
Ετερόκλητα υλικά εμπνέουν φέτος το πρόγραμμα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
29 Οκτωβρίου 2020
Οι «Μάρτυρες των Αθηνών» μέσω live streaming
2 Νοεμβρίου 2020Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου
Η Δέσποινα Σαραφείδου ενσαρκώνει πολλούς χαρακτήρες που μπορεί να είναι πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους στην παράσταση «Spoon River Quartet». Η ηθοποιός μιλάει στο theatermag.gr για την παράσταση που ανεβαίνει στο θέατρο Σταθμός σε σκηνοθεσία Δήμητρας Κονδυλάκη, η οποία έχει αφετηρία την Ανθολογία του Spoon River του Edgar Lee Masters.
Να σημειώσουμε ότι η πρεμιέρα της παράστασης την Δευτέρα 2 Νοεμβρίου θα γίνει κανονικά. Λόγω των εκτάκτων μέτρων οι υπόλοιπες παραστάσεις αναβάλλονται μέχρι νεοτέρας.
Ποιες ήταν οι σκέψεις σας όταν διαβάσατε το συγκεκριμένο έργο του Edgar Lee Masters;
Η Ανθολογία του Spoon River είναι μνημειώδες έργο, τόσο για τον όγκο του, όσο και για το φάσμα των χαρακτήρων και των καταστάσεων που παρουσιάζει. Όταν το διάβασα συγκινήθηκα πριν απ’ όλα, επειδή πρόκειται για επιτύμβιους μονόλογους, γραμμένους όμως από τους ίδιους τους νεκρούς. Προσωπικά έχω ιδιαίτερη αγάπη για τα επιτύμβια, κείμενα είτε γλυπτά, και για τα νεκροταφεία. Προσφέρουν, έστω και εφήμερα, γιατί ζώντας λησμονούμε το κοινό μας τέλος, την πιο ουσιαστική ενατένιση της ίδιας της ζωής.
Εκτός από τη διάσταση αυτή, τα ποιήματα της Ανθολογίας έχουν τρομερή ζωντάνια και ποικιλία. Είναι μια τεράστια τοιχογραφία ανθρώπινων παθών, συγκρούσεων, προσδοκιών, ματαιώσεων. Άλλωστε στην Αμερική χρησιμοποιούνται πολύ ως ύλη στη θεατρική εκπαίδευση. Το πιο γοητευτικό στοιχείο που τους συνέχει είναι ότι αποτελούν απολογισμούς ζωής, ειπωμένους με πάθος ή νηφαλιότητα, τόσο κοντά και στη δική μας, περιστασιακή ή όχι, μικρή συνειδητότητα και ενδοσκόπηση.
Ποιος είναι ο ρόλος που ερμηνεύετε;
Όλοι οι ηθοποιοί στη συγκεκριμένη παράσταση είμαστε περφόρμερς μιας μουσικής σκηνής. Δεν ερμηνεύουμε έναν ρόλο, αλλά ενσαρκώνουμε πολλούς χαρακτήρες, που μπορεί να είναι πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους. Οι μονόλογοι που παίζω εγώ περιλαμβάνουν μια λεπταίσθητη κυρία απογοητευμένη από το γάμο της, μια θρησκευόμενη δασκάλα ερωτευμένη με τον μαθητή της, μια καπελού με ριζοσπαστικές ιδέες, μια ματαιωμένη συγγραφέα, μια γυναίκα με λόγο κρυπτικό, μια χορεύτρια που φιλοσοφεί, μια ψυχή που απευθύνεται στους ζώντες.
Ποια ήταν η έρευνα που κάνατε για το ρόλο σας;
Ψάξαμε όλοι μαζί στοιχεία για την εποχή στην οποία γράφτηκε η Ανθολογία του Edgar Lee Masters (Αμερική, αρχές του 20ού αιώνα) και τον ίδιο τον συγγραφέα. Αντίστοιχα, ακούσαμε και είδαμε υλικό από τα μουσικά σύνολα της δεκαετίας του 1950. Πέρα απ’ αυτά, βούτηξα σε ταινίες και σειρές είτε της εποχής, είτε μεταγενέστερες που την περιγράφουν. Σε βιβλία, σε οικογενειακές φωτογραφίες. Τα ερεθίσματα για να παίξεις ωστόσο, για μένα τουλάχιστον, δεν περιορίζονται σε μια συγκεκριμένη εποχή. Ένα βλέμμα, μια χειρονομία στο δρόμο, μια φευγαλέα εικόνα, ένα τραγούδι μου έδωσαν το κλειδί για τα πρώτα σκίτσα των μονολόγων αυτών.
Πώς δουλέψατε με τη σκηνοθέτρια Δήμητρα Κονδυλάκη;
Με τη Δήμητρα γνωριζόμασταν χρόνια και είχαμε δουλέψει μαζί σε έναν μονόλογο, τη Σόνιετσκα, βασισμένο στο μυθιστόρημα της Μαρίνας Τσβετάγεβα. Έτσι, υποδέχτηκα με χαρά την πρότασή της να ανεβάσουμε με την 1+1=1, την ομάδα που διευθύνω, την Ανθολογία του Spoon River. Η προετοιμασία της παράστασης έτυχε να πέσει σε μια συγκυρία πρωτόγνωρη και εξαιρετικά δύσκολη για όλους μας, και για το θέατρο ειδικότερα. Ζούμε, όλοι οι συντελεστές της παράστασης, μια περιπέτεια που ελπίζουμε να έχει αίσια έκβαση, οδηγώντας μας στη συνάντηση με το κοινό.
Ποιο είναι το θέμα της Ανθολογίας του Spoon River;
Η Ανθολογία του Spoon River παρουσιάζει τις ζωές (και τους θανάτους) των κατοίκων μιας μικρής φανταστικής πόλης της Αμερικής στην αυγή του 20ού αιώνα. Ο Masters εμμέσως ασκεί κριτική στην κοινωνία της χώρας και της εποχής του, στο οικονομικό / ηθικό μοντέλο του αμερικανικού ονείρου, ενώ αντιμετωπίζει τους ήρωές του με κατανόηση και ενίοτε με χιούμορ. Θέμα της Ανθολογίας καταλήγει να είναι η αγωνία της ζωής, η αναζήτηση του νοήματος που καθένας παλεύει να της αποδώσει.
Θα θέλατε να μας μεταφέρετε λίγη από τη δράση της παράστασης;
Η σκηνική δράση παραπέμπει στα μουσικά σύνολα της δεκαετίας του 1950. Οι τέσσερις ηθοποιοί (και ένας πέμπτος ως voice over) είμαστε τα μέλη του συνόλου Spoon River Quartet. Επί σκηνής μάς συνοδεύουν ακορντεόν, κιθάρα και σαξόφωνο, παιγμένα ζωντανά από δύο ηθοποιούς. Χορεύουμε, τραγουδάμε και εκφέρουμε σε πρόζα τα ποιήματα της Ανθολογίας, αλλά και πρωτότυπα κείμενα, γραμμένα από τη Δήμητρα Κονδυλάκη και τον Κωνσταντίνο Τζήκα.
Πώς είναι το σκηνικό, τα κοστούμια, οι φωτισμοί;
Ακολουθώντας τη σκηνοθετική σύλληψη, το σκηνικό (πατάρι, μικρόφωνο, λαμπερές κουρτίνες) θυμίζει επαρχιακό μιούζικ χωλ του 1950, ενώ τα κοστούμια, ίδια ή παρόμοια για τους δύο άντρες και τις δύο γυναίκες ηθοποιούς, εμπνέονται από τη μόδα της εποχής. Οι φωτισμοί, όπως και το βίντεο της παράστασης, σχεδιάστηκαν με γνώμονα την ανάδειξη του ποιητικού λόγου.
Ποιοι είναι οι ήρωες του Spoon River Quartet;
Στο επίπεδο της δικής μας δραματουργίας, είναι οι ερμηνευτές/περφόρμερς που καλούνται να περάσουν από πολλούς χαρακτήρες. Και μαζί τους, όλοι αυτοί οι διαφορετικοί άνθρωποι των οποίων σκιαγραφούμε τα πορτραίτα. Εν τέλει, οι ίδιοι οι άνθρωποι, παλιότεροι και σύγχρονοι, πάντα με τους φόβους και τις ελπίδες τους, με τις διαψεύσεις και τα όνειρά τους.
Πληροφορίες παράστασης
«Spoon River Quartet»
Με αφετηρία την Ανθολογία του Spoon River του Edgar Lee Masters
Σκηνοθεσία: Δήμητρα Κονδυλάκη
Δραματουργία – Μετάφραση: Δήμητρα Κονδυλάκη – Κωνσταντίνος Τζήκας
Μουσική: Τηλέμαχος Μούσας
Κίνηση: Ειρήνη Αλεξίου
Σκηνικά: Λουκία Μάρθα
Κοστούμια: Theodora Loukas
Σχεδιασμός φωτισμών: Παναγιώτης Μανούσης
Παίζουν: Γιώργος Γιαννακάκος, Αντώνης Γκρίτσης (voice over), Δαυίδ Μαλτέζε, Κατερίνα Μαούτσου, Δέσποινα Σαραφείδου
Video: Αγάπη Μυρσοδέλη – Φίλιππος Αγγελάκης
Φωτογραφίες: Δημήτρης Γερακίτης
Κινηματογράφηση – Σκηνοθεσία τρέιλερ: Ανδρέας Αντωνιάδης
Επικοινωνία: Δέσποινα Ερρίκου
Βοηθός σκηνοθέτη: Στεφανία Γεωργιλέα
Bοηθός σκηνογράφου: Γιώργος Φυτάς
Γραφιστική επιμέλεια έντυπου υλικού: Λουκία Μάρθα – Αγάπη Μυρσοδέλη
Κατασκευή γυναικείων κοστουμιών: ATELIER
Κομμώσεις: YOU FABULUS beauty project
Παραγωγή: ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ 1+1=1
Η παράσταση επιχορηγείται από το ΥΠ.ΠΟ.Α. για την περίοδο 2019-2020
Πού: Θέατρο Σταθμός, Βίκτωρος Ουγκώ 55, Αθήνα, τηλ. 210 5230267
(20μ. από το σταθμό μετρό Μεταξουργείο), www.stathmostheatro.gr
Πότε: Δευτέρα 2 Νοεμβρίου, 3 Νοεμβρίου, 9 Νοεμβρίου και 10 Νοεμβρίου 2020, στις 20.30 (για τέσσερις μόνο παραστάσεις)
Λόγω των έκτακτων μέτρων η παράσταση θα γίνει μόνο την Δευτέρα 2 Νοεμβρίου
Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Εισιτήρια: 13 ευρώ (κανονικό), 10 ευρώ (φοιτητικό, άνω των 65), 5 ευρώ (ανέργων, ΑΜΕΑ)
Αγορά Εισιτηρίων (ηλεκτρονικά):
https://www.viva.gr/tickets/theatre/stathmos/spoon-river-quartet/
Event της παράστασης στο fb:
https://www.facebook.com/events/3770543009676784