H Γιορτή της Μουσικής στον Κήπο του Μεγάρου

«Δελφίνοι ή Καζιμίρ και Φιλιντόρ» στον Αθήνα 9.84
10 Ιουνίου 2021
Γιώργος Χατζηπαύλου – «Τάιμινγκ»: The final tour
10 Ιουνίου 2021
«Δελφίνοι ή Καζιμίρ και Φιλιντόρ» στον Αθήνα 9.84
10 Ιουνίου 2021
Γιώργος Χατζηπαύλου – «Τάιμινγκ»: The final tour
10 Ιουνίου 2021

Η παγκόσμια Γιορτή της Μουσικής, κάθε χρόνο στις 21 Ιουνίου, την ημέρα του θερινού ηλιοστασίου, είναι πλέον ένας καθιερωμένος διεθνής θεσμός που από το 1981 μέχρι σήμερα έχει εξαπλωθεί σε εκατοντάδες πόλεις ανά την υφήλιο. Διοργανώθηκε πρώτη φορά στον Κήπο του Μεγάρου το 2013 και είναι πλέον το απόλυτο «must» των μουσικών καλοκαιριών μας στην πόλη.

Φέτος, σε δύο διαφορετικές σκηνές θα απολαύσουμε τρεις εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετέχουν οι Athens Classical Players, οι σολίστ εγχόρδων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών που είναι η resident orchestra του Μεγάρου, το ελληνικό σχήμα Εncardia και το γυναικείο φωνητικό σύνολο chόres της Μαρίνας Σάττι (μουσική διεύθυνση: Ειρήνη Πατσέα).

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη (με δελτία προτεραιότητας και link επιβεβαίωσης 2 ώρες πριν). Θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας.

Το γυναικείο φωνητικό σύνολο chόres της Μαρίνας Σάττι.

 

Το πρόγραμμα της Γιορτής της Μουσικής

 

Athens Classical Players
Σύνολο εγχόρδων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών
20.00-20.30

Η Γιορτή της Μουσικής αρχίζει με τους Athens Classical Players, που έρχονται στον Κήπο με χορευτική διάθεση! Το Σύνολο εγχόρδων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών επέλεξε από το ρεπερτόριό του φωτεινές μελωδίες γνωστών συνθετών και δημιούργησε ένα πρόγραμμα που ονόμασε «Μουσικό ηλιοστάσιο».

Σε αυτό τους το ταξίδι από τη μια άκρη της Ευρώπης ως την άλλη, οι Athens Classical Players θα μας συστήσουν τους «Ρουμανικούς χορούς για ορχήστρα εγχόρδων» Sz.56, BB 68 του Ούγγρου μουσουργού και εθνομουσικολόγου Μπέλα Μπάρτοκ. Στη συνέχεια, θα μας μεταφέρουν νοερά στην Αγγλία με τη «Σερενάτα για έγχορδα», έργο 20 του Βρετανού Έντουαρντ Έλγκαρ, ενός συνθέτη που εμπνεύστηκε τις δημιουργίες του όχι μόνο από την παράδοση της πατρίδας του αλλά και άλλων χωρών.

Το «Μουσικό ηλιοστάσιο» κλείνει με μία από τις δημοφιλέστερες συνθέσεις του αρμενικής καταγωγής Αράμ Χατσατουριάν, τον «Χορό των σπαθιών» από το μπαλέτο «Γκαγιάν». Θα ακουστεί ακόμη το «Βαλς» από τη Σουίτα «Masquerade», έργο 48a, επίσης του Khachaturian.

 

Encardia
20.40-21.15
Το φωνητικό και μουσικό σχήμα Encardia, που εμπνέεται από την πλούσια παράδοση της Κάτω Ιταλίας, μας υποδέχεται στον Κήπο του Μεγάρου με μια αγκαλιά τραγούδια από την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Το συγκρότημα αποτελείται από τους Μιχάλη Κονταξάκη (κιθάρα, τραγούδι), Κώστα Κωνσταντάτο (κρουστά, μαντολίνο, τραγούδι), Ναταλία Κωτσάνη (τραγούδι, κρουστά), Bαγγέλη Παπαγεωργίου (ακορντεόν, φυσαρμόνικα, τραγούδι) και Δημήτρη Τσεκούρα (κοντραμπάσο, τραγούδι) και έχει διαγράψει σημαντική διεθνή πορεία, τόσο με τις ζωντανές εμφανίσεις του –ξεπερνούν τις 2.500–, όσο και με τις δισκογραφικές του δουλειές που έχουν αποσπάσει ενθουσιώδεις κριτικές.

Οι Encardia έχουν επίσης στο ενεργητικό τους συνεργασίες με καταξιωμένους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες και συγκροτήματα, ενώ οι μουσικοθεατρικές τους παραστάσεις έχουν αφήσει άριστες εντυπώσεις σε κοινό και κριτικούς. Στην εμφάνισή τους στον Κήπο τούς πλαισιώνουν κινησιολογικά οι χορευτές Δάφνη Σταθάτου, Αναστασία Δρούγα και Jan Labner.

 

chórεs
21.25-22.10
Χορός, Χορωδία, Chorus, Κόρες: ήχοι, λέξεις, έννοιες που συνδυάστηκαν και σχημάτισαν τις chórεs [ˈkɔɾɛs], ένα αμιγώς γυναικείο χορωδιακό σύνολο με πολυσυλλεκτικό ρεπερτόριο (μουσική διεύθυνση: Ειρήνη Πατσέα). Οι chórεs μάς καλούν, λοιπόν, στη φετινή Γιορτή της Μουσικής, να τις ακολουθήσουμε σε ένα «οδοιπορικό» στη δημοτική παράδοση της Μικράς Ασίας, των Δωδεκανήσων, της Δυτικής Μακεδονίας, της Μάνης και της Ηπείρου, αλλά και της Ουγγαρίας, με τραγούδια που επεξεργάστηκαν μουσικά γνωστοί έλληνες συνθέτες, όπως ο Φίλιππος Τσαλαχούρης, ο Χρήστος Σαμαράς και ο Αλέξανδρος Καψοκαβάδης. Το σύνολο αποτελεί απόρροια μιας σειράς εκδηλώσεων για την ανάδειξη του διεθνούς παραδοσιακού ρεπερτορίου, οι οποίες διοργανώθηκαν από την Μαρίνα Σάττι (καλλιτεχνική διεύθυνση) το 2016. Αριθμεί πλέον περισσότερες από 150 γυναίκες ηλικίας 13 έως 55 ετών που αναβιώνουν παραδοσιακά τραγούδια με τον δικό τους μοναδικό τρόπο, παράγοντας τον ήχο του σήμερα με αναφορές και μνήμες από το χθες.

 

Το φωνητικό και μουσικό σχήμα Encardia.

 

 

Πληροφορίες για τη Γιορτή της Μουσικής

Πού:  Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Κήπος, Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, Αθήνα, τηλ. 210 72 82333

Πότε: Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021, στις 20.00

Είσοδος ελεύθερη (με δελτία προτεραιότητας)

www.megaron.gr