Η Βασιλική Πέτρου στην παράσταση «Η πιο δυνατή»

Τρεις νέες θεατρικές παραγωγές στο Θέατρο Σταθμός
27 Οκτωβρίου 2020
«Υποχώρηση από τη Μόσχα» στο Θέατρο Αργώ
29 Οκτωβρίου 2020

Η Καίτη Βαρβαρέσου - Θεολογίτου και η Βασιλική Πέτρου στην παράσταση του έργου «Η πιο δυνατή».

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Η Βασιλική Πέτρου ερμηνεύει την ερωμένη στην παράσταση του έργου «Η πιο δυνατή» του Αυγούστου Στρίντμπεργκ. Ο σκηνοθέτης Νίκος Τουλιάτος εμπνεύστηκε από το μονόπρακτο του Σουηδού θεατρικού συγγραφέα, δημιουργώντας μία διασκευή για δύο πρόσωπα, θέλοντας να τονίσει την αντιπαράθεση συζύγου – ερωμένης, νόμιμης – παράνομης σχέσης, παρόντος – παρελθόντος, όπου όλα ανατρέπονται.

 

Ποιες ήταν οι σκέψεις σας όταν διαβάσατε το συγκεκριμένο έργο;

Βασιλική Πέτρου: Όταν διάβασα το συγκεκριμένο έργο σκέφτηκα ότι πρόκειται για μια πάλη μεταξύ δύο γυναικών με όχημα το παρελθόν και τα γεγονότα και στόχο την διαμόρφωση μιας ψυχολογίας, μιας καθεστηκυίας τάξης.

 

Ποιος είναι ο ρόλος που ερμηνεύετε;

Βασιλική Πέτρου: Ο ρόλος μου είναι αυτός της δεσποινίδας Χ, της Αμέλιας που έμεινε ασυμβίβαστη προς τις παραδοσιακές νόρμες, που σήμαινε να παντρευτεί, να κάνει οικογένεια…

 

Ποια είναι η γνώμη σας για τον θεατρικό συγγραφέα Αύγουστο Στρίντμπεργκ;

Βασιλική Πέτρου: Τι να πω για τον Στρίντμπεργκ, έχει μιλήσει η ιστορία γι’ αυτόν! Αν έπρεπε να πω κάτι θα ήταν ότι βρίσκω τον λόγο του ανατρεπτικό. Ξετυλίγει χροιές μιας καταπιεσμένης αστικής τάξης, μέσα από έναν απτό ρεαλισμό και πάντα αναζητεί στα προβλήματα κάποιο είδος κάθαρσης.

 

 

Πώς ήταν η συνεργασία σας με τον Νίκο Τουλιάτο και πώς σας έχει οδηγήσει σκηνοθετικά;

Βασιλική Πέτρου: Η συνεργασία μου με τον Νίκο Τουλιάτο ήταν αρκετά καλή. Ο Νίκος είναι ένας άνθρωπος που έχει το χρίσμα κι έχει και το ταλέντο. Και φυσικά είναι δεινός εργάτης. Το έργο είναι διασκευή. Έχουμε προσπαθήσει να κάνουμε τη σύγκρουση πιο εμφανή, γι’ αυτό κι η Αμέλια έχει αποκτήσει λόγο. Σ’ αυτό το σημείο θα έλεγα ότι σκηνοθετικά έχουμε οδηγηθεί με βάση και πλεύση τη μουσική καθώς η άποψη του Νίκου είναι ότι όλα είναι μουσική. Ακόμα και τα λόγια.

 

Ποια είναι τα θέματα που πραγματεύεται το έργο;

Βασιλική Πέτρου: Το έργο είναι ένας μονόλογος ή διάλογος -δεν αλλάζει την ουσία του και τόσο αυτό- που περιστρέφεται γύρω από δύο υποστάσεις γυναικείες, όπου η κάθε μία έχει ν’ αποδείξει στην άλλη αλλά και στον εαυτό της το μεγαλύτερο κύρος. Άρα και την εξουσία. Όλα αυτά αναδύονται μέσα σ’ ένα πλαίσιο αστικής πραγματικότητας αντικατοπτρίζοντας τα ήθη και τα έθιμα της εποχής.

 

Πώς δουλέψατε με την ηθοποιό Καίτη Βαρβαρέσου-Θεολογίτου με την οποία είσαστε μαζί επί σκηνής;

Βασιλική Πέτρου: Με την κυρία Βαρβαρέσου-Θεολογίτου δουλέψαμε με σύνεση. Θα χαρακτήριζα τη συνεργασία μας δημιουργική με πολύ ζήλο κι από τις δύο πλευρές.

 

Πότε ξεκινήσατε τις πρόβες, ποια ήταν η προετοιμασία και η έρευνα που χρειάστηκε να κάνετε;

Βασιλική Πέτρου: Ξεκινήσαμε τις πρόβες από το καλοκαίρι. Ενώ αρχικά το έργο ήταν να ανέβει στην αυθεντική του μορφή, κρίναμε σκόπιμο και αναγκαίο σύμφωνα με τα δεδομένα να το διασκευάσουμε σε διάλογο. Η έρευνα που κάναμε στις πρόβες, αλλά και στον προσωπικό χρόνο είχε να κάνει με το χρονικό πλαίσιο του έργου. Το τότε και το σήμερα, γιατί να σημειωθεί ότι το έργο αποδίδεται στο σήμερα. Με τους χαρακτήρες και τη μεταξύ τους σχέση, με την ατμόσφαιρα, με την αναζήτηση της δύναμης κι από πού θα πρέπει να απορρέει.

 

Τι σημαίνει ο τίτλος του έργου;

Βασιλική Πέτρου: Ο τίτλος του έργου σημαίνει μια μάχη. Ένα ανεβοκατέβασμα που όπως το καρδιογράφημα απεικονίζει τη συνέχεια της ζωής, έτσι κι εδώ αυτή η ταλάντευση μεταξύ στάτους καταλήγει να εντάσσεται τελικά στο νόμο της ζούγκλας.

 

 

Μπορείτε να μας περιγράψετε μια σκηνή από την παράσταση;

Βασιλική Πέτρου: Η σκηνή με το όπλο. Η Κυρία Χ βγάζει ένα όπλο με φελλό για να το δείξει στην Αμέλια και καταλήγει να «πυροβολήσει» τον ίδιο της τον εαυτό. Ο σκοπός είναι να φτάσει στην εξομολόγηση και στη συνέχεια να οδηγηθεί στο ξαλάφρωμα, στην κάθαρση.

 

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;

Βασιλική Πέτρου: Πρόκειται να ανεβάσουμε ένα καινούριο έργο που λέγεται «Alma de la Rosa» της Χρύσας Κοντογεωργοπούλου-Μαγκλίνη, η οποία είναι αρχαιολόγος-ξεναγός Διδάκτωρ του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

 

 

 

Πληροφορίες  παράστασης

«Η πιο δυνατή»

Συγγραφέας: Αύγουστος Στρίντμπεργκ

Μετάφραση: Θεόδωρος Εσπίριτου

Σκηνοθεσία – διασκευή: Νίκος Τουλιάτος

Σκηνικά – κοστούμια: Ομάδα Ηχοποιοί

Τεχνικός σκηνής- φροντιστήριο: Μάριος Τσουμάρης

Επικοινωνία – δημόσιες σχέσεις: Ράνια Παπαδοπούλου

 

Ερμηνεύουν: Καίτη Βαρβαρέσου – Θεολογίτου, Βασιλική Πέτρου

 

 

Πού: Κοινότητα Τέχνης Πράξις, Γενναίου Κολοκοτρώνη 12, Κουκάκι

Πότε: από 23 Οκτωβρίου 2020 και κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.15

Εισιτήρια: 8 ευρώ (κανονικό), 5 ευρώ (μειωμένο)

Διάρκεια παράστασης: 40 λεπτά

 

 

H Kοινότητα Τέχνης Πράξις θα τηρήσει όλες τις συστάσεις και οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, για τη διεξαγωγή των εκδηλώσεων σε κατάλληλες και ελεγχόμενες συνθήκες ασφαλείας σε σχέση με τον COVID-19. Κατά τη διάρκεια της παράστασης είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Απαραίτητη προκράτηση θέσεων στα τηλέφωνα: 6940739441 & 6955005859