Ο Τάκης Τζαμαργιάς με το «Μινόρε της αυγής» στη δράση «Μετακίνηση 7»

Διαδικτυακά θα δούμε φέτος το Φεστιβάλ Mind the fact 2020
14 Δεκεμβρίου 2020
Οι «Μεταμφιέσεις» από την Εταιρεία Θεάτρου «Θέρος»
17 Δεκεμβρίου 2020
Διαδικτυακά θα δούμε φέτος το Φεστιβάλ Mind the fact 2020
14 Δεκεμβρίου 2020
Οι «Μεταμφιέσεις» από την Εταιρεία Θεάτρου «Θέρος»
17 Δεκεμβρίου 2020

To «Μινόρε της αυγής» σκηνοθετεί ο Τάκης Τζαμαργιάς που αναμένουμε να δούμε στην κεντρική σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά τη νέα χρονιά. Ο σκηνοθέτης λέει για τη δράση «Μετακίνηση 7», στην οποία ο εικαστικός και video designer Παντελής Μάκκας ακολουθεί και παρακολουθεί τους επτά δημιουργούς των φετινών παραστάσεων του ΔΘΠ.

«Η Μετακίνηση 7 μου έδωσε την ευκαιρία να δω τον Πειραιά με άλλα μάτια. Αγαπώ την πόλη μου κι ας θυμώνω κάποιες φορές μαζί της. Η περιπλάνηση της Μετακίνησης 7 και των εμπνευστών της σε τόπους οικείους και συνάμα θαμπούς όπως η Φίλωνος της Τρούμπας, τα λιπάσματα και το τσιμεντάδικο της Δραπετσώνας, το φουγάρο και το πάρκο Κερατσινίου με τα σφαγεία που δούλεψε ως εκδορέας ο Βαμβακάρης, με ταξίδεψαν ισχυρά στο παρελθόν μου σε παλιούς καιρούς, σε πρόσωπα και συμβάντα οικεία, βιώματα που με σημάδεψαν και με καθόρισαν.
Τα είδα όλα μπροστά μου.

Είδα την πόλη αλλά και το “Μινόρε της αυγής” με φίλτρα τρυφερότητας και πόνου. Το “Μινόρε” δεν είναι μια ακόμη παράσταση στο ΔΘΠ αλλά το νήμα που μας συνδέει με την ιστορία της πόλης. Τώρα πια έχω άλλα σήματα για την ανάδυση και εδραίωση του Πειραιώτικου ρεμπέτικου. Στο video των 9 λεπτών τρέχει το βίωμα μιας γενιάς που μεγάλωσε στις παρυφές της πόλης του Πειραιά».

 

Συμμετέχουν:
Τάκης Τζαμαργιάς
Χριστίνα Μαξούρη
Γιάννης Μαστρογιάννης
Αντώνης Ξηντάρης
Θοδωρής Ξηντάρης

 

 

«Μετακίνηση 7» στην ιστοσελίδα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά

Λίγο πριν την εκπνοή του χρόνου, οι συνεργαζόμενοι με το ΔΘΠ δημιουργοί, ανάμεσα σε μια ιδιάζουσα κατάσταση αναμονής και προετοιμασίας, βγαίνουν στην πόλη, συνομιλούν μαζί της και μοιράζονται μαζί μας την αγωνία του δημιουργικού μυαλού, που ευτυχώς δεν αναπαύεται ποτέ.

Η δική τους μετακίνηση στην ιστοσελίδα του ΔΘΠ www.dithepi.gr

Πώς αντιπαρέρχεται κανείς τα εμπόδια; Πώς συνεχίζει να δημιουργεί σε αυτήν την ιδιάζουσα συνθήκη που αποκλείει τα σύνολα, την ομαδική δουλειά και βασικά τη συνάθροιση για λόγους Τέχνης;

Ο εικαστικός και video designer Παντελής Μάκκας θα συνεχίσει να ακολουθεί και παρακολουθεί τους επτά δημιουργούς των φετινών παραστάσεων του ΔΘΠ. Μετά τoυς Σίμο Κακάλα (“Η στρατιωτική ζωή εν Ελλάδι”) και Λευτέρη Γιοβανίδη (“Λουκής Λάρας”), έρχεται στη Μετακίνηση 7 ο Τάκης Τζαμαργιάς (“Το μινόρε της αυγής”). Aκολουθούν οι: Δημήτρης Καραντζάς – Φοίβος Δεληβοριάς 22 Δεκεμβρίου, Ζωή Χατζηαντωνίου 29 Δεκεμβρίου , Άντζελα Μπρούσκου 5 Ιανουαρίου.

Πώς προετοιμάζονται, πώς δουλεύουν, πώς εμπνέονται οι καλλιτέχνες, ενώ τα θέατρα παραμένουν κλειστά; Έξι βιντεοσκοπημένες αιωρήσεις ανάμεσα στην Ιστορία και το αλλόκοτο παρόν, ανάμεσα στο προσωρινό πάγωμα του χρόνου και την αδιάκοπη ροή της σκέψης, της τέχνης, του θεάτρου.

Οι 7 καλλιτέχνες προτείνουν μια εναλλακτική διαδρομή που αποτελείται από πολλές τυχαίες, ή και όχι, διαδρομές με τελικό προορισμό τη θεατρική σκηνή.

Μια άσκοπη μετακίνηση, με σκοπό τη συνέχεια της δημιουργίας, η δική μας Μετακίνηση 7!

 

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ

22 Δεκεμβρίου 2020 Δημήτρης Καραντζάς – Φοίβος Δεληβοριάς

29 Δεκεμβρίου 2020 Ζωή Χατζηαντωνίου

5 Ιανουαρίου 2021 Άντζελα Μπρούσκου

 

Συντελεστές «Μετακίνηση 7»

Σκηνοθεσία: Παντελής Μάκκας

Μοντάζ: PM studio

Καλλιτεχνική διεύθυνση και οργάνωση: Ζωή Χατζηαντωνίου

Φωτογραφίες Βαγγέλης Πουλής