Τρία Workshops από την Καλλιτεχνική Ομάδα Kentro στην Κεφαλονιά

Ματαιώνεται το Φεστιβάλ Αισχύλεια 2020
20 Αυγούστου 2020
Η Μαρίνα Σάττι στον Κήπο του Μεγάρου
20 Αυγούστου 2020

 

 

Η Καλλιτεχνική Ομάδα Kentro διοργανώνει στο νησί της Κεφαλονιάς ένα 10ήμερο κύκλο εργαστηρίων που εστιάζει και ερευνά τεχνικές συνόλου ενώ παράλληλα αναπτύσσει και εξελίσσει τις βασικές αρχές λειτουργίας του ηθοποιού/ χορευτή/ performer.

 

Τα τρία εργαστήρια, Workshop 1 Υποκριτικής με την Έλενα Μαυρίδου, Workshop 2 Αυτοσχεδιασμού – Υποκριτικής με την Ελένη Παργινού και Workshop 3 Σύγχρονου Χορού με τον  Νικόλα Χατζηβασιλειάδη, θα πραγματοποιηθούν στο νησί της Κεφαλονιάς και στον φιλόξενο χώρο του Ιόνιου Κέντρου Τεχνών & Πολιτισμού (www.ionionartscenter.gr) από τις 26 Αυγούστου έως τις 5 Σεπτεμβρίου 2020.

Όλα τα εργαστήρια καθώς και η φιλοξενία θα διεξαχθούν στους υπερσύγχρονους χώρους του Ιόνιου Κέντρου τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

 

Για αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα, τους διδάσκοντες καθώς και για να δηλώσετε την συμμετοχή σας, ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο: https://omadakentro.com/residential-10days-workshops/

 

Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε και στην ηλεκτρονική διεύθυνση: omada.kentro@gmail.com

 

 

Τα εργαστήρια
Workshop 1: Υποκριτική

Εργαστήριο Υποκριτικής της σκηνοθέτιδος και ηθοποιού Έλενας Μαυρίδου με κεντρικό άξονα την υποκριτική με μάσκα.

Μια μέθοδος και ένα εργαλείο που δημιουργεί το κατάλληλο έδαφος, ώστε ο ηθοποιός να εξασκήσει σε βάθος τις προσωπικές του δυναμικές, ποιότητες και δυνατότητες και να ανακαλύψει τον σκηνικό του εαυτό.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν και θα διευρύνουν τις σωματικές και φωνητικές τους δυνατότητες. Τα κέντρα κίνησης, η ενεργή ακινησία, ο αυτοσχεδιασμός, η ουδέτερη μάσκα.

Θα γίνει εισαγωγή στην ολόκληρη μάσκα (full face mask) και τη μάσκα χαρακτήρα (character mask). Μέσα απ’ τη μεθοδολογία της μάσκας, θα διερευνηθεί η δημιουργία ενός χαρακτήρα απ’ την αρχή: η σωματική του συμπεριφορά, η φωνή του, οι χειρονομίες του. Παράλληλα, μέσα απ’ τον λεκτικό και σωματικό αυτοσχεδιασμό, θ’ αποκαλυφθεί ο τρόπος με τον οποίο ο χαρακτήρας θα αποκτήσει σκηνική υπόσταση.

Οι μάσκες χαρακτήρα έρχονται σε επαφή μεταξύ τους, αλληλεπιδρούν και αυτοσχεδιάζουν λεκτικά, με στόχο τη δημιουργία σχέσεων για τη σκηνή.

Το σεμινάριο διεξάγεται στη Αθήνα αλλά και εκτός με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία 4 χρόνια.

Διδασκαλία: Έλενα Μαυρίδου

 

Workshop 2: Αυτοσχεδιασμός – Υποκριτική

Στο εργαστήριο αυτό θα δουλευτούν τα εργαλεία που θα μας βοηθήσουν να ανακαλύψουμε τρόπους υποκριτικής προσέγγισης της σκηνικής πράξης μέσα από τεχνικές συνόλου.

Δίνοντας έμφαση στα σωματικά εργαλεία του ηθοποιού/performer προτείνονται μεγάλης ή/και μικρής διάρκειας ασκήσεις δομημένου αυτοσχεδιασμού που εστιάζουν στην αντοχή και τη σκηνική συγκέντρωση του συμμετέχοντα, ενδυναμώνοντας τη σκηνική του παρουσία ενώ παράλληλα διευρύνεται η δημιουργικότητα και η φαντασία του.

Το μάθημα χωρίζεται σε 3 (τρία) μέρη:

α) Σωματικό-φωνητικό ζέσταμα
σωματικά εργαλεία/σωματική αντιμετώπιση της αναπνοής
β) Ασκήσεις συγκέντρωσης, αντοχής, αλληλεπίδρασης
διαχείριση της σωματικής ενέργειας
γ) Αυτοσχεδιασμός σε δοσμένες σκηνικές συνθήκες
σκηνική ευρηματικότητα / φαντασία / επικοινωνία

Το εργαστήριο επιδιώκει:
α) τη βαθύτερη κατανόηση του σώματος ως εργαλείο υποκριτικής πράξης
β) τη διαχείριση της σωματικής ενέργειας
γ) την ανάπτυξη σκηνικής ευρηματικότητας
δ) την ανάπτυξη συνεργατικότητας μέσα από λειτουργίες συνόλου

Το εργαστήριο έχει ερευνητικό χαρακτήρα και έχει πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με διάφορους φορείς

Διδασκαλία: Ελένη Παργινού

 

Workshop 3: Σύγχρονος Χορός

Τεχνικό μάθημα σύγχρονου χορού που εστιάζει στην ενδυνάμωση του σώματος μέσα από συγκεκριμένο κινητικό υλικό. Παίζουμε με την εναλλαγή δυναμικών, ποιοτήτων και ταχύτητας αυτοσχεδιάζοντας κάτω από συγκεκριμένες κινητικές οδηγίες. Μαθαίνουμε να εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας και το σώμα μας στο “εδώ και τώρα”.

Τo μάθημα διεξάγεται στη Αθήνα στο DANCE Cultural Center και σε άλλα studio χορού.

Διδασκαλία: Νικόλας Χατζηβασιλειάδης