορείς εκεί να ανακαλύψεις λεπτομέρειες που έχουν πολύ ενδιαφέρον. Εμείς αυτό κάναμε. Υπάρχουν τραγούδια τα οποία εγώ τα άκουσα για πρώτη φορά, δεν τα ήξερα, δεν μπορώ να πω με σιγουριά τι κάνω και πώς, αλλά το έψαξα. Βρήκα τραγούδια που είχαν πολύ ενδιαφέρον και αυτό έχει σημασία. Τα υπόλοιπα θα τα κρίνει ο κόσμος».

 

 

 

«Αυτό το καλοκαίρι θα παίξω με τον Simone Mongelli στην Κρήτη στο Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ που γίνεται στο Βάμο στις 17 Ιουλίου και στο Φεστιβάλ Βορείου Αιγαίου στη Λήμνο στις 8 Αυγούστου επίσης με τον Simone Mongelli. Από τον χειμώνα, αν είμαστε ανοιχτά και μπορούμε να κάνουμε πράγματα, ετοιμάζουμε μια θεατρική παράσταση στον δικό μας χώρο, στο θεατράκι της Κοινότητας Τέχνης Πράξις. Θα ανεβάσουμε τέσσερα έργα του Ερρίκου Ίψεν υπό τον τίτλο “Οι εγκλωβισμένοι”. Είναι αποσπάσματα από τα έργα “Το κουκλόσπιτο”, “Οι βρικόλακες”, “Ένας εχθρός του λαού” και “Τζον Γαβριήλ Μπόργκμαν” σε σκηνοθεσία Νίκου Περέλη».

 

 

 

 

Πληροφορίες συναυλίας «Κάτω απ’ την ομπρέλα σου»

Συµμετέχουν

Ομάδα Κρουστών ΗΧΟΔΡΑΣΗ
Κυριακή Τσακιρίδου, Simone Mongelli, Κωνσταντίνος Τσαμόπουλος, Θοδωρής Ψυχαλής, Μαρία Παντελάκη, Μαριάνθη Ντάλλα, Σίσσυ Πιντέλλα, Stefano Attanasio, Σόλης Μπαρκής, Demian Gomez, Νεφέλη Τουλιάτου

Παύλος Βαλλιανάτος πλήκτρα
Ηλίας Καλούδης πλήκτρα
Βαγγέλης Τούντας πλήκτρα, βιολί
Χάρης Γεωργίου φωνητικά
Στεφανία Ρίζου φωνητικά
Μιχάλης Μόσχου φωνητικά

Παραγωγή: Α.Μ.Κ.Ε. ΗΧΟΔΡΑΣΗ

 

 

Πού: Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Γκάζι, τηλ. 213 0109300, 213 0109324

Πότε: Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021

Ώρα προσέλευσης: 20.30

Ώρα έναρξης: 21.30

Τιμή εισιτηρίου: 15 ευρώ (γενική είσοδος)

Αγορά εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/music/texnopoli/kato-apo-tin-omprela
Δεν θα λειτουργούν τα ταμεία την ημέρα της συναυλίας, η προπώληση θα γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η διοργανώτρια εταιρεία τηρεί απόλυτα τα µέτρα υγειονομικής προστασίας. Κατά τη διάρκεια της συναυλίας είναι υποχρεωτική η τήρηση των αποστάσεων και η χρήση χειρουργικής µάσκας. Απαραίτητη η προαγορά εισιτηρίων µέσω της viva.gr.
Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 6940739441- 6955005859.