«Ο Αμπιγιέρ» σε online streaming με Παπαμιχαήλ, Τσακίρογλου και Χατζηαργύρη
25 Φεβρουαρίου 2021
mAPs – migrating Artists Project: νέες πολιτιστικές δραστηριότητες
27 Φεβρουαρίου 2021
«Ο Αμπιγιέρ» σε online streaming με Παπαμιχαήλ, Τσακίρογλου και Χατζηαργύρη
25 Φεβρουαρίου 2021
mAPs – migrating Artists Project: νέες πολιτιστικές δραστηριότητες
27 Φεβρουαρίου 2021

 

Από τη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Δύο πράγματα μου έρχονται στο μυαλό αυτές τις μέρες. Οι στίχοι από το τραγούδι «Mass Destruction» των Faithless και η performance της Μαρίνας Αμπράμοβιτς με τίτλο «Rhythm 0». Η τάση για μαζική καταστροφή εφ’ ενός και αφετέρου η έλλειψη φόβου όταν ξέρεις ότι απλά κανείς δεν θα σε πιάσει.

 

Faithless «Mass Destruction»

Οι Faithless κυκλοφόρησαν το εν λόγω τραγούδι το 2004 στο οποίο λένε μεταξύ άλλων ότι ο ρατσισμός, η παραπληροφόρηση, η απληστία, ο φόβος, η οκνηρία είναι όπλα μαζικής καταστροφής.

Whether long range weapon or suicide bomber
Wicked mind is a weapon of mass destruction
Whether you’re soar away sun or BBC 1
Misinformation is a weapon of mass destruction
You could a Caucasian or a poor Asian
Racism is a weapon of mass destruction
Whether inflation or globalization
Fear is a weapon of mass destruction

 

Faithless – Mass Destruction (Official Video) – YouTube

 

 

 

Μαρίνα Αμπράμοβιτς «Rhythm 0»

Ήταν το 1974, όταν η Μαρίνα Αμπράμοβιτς παρουσίασε στο Studio Morra της Νάπολης την performance «Rhythm 0». Τι έκανε η Σέρβα καλλιτέχνις;
Για έξι ώρες έμεινε ακίνητη, ενώ κοντά της υπήρχε ένα τραπέζι με 72 αντικείμενα. Οι οδηγίες ήταν σαφείς. Τα 72 αντικείμενα μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπως ήθελε ο καθένας. Ένα τριαντάφυλλο, ένα φτερό, μέλι, ψωμί, σταφύλια, κρασί, ένα ψαλίδι, ένα πιστόλι, μια σφαίρα. Για έξι ώρες η Αμπράμοβιτς επέτρεψε στο κοινό να χειριστεί το σώμα της.
Ο σκοπός της ήταν να ανακαλύψει πού μπορεί να φτάσει κάποιος όταν βρεθεί σε μια ανάλογη κατάσταση.
Στην αρχή οι επισκέπτες ήταν ευγενικοί μαζί της, της έδωσαν ένα τριαντάφυλλο, την φιλούσαν, την χάιδευαν. Μετά την τρίτη ώρα τα ρούχα της είχαν σκιστεί από ξυραφάκια, στη συνέχεια κάποιος άρχισε να της κόβει το δέρμα για να της ρουφήξει το αίμα, άλλοι την πλησίασαν με σκοπό να την βιάσουν, μέχρι που κάποιος της έβαλε το δάχτυλο στο πιστόλι. Η Αμπράμοβιτς τα δεχόταν όλα με απάθεια μέχρι το τέλος της performance.

 

 

Η ίδια είπε αργότερα ότι: «Αυτό που έμαθα ήταν ότι… αν το αφήσεις στο κοινό, μπορούν να σε σκοτώσουν… Ένιωσα πραγματικά παραβιασμένη: έκοψαν τα ρούχα μου, κόλλησαν αγκάθια από τριαντάφυλλα στο στομάχι μου, ένα άτομο σημάδεψε το όπλο στο κεφάλι μου και ένα άλλο το πήρε μακριά. Δημιουργήθηκε μια επιθετική ατμόσφαιρα. Μετά από ακριβώς έξι ώρες, όπως είχε προγραμματιστεί, σηκώθηκα και άρχισα να περπατάω προς το κοινό. Όλοι έτρεχαν να φύγουν, για να μην βρεθούν αντιμέτωποι με αυτή την αντιπαράθεση».

Όταν η γκαλερί ανακοίνωσε ότι το έργο είχε τελειώσει και η Αμπράμοβιτς άρχισε να κινείται ξανά, είπε ότι το κοινό έφυγε, ανίκανο να την αντιμετωπίσει ως άτομο.

 

Marina Abramovic on performing “Rhythm 0” (1974)