
Θέατρο Πορεία: Με τέσσερις μεγάλες θεατρικές παραγωγές
30 Σεπτεμβρίου 2020
Φένια Παπαδόδημα: «Διαβάζοντας τον Σεφέρη καταλαβαίνω διαφορετικά τον Σοφοκλή και το αντίστροφο»
3 Οκτωβρίου 2020
Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου επεκτείνει τη δραστηριότητά του κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής και της χειμερινής περιόδου. Παρουσιάζει μία σειρά από ερευνητικές δράσεις και συνεργασίες, για τις οποίες δανείζεται τον γνωστό αρχιτεκτονικό όρο Open Plan: Ανοιχτός σχεδιασμός, ανοιχτός χώρος, ροή, ελευθερία σκέψης, ελευθερία κίνησης. Όπως ακριβώς και με τους open plan χώρους, έτσι και η σειρά δράσεων, που εγκαινιάζει το Φεστιβάλ, απελευθερώνει έναν καινούργιο τρόπο συνύπαρξης, που καταργεί τα τείχη και τις οριοθετήσεις.
Οι Open Plan δράσεις του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου
Εργαστήρια, masterclasses, παραστάσεις, webinars και πρωτότυπα καλλιτεχνικά έργα που απευθύνονται σε επαγγελματίες καλλιτέχνες, αλλά και στο ευρύτερο κοινό όλων των ηλικιών.
Στο πνεύμα της ευελιξίας που χαρακτηρίζει το νέο εγχείρημα, οι περισσότερες δράσεις του Open Plan, είναι ειδικά σχεδιασμένες, ώστε να μπορούν να διεξαχθούν και διαδικτυακά, γεφυρώνοντας ψηφιακά τις αποστάσεις που μας χωρίζουν λόγω της παρούσας συνθήκης και ενώνοντάς μας όλους σε έναν νοητό, ανοιχτό χώρο ανταλλαγής ιδεών και δημιουργικότητας.
Με δωρεάν συμμετοχή για όλους
Το Open Plan απαντά σε τρεις βασικές στοχεύσεις που διαπνέουν τη συνολική διαμόρφωση του προγράμματος. Πρώτον, μας προετοιμάζει για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ για το καλοκαίρι του 2021, ξεκινώντας από δύο κύκλους που είχαν ήδη ανακοινωθεί στον αρχικό σχεδιασμό του 2020 και εστιάζουν στην πειραματική και ηλεκτρονική μουσική (Chronotopia σε συνεργασία με το βερολινέζικο Φεστιβάλ ηλεκτρονικής και πειραματικής μουσικής CTM και το Goethe Institut Athen) και στη hip hop και street dance κουλτούρα (Layers of Street). Δεύτερον, φέρνει στο προσκήνιο το Αρχαίο Δράμα και το συνδέει με τη σύγχρονη δημιουργία και την καθημερινή πρακτική. Τρίτον, το πρόγραμμα απαντά στην ανάγκη των καλλιτεχνών (σκηνοθετών, χορευτών, ηθοποιών, χορογράφων, μουσικών, δραματουργών κ.ά.), να δραστηριοποιηθούν εκ νέου στη φετινή δύσκολη συγκυρία και να καλλιεργήσουν τα εργαλεία τους.
Στον Χώρο Β της Πειραιώς 260
Για την υλοποίηση των δράσεων αυτών, ενεργοποιείται ο Χώρος Β της Πειραιώς 260, μια κίνηση συμβολική για τον κόσμο του Πολιτισμού, που έχει πληγεί σοβαρά από την πανδημία. Το Open Plan απευθύνεται όμως και στο ευρύτερο κοινό κάθε ηλικίας, και μας ενθαρρύνει να δημιουργήσουμε τα δικά μας έργα. Γεφυρώνοντας την απόσταση μεταξύ καλλιτέχνη και θεατή και βάζοντας σε πρώτο πλάνο τη δημιουργικότητα και την καλλιτεχνική αναζήτηση ως ανοιχτά πεδία έκφρασης για όλους, το πρόγραμμα φιλοδοξεί να συμβάλει στην καλλιέργεια ενός ενεργητικού και συμμετοχικού Κοινού, που συνδιαμορφώνει την καλλιτεχνική ταυτότητα του Φεστιβάλ.
Οpen Plan for Artists
Long weekends
Με διεθνείς καλλιτέχνες του θεάτρου και του χορού
Κύκλος Layers of Street
Εργαστήριο χορού με τον Kader Attou και την ομάδα του Accrorap
Κύκλος Chronotopia
Αντηχήσεις / Echoes
Εργαστήριο ηλεκτρονικής μουσικής σύνθεσης με τον Άκη Σίνο και την Anke Eckardt
Οpen Plan for All
Ancient Future Solo
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα χορού για εφήβους με τη Μαριάννα Καβαλλιεράτου
«Morphés»
Εργαστήριο μόδας εμπνευσμένο από τη μορφή της Ιφιγένειαςμε την Ιωάννα Κουρμπέλα
Πληροφορίες
Το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου έχει προνοήσει ώστε να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για τον COVID-19, ενώ τα διά ζώσης εργαστήρια έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν και διαδικτυακά, εφόσον καταστεί απαραίτητο.
Η συμμετοχή σε όλες τις Οpen Plan δράσεις του Φεστιβάλ είναι δωρεάν.
Εντός των επόμενων ημερών, θα ανοίξουν οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος με αναλυτικές οδηγίες υποβολής αιτήσεων για κάθε δράση.
Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού.