
Αλέξανδρος Κοέν: «Μ’ αρέσουν πολύ τα έργα που ασχολούνται με τις αδυναμίες και τις ελλείψεις των ανθρώπων»
13 Ιουλίου 2020
Πρεμιέρα απόψε για τη «Φυλλάδα του Μεγαλέξανδρου» σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη
24 Ιουλίου 2020
Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου
Ποιήματα του Νίκου Καββαδία που έγιναν τραγούδια ερμηνεύει ο Δημήτρης Βουτσάς στη συναυλία με τίτλο «Ξέμπαρκοι καιροί. Ήχοι εξόριστοι» η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ρεματιάς 2020 «Νύχτες αλληλεγγύης». Πρόκειται για μια σειρά τραγουδιών από τους «Ξέμπαρκους» (σε μεταγραφή για κιθαριστικό σύνολο από τον Περουλή Σακελλαρίδη), που το κοινό θα απολαύσει με το μουσικό σύνολο Guitarte Ensemble, τον κοντραμπασίστα Όσβαλντ Αμιράλη και τον κιθαρίστα και μαέστρο Κώστα Ηλιάδη. Ο ερμηνευτής ετοιμάζει και την πρώτη του ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Βλέμμα Στο Βυθό» η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει το φθινόπωρο από τη Μικρή Άρκτο.
Πόσο δύσκολος είναι ερμηνευτικά ο Καββαδίας;
Με την ποίηση του Καββαδία θα μπορούσαμε να πούμε ότι συμβαίνει το εξής παράδοξο: ενώ απαιτείται μια ιδιαίτερη προσέγγιση καθώς ο κόσμος του ποιητή είναι πολύ συγκεκριμένος και πολλές φορές άγνωστος για εμάς, αφού μιλάει για ταξίδια σε μακρινούς τόπους και άγριες θάλασσες, τη ζωή των ναυτικών και μάλιστα πολλές φορές ωμά και σκληρά ή χρησιμοποιώντας δύσκολη ορολογία, την ίδια στιγμή λόγω της τριβής και της επαφής που έχουμε μέσα από το μελοποιημένο έργο του, υπάρχει μια αίσθηση οικειότητας. Ίσως είναι και χαρακτηριστικό του Καββαδία, ότι δηλαδή ενώ δεν τον καταλαβαίνεις απόλυτα σε μια πρώτη ανάγνωση, καταφέρνει να σου δημιουργήσει μια αίσθηση νοσταλγίας είτε μέσα από τις ιστορίες που διηγείται είτε καταφέρνοντας να ξεθάψει δικές σου αναμνήσεις.
Είναι εύκολο ή δύσκολο να πατάει κανείς πάνω στα χνάρια των φωνών που έχουν ερμηνεύσει τον Καββαδία;
Σίγουρα υπάρχουν όλες εκείνες οι μεγάλες φωνές, που τις έχουμε ακούσει σε αυτά τα σπουδαία τραγούδια και μας έχουν εμπνεύσει, ωστόσο, κάθε νέος ερμηνευτής έχει υποχρέωση να κάνει τη δική του ανάγνωση σε όλο αυτό το υλικό και να προσπαθήσει να καταθέσει μια πιο προσωπική προσέγγιση.
Συναυλία στον καιρό της απόστασης. Πώς νιώθετε που θα ανεβείτε στη σκηνή μετά από καιρό;
Μεγάλη χαρά, φυσικά! Νομίζω ότι τόσο οι ίδιοι οι καλλιτέχνες όσο και ο κόσμος έχουν την ίδια ανάγκη επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης και αυτό μπορεί να συμβεί ουσιαστικά μόνο όταν ο ένας βρίσκεται απέναντι στον άλλον. Η ανάγκη επαφής κι επικοινωνίας μέσω της Τέχνης έτσι κι αλλιώς ήταν αισθητή καθ’ όλη τη διάρκεια της καραντίνας, όπου η τέχνη της Μουσικής και του Θεάτρου ήταν εκεί, για να απαλύνει την ανησυχία και να τροφοδοτήσει με αισιοδοξία τις σκέψεις όλων.
Ποια είναι οι λόγοι που θα έρθει το κοινό στη συναυλία σας;
Αρχικά, γιατί τιμούμε το Νίκο Καββαδία μέσα από το έργο του. Ένα έργο που μας δείχνει πόσο βαθιά υπέρμαχος -μέσα από την απλότητά του- ήταν ο Έλληνας ποιητής για την ισότητα των ανθρώπων και πόσο αντιρατσιστικός είναι ο λόγος του, κάτι που τον καθιστά μέχρι και τις μέρες μας ιδιαίτερα επίκαιρο.
Πως βλέπετε τον χειμώνα που έρχεται; Θα είναι με αποστάσεις ωστόσο πλούσιος καλλιτεχνικά;
Αυτό, δυστυχώς, κανείς δεν μπορεί να το γνωρίζει. Ευχόμαστε όλοι να γυρίσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στις παλιές καλές μας συνήθειες, όπου οι παρέες δε μετρούσαν άτομα και η αγκαλιά ήταν το προαπαιτούμενο για να ακολουθήσει μια όμορφη νύχτα.
Όσον αφορά τα καλλιτεχνικά σχέδια, προσωπικά, ετοιμάζουμε τον πρώτο μου προσωπικό δίσκο που αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Οκτώβρio, από την Μικρή Άρκτο. Στο δίσκο αυτό, τα τραγούδια υπογράφουν ο Μίμης Νικολόπουλος (μουσική), η Φωτεινή Λαμπρίδη (στίχοι) και σε ένα τραγούδι ο Γιάννης Βασιλόπουλος (στίχοι), μια παραγωγή του Παρασκευά Καρασούλου. Αυτές τις μέρες, κυκλοφόρησε και το πρώτο μας τραγούδι με τίτλο «Φρίντα», ένα τραγούδι εμπνευσμένο από την προσωπικότητα της σπουδαίας Φρίντα Κάλο αλλά και τα λόγια της.
Θα θέλατε να σημειώσετε κάτι ακόμα για την συναυλία σας στο Φεστιβάλ Ρεματιάς 2020 «Νύχτες αλληλεγγύης»;
Είναι πάντα μεγάλη η χαρά όταν πρόκειται να παρουσιάσουμε κάτι με τον Νίκο Χατζηελευθερίου. Έχουμε συνεργαστεί αρκετές φορές στο παρελθόν και τώρα, όμως, είναι πραγματικά τιμητικό να παίζουμε μαζί με τους Guitarte Ensemble, αυτό το σύνολο σπουδαίων μουσικών αλλά και πολύ εκλεκτών κλασικών κιθαριστών για τα τραγούδια αυτά, τα οποία πρέπει να πούμε ότι δυστυχώς, δεν έχουμε τη δυνατότητα να ακούμε συχνά και αναφέρομαι στη μελοποίηση του Καββαδία από τους Ξέμπαρκους. Για εμάς όλο αυτό το υλικό ήταν μια έκπληξη, καθώς ανακαλύπτοντας τον ήχο των Ξέμπαρκων, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως αν ο ίδιος ο Καββαδίας μελοποιούσε τους στίχους του, το αποτέλεσμα θα ήταν κάπως έτσι. Χωρίς, βέβαια, να μειώνουμε την αξία του σπουδαίου υλικού που μας έχει αφήσει ο Θάνος Μικρούτσικος, αλλά και τόσοι άλλοι καταξιωμένοι συνθέτες πάνω στο έργο του ποιητή. Όποιος γνωρίζει τη δουλειά των Ξέμπαρκων ή την αναζητήσει, νομίζω θα καταλάβει ακριβώς τι εννοώ.
Πληροφορίες παράστασης
«Ξέμπαρκοι καιροί. Ήχοι εξόριστοι»
Φεστιβάλ Ρεματιάς 2020 «Νύχτες αλληλεγγύης»
Πού: Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς: Πεζόδρομος Προφήτη Ηλία, Χαλάνδρι
Πότε: Κυριακή 26 Ιουλίου 2020, Ώρα έναρξης 21.00
Δελτία εισόδου θα προμηθεύονται οι θεατές από τον ιστότοπο Viva.gr
*Αντί εισιτηρίου στις παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο προαιρετική συνεισφορά σε τρόφιμα, φάρμακα, σχολικά και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου, το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Χαλανδρίου και για τις δομές αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.
Στο Θέατρο της Ρεματιάς υπάρχουν οριοθετημένες θέσεις για ανάπηρα και εμποδιζόμενα πρόσωπα, ύστερα από πρωτοβουλία της Κίνησης Αναπήρων Καλλιτεχνών, καθώς και τουαλέτα αναπήρων.
Η πρόσβαση για άτομα με κινητική αναπηρία είναι δυνατή με αυτοκίνητο μέχρι το χώρο του θεάτρου όπου υπάρχουν δύο θέσεις στάθμευσης αναπηρικών οχημάτων.