Ο Μιχάλης Συριόπουλος μιλάει για την παράσταση «Αίαντας»

Έρχεται το 10ο Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών «Τα 12 Κουπέ»
2 Ιουνίου 2021
«Το ποτάμι που ήθελε να γυρίσει πίσω» στο ΜΙΕΤ
4 Ιουνίου 2021

Ο ηθοποιός Μιχάλης Συριόπουλος. (Φωτογραφία: Δομνίκη Μητροπούλου).

 

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Είναι στο Χορό, κινεί μια κούκλα και κάνει και τον Οδυσσέα. Ο ηθοποιός Μιχάλης Συριόπουλος μιλάει για την παράσταση του έργου «Αίαντας» του Σοφοκλή την οποία σκηνοθετεί ο Σίμος Κακάλας.
Η παράσταση παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, στην Πειραιώς 260 (Κήπος) από τις 21 έως 24 Ιουνίου στις 22.30 και στις 25 Ιουνίου στις 23.00.

«Αν και λίγο τα φοβάμαι αυτά τα κείμενα για το πώς ακούγονται και λέγονται στο τώρα, νιώθω εμπιστοσύνη στα χέρια του Σίμου Κακάλα» λέει ο Μιχάλης Συριόπουλος. «Έχω τη χαρά να είμαι στο Χορό, να κινώ μια κούκλα και να ερμηνεύω τον Οδυσσέα. Οι έξι ηθοποιοί της παράστασης βρισκόμαστε επί σκηνής συνέχεια. Αυτή η περίοδος είναι που ζυμώνεται όλη η πρόβα και αρχίζουν να βγαίνουν στην επιφάνεια αυτά που θέλει να μας πει τόσο καιρό ο Σίμος.
Από πρόβα γίνεται μυσταγωγία η όλη κατάσταση και ως ηθοποιός κάπως συνδέεσαι με τον συγγραφέα και με το έργο, μέχρι που έρχεται η κάθαρση. Είναι πολύ ωραίο αυτό, γιατί πρώτον είναι σπάνιο να έχεις έναν σκηνοθέτη σαν τον Σίμο Κακάλα και δεύτερον μας έλειψε πάρα πολύ το θέατρο.

Οι πρόβες ξεκίνησαν στις αρχές Απριλίου. Είναι για όλους μας μια μεταβατική περίοδος, από τις απανωτές καραντίνες όπου έχουμε κάπως ιδρυματοποιηθεί οι περισσότεροι. Βέβαια, υπάρχει αυτός ο φόβος για το αν κάποιος βγει θετικός και έτσι θα πρέπει να μπει σε καραντίνα. Κάνουμε συχνά τεστ, όπως προβλέπεται, πράγμα που δεν είναι καθόλου δημιουργικό για να αφεθείς. Ωστόσο, οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί και επιφυλακτικοί, να τηρούμε τους κανόνες με τις μάσκες και τα αντισηπτικά.
Εύχομαι κάποια στιγμή να τελειώσει όλο αυτό, όχι μόνο από τις πρόβες μας, αλλά από τη ζωή μας. Το σημαντικό είναι ότι ήδη ο κόσμος εμβολιάζεται».

 

 

Οι ηθοποιοί της παράστασης «Αίαντας» που σκηνοθετεί ο Σίμος Κακάλας. (Φωτογραφία: Karol Jarek).

Συνεργασία με τον Σίμο Κακάλα

«Αυτό που έχει συνθέσει ο Σίμος Κακάλας, δεν μπορείς να το τοποθετήσεις κάπου. Ούτε στο τώρα ούτε στο τότε» συνεχίζει ο ηθοποιός. «Είναι ένα συνονθύλευμα πραγμάτων που το κάνει άχρονο και που ξαφνικά δεν σε νοιάζει πού είναι και πότε είναι.
Δεν στεκόμαστε στο ρόλο που ερμηνεύει ο κάθε ηθοποιός. Και αυτό, επειδή όταν αφήνεσαι σ’ έναν σκηνοθέτη και τον εμπιστεύεσαι δεν σε νοιάζει ο ρόλος σου. Γίνεσαι κομμάτι μιας παρτιτούρας όπου υπηρετείς ένα γενικό σύνολο, που κάπου φτάνει στο τέλος. Επομένως, όλοι οι ηθοποιοί και όλοι οι συντελεστές συνθέτουμε μια παρτιτούρα που σκοπό έχει να πει την ιστορία του Αίαντα και να την καταλάβουμε σήμερα, το 2021.

Βάζοντας ό,τι μπορεί να συνθέσει κανείς για να υπάρχει η έννοια της τελετής, για παράδειγμα. Και όσο μπορούμε να είμαστε θεατές μιας τραγωδίας.
Ως ηθοποιός, παίρνεις στοιχεία, βλέπεις τον τρόπο που συνδέονται και κάπως έτσι γίνεται η ιστορία του έργου κατανοητή. Με έναν τρόπο, αυτή η ιστορία ανδρών με μια γυναίκα όπως είναι και το κείμενο του Σοφοκλή, κάπως λειένεται σε σχέση με τα άγνωστα που λένε αυτοί οι τύποι που για τότε ήταν γνωστά και τώρα κάνουμε ότι είναι γνωστά, αλλά δεν είναι για εμάς.
Το κοινό θα δει από τις μάσκες της Μάρθας Φωκά στον Αίαντα, μέχρι πλαστικές καρέκλες και ίσως και ένα ποδοσφαιράκι».

 

 

τΖΕΝεράλε, Mega και Εθνικό Θέατρο

«Νοιώθω μεγάλη χαρά καθώς έχω πλέον έναν δικό μου χώρο για μαθήματα και πρόβες που λέγεται τΖΕΝεράλε (https://www.generale.info/) και βρίσκεται στο Μεταξουργείο. Ήταν το απόκτημα της δεύτερης καραντίνας όπου προσπάθησα να μετατρέψω την παύση σε δράση. Ο χώρος έχει ανοίξει με τα θερινά μου τμήματα, με προετοιμασίες σπουδαστών για εξετάσεις και κάνω τα σχέδιά μου για τον χειμώνα για παιδικά, εφηβικά και τμήματα ενηλίκων.
Παράλληλα, μέσα στο καλοκαίρι αρχίζω τα τηλεοπτικά γυρίσματα για τη σειρά “Σκοτεινή Θάλασσα” στο Mega που σκηνοθετεί ο Γρηγόρης Καραντινάκης και πρόβες για το Εθνικό Θέατρο με την παράσταση “Αιολική γη” του Ηλία Βενέζη που θα ανέβει τον χειμώνα, σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά».

 

 

 

Πληροφορίες παράστασης «Αίαντας» του Σοφοκλή

Μετάφραση: Νίκος Α. Παναγιωτόπουλος
Σκηνοθεσία: Σίμος Κακάλας
Σκηνικό: Γιάννης Κατρανίτσας
Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ
Κατασκευή μασκών: Μάρθα Φωκά
Φωτισμοί: Παναγιώτης Λαμπής
Δάσκαλος Χορού: Κωνσταντίνος Ντέλλας
Φωνητική διδασκαλία: Κωνσταντίνος Θωμαΐδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Ουίτσι

Παίζουν (αλφαβητικά): Ανθή Ευστρατιάδου, Σίμος Κακάλας, Κίμωνας Κουρής, Κωσταντίνος Μωραΐτης, Γιώργος Παπαγεωργίου, Μιχάλης Συριόπουλος

Εκτέλεση παραγωγής: Polyplanity Productions / Γιολάντα Μαρκοπούλου – Βίκυ Στρατάκη

 

Πού: Πειραιώς 260 (Κήπος), τηλ. 210 9282900

Πότε: από τις 21 έως 24 Ιουνίου στις 22.30 και στις 25 Ιουνίου στις 23.00

Εισιτήρια: γενική είσοδος 10 ευρώ, ΑΜΕΑ/ ανέργων 5 ευρώ

Με αγγλικούς υπέρτιτλους και με ελληνικούς στην πρεμιέρα.

Λόγω των έκτακτων συνθηκών, οι ημερομηνίες των παραστάσεων είναι πολύ πιθανόν να αλλάξουν