«Μαθήματα Πολέμου IIΙ» στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής

«Ένα σπίτι από γυαλί» στο ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη
22 Σεπτεμβρίου 2020
Ευτυχία Φαναριώτη. «Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός»
23 Σεπτεμβρίου 2020

 

Ο Γιωργής Τσουρής σκηνοθετεί δέκα ηθοποιούς στα «Μαθήματα Πολέμου III: Αθηναίων Δράματα» που θα δούμε για δύο μόνο παραστάσεις στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Στις δύο παραστάσεις την Τρίτη 29 και την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου συμμετέχει ο Δημήτρης Λιγνάδης, ενώ ο Σταύρος Λάντσιας ερμηνεύει ζωντανή μουσική επί σκηνής.

 

Aυτοτελή επεισόδια από το ιστορικό έργο του Θουκυδίδη

Πρόκειται για μια δραματουργική σύνθεση του Γιάννη Λιγνάδη βασισμένη σε κείμενα του Ξενοφώντα,  που αποτελεί το τρίτο έργο της δραματικής τριλογίας «Μαθήματα Πολέμου» που έχει ως περιεχόμενο την αρχαία ελληνική ιστορία και θέμα τον Πελοποννησιακό Πόλεμο. Ενώ στα δύο πρώτα, (Μαθήματα Πολέμου Ι και Μαθήματα Πολέμου ΙΙ) η δραματοποίηση περιλαμβάνει αυτοτελή επεισόδια από το ιστορικό έργο του Θουκυδίδη, τα Μαθήματα Πολέμου III δραματοποιούν επεισόδια από τα «Ελληνικά» του Ξενοφώντα. Πιο συγκεκριμένα, η πραγμάτευση εστιάζεται στα κυριότερα γεγονότα που συνθέτουν το τέλος του Πελοποννησιακού Πολέμου και τα οποία σηματοδοτούν, παράλληλα, το τέλος της αθηναϊκής ηγεμονίας και της αθηναϊκής δημοκρατίας.

 

Μαθήματα Πολέμου

 

Bιωματική διδασκαλία

Επιδίωξη είναι η βιωματική διδασκαλία να αποτελέσει –εκτός της ψυχαγωγίας– και εργαλείο εξοικείωσης του κάθε θεατή με τα κείμενα. Το έργο περιλαμβάνει τα πλέον δραματικά συμβάντα των τελευταίων ετών του 5ου αιώνα: την ήττα των Αθηναίων στους Αιγός Ποταμούς και τον αντίκτυπό της στην Αθήνα, το γκρέμισμα των τειχών στην Αθήνα, την κατάλυση της δημοκρατίας και την επιβολή της σκληρής ολιγαρχίας, τις ωμότητες του καθεστώτος των Τριάκοντα, τα πολιτικά πραξικοπήματα και τις εμφυλιακές διαμάχες, μέχρι, τέλος, την παλινόρθωση της δημοκρατίας.

Όπως (υπο)δηλώνεται στον τίτλο, η σκοποθεσία της θεατρικής παραγωγής είναι προπάντων εκπαιδευτική, με την διδαχή να ενεργοποιείται δραστικά (ψυχαγωγικά) μέσω της δύναμης των θεατρικών κωδίκων.

 

 

Πληροφορίες παράστασης

«Μαθήματα Πολέμου III: Αθηναίων Δράματα»

 

Μετάφραση – επιμέλεια κειμένου: Γιάννης Λιγνάδης

Σκηνοθεσία: Γιωργής Τσουρής

Ιστορική σύμβουλος: Δρ Ανδρονίκη Μακρή

Μουσική: Σταύρος Λάντσιας

Σκηνικά: Θάλεια Μέλισσα

Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα

Φωτισμοί: Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου

Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου

Video: Μιχάλης Κλουκίνας

Βοηθός σκηνοθέτη: Κλείτος Κωμοδίκης

 

Συμμετέχει ο Δημήτρης Λιγνάδης

 

 

Διανομή: Βασίλης Αθανασόπουλος, Αλίκη Αλεξανδράκη, Πάρης Αλεξανδρόπουλος, Μάνος Βαβαδάκης, Αντώνης Γιαννακός, Νάντια Κατσούρα, Στάθης Κόικας, Νεφέλη Μαϊστράλη, Βασίλης Παπαδημητρίου, Κατερίνα Πατσιάνη

 

Μουσικός επί σκηνής: Σταύρος Λάντσιας

Πριν από τις παραστάσεις, σύντομη εισαγωγική ομιλία από τη Δρ Ανδρονίκη Μακρή

Συμπαραγωγή: Εθνικό Θέατρο, Dramaticus και ΜΜΑ

 

 

Πού: Στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Βασιλίσσης Σοφίας και Κόκκαλη, Αθήνα, τηλ. 210 72 82 333

Πότε: Τρίτη 29 και Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020, στις 20.30.

Εισιτήρια: 12 ευρώ (γενική είσοδος) στο www.megaron.gr και σε όλα τα καταστήματα Public

 

 

Οδηγίες για την ασφαλή προσέλευση των θεατών στους χώρους των εκδηλώσεων

Σημειώνουμε ότι οι θεατές θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή προσέλευση στους χώρους των εκδηλώσεων. Ισχύει ο κανόνας της απόστασης του 1,5 μέτρου κατ’ ελάχιστον για ανοικτούς χώρους. Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού  συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση 1 ώρα πριν την έναρξη της εκδήλωσης. Η προσέλευση, η παραμονή και η αποχώρηση από τον χώρο των εκδηλώσεων γίνεται με υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας.

 

Για τους όρους αγοράς και χρήσης εισιτηρίων, πληροφορίες στο παρακάτω link: https://www.megaron.gr/metra-prolipsis-kata-tou-covid-19/