«Ο Ραφτάκος των λέξεων» στο City Drive-in
29 Σεπτεμβρίου 2020
Ο Δημήτρης Παγώνης σκηνοθετεί τον «Ίκαρο»
29 Σεπτεμβρίου 2020
«Ο Ραφτάκος των λέξεων» στο City Drive-in
29 Σεπτεμβρίου 2020
Ο Δημήτρης Παγώνης σκηνοθετεί τον «Ίκαρο»
29 Σεπτεμβρίου 2020

Η Φένια Παπαδόδημα και ο Γιώργος Παλαμιώτης υπογράφουν την καλλιτεχνική διεύθυνση του ElaiΩnas Festival.

 

Με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής το ElaiΩnas Festival φέτος δεν ματαιώνεται, λόγω των έκτακτων μέτρων προστασίας, αλλά μεταφέρεται με ασφάλεια στις οθόνες του κοινού. Στις 3, 4 και 5 Οκτωβρίου, οι δράσεις του ElaiΩnas Festival θα μεταδοθούν ζωντανά, με live streaming από το κανάλι της Περιφέρειας Αττικής στο You Tube, κάθε βράδυ στις 20.30.

 

Απευθείας μετάδοση στο λινκ: youtu.be/rh-v6oa0qac

Πληροφορίες: www.elaionasfestival.com και www.facebook.com/elaionasfestival

 

 

Πρόγραμμα του ElaiΩnas Festival

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

2Ο:30 | Γιάννης Αναστασάκης – Σοφία Φιλλιπίδου – Ναταλία Μαντά |

Το Νήμα Των Λέξεων

21:15 | Αντιγόνη | Μια μουσική προσέγγιση εκπαιδευτικού χαρακτήρα

από την Κερασία Σαμαρά

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

20:30 | Στάθης Άννινος – Γιώργος Κέντρος

Προς Την Καρδιά Της Ποίησης

21:15 | Φιλοκτήτης: Το Χρονικό Μίας Εξορίας |

από την Κατερίνα Γεωργουδάκη

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

20:30 | Ηλίας Ζάικος – Μιχάλης Afolayan | Ψυχαμοιβός

21:15 | Με αφορμή την Ηλέκτρα από την Φένια Παπαδόδημα

 

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Γιώργος Παλαμιώτης – Φένια Παπαδόδημα

Αφιερωμένο στην μνήμη του αρχαίου ποιητή Σοφοκλή

Για το 2020 το φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στην μνήμη του αρχαίου ποιητή Σοφοκλή ο οποίος γεννήθηκε και έζησε στον Κολωνό και στον σύγχρονο ποιητή Γιώργο Σεφέρη. Αφιερώματα σε τραγωδίες του Σοφοκλή, αλλά και απρόβλεπτες συναντήσεις μουσικών και ηθοποιών με αφορμή την ποίηση του Γιώργου Σεφέρη.

Με αφορμή το έργο του Σοφοκλή, τρεις σκηνοθέτες θα παρουσιάσουν υπό μορφή θεατρικών αναλογίων, την δουλειά τους πάνω στον Φιλοκτήτη, την Αντιγόνη και την Ηλέκτρα. Τα δρώμενα που αφορούν στο έργο του Γιώργου Σεφέρη και θα παρουσιαστούν στο φεστιβάλ, αποτελούν μια ενιαία ενότητα με τίτλο Λόγος και μουσική.

 

Αναλυτικά:

Λόγος και Μουσική

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ | 20:30

Γιάννης Αναστασάκης – Σοφία Φιλλιπίδου – Ναταλία Μαντά.

Το Νήμα Των Λέξεων

 

Ο κιθαρίστας Γιάννης Αναστασάκης, μαζί με μια ψηφιοποιημένη εκδοχή της φωνής και της παρουσίας της Σοφίας Φιλιππίδου, θα μας μεταφέρουν στην άχρονη διάσταση της ποίησης. Μέσα από αναλογικούς και ψηφιακούς επεξεργαστές, o Αναστασάκης δημιουργεί τοπία που ο άνθρωπος, η μηχανή και ο φυσικός χώρος συμπλέκονται χωρίς διακριτά όρια.

Η γνώριμη φωνή και παρουσία της Σοφίας Φιλιππίδου θα κρατήσει το νήμα των λέξεων του Σεφέρη ως οδηγό σε μια περιπλάνηση στο άγνωστο. Live visuals Ναταλία Μαντά.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ | 20:30

Στάθης Άννινος – Γιώργος Κέντρος.

Προς Την Καρδιά Της Ποίησης

 

Το πιάνο του Στάθη Άννινου και η φωνή του Γιώργου Κέντρου σε μια πορεία προς την ‘’καρδιά’’ της ποίησης του Σεφέρη. Ο πιανίστας Στάθης Άννινος εκτός από την κλασσική και τζαζ παιδεία ή τις πολυποίκιλες συνεργασίες του, έχει μια έφεση στο να είναι παρών στην στιγμή, έτσι ώστε να αλληλεπιδρά καίρια με το περιβάλλον μέσα από τον αυτοσχεδιασμό. Με τον Γιώργο Κέντρο θα μας μεταφέρουν μέσα από τον ήχο και τις λέξεις στο φανερό αλλά και στο μυστικό τοπίο της ενεργειακής υπόστασης του λόγου του ποιητή.

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ | 20:30

Ηλίας Ζάικος – Μιχάλης Afolayan

Impromptu

Ένας απρόβλεπτος διάλογος με την ποίηση του Γιώργου Σεφέρη από τον Μιχάλη Afolayan και τον bluesman Ηλία Ζάικο. Μια απρόσμενη ευκαιρία να ακούσουμε τον Ηλία Ζάϊκο μαζί με τον μουσικό και performer Μιχάλη Afolayan να προσθέτουν με την προσωπική/βιωματική ερμηνεία τους άλλες διαστάσεις στους στίχους του Σεφέρη.

 

·         ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ

ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ | 21:15

Αντιγόνη | μια μουσική προσέγγιση εκπαιδευτικού χαρακτήρα από την Κερασία Σαμαρά.

Δραματοποιημένο αναλόγιο, εκπαιδευτικού χαρακτήρα, με αφορμή την Αντιγόνη, του Σοφοκλή, σε μετάφραση Κ.Χ. Μύρη, αλλά και με ολόκληρα αποσπάσματά στα αρχαία ελληνικά, παρουσιάζεται ως απόρροια πολύμηνης εκπαιδευτικής διαδικασίας, κατά την οποία, νεαροί σπουδαστές μελέτησαν από θεωρητικής και ερμηνευτικής απόψεως το κλασικό αριστούργημα.

Η σκηνοθέτιδα ανιχνεύει μαζί τους επί σκηνής τρόπους προσέγγισης των εννοιών «Μουσικός λόγος», «Χορός τραγωδίας», «Θρήνος» και «Αποστασιοποίηση». Την μουσική σύνθεση ανέλαβε ο κορυφαίος συνθέτης της jazz Τάκης Μπαρμπέρης, την εικαστική επιμέλεια ο βραβευμένος με β΄ παγκόσμιο βραβείο στη Βiennale του 2001 ζωγράφος, Θανάσης Παναγιώτου, ενώ την απαραίτητη δραματουργική επεξεργασία ο λογοτέχνης και διανοητής Ηρακλής Λογοθέτης.

Το ρόλο του Κρέοντα αποδίδει ο Γεράσιμος Μιχελής. Επί σκηνής ο συνθέτης Τάκης Μπαρμπέρης.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:   Κ.Χ.Μύρης

ΜΟΥΣΙΚΗ: Τάκης Μπαρμπέρης

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ και ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Θανάσης Παναγιώτου

ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ: Ηρακλής Λογοθέτης

ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Τζένη Γαβρά

ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Κερασία Σαμαρά, Γεράσιμος Μιχελής, Παντελής Πολυζωίδης, Αντωνία Βουρλιώτη, Αλεξία Ρίτσο, Στεφανθή Τσιατάκη.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ | 21:15

Φιλοκτήτης : Το χρονικό μιας εξορίας από την Κατερίνα Γεωργουδάκη

«Οι άνθρωποι υποφέρουν· βασανίζουν ο ένας τον άλλον, πληγώνουν και πληγώνονται. Κανένα ποίημα, κανένα θεατρικό έργο δεν μπορεί να διορθώσει ένα λάθος που έγινε κάποτε και με τα χρόνια κατάντησε αθεράπευτη πληγή.

Η Ιστορία λέει: Μην ελπίζεις πέρα απο τον τάφο· εδώ όμως, στη διάρκεια μιας ολόκληρης ζωής, πάντα υπάρχει περίπτωση να σηκωθεί μια ευλογημένη τρικυμία δικαιοσύνης. Τότε η ελπίδα και η ιστορία ομοιοκαταληκτούν. » Seamus Heany.

Με αφορμή τον «Φιλοκτήτη» του Σοφοκλή, δημιουργείται ένα μουσικό-θεατρικό αναλόγιο ως χρονικό μιας εξορίας, από τα χρόνια τα τωρινά στα χρόνια τα παλιά κι αντίστροφα.  Αλλάζει άραγε ποτέ ο άνθρωπος; Αδιάλλακτος ή ήρωας; Ασκητής ή πολεμιστής; Αναχωρητής ή διαμορφωτής της Ιστορίας; Ποιος είναι ο Φιλοκτήτης; Και τί είναι τελικά οι πεποιθήσεις και οι ιδεολογίες; «Ασθένεια» ή ευλογία;

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Κατερίνα Γεωργουδάκη

ΜΟΥΣΙΚΗ: Βάϊος Πράπας

ΒΙΝΤΕΟ: Αποστόλης Κουτσιανικούλης

ΔΡΑΜΑΤΟΛΟΓΟΣ: Έλενα Τριανταφυλλοπούλου

ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Κατερίνα Λυπηρίδου | Δημήτρης Πασσάς

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ | 21:15

Με αφορμή την Ηλέκτρα από την Φένια Παπαδόδημα

Ένα σύνολο έξι μουσικών – ηθοποιών επί σκηνής μας οδηγούν στον λαβύρινθο της μοναδικής βιογραφίας της Ηλέκτρας του Σοφοκλή.

Μουσική και λόγος συνδέονται με νήματα μυστικά που κινούνται συντονισμένα με τις ψυχικές διακυμάνσεις της βαθύτερης ιστορίας . Της ιστορίας ενός ανθρώπου που με το στόμα του ζητά εκδίκηση και με την καρδιά του παλεύει να ξαναβρεί το φως. Το φως έχει χαθεί για την Ηλέκτρα. Η ψυχή της δεν μπορεί πλέον να θυμηθεί, να φέρει και πάλι στην μνήμη της το άγγιγμα του. Το φως, η γαλήνη του και όλα όσα έπονται της παρουσίας του. Η ασφάλεια, η αγάπη, το σπίτι αλλά κυρίως η αλήθεια. Πρόκειται για την ζωή ενός προσώπου φυλακισμένου. Είτε αυτό είναι το αποτέλεσμα μίας ανεπανόρθωτης αδικίας και μητρικής σκληρότητας είτε γιατί η ίδια το επιβάλει έμμεσα στον εαυτό της μ’ έναν τρόπο ψυχαναγκαστικό.

Σαν ολοζώντανο εργαστήριο της ανάπλασης της ανθρώπινης συνείδησης μέσα στους αιώνες η αρχαία τραγωδία φέρνει στο φως τα βαθύτερα τραύματα του ανθρώπου.

Μεγεθυμένα στα μάτια των θεατών, τα τραύματα αυτά γίνονται τόπος κοινός, βίωμα που μοιράζεται στους θεατές προς αφομοίωση, επεξεργασία, δρόμος προς την κάθαρση. Τουλάχιστον την συνειδητοποίηση.

Από το σκοτάδι στο νέο φως που χαιρετά η Ηλέκτρα την ημέρα της άφιξης του Ορέστη,  συντελείται μία διαδρομή όπου η βιογραφία της ηρωίδας γίνεται αφορμή για να αγγίξει και πιθανόν να αποτινάξει ο θεατής κάποιο δικό του σκοτάδι.

Τουλάχιστον με αυτή την εσωτερική στάση κανείς δεν θα βγει χαμένος, μη έχοντας βιώσει την μέθεξη στο δυνατό μυστήριο του λόγου.

Το σκοτάδι και ο ψυχαναγκασμός είναι πλέον δεδομένα σημεία των καιρών μας. Το ψέμα και η αλήθεια διαδέχονται το ένα το άλλο σαν την αέναη εναλλαγή νύχτας και ημέρας χωρίς νόημα πια για την Ηλέκτρα. Αξίζει λοιπόν να ξαναδιαβάσουμε αυτό το κείμενο σήμερα περισσότερο από ποτέ γιατί ίσως ο λόγος του Σοφοκλή να θυμίσει και στη δική μας ψυχή την ύπαρξη της αλήθειας, που πάντα απελευθερώνει.

 

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Γιώργος Μπλάνας

ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Φένια Παπαδόδημα | Μανώλης Αφολάνιο (MC Yinka) | Ευαγγελή Φίλη | Φανή Αργύρη, Παναγιώτης Κωστόπουλος

ΜΟΥΣΙΚΗ – ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Φένια Παπαδόδημα

 

Δύο λόγια για το ElaiΩnas Festival

Το ElaiΩnas Festival, είναι μία πλατφόρμα διάδρασης τεχνών και επιστημών µε χαρακτήρα επιμορφωτικό, εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό που προσφέρει στο αθηναϊκό κοινό κάθε χρόνο από την άνοιξη του 2015 τη δυνατότητα να παρακολουθεί θεατρικές και μουσικές παραστάσεις σημαντικών καλλιτεχνών εντελώς δωρεάν, παράλληλες επιμορφωτικές δράσεις και ομιλίες σπουδαίων εισηγητών, ακαδημαϊκών, συγγραφέων και καλλιτεχνών, αλλά και εκθέσεις εικαστικών, φωτογραφία και video art.

Το ElaiΩnas Festival δίνει την ευκαιρία σε νέους ή και καθιερωμένους καλλιτέχνες να πειραματιστούν δημιουργώντας πρωτότυπες παραγωγές πάνω σε θεματικές τις οποίες δεν θα επέλεγαν εύκολα, καθότι δεν έχουν αυστηρά εμπορικό χαρακτήρα, αλλά στοχεύουν και στην παράλληλη καλλιτεχνική και πνευματική προσφορά στο Αθηναϊκό, και όχι μόνο, κοινό. Οι πρωτότυπες καλλιτεχνικές παραγωγές του φεστιβάλ εμπνέονται από τις εκάστοτε θεματικές του φεστιβάλ και παρουσιάζονται με ελεύθερη είσοδο.

Η περιγραφή της ευρύτερης περιοχής της Αττικής και κυρίως ο ‘’λόγγος των Αθηνών’’, όπως έχει διασωθεί στο έργο του Δημήτρη Καμπούρογλου ήταν η αιτία για την δημιουργία αυτού του φεστιβάλ. Το όνομα της στάσης του μετρό ‘’Ελαιώνας’’, ο λόφος του Ιππίου Κολωνού, το αρχαιολογικό πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος και ένα μικρό κομμάτι γης

μέσα στην Γεωπονική Σχολή, είναι ότι έχει απομείνει για να θυμίζει τον ελαιώνα αλλά και τον ‘’λόγγο των Αθηνών’’ που εκτός από τον Καμπούρογλου, έχει υμνηθεί ως μαγικό τοπίο και σε πλήθος γραπτών ξένων περιηγητών, ως και τον 19ο αιώνα.

Ο μέσος Αθηναίος πολίτης γνωρίζει ελάχιστα για τους περισσότερους αρχαιολογικούς τόπους, σημεία αναφοράς και μνημεία – φορείς της συγκλονιστικής ιστορίας της Αθήνας. Ένα από αυτά τα μνημεία είναι και η περιοχή του Ελαιώνα, μία καθόλα υποβαθμισμένη περιοχή σήμερα. Η σημαντικότητα της από άποψη ιστορική, μυθολογική, θρησκευτική, πολιτισμική, φιλοσοφική και επιστημονική είναι τεράστια.

Τις δράσεις του ElaiΩnas Festival τις στήριξαν με την παρουσία, τα έργα και την ενθάρρυνση τους, πλειάδα εξαίρετων ακαδημαϊκών όπως η Ελένη Αρβελέρ, ο Κωνσταντίνος Στάικος, ο Βασίλης Καραποστόλης, ο Αθανάσιος Αλεξανδρίδης και πολλοί άλλοι ακόμα σκηνοθέτες, φωτογράφοι, εικαστικοί, επιστήμονες, και ερευνητές που δεν υπάρχει χώρος να αναφερθούν.

 

Δράσεις και συνέργειες

Με κεντρικό άξονα την ελληνική γλώσσα και ποίηση, την ιστορία και την εξέλιξη της ελληνικής λογοτεχνίας μέσα στους αιώνες, στο ElaiΩnas Festival έχουν συμμετάσχει  ιδιαίτερα αξιόλογοι εισηγητές, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, μουσικοί και εικαστικοί.

Από την πρώτη έκδοση του έως σήμερα το φεστιβάλ έχει συνεργαστεί με δομές και θεσμούς όπως η Περιφέρεια Αττικής, ο Δήμος Αθηναίων, ο Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η Εθνική Λυρική Σκηνή και το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν.