Τι λένε οι τρεις ηθοποιοί για την παράσταση «Ο Ραφτάκος των λέξεων»;

Προκήρυξη για την εισαγωγή μεταπτυχιακών φοιτητών στο Π.Μ.Σ.
7 Ιουνίου 2021
 Μαύρη και πολιτική κωμωδία στο 3ο Open Air Athens Theater Festival
10 Ιουνίου 2021
Προκήρυξη για την εισαγωγή μεταπτυχιακών φοιτητών στο Π.Μ.Σ.
7 Ιουνίου 2021
 Μαύρη και πολιτική κωμωδία στο 3ο Open Air Athens Theater Festival
10 Ιουνίου 2021

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Ο Νίκος Αξιώτης, ο Δημήτρης Γιαννής και η Aγγελική Παναγιωτοπούλου, οι τρεις ηθοποιοί της παράστασης «Ο Ραφτάκος των λέξεων», μιλούν για την αγαπημένη ιστορία μικρών και μεγάλων που ζωντανεύει ξανά από τη θεατρική ομάδα Μικρός Νότος.

Με αγνά υλικά – ζωντανή μουσική, κίνηση, διάδραση, παντομίμα- η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος δημιουργεί μία χειροποίητη παράσταση τόσο ζεστή και τόσο πολύχρωμη, όσο και η κουβέρτα του Ραφτάκου που τύλιξε και ζέστανε τελικά όλους τους κατοίκους της πόλης του.

 

Ποιες ήταν οι σκέψεις σας όταν διαβάσατε το κείμενο για πρώτη φορά;

Νίκος Αξιώτης: Είναι ένα βιβλίο, ένα παραμύθι, που δεν σου δημιουργεί μόνο σκέψεις αλλά και συναισθήματα. Προσωπικά θα ήθελα να είμαι «Ραφτάκος» στη ζωή μου και να μπορώ να πλέκω και να ράβω λέξεις ζεστές, λέξεις τρυφερές και να τις κρύβω, στα ρούχα αυτών που το έχουν ανάγκη.
Η πρώτη σκέψη που έκανα, όταν το διάβασα, είναι ότι σίγουρα ο κόσμος θα ήταν καλύτερος αν είχαμε ένα τέτοιο Ραφτάκο, στη γειτονιά μας, στην οικογένειά μας, στην καρδιά μας!

Αγγελική Παναγιωτοπούλου: Σε αυτή την ακατανόητη περίοδο πού βιώνουμε το μόνο που σκέφτηκα είναι πόσο πιο απλά και ανώδυνα θα ήταν όλα αν λειτουργούσαμε παραπάνω συλλογικά, με περισσότερη ενσυναίσθηση και κατανόηση προς τον άλλον. Εξάλλου όπως λέει και ο ραφτάκος μας «μαζί είναι καλύτερα».

Δημήτρης Γιαννής: Ήταν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον κείμενο. Οι σκέψεις που μου ήρθαν στο μυαλό ήταν ποικίλες. Ενδεικτικά μπορώ να αναφέρω τη συνεργασία, την αυθεντικότητα, την αλλαγή, το πώς μπορεί να πάρει θεατρική μορφή κ.ά.

 

 

Ποια είναι η ιστορία του έργου «Ο Ραφτάκος των λέξεων»;

Αγγελική Παναγιωτοπούλου:  Κάποτε σε μια μικρή πόλη που έμοιαζε ακόμα με χωριό ζούσε ένας ράφτης μοναδικός. Μοναδικός όχι μόνο επειδή δεν υπήρχε άλλος ράφτης στην πόλη μα επειδή ο ράφτης αυτός έφτιαχνε τα ρούχα του με λέξεις. Διάλεγε προσεχτικά τις λέξεις του για κάθε έναν κάτοικο ξεχωριστά κι έτσι φορώντας τα ρούχα του περνούσαν τους χειμώνες τους ζεστοί και τα καλοκαίρια πάντα δροσεροί. Ο καιρός όμως πέρασε, η πόλη μεγάλωσε κι οι κάτοικοι έγιναν βιαστικοί και ξεχασιάρηδες και ξέχασαν τον Ραφτάκο. Κι έπεσε ένας χειμώνας τόσο βαρύς που κανένα από τα καινούρια τους ρούχα δεν μπορούσε να τους ζεστάνει. Τότε θυμήθηκαν τον Ραφτάκο τους που τόσο ωραία έπλεκε τις λέξεις και ξαναζεστάθηκαν. Γιατί οι λέξεις είναι αυτές που ζεσταίνουν, δροσίζουν και παρηγορούν τελικά κάθε καρδιά.

Δημήτρης Γιαννής:  Η ιστορία έχει να κάνει με μία βαθιά πίστη και αναφορά στην αξία της αληθινής και από καρδιάς εργασίας που πάντα έχει χιλιάδες τρόπους να ζεσταίνει τις καρδιές! Φυσικά όσον αναφορά την πλοκή, είναι μιά πολύ καλή ευκαιρία να δείτε την παράσταση και ακόμη να διαβάσετε το βιβλίο.

 

 

Πώς έχετε προσεγγίσει το κείμενο του Αντώνη Παπαθεοδούλου ώστε να αγγίζει τις καρδιές μικρών και μεγάλων;

Νίκος Αξιώτης: Το προσεγγίσαμε με ειλικρίνεια. Ψάχνοντας να βρούμε αλήθεια, ποιες είναι αυτές οι λέξεις, που όλοι μας έχουμε ανάγκη, αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Αγγελική Παναγιωτοπούλου: Με ειλικρινεία πάνω από όλα … «πώς να κρυφτείς απ’τα παιδιά έτσι και αλλιώς τα ξέρουν όλα».

Δημήτρης Γιαννής:  Μέσα από το ένστικτο, την εμπειρία και την όποια γνώση μπορώ να έχω αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια πάνω σε αυτού του είδους την εργασία!

 

 

Ποιος είναι ο ρόλος που ερμηνεύετε;

Νίκος Αξιώτης: Ερμηνεύω τον Ραφτάκο, αν και το έργο είναι έτσι φτιαγμένο, που άλλοτε είσαι Αφηγητής, άλλοτε ο ίδιος σου ο εαυτός, άλλοτε πελάτης σ’ αυτό το μαγικό Ραφείο, άλλοτε Ραφτάκος ή Ραφτάκι.

Αγγελική Παναγιωτοπούλου: Το ενδιαφέρον για έναν ηθοποιό στις παραστάσεις του Μικρού Νότου είναι πως στο «πι και φι» στο «πιτς φυτίλι» στο «τσάκα τσάκα» με πολλή δουλειά όμως και αγάπη εναλλάσσεται σε πολλούς ρόλους δίνοντας μορφή και βάθος στους ήρωες του κάθε έργου. Στον Ραφτάκο μας λοιπόν γίνομαι αφηγήτρια, ραφτάκι, μυλωνού και καστανού.

Δημήτρης Γιαννής:  Οι ρόλοι που ερμηνεύω σε αυτό το έργο ανοίγονται σε συνεργάτες του ραφτάκου, υπερήλικες μαραθωνοδρόμους, μόδες, εκκεντρικούς μετεωρολόγους, πολίτες καθώς και τον ίδιο μου τον εαυτό ως αφηγητή.

 

Πώς είναι ο συνεργασία σας με τον σκηνοθέτη Γιώργο Τζαβάρα;

Νίκος Αξιώτης: Εξαιρετική, φιλική, ανθρώπινη. Ο Γιώργος εκτός από σκηνοθέτης είναι και ηθοποιός. Κάτι το οποίο, χωρίς να είναι κανόνας, είναι θετικό. Είναι λοιπόν ένας άνθρωπος, ένας επαγγελματίας, που ξέρει από μέσα τις ανάγκες, τις δυσκολίες και τις ανασφάλειες ενός ηθοποιού.

Αγγελική Παναγιωτοπούλου: Πολύ όμορφη…είναι σημαντικό ο σκηνοθέτης να σε εμπιστεύεται να μην σε στρεσάρει και να σε βοηθά να βγάλεις τις καλύτερες σου ποιότητες.

Δημήτρης Γιαννής:  Είναι εξαιρετική, τρέφω μεγάλη εκτίμηση για τον Γιώργο και εύχομαι να ξανασυνεργαστούμε στο μέλλον.

 

 

Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για την πορεία της παράστασης;

Νίκος Αξιώτης: Είναι τόσο μεγάλο αυτό που έχει συμβεί, που δεν θα μπορούσα να μιλήσω μόνο για την πορεία της δικής μας παράστασης. Δυστυχώς η τέχνη χτυπήθηκε περισσότερο και συνεχίζει να χτυπιέται μέσα σε όλο αυτό το γενικότερο χτύπημα της ανθρώπινης ελευθερίας, λόγο του Covid. Έτσι λοιπόν η παράστασή μας καθώς και όλες οι υπόλοιπες θεάτρου, χορού κλπ , σταμάτησαν πρώτες, απότομα, βιαστικά, χωρίς καμία λογική ή επιστημονική εξήγηση! Η πορεία λοιπόν ξεκινάει τώρα, που όλοι οι καλλιτέχνες, προσπαθούμε να μαζέψουμε τα κομμάτια μας και να σταθούμε στα πόδια μας!

Αγγελική Παναγιωτοπούλου: Λόγω των συνθηκών η πορεία της παράστασης διακόπηκε βίαια. Μέσα σε αυτήν τη δίνη και πριν μας αποκλείσουν-κλείσουν επίσημα, βίωσα την υπέροχη προσαρμοστικότητα του θεάτρου σε αυτούς τους περίεργους καιρούς, παίξαμε σε όμορφα δάση, ανθισμένες αυλές, σε αλάνες με drive in, δίπλα στις θάλασσες με συγκινητική προσέλευση κόσμου και αυτό θα κάνουμε και αυτό το καλοκαίρι.

Δημήτρης Γιαννής: Η παράσταση μόλις ξεκίνησε να παίζεται, άρχισε σταδιακά να ανεβαίνει σε ρυθμό σε όλους τους τομείς και να μας ευχαριστεί όλο και περισσότερο.
Έπειτα όπως γνωρίζουμε όλοι η περίοδος της πανδημίας κόστισε πολύ στην παράσταση με συνέπεια να ανακόψει τη φόρα αυτή! Τώρα πια ελπίζουμε πως μπαίνουμε πάλι σιγά σιγά σε μία περίοδο ανάκαμψης!

 

Ποιες είναι οι αντιδράσεις μεγάλων και μικρών στις παραστάσεις που έχετε δώσει έως τώρα;

 

Νίκος Αξιώτης: Είναι μια παράσταση που αφορά και αγγίζει και τους μεγάλους μας θεατές. Αυτό είναι το μαγικό που έχει καταφέρει ο Αντώνης Παπαθεοδούλου. Ένα παραμύθι που είναι κατάλληλο για μεγάλους. Έτσι οι αντιδράσεις είναι πάντα γεμάτες τεράστια χαμόγελα, υγρά μάτια και σώματα γεμάτα χοροπηδητά. Μικρών και μεγάλων.
Αγγελική Παναγιωτοπούλου: Λόγω του κορωνοιού, όλα λειτούργησαν με μια άλλη ποιότητα, και από εμάς τους ηθοποιούς και από τον κόσμο, μια διάχυτη ευγένεια χαμόγελα ειλικρίνεια και συγκίνηση. Σαν να πέτυχε τον στόχο του ο Ραφτάκος και είμασταν όλοι μαζί.

Δημήτρης Γιαννής: Οι αντιδράσεις ποικίλουν και είναι τόσο ζωντανές που δυσκολεύομαι να τις βάλω σε λόγια! Παρόλα αυτά θα μπορούσα να αναφέρω κάποιες λέξεις που αναφέρονται στο διαδραστικό μέρος της παράστασης όπως αγάπη, φιλία, ζεστασιά, οικογένεια κ.ά.

 

Πώς νιώθετε που θα βρεθείτε και πάλι στη σκηνή του θεάτρου;

Νίκος Αξιώτης: Σα να έχω να παίξω 144 χρόνια. Νιώθω χαρά, ανυπομονησία και αγωνία σίγουρα. Τα πάντα είναι διαφορετικά (εύχομαι όχι για πολύ) αυτή την Covidεποχή.

Αγγελική Παναγιωτοπούλου: Αισθάνομαι αρκετά μουδιασμένη λόγω της κατάστασης. Οι επανεκκινήσεις όμως για αυτό γίνονται, για να ξαναβρείς την φόρα σου και την χαρά σου μέσα σε αυτό.

Δημήτρης Γιαννής: Αρκετά ενθουσιασμένος και συγκινημένος από την στιγμή που αυτός είναι ένας οικείος χώρος που κάπως παράδοξα και απότομα τον στερηθήκαμε για καιρό. Ελπίζουμε πως είναι για καλό.
Καλή αντάμωση λοιπόν!

 

 

Πληροφορίες παράστασης «Ο Ραφτάκος των λέξεων»

Συγγραφέας: Αντώνης Παπαθεοδούλου

Θεατρική διασκευή-στίχοι τραγουδιών: Τίνα Γιωτοπούλου

Σκηνοθεσία: Γιώργος Τζαβάρας

Καλλιτεχνική επιμέλεια-επιμέλεια κειμένου-βοηθός σκηνοθέτις: Χρύσα Διαμαντοπούλου

Πρωτότυπη Μουσική: Νίκος Πλατύραχος

Εικαστική επιμέλεια-ενδυματολόγος: Γεωργία Μπούρδα

Επιμέλεια κίνησης: Άννα Ανουσάκη

Ηθοποιοί: Νίκος Αξιώτης, Δημήτρης Γιαννής, Aγγελική Παναγιωτοπούλου

Ζωντανή μουσική: Η ομάδα Μικρός Νότος

Σχεδιασμός-διδασκαλία ρυθμικού τοπίου: Γιώργος Τζαβάρας

Διδασκαλία τραγουδιών: Νίκος Πλατύραχος

Επιστημονικός σχεδιασμός διαδραστικού μέρους: Φλώρα Σπύρου

Γραφιστικός σχεδιασμός υλικού: k2design

Υπεύθυνη Τύπου: Ευαγγελία Σκρομπόλα

Οργάνωση Παραγωγής: Χρύσα Διαμαντοπούλου

Παραγωγή: ΜΙΚΡΟΣ ΝΟΤΟΣ ΑΜΚΕ

To βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

ΙΟΥΝΙΟΣ

5/6 ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ ΥΜΗΤΤΟΥ (δίπλα στη Μονή Καισαριανής) στις 7μμ
6/6 MODUS VIVENDI BY KRATEROS KATSOULIS (Βριλήσσια) στις 11πμ
11/6 ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΦΛΕΡΥ (ΚΑΛΛΙΘΕΑ) στις 7.15μμ
12/6 ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ ΥΜΗΤΤΟΥ (δίπλα στη Μονή Καισαριανής) στις 7μμ
13/6 MODUS VIVENDI BY KRATEROS KATSOULIS (Βριλήσσια) στις 11πμ
18/6 ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ (ΧΑΛΑΝΔΡΙ) στις 7.15μμ
19/6 ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ ΥΜΗΤΤΟΥ (δίπλα στη Μονή Καισαριανής) στις 7μμ
20/6 MODUS VIVENDI BY KRATEROS KATSOULIS (Βριλήσσια) στις 11πμ
25/6 ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΦΛΕΡΥ (ΚΑΛΛΙΘΕΑ) στις 7.15μμ
26/6 ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ ΥΜΗΤΤΟΥ (δίπλα στη Μονή Καισαριανής) στις 7μμ
27/6 MODUS VIVENDI BY KRATEROS KATSOULIS (Βριλήσσια) στις 11πμ

 

ΙΟΥΛΙΟΣ

1/7 ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ (ΧΑΛΑΝΔΡΙ) στις 7.15μμ
2/7 ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ ΥΜΗΤΤΟΥ (δίπλα στη Μονή Καισαριανής) στις 7μμ
3/7 ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ ΥΜΗΤΤΟΥ (δίπλα στη Μονή Καισαριανής) στις 7μμ
9/7 ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ ΥΜΗΤΤΟΥ (δίπλα στη Μονή Καισαριανής) στις 7μμ
24/7 ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ ΥΜΗΤΤΟΥ (δίπλα στη Μονή Καισαριανής) στις 7μμ
31/7 ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ ΥΜΗΤΤΟΥ (δίπλα στη Μονή Καισαριανής) στις 7μμ

 

Στο πρόγραμμα θα προστεθούν κι άλλες παραστάσεις

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ https://www.ticketservices.gr/event/o-raftakos-ton-lekseon/

Ώρα προσέλευσης θεατών : 15 λεπτά πριν την έναρξη*
Προπώληση:10 ευρώ / Εισιτήριο στο ταμείο 12 ευρώ
Πληροφορίες: 6973 453881

*Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν ακολουθώντας τις ειδικές οδηγίες που προβλέπονται από τις υγειονομικές αρχές με μικρό αριθμό ομάδων.

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά

www.mikrosnotos.gr

www.facebook.comMikrosNotos

nfo@mikrosnotos.gr

Σημεία προπώλησης εισιτηρίων:
Στο εκδοτήριο εισιτηρίων της Ticketservices, στην οδό Πανεπιστημίου 39, Αθήνα.
Στα καταστήματα Public σε όλη την Ελλάδα (ώρες καταστημάτων).
Μέσω τηλεφώνου με χρέωση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας:
·         στο τηλεφωνικό κέντρο της Ticketservices 2107234567
Μέσω διαδικτύου με χρέωση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας στη διεύθυνση
·         www.ticketservices.gr

 

 

Λίγα λόγια για τη θεατρική ομάδα Μικρός Νότος

Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος δημιουργεί από το 2012 διαδραστικές παραστάσεις με ζωντανή μουσική από γνωστά, παραδοσιακά αλλά και πρωτότυπα μουσικά όργανα, ενώ αντλεί τα θέματά της από ιστορίες, μύθους, παραδόσεις και παραμύθια από τη λαϊκή παράδοση.
«Σχεδιάζουμε από καρδιάς παραστάσεις με ευθύνη και σεβασμό, που έχουν στο κέντρο το παιδί και την ουσιαστική διάδραση και σχέση του με τους ηθοποιούς», τονίζει η Χρύσα Διαμαντοπούλου, ηθοποιός – ειδικευμένη στο Θέατρο στην Εκπαίδευση, καλλιτεχνική διευθύντρια στη θεατρική ομάδα Μικρός Νότος. «Εστιάζουμε σε παραμύθια του παππού και της γιαγιάς και, μαζί με συνεργάτες που διακρίνονται για τον επαγγελματισμό τους, σχεδιάζουμε την κάθε επιμέρους δράση, από τα σκηνικά αντικείμενα και τα κοστούμια μέχρι τις δραστηριότητες, τα παιχνίδια και τα εκπαιδευτικά εργαλεία που προτείνουμε στους δασκάλους, οι οποίοι μας εμπιστεύονται, στο χώρο του θεάτρου ή στο σχολείο».