Radio Plays: Με τον «Ξένο» σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη
10 Δεκεμβρίου 2020
Διαδικτυακά θα δούμε φέτος το Φεστιβάλ Mind the fact 2020
14 Δεκεμβρίου 2020

 

Συναυλίες, ρεσιτάλ, μουσικές παραστάσεις και εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους. Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αυτά τα διαφορετικά Χριστούγεννα, μεταφέρει τη γιορτινή του λάμψη στις οθόνες μας, μέσα από εκδηλώσεις για όλη την οικογένεια (20–30.12.2020) που θα απολαύσουμε σε δωρεάν streaming –στο site και στη σελίδα του Μεγάρου στο fb– από τη ζεστασιά του σπιτιού μας φορώντας, αν θέλουμε, τα καλά μας!

Αυτό τον μήνα, το Megaron Online μάς προσφέρει επίσης δύο ψηφιακές προβολές (13 και 15.12.2020), οι οποίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Έτους Beethoven 2020, καθώς και το streaming του εκπαιδευτικού προγράμματος Παραμύθια για όλα τα παιδιά!

Κυριακή 13.12.2020, στις 20.30. Βeethoven 250 χρόνια – 100 χρόνια από τη γέννηση του Γιώργου Σισιλιάνου

Τρίτη 15.12.2020, στις 20.30. Αθάνατη Αγαπημένη

Σάββατο 19.12.2020, στις 18.00. Παραμύθια για όλα τα παιδιά

Κυριακή 20.12.2020, στις 12.00. Balthasar Neumann Chor & Ensemble – Thomas Hengelbrock, Bach: Λειτουργία σε σι ελάσσονα

Δευτέρα 21.12.2020 στις 20.30. Συναυλία εκκλησιαστικού οργάνου με την Ουρανία Γκάσιου

Σάββατο 26.12.2020, στις 18.00. Ταξιδεύοντας στον κόσμο τα Χριστούγεννα

Τετάρτη 30.12.2020, στις 20.30. Eορταστικό γκαλά με την ΚΟΑ

 

Δεκέμβριος ONLINE με Beethoven

 

Κυριακή 13.12.2020 | 20:30 | Βeethoven 250 χρόνια – 100 χρόνια από τη γέννηση του Γιώργου Σισιλιάνου

Στην πρώτη online μετάδοση του Δεκεμβρίου (Κυριακή 13.12.2020, 8:30 μ.μ.), η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τον Λουκά Καρυτινό συναντά το Swiss Piano Trio, ένα από τα πιο γνωστά σχήματα μουσικής δωματίου διεθνώς.

Θα παρουσιάσουν από κοινού την επετειακή συναυλία «Βeethoven 250 χρόνια – 100 χρόνια από τη γέννηση του Γιώργου Σισιλιάνου. Η ΚΟΑ θα ερμηνεύσει τις Οκτώ παιδικές μινιατούρες, μια σύνθεση που ο κορυφαίος εκπρόσωπος του ελληνικού Μοντερνισμού Γ. Σισιλιάνος αφιέρωσε στον γιο του.
Το Swiss Piano Trio, το οποίο απαρτίζουν η βιολονίστα Άντζελα Γκολούμπεβα, ο τσελίστας  Τζόελ Μαρόζι και ο πιανίστας Μάρτιν Λούκας Στάουμπ, θα παίξει το Τριπλό κοντσέρτο για βιολί, βιολοντσέλο και πιάνο του Μπετόβεν που συνδυάζει αριστοτεχνικά την αμεσότητα της μουσικής δωματίου με τη μεγαλοπρέπεια μιας συμφωνίας. Συμπαραγωγή: ΜΜΑ-ΚΟΑ.

 

Τρίτη 15.12.2020 | 20:30 | Αθάνατη Αγαπημένη

«Αθάνατη Αγαπημένη» είναι ο τίτλος της δεύτερης εκδήλωσης που είναι αφιερωμένη στον μεγάλο Γερμανό μουσουργό και θα προβληθεί σε streaming την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου (8:30 μ.μ.). Πρόκειται για ένα δραματοποιημένο μουσικό αναλόγιο της Μάγδας Μαυρογιάννη βασισμένο σε δικό της κείμενο και σκηνική επιμέλεια, το οποίο επιχειρεί να δώσει απάντηση στο μυστήριο της άγνωστης μούσας του Beethoven και των γυναικείων μορφών που τον ενέπνευσαν. Ερμηνεύουν η σοπράνο Μίνα Πολυχρόνου, η μετζοσοπράνο Άρτεμις Μπόγρη και η πιανίστα Νεφέλη Μούσουρα.

 

Η σοπράνο Μίνα Πολυχρόνου, η μετζοσοπράνο Άρτεμις Μπόγρη, η Μάγδα Μαυρογιάννη και η πιανίστα Νεφέλη Μούσουρα στην «Αθάνατη Αγαπημένη» που θα προβληθεί σε streaming την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020 στις 20.30.

Το Μέγαρο των παιδιών ONLINE

Σάββατο 19.12.2020 | 18:00

Παραμύθια για όλα τα παιδιά!
Το Μέγαρο των παιδιών και τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα παρουσιάζουν το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου (6:00 μ.μ.) σε streaming το μουσικό παραμύθι «Τα καλτσάκια», το οποίο καταφέρνει να μιλήσει σε όλους, καθώς η αφήγηση γίνεται ταυτόχρονα στην ελληνική και στην ελληνική νοηματική γλώσσα.

Επίσης, θα είναι διαθέσιμη και διαδικτυακή αναμετάδοση με ακουστική περιγραφή για παιδιά με προβλήματα όρασης.
Το κείμενο του παραμυθιού έγραψαν ο Κοσμάς Λαμπίδης και οι Σπύρος & Σταύρος Ρουμελιώτης, ενώ τους στίχους και τη μουσική των τραγουδιών υπογράφουν οι Κοσμάς Λαμπίδης και Σπύρος Ρουμελιώτης.

Σε ρόλο αφηγήτριας αλλά και τραγουδίστριας, η Μαρία Παπαγεωργίου. Μαζί της τραγουδούν και συνοδεύουν οι Κοσμάς Λαμπίδης (νέι, κρουστά) και Σταύρος Ρουμελιώτης (κιθάρες, κρουστά). Οι ενδογλωσσικοί υπέρτιτλοι με υποκατάσταση του ακουστικού καναλιού και εισαγωγική ακουστική και απτική περιγραφή είναι της Εμμανουέλας Πατηνιωτάκη.
Την ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική έχει αναλάβει η Θεοδώρα Τσαποΐτη. Υπεύθυνη των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μεγάρου είναι η Σοφία Τοπούζη.

Η παραγωγή υλοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης της καλλιτεχνικής παραγωγής λόγω του COVID19.

 

Παραμύθια για όλα τα παιδιά! Το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020 στις 18.00. Σε ρόλο αφηγήτριας αλλά και τραγουδίστριας, η Μαρία Παπαγεωργίου. (Φωτογραφία: Γιώργος Αλεξανδράκης).

Χριστούγεννα με το MEGARON ONLINE

Κυριακή 20.12.2020 | 12:00

Balthasar Neumann Chor & Ensemble – Thomas Hengelbrock,
Bach: Λειτουργία σε σι ελάσσονα

Για τα φετινά Χριστούγεννα, το Megaron Online προσφέρει στους φίλους του ένα ξεχωριστό μουσικό δώρο, την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για τη μεσημεριανή συναυλία (12:00 μ.μ.) σε live streaming από το Αμβούργο, με τον Τόμας Χένγκελμπροκ, έναν μαέστρο με ερμηνείες αναφοράς στις μεγάλες συνθέσεις του μπαρόκ και κλασικού ρεπερτορίου, να διευθύνει το ορχηστρικό και χορωδιακό σύνολο Balthasar Neumann στη Λειτουργία σε σι ελάσσονα του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.

Το αριστούργημα της εκκλησιαστικής μουσικής, που ο ιδιοφυής Κάντορας της Λειψίας επεξεργαζόταν μέχρι το τέλος της ζωής του, αποτελεί ένα από τα αρτιότερα δείγματα της συνθετικής του δεινότητας.

 

Δευτέρα 21.12.2020 | 20:30

Συναυλία εκκλησιαστικού οργάνου με την Ουρανία Γκάσιου

Ο χαρμόσυνος ήχος των χάλκινων πνευστών συνδυάζεται μαγικά με το επιβλητικό ηχόχρωμα των αυλών του εκκλησιαστικού οργάνου, στην καθιερωμένη συναυλία της Ουρανίας Γκάσιου, που φέτος μεταδίδεται διαδικτυακά τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου στις 8:30 το βράδυ.

Φέτος, η πολυβραβευμένη οργανίστα του Μεγάρου συμπράττει με δύο δεξιοτέχνες, τον τρομπετίστα Δημήτρη Γκόγκα και τον τρομπονίστα Ανδρέα-Ρολάνδο Θεοδώρου στην ερμηνεία χριστουγεννιάτικων medleys και μελωδιών που γράφτηκαν από γνωστούς συνθέτες για τις ημέρες των Χριστουγέννων.

 

Συναυλία εκκλησιαστικού οργάνου με την Ουρανία Γκάσιου την Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020 στις 20.30. (Φωτογραφία: Χάρης Ακριβιάδης).

 

Σάββατο 26.12.2020 | 18:00

Ταξιδεύοντας στον κόσμο τα Χριστούγεννα

Μια εορταστική πρόταση για όλη την οικογένεια που μας ταξιδεύει σε χριστουγεννιάτικες μελωδίες από όλο τον κόσμο, γνωρίζοντάς μας, με τη βοήθεια των μουσικών και του αφηγητή, τη μουσική παράδοση και τους ρυθμούς των χωρών που αποτελούν σταθμούς αυτού του ταξιδιού, το Σάββατο 26.12 (6:00 μ.μ.).

Το πρωτότυπο κείμενο έγραψε η Εύη Γεροκώστα. Οι ενορχηστρώσεις και οι μουσικές γέφυρες είναι του Λάζαρου Τσαβδαρίδη. Η σκηνοθετική επιμέλεια είναι της Σεσίλ Μικρούτσικου, και οι φωτισμοί του Τάσου Παλαιορούτα.

Τραγουδούν: Θεοδώρα Μπάκα, Γιάννης Καλύβας. Σε ρόλο αφηγητή, ο Μάκης Παπαδημητρίου. Συμμετέχουν Οι Μουσικοί της Καμεράτας – Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής (μουσική διεύθυνση: Νίκος Τσούχλος).

Η παραγωγή υλοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης της καλλιτεχνικής παραγωγής λόγω του COVID19.

 

Τετάρτη 30.12.2020 | 20:30

Eορταστικό γκαλά με την ΚΟΑ

Ένας λαμπερός μουσικός επίλογος για τη χρονιά που φεύγει και ένα μελωδικό καλωσόρισμα για το νέο έτος, με τις φωνές τριών Ελλήνων μονωδών με διεθνή διαπιστευτήρια: της σοπράνο Χριστίνας Πουλίτση, του βαρύτονου Τάση Χριστογιαννόπουλου και του μπάσου Χριστόφορου Σταμπόγλη.

Στο πρόγραμμα, άριες και αποσπάσματα από όπερες των Μπελλίνι, Mπέρνσταϊν, Μπιζέ, ντε Φάγια, Ντονιτσέττι, Γκουνό, Τομά, Βέρντι και Καρρέρ. Στο πόντιουμ της ΚΟΑ, ο Κορνήλιος Μιχαηλίδης.

Το πρόγραμμα του φετινού οnline γκαλά εμπνέεται από συνθέτες και έργα χωρών, οι οποίες δοκιμάστηκαν σκληρά στο πρώτο κύμα της πανδημίας που σάρωσε τον πλανήτη την περασμένη άνοιξη. Συμπαραγωγή: ΚΟΑ – ΜΜΑ.

 

 

Πατήστε στο παρακάτω link για να απολαύσετε τις online προτάσεις του Μεγάρου για τις φετινές γιορτές:

https://www.megaron.gr/season/onlineel/

Οι αναμεταδόσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΟΜΜΑ με την υπηρεσία ΔΙΑΥΛΟΣ (diavlos.grnet.gr) του ΕΔΥΤΕ.

Πληροφορίες
http://www.megaron.gr
https://www.facebook.com/megaron.gr
https://www.koa.gr
https://bit.ly/AthensStateOrchestraYouTube
https://www.facebook.com/athensstateorchestra/