Η Έλλη Παπακωνσταντίνου στο Romaeurope Festival

Αποστόλης Ψαρρός: «Το παν στο θέατρο είναι οι συνεργασίες»
7 Οκτωβρίου 2020
Εθνικό Θέατρο: «Εμείς με τη μάσκα κάναμε πάντοτε Τέχνη»
14 Οκτωβρίου 2020
Αποστόλης Ψαρρός: «Το παν στο θέατρο είναι οι συνεργασίες»
7 Οκτωβρίου 2020
Εθνικό Θέατρο: «Εμείς με τη μάσκα κάναμε πάντοτε Τέχνη»
14 Οκτωβρίου 2020

 

Η Έλλη Παπακωνσταντίνου/ODC Ensemble παρουσιάζει την παράσταση «Στα ίχνη της Αντιγόνης» στο Romaeurope Festival 2020, στις 13 και 14 Οκτωβρίου. Η σκηνοθέτις βάδισε για ακόμα μία φορά σε νέα, ανεξερεύνητα μονοπάτια δημιουργώντας ένα υβριδικό έργο, μια ψηφιακή διαδραστική παράσταση που ο θεατής έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ζωντανά.

Το «Trace of Antigone» («Στα ίχνη της Αντιγόνης») σε digital μορφή παρουσιάστηκε μέσω μιας ψηφιακής πλατφόρμας με 15 sold out παραστάσεις με θεατές από όλο τον κόσμο.

Ανάμεσά τους η Αμερικανίδα φιλόσοφος, συγγραφέας που έχει συμβάλει τα μέγιστα στο πεδίο του φεμινισμού Τζούντιθ Μπάτλερ. Επίσης, και ο Αμερικανός συγγραφέας και σκηνοθέτης, Ρίτσαρντ Σέχνερ, ιδρυτής της ομάδας Wooster Group και του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης NYU.

Παγκόσμια πρεμιέρα στο διεθνούς φήμης Romaeurope Festival

Η παράσταση δουλεύτηκε ξανά για να πάρει τη μορφή φυσικής παράστασης και πρόκειται να κάνει Παγκόσμια Πρεμιέρα στο διεθνούς φήμης  ROMAEUROPA Festival στις 13 & 14 Οκτώβριου. Η παράσταση είναι ήδη προτεινόμενη για το ιταλικό «Βραβείο Κριτικών (#PremioReteCritica)» για τη digital μορφή της και θα συνεχίσει την περιοδεία της με επόμενη στάση το Διεθνές Φεστιβάλ Città Delle 100 Scale Festival στις 19 Οκτώβρη. Η παράσταση απέσπασε το «Amazone Award» (65th Amazon Filmfare Awards 2020). «Οι κριτές εντυπωσιάστηκαν τόσο από την ιδέα, το περιεχόμενο και την αισθητική ποιότητα της πρότασης, που αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια ειδική υποψηφιότητα» αναφέρεται στο σκεπτικό της βράβευσης.

Όπως είπε η σκηνοθέτις Έλλη Παπακωνσταντίνου: «Η περίοδος του lockdown με βρήκε να κάνω πρόβες στο Σουηδικό έργο “Στα ίχνη της Αντιγόνης” της Χριστίνας Ουζουνίδη  που εστιάζει στην ρευστή ταυτότητα και την έμφυλη βία. Συνεχίζοντας τις πρόβες μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες, άρχισαν να αναδύονται αισθητικές και διακειμενικές αντιστοιχίες χάρη στη χρήση των νέων μέσων. Ο περιορισμός στο σπίτι πάντα χαρακτήριζε το γυναικείο φύλο και τη γυναικεία δημιουργία και τώρα ο εγκιβωτισμός, η “έλλειψη οξυγόνου” της κάθε περφόρμερ μέσα στο ψηφιακό της παράθυρο, άρχισε να συνομιλεί με το ίδιο το περιεχόμενο του έργου.

Για όλες εμάς ήταν επίσης, ένας τρόπος να στηρίξουμε τις επιζώσες έμφυλης ή/και ενδοοικογενειακής βίας, γυναίκες, θηλυκότητες, ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα εν μέσω πανδημίας και περιορισμού της κυκλοφορίας, που είναι εγκλωβισμένες/α σε κακοποιητικό περιβάλλον».

 

 

Μία live-streamed, φυσική / ψηφιακή περφόρμανς

Η παράσταση «Ίχνη της Αντιγόνης/Trace of Antigone» είναι  μία live-streamed, φυσική / ψηφιακή περφόρμανς, που έχει αναπτυχθεί, σχεδιαστεί και εκτελεστεί σε  διαφορετικά σπίτια των καλλιτέχνιδων κατά την περίοδο της απομόνωσης. Ενώνουν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν μία μοναδική οπτικοακουστική εμπειρία, ένα συγχρονισμένο κινηματογραφικό κονσέρτο. Πρόκειται για ένα οπτικοακουστικό κέντημα, ένα ζωντανό έργο τέχνης που ξετυλίγεται ταυτόχρονα τόσο στον ψηφιακό όσο και στον φυσικό κόσμο.

Το έργο στοχεύει να συνδέσει το φυσικό με το ψηφιακό, το υλικό με το άυλο και να συνδυάσει τα δύο ακροατήρια (το ψηφιακό και το φυσικό) στον αιθέρα ενός μετα-χώρου. Είναι ένα παράξενο ζώο του Διαδικτύου. Οι ερμηνεύτριες 4 live στη σκηνή και 2 μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, υφαίνουν μαζί γλώσσες, εικόνες και ήχους. Μας επιτρέπουν να μπούμε μέσα από τα παράθυρα τους στο εσωτερικό τους χώρο.

Μοιράζονται διαφορετικές εμπειρίες για να συνθέσουν μαζί έναν κοινό τόπο και να μεταφέρουν ένα κοινό μήνυμα.  Είναι η αρχή ενός νέου κόσμου, όπου μπορούμε να συναντηθούμε να αλληλεπιδράσουμε να ενωθούμε επιτρέποντας ο καθένας να παίξει με τα όρια της ιδιωτικότητα του.

Η παράσταση στηρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού, το Arts Council της Σουηδίας (Kulturrådet) και την Σουηδική Πρεσβεία στην Ελλάδα και τελεί υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και της UNESCO.

Καθώς οι κρίσιμες στιγμές που ζούμε επιβάλλουν την φυσική απόσταση για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του Covid-19,  η Έλλη Παπακωνσταντίνου και οι συνεργάτιδες της δημιουργούν μια νέα θεατρική γλώσσα: Το Θέατρο του Εγκλεισμού / Theatre of Seclusion (© Elli Papakonstantinou / ODC Ensemble, 28 March 2020, Athens, All rights reserved).

 

 

Επόμενα σχέδια για τη σκηνοθέτρια Έλλη Παπακωνσταντίνου

Η Έλλη Παπακωνσταντίνου φιλοξενείται ως résidence  artist στο Center National des écritures du Spectacle, La Chartreuse στην Αβινιόν. Εκεί, θα ερευνήσει αρχεία της περιοχής και το μνημείο του στρατοπέδου συγκέντρωσης Camp des Milles για να εμπλουτίσει το κείμενο των The Kindly Ones για μια ειδική παρουσίαση τον Οκτώβριο και για το επόμενο Φεστιβάλ Αβινιόν το 2021.

Ύστερα από ανάθεση που έγινε στην Έλλη Παπακωνσταντίνου από το Εθνικό Θέατρο της Σουηδίας για την συγγραφή και σκηνοθεσία ενός νέου έργου βασισμένου στην «Αλκηστη» του Ευριπίδη, η σκηνοθέτις θα πάει στη Στοκχόλμη το Νοέμβριο για να ξεκινήσει την προεργασία για το νέο της έργο στο Dramaten της Σουηδίας.

Το έργο πρόκειται να παρουσιαστεί στην Κεντρική Σκηνή του Dramaten (Εθνικό θέατρο Σουηδίας) και πρόκειται να εγκαινιάσει τη νέα καλλιτεχνική σαιζόν υπό τη διεύθυνση του Matthias Anderson του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή. Η πρεμιέρα αναμένεται τον Οκτώβριο 2021.