Πρόδρομος Τσινικόρης. Μιλάει για την απώλεια της οικίας στο Διεθνές Δίκτυο Θεάτρου Ντοκιμαντέρ
9 Σεπτεμβρίου 2020
«Ο Μικρός Πρίγκιπας» από την Παιδική Σκηνή Κάρμεν Ρουγγέρη
14 Σεπτεμβρίου 2020
Πρόδρομος Τσινικόρης. Μιλάει για την απώλεια της οικίας στο Διεθνές Δίκτυο Θεάτρου Ντοκιμαντέρ
9 Σεπτεμβρίου 2020
«Ο Μικρός Πρίγκιπας» από την Παιδική Σκηνή Κάρμεν Ρουγγέρη
14 Σεπτεμβρίου 2020

 

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Τρεις Eλληνίδες χορεύτριες η Θένια Αντωνιάδου, η Ερικέτη Ανδρεαδάκη και η Βάσια Ζορμπαλή πρόκειται να παρουσιάζουν μαζί με την χορογράφο Πωλίνα Κρεμαστά την παράσταση με τίτλο «Commun» (το κοινό). Η ελληνική ομάδα χορού «Creo Dance Company» βρίσκεται ήδη στη Δανία και στο διεθνές χορογραφικό κέντρο BIRCA – Bækkelund International Residency Center for Artists. Οι τρεις χορεύτριες μιλούν για το νέο έργο όπου τέσσερα χορευτικά σόλο συνυπάρχουν σε μια ιδιόμορφη παράσταση.

 

 

 

Πώς νιώθετε που θα βρεθείτε στη Δανία με αυτή την παράσταση;

Βάσια Ζορμπαλή: «Σε μια περίοδο όπου η έννοια του συναθροίζειν και του συνακροάζειν ηχεί ως είδος πολυτελείας και όπου η ροπή προς την απομόνωση πυκνώνει όλο και περισσότερο, ερχόμαστε να συναντήσουμε την κοινότητα του χορογραφικού κέντρου BIRCA και να παρουσιάσουμε στο πλαίσιο του Bolhorm Culture Week ένα έργο, το “Commun”, βασισμένο στην έννοια και τις αποχρώσεις της κοινότητας. Εκείνον δηλαδή τον τόπο που συναρμολογείται από κοινές δονήσεις και πάλλεται σε έναν σχεσιακό ρυθμό μοιράσματος και επικοινωνίας. Αυτή η συν-εύρεση είναι μία ακτίνα φωτός σε έναν καιρό ζοφερό, όπου η κοινωνική πολλαπλότητα της μονάδας αποδυναμώνεται και αποσιωπάται. Σημασία δεν έχουν τόσο τα σημεία-η Δανία, η Ελλάδα, ο άλλος τόπος- όσο οι διαδρομές, οι γραμμές, οι συσχετισμοί και οι δυνατότητες εξέλιξης».

 

Ερικέτη Ανδρεαδάκη: «Στο χορογραφικό κέντρο BIRCA είχαμε την ευκαιρία να αφιερώσουμε δύο εβδομάδες στην προετοιμασία του “Commun”, αλλά και να εμβαθύνουμε τη γνώση μας γύρω από την κινητική έρευνα “Απόγειος” πάνω στην οποία βασίζεται το έργο. Είναι απαραίτητο αλλά δυστυχώς σπάνιο, να έχεις τη δυνατότητα να αφιερώνεις ολόκληρη τη μέρα σου στις ανάγκες ενός έργου, επομένως είμαστε πολύ χαρούμενες που μας δόθηκε αυτή η ευκαιρία. Μας προσέφερε επιπλέον την πολύτιμη εμπειρία να μοιραστούμε τη δουλειά μας με τη κοινότητα του Bornholm και με καλλιτέχνες του εξωτερικού».

 

 

Θα θέλατε να μας πείτε με δύο λόγια πώς ξεκίνησε η νέα παράσταση  με τίτλο «commun» (το κοινό); Ποια είναι η πρωτοτυπία της;

Θένια Αντωνιάδου: «Το έργο “Commun” προέκυψε μέσα από μία σειρά συλλογικών – αυτοσχεδιαστικών χορών που οργάνωσε η ομάδα Creo Dance Company με τη συμμετοχή ανθρώπων από πολλές και διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, ειδικότητες και κουλτούρες. Ο χορός μας με αυτούς τους ανθρώπους υπήρξε για εμάς πηγή έμπνευσης και δημιουργίας του εν λόγω έργου και ελπίζουμε ότι αυτή η εμπειρία στάθηκε για αυτούς μια ευκαιρία να χορέψουν και να επικοινωνήσουν. Η πρωτοτυπία της παράστασης έγκειται ακριβώς σε αυτό το γεγονός ότι δηλαδή δημιουργείται από την κοινότητα, πλάθεται μέσα από τα δικά μας σώματα και επιστρέφει σε αυτήν για να μοιραστεί τους καρπούς της».

Βάσια Ζορμπαλή: «Ένα απλό ερέθισμα μπορεί να σταθεί η αφορμή και το έναυσμα για μια καινούργια σύνδεση, ένα καινούργιο χτίσιμο, μια καινούργια δομή. Μέσα από αυτή τη δουλειά ξαναθυμήθηκα πώς ένα μικρό συμβάν  -δύο κρατημένα χέρια με δύο άλλους ανθρώπους για παράδειγμα- μπορεί να γεννήσει έναν καινούργιο κόσμο όπου ανήκεις, αρκεί να το παρατηρήσεις. Έτσι γεννήθηκε ένας νέος ζωντανός χορός από το εργαλείο “αλυσίδα”, ένα κινητικό παιχνίδι της πρακτικής του Απόγειου που δοκιμάστηκε και ερευνήθηκε με περισσότερα από 100 άτομα, για να αφουγκραστούμε το αποτύπωμά της πάνω στα σώματά μας. Πολλές φορές ψάχνουμε να βρούμε πού ανήκουμε ενώ αρκεί να αντιληφθούμε ότι η μισή “δουλειά” συμβαίνει εν αγνοία μας, ενόσω υπάρχουμε μέσα σε ένα σύνολο, όπως η ίδια μας η αναπνοή που απλά συμβαίνει».

 

Τέσσερα χορευτικά σόλο σε συνύπαρξη. Θέλετε να μας μιλήσετε για αυτό;

Θένια Αντωνιάδου: «Οι τέσσερις χορεύτριες μας αφηγούνται μια κοινή ιστορία, με το δικό τους προσωπικό τρόπο η καθεμία, που αφήνει όμως ανοιχτές τις πόρτες να εισχωρήσουν νέα συμβάντα, συναντήσεις, κοινοί τόποι, κάθε φορά που την «αφηγούνται» και με τους συγκεκριμένους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί. Η ιστορία τους, ο χορός τους  είναι μια ευκαιρία/μια αφορμή για να γεννηθούν νέες ιστορίες, να βιωθούν νέες καταστάσεις με στόχο να βρουν το δικό τους «κοινό» με τους θεατές. Ως χορεύτρια της παράστασης αυτός ο τρόπος δουλειάς φέρει μια ρευστότητα και μια ευθραυστότητα την οποία καλούμαστε κάθε φορά να ισορροπήσουμε μεταξύ συλλογικού και προσωπικού βιώματος».

Βάσια Ζορμπαλή: «Τέσσερα  σόλο εμφανίζονται σα σημεία συνάντησης/κόμβοι σε μία διαδρομή που παλινδρομεί μεταξύ του ατομικού και του συλλογικού. Ξεδιπλώνοντας το προσωπικό τους νήμα αφήγησης σε αυτήν τη σκηνική συνύπαρξη δημιουργούν έναν νέο χορό, ένα ρευστό υφαντό ενός βιωμένου κοινού τόπου, φορέα μιας συλλογικής διαδικασίας. Χορεύω επειδή χορεύεις, μεταβάλλω την κίνησή μου επειδή εσύ μου προκαλείς αυτήν την αλλαγή. Σε περιέχω και με περιβάλλεις».

Ερικέτη Ανδρεαδάκη: «Ανακαλύπτουμε η καθεμία την προσωπική αφήγηση μιας συλλογικής ανάμνησης και στη συνέχεια επιχειρούμε να την επικοινωνήσουμε μεταξύ μας, συνθέτοντας έτσι μια νέα μνήμη, έναν νέο κοινό τόπο, που ερχόμαστε να μοιραστούμε με τους θεατές».

 

 

Ποια είναι τα επόμενα σας σχέδια;

Μετά από την πρεμιέρα μας στη Δανία θα ακολουθήσει μια σειρά παραστάσεων στην Ελλάδα: στον Θερινό Κινηματογράφο ΒΟΞ, στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού και στο Σκοπευτήριο Καισαριανής. Στη συνέχεια, στο πλαίσιο του Island Connect – A collaborative European Residency project (Denmark, Croatia, Ireland, Greece) και σε συνεργασία με τον δήμο Νάξου και το Θέατρο Εντροπία, θα ταξιδέψουμε στη Νάξο για μία ακόμη παρουσίαση, αλλά και για να συνεχίσουμε την κινητική έρευνα «Απόγειος». Η ίδια η πρακτική του Απόγειου χορού είναι μια δυναμική διαδικασία, ένα ταξίδι διαρκούς  επαναπροσδιορισμού, που συναντά καινούργιους τόπους για να συναπαντηθεί με γνώριμα σημεία και να τα φωτίσει με μία νέα μνήμη. Επιθυμία μας είναι το έργο αυτό να ταξιδέψει και να συναντήσει νέους τόπους και ανθρώπους, ώστε να συνδιαλλαγεί μαζί τους.

 

 

Πληροφορίες παράστασης

«Commun»

Χορογραφία: Πωλίνα Κρεμαστά

Χορεύουν: Θένια Αντωνιάδου, Ερικέτη Ανδρεαδάκη, Βάσια Ζορμπαλή, Πωλίνα Κρεμαστά

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση & ζωντανή εκτέλεση: Νίκος και Γιώργος Παπαϊωάννου

Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης

Σχεδιασμός φωτισμών: Μελίνα Μάσχα

Art-design & video: Παναγιώτης Ανδριανός

Τεχνική υποστήριξη: Βαγγέλης Νάνος

Οργάνωση παραγωγής: Ορέστης Τάτσης

Υπεύθυνος επικοινωνίας: Άρης Ασπρούλης

 

 

Δανία

Στις 13 Σεπτεμβρίου 2020, στο Bornholm της Δανίας, στο πλαίσιο του Bornholm Culture Week, στο διεθνές χορογραφικό κέντρο BIRCA – Bækkelund International Residency Center for Artists

 

Πληροφορίες για τις παραστάσεις στην Ελλάδα

25-26-27-28 Σεπτεμβρίου 2020 στον θερινό κινηματογράφο ΒΟΞ

(Θεμιστοκλέους 82, Αθήνα)

&

2 Οκτωβρίου 2020 στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού

(Ιωαννίνων & Καπανέως, Αθήνα – Κολωνός)

&

3 Οκτωβρίου 2020 στο Σκοπευτήριο Καισαριανής

(μπροστά από το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, Ηρώς Κωνσταντοπούλου 16, Καισαριανή)

 

Ώρα Έναρξης: 20.30

 

Γενική Είσοδος: 10  ευρώ /Μειωμένο (άνεργοι, χορευτές, φοιτητές, ΑΜΕΑ): 5  ευρώ

Εισιτήρια – Προπώληση:  https://www.viva.gr/tickets/dance/pollaploi-horoi/commun-creo-dance-company/

 

 

Η παραγωγή «commun» έχει επιχορηγηθεί από το ΥΠ.ΠΟ.Α. για την καλλιτεχνική περίοδο 2019-2020 και έχει υποστηριχθεί με τη μορφή Residencies από τα χορογραφικά κέντρα:

·         DeVIR/CAPa- Centro de Artes Performativas do Algavre (Πορτογαλία),

·         BIRCA – Bækkelund International Residency Center for Artists (Bornholm, Δανία)

·         Municipal Theater of Naxos, ENTROPIA (Athens, Ελλάδα)

και τα Διεθνή Προγράμματα:

·         TRY!Residencies – Tipperary Dance Platform (Ιρλανδία),

·         Island Connect – A collaborative European Residency project (Denmark, Croatia, Ireland, Greece)