Αινείας Τσαμάτης. Ως Καποδίστριας, ως Κωλέττης στο «Εθνικό ντεφιλέ»

«Ορέστης»: 10 ερωτήσεις για τις Ιέρειες του Θεού Απόλλωνα
24 Ιουνίου 2021
«Το Μήνυμα» από την Ομάδα APUS
25 Ιουνίου 2021
«Ορέστης»: 10 ερωτήσεις για τις Ιέρειες του Θεού Απόλλωνα
24 Ιουνίου 2021
«Το Μήνυμα» από την Ομάδα APUS
25 Ιουνίου 2021

Ο Αινείας Τσαμάτης στο «Εθνικό ντεφιλέ» που σκηνοθετεί ο Παντελής Φλατσούσης. (Φωτογραφίες: Πηνελόπη Γερασίμου).

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Βρισκόμαστε στο 2121. Συγκεκριμένα, στο «Εθνικό ντεφιλέ» την παράσταση δηλαδή όπου ο Αινείας Τσαμάτης και έξι ακόμα ηθοποιοί περπατούν στην πασαρέλα της Πειραιώς 260. Στο «Εθνικό ντεφιλέ», που σκηνοθετεί ο Παντελής Φλατσούσης στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, παρελαύνουν η στολή του εύζωνα και η σουλιώτικη ενδυμασία του Βύρωνα, το φράκο του Κοραή και η φουστανέλα του Όθωνα, τα φράγκικα του Καποδίστρια και η φορεσιά της Αμαλίας.

Ο Αινείας Τσαμάτης μιλάει στο theatermag για τον πολυσυλλεκτικό θίασο της παράστασης, καθώς και για τα ερωτήματα που θέτει το «Εθνικό ντεφιλέ» με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

 

«Είναι ένα catwalk» λέει ο Αινείας Τσαμάτης, «από το οποίο θα παρελάσουν ιστορικές προσωπικότητες της Επανάστασης του 1821. Η δική μας παράσταση με τίτλο “Εθνικό ντεφιλέ”, τοποθετείται στο 2121. Η επέτειος των 100 χρόνων από την επανάσταση του 1821 (1921) δεν εορτάστηκε εξαιτίας της Mικρασιατικής Καταστροφής, τα 200 (φέτος) λόγω κορονοιού, οπότε τολμάμε να γιορτάσουμε στα 300. Δηλαδή το 2121.

Αναρωτιώμαστε τι σημαίνει αυτό για την ανθρωπότητα, πώς θα είναι ο άνθρωπος, τι θα σημαίνει έθνος σε 100 χρόνια, τι θα έχει μετακινηθεί; Με τι συνδέομαστε, με τι θα μπορούσαμε να συνδεόμαστε; Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που μελετάει η παράσταση.

Τα μοντέλα, οι ηθοποιοί δηλαδή, μιλάνε και φέρουν την ενδυμασία της εκάστοτε εποχής ή του εκάστοτε ήρωα. Μεταμορφώνονται και γίνονται ήρωες. Υπάρχει μια κάμερα που μας δείχνει τα ρούχα, ακριβώς τι φορούσαν, υπάρχει ορολογία της ενδυμασίας, το πώς λεγόταν η ζώνη της φουστανέλας, το γιλέκο, οι κάλτσες, τα παπούτσια, κτλ. Με έναν τρόπο παρουσιάζονται στο κοινό για υποψήφιους αγοραστές».

 

 

 

«Έγινε έρευνα πάνω στο ενδυματολογικό κομμάτι, αλλά τα ρούχα των ηθοποιών θα είναι αρκετά πειραγμένα» συνεχίζει ο ηθοποιός. «Διαβάσαμε το κείμενο για το οποίο είχε γίνει έρευνα από τον Παντελή Φλατσούση και τους συνεργάτες του, θα ακούσουμε όμως και αυτούσια κείμενα της εποχής του Κωλέττη, του Καποδίστρια. Θα ακούσουμε και πιο σύγχρονα κείμενα από ντεφιλέ σχεδιαστών μόδας, όπως του Ζαν Πολ Γκοτιέ. Για παράδειγμα η φουστανέλα έχει παρελάσει σε μια κολεξιόν του Γκοτιέ.

Το ενδιαφέρον σε αυτή την παράσταση είναι ότι οι ηθοποιοί που συμμετέχουν ως μοντέλα, γιατί υπάρχουν και δύο παρουσιαστές στο ντεφιλέ, είναι διαφορετικών εθνικοτήτων. Έχει ενδιαφέρον το πώς τα ρούχα της Επαναστάσεως τα οποία συνδέονται με το ελληνικό έθνος φοριούνται από ανθρώπους οι οποίοι μπορεί να μην φέρουν την ελληνική ταυτότητα, αλλά ζουν σε αυτή τη χώρα.

Στις παρελάσεις το έχουμε δει πολύ έντονα. Ένας μετανάστης να σηκώνει την ελληνική σημαία και να υπάρχει μεγάλη αντίδραση. Υπάρχει κάτι provocateur στο “Εθνικό ντεφιλέ”, δεν είναι μια παράσταση για να θυμηθούμε τις ρίζες μας, αλλά μέσα από τις ρίζες μας να καταλάβουμε τι είμαστε και τι δεν είμαστε. Πόσο ελληνικά είναι κάποια πράγματα, πόσο δεν είναι ή τι είναι το έθνος, για παράδειγμα.

Εμφανίζομαι ως Καποδίστριας, ως Ιωάννης Κωλέττης, ως Κίτσος Μπότσαρης που ήταν ένας αρβανίτης οπλαρχηγός, ως ένας τσολιάς της Επανάστασης που ποτέ δεν πλένει τη φούστα του γιατί δεν έχει χρόνο».

 

 

 

 

«Οι πρόβες μας ξεκίνησαν στα τέλη Απριλίου, είμαστε μια πολύ ωραία ομάδα με ενδιαφέρον πάνω σε αυτό που προκύπτει γιατί καθώς δεν υπάρχει ένα θεατρικό κείμενο είναι συνδημιουργία. Δεν ξέρεις που να πας έναν χαρακτήρα, δεν είναι π.χ. ένας Τρέπλιεφ (σ.σ. “Γλάρος” του Τσέχοφ) που ξεκινάει από κάπου και φτάνει κάπου αλλού. Είναι μια συνδημιουργία που συνομιλεί με την κατασκευή της. Με τον Παντελή Φλατσούση είμασταν μαζί στη Δραματική Σχολή “Αρχή” της Νέλλης Καρρά στο ίδιο έτος, οπότε είναι ωραίο που συνεργαζόμαστε μετά από τόσα χρόνια σε διαφορετικές θέσεις. Θα έχει ενδιαφέρον και ως συνθήκη. Μένει να δούμε τι θα γεννηθεί μέσα από αυτό.

Αυτή την εποχή βρίσκομαι στα γυρίσματα της σειράς “Σκοτεινή Θάλασσα” που θα δούμε τη νέα σεζόν στο Mega σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη. Επίσης, το καλοκαίρι θα ταξιδέψω στην Κρήτη για τα γυρίσματα της σειράς “Καρτ Ποστάλ” της Βικτόρια Χίσλοπ. Το χειμώνα θα βρίσκομαι στο Θέατρο Κεφαλληνίας σε ένα έργο του Ευγένιου Ο’Νηλ (Ταξίδι μιας μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα) σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Καραντζά».

 

 

 

 

Πληροφορίες παράστασης «Εθνικό ντεφιλέ»

Σκηνοθεσία – Κείμενο: Παντελής Φλατσούσης
Δραματουργία: Παναγιώτα Κωνσταντινάκου
Σκηνικά – Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση – Ζωντανή εκτέλεση: Jan Van de Engel
Βίντεο editing: Μάριος Γαμπιεράκης – Χρυσούλα Κοροβέση
Σχεδιασμός φωτισμών: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Συνεργασία στη δραματουργία: Κατερίνα Κωνσταντινάκου
Βοηθός σκηνοθέτη: Παναγιώτα Παπαδημητρίου

Οργάνωση παραγωγής: Κωστής Παναγιωτόπουλος
Εκτέλεση παραγωγής: SPECTRUM AMKE

Παίζουν: Houssain Amiri, Θέμης Θεοχάρογλου, Γιώργος Κριθάρας, Ντέμπορα Οντόγκ, Φωτεινή Παπαχριστοπούλου, Αινείας Τσαμάτης, Γιλμάζ Χουσμέν

Πού: Πειραιώς 260, Κτίριο Δ, τηλ. 210 9282900

Πότε: 26 και 27 Ιουνίου 2021 στις 21.00, 28 και 29 Ιουνίου 2021 στις 22.00

Εισιτήρια: από 5 έως 15 ευρώ