Γιώργος Μπανταδάκης: «Οι κοινωνίες ανέτειλαν και προόδευσαν επειδή υπήρχε μέσα σε αυτές ο πολιτισμός»
29 Ιουλίου 2020
Εκδηλώσεις και εργαστήρια στο Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης
3 Αυγούστου 2020
Γιώργος Μπανταδάκης: «Οι κοινωνίες ανέτειλαν και προόδευσαν επειδή υπήρχε μέσα σε αυτές ο πολιτισμός»
29 Ιουλίου 2020
Εκδηλώσεις και εργαστήρια στο Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης
3 Αυγούστου 2020

 

Από την Τρίτη, 28 Ιουλίου έως και την Κυριακή, 2 Αυγούστου το Φεστιβάλ Ρεματιάς 2020 φιλοξενεί  το 6ο Our Festival: 6 μέρες γεμάτες θέατρο, μουσική, χορός, κουκλοθέατρο, video art, παιδικές παραστάσεις αλλά και εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, υπόσχονται όμορφες στιγμές στο κοινό, με ελεύθερη είσοδο αλλά και απόλυτη ασφάλεια, καθώς τηρούνται όλες προδιαγραφές ασφαλείας που προβλέπονται από το Υπουργείο Πολιτισμού. Οι συντελεστές του Our Festival το οποίο γεννήθηκε το 2015 για να επιβεβαιώσει τη δύναμη της αλληλεγγύης στην τέχνη μιλούν για το φεστιβάλ που περιλαμβάνει δράσεις από όλο το φάσμα των τεχνών και  έχει ως στόχο τη συνάντηση καλλιτεχνών που προασπίζουν έμπρακτα την έννοια της αλληλεγγύης.

 

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για το Φεστιβάλ; Πώς προέκυψε η ιδέα, το όνομά του, ποια είναι η φιλοσοφία του;

Χρήστος Θάνος: «Η ιδέα είχε ως έναυσμα τον τρόπο λειτουργίας της θεατρικής ομάδας Εμείς. Μέσα στην ομάδα υπήρχε ένα σαφές πνεύμα αλληλεγγύης τόσο μεταξύ των μελών της, τα οποία ήταν πάντα ισάξια, όσο και προς το κοινό, με τη διαρκή προσπάθεια διεύρυνσης της πρόσβασης στις παραστάσεις για κάθε κοινωνική ομάδα. Βλέποντας λοιπόν την επιτυχία που είχε αυτό το μοντέλο και σε καλλιτεχνικό και σε παραγωγικό επίπεδο, αλλά και αναγνωρίζοντας  την ύπαρξη και άλλων ομάδων που λειτουργούσαν με παρόμοια φιλοσοφία, θεωρήσαμε απαραίτητη την δημιουργία ενός πεδίου συνάντησης όλων αυτών των ανθρώπων. Το 2015 λοιπόν, κατέθεσα μία πρόταση στον Δήμο Χαλανδρίου, που ήταν πολύ θετικός απέναντι σε αυτές τις ιδέες, για τη δημιουργία ενός φεστιβάλ, μιας συνάντησης αλληλέγγυων καλλιτεχνών, με έδρα το υπέροχο θέατρο της Ρεματιάς. Έτσι, τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς πραγματοποιήθηκε το πρώτο Our Festival. Το δικό μας φεστιβάλ. Ένα φεστιβάλ που διοργανώνεται από τους ίδιους τους καλλιτέχνες».

 

Πόσοι άνθρωποι συμμετέχουν για να πραγματοποιηθεί το φεστιβάλ και δη με ελεύθερη είσοδο;

Νάντια Περιστεροπούλου: «Η διοργανωτική ομάδα του φεστιβάλ αποτελείται από καλλιτέχνες που συμμετείχαν σε προηγούμενα Our festival, οπότε κάθε χρόνο ποικίλλει ο αριθμός των συμμετεχόντων. Είναι καλλιτέχνες οι οποίοι, αν και δεν ήταν οι ίδιοι παραγωγοί, είχαν όμως εμπειρία στο συμμετοχικό μοντέλο παραγωγής που έκαναν για να πραγματοποιήσουν και να παρουσιάσουν τις δράσεις τους. Αυτή η κοινή οπτική και πορεία όλων αυτών των καλλιτεχνών είναι η βάση για να μεγαλώνει κάθε χρόνο η ομάδα της διοργάνωσης του Our Festival».

 

Τι έχουν παρακολουθήσει οι θεατές μέσα σε αυτά τα πέντε χρόνια; Ποιους καλλιτέχνες, παραστάσεις και τι έχετε πετύχει με τη συμμετοχή τους;

Μαρία Θρασυβουλίδη: «Τον Σεπτέμβριο του 2015, 45 καλλιτέχνες παρουσίασαν 6 δράσεις σε 600 θεατές. Σήμερα, μετά από πέντε χρόνια Our Festival, περισσότεροι από 8.000 θεατές έχουν παρακολουθήσει 99 δράσεις από 492 καλλιτέχνες.

Το Φεστιβάλ επιδιώκει σταθερά να δώσει βήμα σε ανθρώπους που έχουν να παρουσιάσουν κάτι ενδιαφέρον ανεξάρτητα από την αναγνωρισιμότητα ή τα χρόνια εμπειρίας τους στο χώρο. Μας ενδιαφέρει να δημιουργηθεί στην πραγματικότητα ο χώρος για τη συμμετοχή όλο και περισσότερων καλλιτεχνών που αντιλαμβάνονται με έναν κοινό τρόπο τις έννοιες της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης ως μέσα δημιουργίας και ανάδειξης του καλλιτεχνικού περιεχομένου. Ταυτόχρονα, είναι το Our Festival είναι το πρώτο ανεξάρτητο φεστιβάλ στην Ελλάδα που έχει δώσει τόση μεγάλη βαρύτητα στο ζήτημα της προσβασιμότητας, με ένα πρόγραμμα που κάθε χρόνο έχει όλο και περισσότερες δράσεις που απευθύνονται σε όλους και μπορεί να τις παρακολουθήσει οποιοσδήποτε.

Επομένως, χρόνο με το χρόνο, το Our Festival βρίσκεται όλο και πιο κοντά στην επίτευξη των αρχικών του στόχων. Τώρα, και αν και εφόσον από του χρόνου οι συνθήκες είναι περισσότερο ευνοϊκές, το Our Festival 7 θα έχει τη χαρά να φιλοξενήσει και δράσεις από το εξωτερικό».

 

 

Ποιες είναι οι δυσκολίες ή οι αντίξοες συνθήκες με τις οποίες έχετε έρθει αντιμέτωποι;

Χρήστος Θάνος: «Δυσκολίες στον προγραμματισμό, στις επιλογές, στο πώς θα περάσουμε το μήνυμα αυτού που προσπαθούμε να κάνουμε, πάντα υπάρχουν, αλλά η αλήθεια είναι ότι με την εμπειρία των προηγούμενων διοργανώσεων, οι δυσκολίες αυτές χρόνο το χρόνο εξαλείφονται. Φέτος βέβαια, λόγω του Covid-19, έπρεπε να ληφθούν υπόψη άλλα ζητήματα: να τεθούν περιορισμούς στους συμμετέχοντες καλλιτέχνες σε σχέση με τις αποστάσεις ασφαλείας επί σκηνής, να τηρηθούν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας σε σχέση με την πληρότητα του θεάτρου στο 50% της χωρητικότητάς του, και δυστυχώς, να ακυρώσουμε τη συμμετοχή δράσεων από το εξωτερικό που για πρώτη φορά θα ήμασταν σε θέση να φιλοξενήσουμε. Παρόλ’αυτά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η βασική δυσκολία με την οποία ερχόμαστε σταθερά αντιμέτωποι, είναι η έλλειψη πόρων που δεν επιτρέπει να ανταμειφθούν οι άνθρωποι που απασχολούνται στο Φεστιβάλ ανάλογα με το πραγματικό τους έργο και τη δουλειά που καταβάλλουν για να υλοποιηθεί αυτό».

 

Τι θα δει το κοινό στο φετινό Our Festival;

Μελίσσα Κωτσάκη: «Το Our Festival θα φιλοξενήσει και φέτος δράσεις από όλο το φάσμα των παραστατικών τεχνών με θέατρο, χορό, συναυλίες, προβολές, δρασεις για παιδιά -φέτος και για βρέφη- και τέλος, εργαστήρια για ενήλικες και για παιδιά. Καλλιτέχνες που έχουν παρουσιάσει δουλειά τους σε προηγούμενα Our Festival, αλλά και νέες συμμετοχές θα διαμορφώσουν ένα εξαιρετικά πλούσιο πρόγραμμα στην έκτη διοργάνωση του Φεστιβάλ μας. Αν και καλλιτεχνικά η γραμμή παρέμεινε η ίδια, φέτος χρειάστηκε να λύσουμε έναν παραπάνω γρίφο και εμείς ως διοργανωτική ομάδα, αλλά και οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν: αυτόν της απόστασης. Αυτό σημαίνει ότι κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες δράσεις ήταν αδύνατον να παρουσιαστούν φέτος και κάποιες άλλες έπρεπε να αναπροσαρμόσουν εκ νέου το υλικό τους. Αυτό αν μη τι άλλο είναι μια συνθήκη που ορίζει κατά πολύ τα πράγματα και παρά την δυσκολία, αποφασίσαμε αντί για εμπόδιο να το δούμε σαν πρόκληση, νιώθοντας φέτος πιο πολύ από ποτέ την αναγκαιότητα ύπαρξης του συγκεκριμένου φεστιβάλ. Και να ‘μαστε!».

 

Τι σημαίνει για εσάς η έννοια της αλληλεγγύης και πώς εφαρμόζεται στο Φεστιβάλ;

Νίκος Αξιώτης: «Η αλληλεγγύη είναι μια έννοια που διαρκώς, μετά από κάθε Our Festival, επιστρέφει για να μας κάνει να αναθεωρήσουμε τι τελικά σημαίνει για μας. Για μας ως άνθρωποι, ως καλλιτέχνες, ως διοργανωτική ομάδα του φεστιβάλ. Σίγουρα, για όλους μας, δε σημαίνει φιλανθρωπία. Η αλληλεγγύη ας πούμε είναι όταν δύο χέρια έχουν ανάγκη, δύο άλλα χέρια το βλέπουν και πάνε δίπλα τους. Κι έτσι, τέσσερα χέρια πάντα είναι καλύτερα από δύο. Συνάντηση αλληλέγγυων καλλιτεχνών λέγαμε, και ήδη μεταξύ μας εννοούσαμε κάτι άλλο. Είναι προϋπόθεση να είσαι “αλληλέγγυος” για να συμμετέχεις στο φεστιβάλ; Κι αν κάποιος δεν είναι; Κι εμείς στην διοργανωτική είμαστε; Και τι σημαίνει αλληλεγγύη; Αυτές οι ερωτήσεις κάθε χρόνο μας καίνε τα εναπομείναντα εγκεφαλικά κύτταρα. Σ’ αυτό που σίγουρα συμφωνούμε όλοι, είναι ότι η ίδια η διοργανωτική αυτή ομάδα, ξεκίνησε με δύο άτομα και κάθε χρόνο μεγαλώνει, από καλλιτέχνες που συμμετείχαν σε προηγούμενα φεστιβάλ. Τα χέρια που ήταν μόλις τέσσερα στο πρώτο Our Festival, έγιναν στο τρίτο 18 χέρια και χρόνο με το χρόνο πολλαπλασιάζονται για να καταπιαστούν με κάτι τόσο δύσκολο. Με την άχαρη διοργάνωση ενός φεστιβάλ. Δεν ξέρω τι είναι αλληλεγγύη αλλά σίγουρα αυτό είναι ένα ελάχιστο δείγμα.

Στο φεστιβάλ λοιπόν…

-Υπάρχει ελεύθερη είσοδος

-Είναι προσβάσιμο για άτομα με αναπηρία

-Μαζεύονται τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για ευπαθείς ομάδες

-Οι ίδιοι οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν αναλαμβάνουν πόστα εργασίας (τις ημέρες που δεν έχουν να παρουσιάσουν τη δράση τους). Υποδοχή, καθαριότητα, κουβάλημα (εδώ κι αν αυτά τα “χέρια” είναι πολύτιμα!) κ.α.

-Οι ίδιοι οι καλλιτέχνες προωθούν στα ΜΜΕ την δουλειά τους αλλά και την δουλειά των άλλων ομάδων, σχημάτων κλπ.

-Οι ίδιοι οι καλλιτέχνες γίνονται τελικά οι διοργανωτές αυτού του φεστιβάλ. Του δικού μας φεστιβάλ.

 

 

Θα θέλατε να μας πείτε για τη συνεργασία με την Liminal Access, η οποία προσφέρει υπηρεσίες προσβασιμότητας για ΑμεΑ σε επιλεγμένες δράσεις του Φεστιβάλ;

Χρίστος Παπαμιχαήλ: «Η Liminal Access, ιδρύθηκε από εμένα, μέλος της ομάδας “Εμείς” και διευθυντή παραγωγής του Our festival. Έχοντας αυτή την σχέση, η αρχή της Liminal Access έγινε στο Our Festival 2, όπου ο οργανισμός προσέφερε δωρεάν υπηρεσίες προσβασιμότητας για κωφούς και βαρήκοους σε οκτώ δράσεις. Από τότε, κάθε χρόνο, επιλεγμένες δράσεις της διοργάνωσης συνοδεύονται από υπηρεσίες προσβασιμότητας για ΑμεΑ με την υποστήριξη του Δήμου Χαλανδρίου. Στην προσπάθεια μας να μην αποκλείουμε καμία κοινωνική ομάδα, προσθέσαμε και την υπηρεσία της Ακουστικής Περιγραφής για άτομα με οπτική αναπηρία. Έτσι μαζί με την διερμηνεία στην νοηματική γλώσσα και τους υπέρτιτλους για κωφούς και βαρήκοους, το φεστιβάλ μας προσκαλεί τα άτομα με αναπηρία να παρακολουθήσουν σε συνθήκες ισοτιμίας δράσεις στο προσβάσιμο θέατρο της Ρεματιάς. Επίσης, στις προηγούμενες τρεις διοργανώσεις, η Liminal Access διοργάνωσε διήμερες προσομοιώσεις δραματικής σχολής για μικτές ομάδες, δυστυχώς όμως φέτος οι συνθήκες δεν επιτρέπουν την διεξαγωγή ενός τόσο μεγάλου εργαστηρίου. Η προσβασιμότητα στο περιεχόμενο του Our Festival είναι πια αυτονόητη για εμάς, ελπίζουμε σύντομα να μην χρειάζεται να μιλάμε τόσο πολύ για αυτό και να πάψει να αποτελεί η εξαίρεση στον κανόνα, αλλά ο ίδιος κανόνας».

 

 

Το Πρόγραμμα του 6ου OUR FESTIVAL με μία ματιά

 

Τρίτη, 28 Ιουλίου 2020

19:00 |Μουσική με Ανακυκλώσιμα Υλικά | Marakaibo Percussion | Εργαστήριο για παιδιά Διάρκεια: 90’

21:00 | 2 meet | Μαρί Κασσαπιάν – Ελιάν Ρουμιέ | Χορός | Διάρκεια: 20’

21:30 | Νίκος Καζαντζάκης – Όφις και κρίνο | Χρήστος Θάνος, Ηρώ Μπέζου | Θέατρο | Διάρκεια: 60’

 

Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2020

Α’ Μέρος

20:00 | Αβγώ | IKIRU – Σερέφογλου Στέλλα | Παράσταση για βρέφη | Διάρκεια: 30’

Β’ Μέρος

21:30 | Paul Goodman – Αλέξης Νόνης | Weaving Worlds | Μουσική | Διάρκεια: 45′

22:30 | Chrysoula K. & Púrpura | Μουσικές του Κόσμου… Δύση και Ανατολή… | Μουσική |Διάρκεια: 50’

 

Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2020

Α’ Μέρος

20:00 | ΚοσκινοΑρμενίζοντας | Θέατρο Ανάποδα | Θέατρο Κούκλας | Διάρκεια: 40’

Β’ Μέρος

21:30 | Jazz performance | Alone Together Trio | Μουσική |Διάρκεια: 50′

22:30 | The Soul Peanuts Live | The Soul Peanuts | Μουσική |Διάρκεια: 50’

 

Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2020

17:30 | Υποκριτική και δοσμένες συνθήκες | Σωτήρης Δούβρης | Εργαστήριο Υποκριτικής

Διάρκεια: 2 ½  ώρες

Α’ Μέρος

20:30 | Trés Sure | MayBe A Company | Θέατρο |Διάρκεια: 50′

Β’ Μέρος

22:00 | Αντιγόνη – αυτό τουλάχιστον το μπορώ | HashArt theater group | Θέατρο

Διάρκεια: 85’

 

Σάββατο, 1 Αυγούστου 2020

17:30 | Υποκριτική και δοσμένες συνθήκες | Σωτήρης Δούβρης | Εργαστήριο Υποκριτικής

Διάρκεια: 3 ώρες

21:00 | [New] Horizons | Ντέμη Παπαθανασίου | Χορός | Διάρκεια: 12′

21:30 | We find each other in the plenum | Ζωή Ευσταθίου | Χορός  | Διάρκεια: 20’

22:00 | Ελεγεία για έναν παράλογο κόσμο | Αδάμου Βίκυ | Θέατρο | Διάρκεια: 60’

 

Κυριακή, 2 Αυγούστου 2020

Α’ Μέρος

20:30 | “Το Τάβλι” του Δ. Κεχαϊδη | Θεατρική Ομάδα Roswitha | Θέατρο| Διάρκεια: 65’

Β’ Μέρος

22:00 | Live music | Desert Monks | Μουσική| Διάρκεια: 50′

23:00 | Live concert | Universe217 | Μουσική | Διάρκεια: 50’

Παράλληλη Δράση (καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, στον χώρο του κυλικείου): Balkaniko | Video art

 

Ταυτότητα 6ου OUR FESTIVAL

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Χρήστος Θάνος

Διεύθυνση παραγωγής: Χρίστος Παπαμιχαήλ

Οργανωτική ομάδα: Νάντια Περιστεροπούλου, Μαρία Θρασυβουλίδη, Μελίσσα Κωτσάκη, Χριστίνα Στουραΐτη, Νίκος Αξιώτης, Ελισσαίος Βλάχος, Μάρβα Βούλγαρη, Τεό Φοινίδης, Σοφία Σερέφογλου, Έλσα Παπέλη, Θεοδώρα Αθανασίου, Πέτρος Ζορμπάς, Ευαγγελία Σταύρου.

Επιμέλεια φωτισμών: Κώστας Μπεθάνης

Γραφιστική επιμέλεια: Πάνος Κασιάρης

Κατασκευή σκηνικού χώρου: Ροκάνι

Υπηρεσίες προσβασιμότητας: Liminal Access

Ηχοληψία: Μάνος Γεωργακόπουλος, Νίκος Μπακόλας, Πέτρος Μπακόλας

Ηχογράφηση υλικού επικοινωνίας: Basement Productions

Επικοινωνία: Γεωργία Ζούμπα

Διοργάνωση: Εμείς – Ομάδα συλλογικού πολιτισμού

Περισσότερες πληροφορίες: https://emeis.net.gr/our-festival/

 

To Our Festival 6, με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δήμου Χαλανδρίου και σε συνεργασία με την Liminal Access, προσφέρει υπηρεσίες προσβασιμότητας για ΑμεΑ σε επιλεγμένες δράσεις. Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο www.liminal.eu.

 

Το OUR FESTIVAL πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ρεματιάς 2020

– Νύχτες Αλληλεγγύης του Δήμου Χαλανδρίου.

Με την οικονομική στήριξη και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Πληροφορίες 6ου OUR FESTIVAL

Ημερομηνίες: Τρίτη, 28 Ιουλίου έως Κυριακή, 2 Αυγούστου

Είσοδος: Ελεύθερη

Απαραίτητη την επίδειξη δελτίου εισόδου, το οποίο θα είναι διαθέσιμο από το viva.gr

Ανάμεσα στο πρώτο και στο δεύτερο μέρος θα μεσολαβεί διάλειμμα, κατά το οποίο οι θεατές θα πρέπει να αποχωρούν από το χώρο, ώστε το θέατρο να απολυμαίνεται για το δεύτερο μέρος.

Όσοι θεατές επιθυμούν να παρακολουθήσουν και τα δύο μέρη, θα πρέπει να έχουν προμηθευτεί δελτία εισόδου και για τα δύο.

 

Θέατρο: Ευρυπίδειο Θέατρο Ρεματιάς  Πεζόδρομος Προφήτη Ηλία, Χαλάνδρι