Θανάσης Τσαλταμπάσης: «Νομίζω ότι ο κόσμος θα διαθέσει χρήματα για καλή ψυχαγωγία»

«Περίπατος» στην Επίδαυρο με τον Βασίλη Παπαβασιλείου
4 Ιουλίου 2020
«Ο Ραφτάκος των λέξεων» επιστρέφει για πέντε παραστάσεις
7 Ιουλίου 2020
«Περίπατος» στην Επίδαυρο με τον Βασίλη Παπαβασιλείου
4 Ιουλίου 2020
«Ο Ραφτάκος των λέξεων» επιστρέφει για πέντε παραστάσεις
7 Ιουλίου 2020

Ο Θανάσης Τσαλταμπάσης στην παράσταση του έργου «Art».

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Πρωταγωνιστεί σε μια κωμωδία και παράλληλα είναι σε συζητήσεις για δύο θεατρικές παραστάσεις που θα ανέβουν τον χειμώνα, μια τηλεοπτική σειρά και μια κινηματογραφική ταινία. Ο Θανάσης Τσαλταμπάσης υποδύεται έναν εκ των τριών φίλων οι οποίοι με αφορμή έναν λευκό πίνακα αρχίζουν να ξεσκεπάζουν προβλήματα της φιλίας, του γάμου, της τέχνης, του χωρισμού, του έρωτα και της προδοσίας, στην παράσταση του έργου «Art» της Γιασμίνα Ρεζά η οποία ξεκινάει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα μετά από δύο χρόνια επιτυχίας στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Στη νέα καλοκαιρινή διαδρομή του «Art» που θα κάνει πρεμιέρα στις 15 Ιουλίου στο Θέατρο Πέτρας, τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Σταμάτης Φασουλής, που είχε μεταφράσει και παρουσιάσει το έργο πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1998.
 

 

«Σε αυτό το έργο της Γιασμίνας Ρεζά δεν υπάρχει σωματική επαφή ανάμεσα στους ηθοποιούς, ωστόσο λόγω της κατάστασης με τον Covid-19 τσεκαριζόμαστε όλοι κάθε εβδομάδα» λέει ο Θανάσης Τσαλταμπάσης. «Είμαστε ένας ολιγομελής θίασος με τρεις ηθοποιούς και κάπως έτσι βλέπω ότι κινούνται φέτος τα πράγματα και με άλλους συναδέλφους που συμμετέχουν σε ολιγομελής θιάσους. Έχουμε τα αντισηπτικά μας, δεν ανοίγουμε το κλιματιστικό κατά τη διάρκεια των προβών για να μην έχουμε τον ίδιο αέρα, τέτοια μικροπράγματα κάνουμε χωρίς υπερβολές αλλά με βάσει τις οδηγίες που έχουν δοθεί για την προστασία όλων μας. Είμαστε προσεκτικοί αλλά και ανθρώπινοι».

«Είναι για όλους μας είναι ένα στοίχημα» συνεχίζει ο ηθοποιός που το χειμώνα αναμένουμε να δούμε σε μια παράσταση για ενήλικες και άλλη μια για παιδιά. «Τα ανοιχτά θέατρα άνοιξαν την 1η Ιουλίου με επιτρεπόμενη πληρότητα 75% χωρίς διάλειμμα και πιστεύω ότι ο κόσμος θέλει να βγει έξω, το δείχνει ήδη καθώς πηγαίνει βόλτες βέβαια δεν ξέρω αν θα διαθέσει χρήματα και για ψυχαγωγία. Νομίζω ότι ο κόσμος θα διαθέσει χρήματα για καλή ψυχαγωγία, καθώς και το ποσό για το εισιτήριο δεν είναι πολύ μεγάλο. Η περιοδεία μας ξεκινάει στις 15 Ιουλίου με πρώτο σταθμό το Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη. Πρόκειται για μια κωμωδία ανάμεσα σε τρεις φίλους,  τρεις πολύ διαφορετικούς χαρακτήρες τον Ιβάν, τον Μαρκ και τον Σερζ. Με έναυσμα έναν άσπρο, ολόλευκο πίνακα που αγοράζει ένας από τους τρεις  -τον οποίο και χρυσοπληρώνει- γίνεται η αφορμή  για να βγουν πολλά στη φόρα για μια πολύ ωραία κωμωδία και όχι μόνο. Το έργο είναι πολύ έντεχνα γραμμένο από τη Γιασμίνα Ρεζά, μια σύγχρονη Γαλλίδα συγγραφέα και είναι ένα πολύ δυνατό έργο που παίζεται παγκοσμίως, μαζί με και κάποια άλλα έργα της. Δεν είναι τυχαίο που ανεβαίνει σε τόσες χώρες, γιατί δεν στηρίζεται στο αστείο της κάθε χώρας και σε ανεκδοτολογικού τύπου αστεία. Η κωμωδία βγαίνει μέσα από την κατάσταση και αυτή η κατάσταση προκύπτει από τη γερή φιλία αυτών των τριών ανδρών, κάτι που ίσχυε, ισχύει και θα ισχύει πάντα σε κάθε χώρα και σε κάθε γωνιά. Φίλοι θα υπάρχουν, οπότε και το έργο θα έχει πάντα δύναμη».

 

Ο Θανάσης Κουρλαμπάς, ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης και ο Θανάσης Τσαλταμπάσης πρωταγωνιστούν στην παράσταση του έργου «Art» που σκηνοθετεί ο Σταμάτης Φασουλής.

 

«Η συνεργασία μου σε αυτή την παράσταση είναι απίθανη, ειδικά με τον Σταμάτη (Φασουλή) που ήθελα πολύ να δουλέψω μαζί του. Είναι η πρώτη φορά που δουλεύουμε μαζί και η πρώτη φορά που τον γνώρισα δια ζώσης. Είναι μεγάλη ευτυχία για μένα να με σκηνοθετεί ένας από τους λίγους θεατρανθρώπους που κατά τη γνώμη μου έχουμε στη χώρα μας, με απίστευτες γνώσεις και φαντασία, όρεξη για τη δουλειά του, από τον οποίο έχω να κερδίσω και σαν άνθρωπος και σαν καλλιτέχνης. Φυσικά χαίρομαι και για τη συνεργασία με τους δύο συναδέλφους μου τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη και τον Θανάση Κουρλαμπά τους οποίους θαυμάζω. Υπάρχει μια χημεία και μεταξύ των τριών μας αλλά και με τον σκηνοθέτη μας και έτσι η παράσταση οδηγείται σε κάτι πολύ δυνατό. Γιατί όσο επαγγελματίας και να είναι κανείς, η χημεία είναι το στοιχείο που κάνει τα πράγματα να γίνονται ακόμα πιο εκρηκτικά στο θέατρο. Η κωμωδία είναι ένα είδος που με αφορά και με ενδιαφέρει. Έχω συνειδητοποιήσει την κλίση μου σε αυτήν από μικρός και αυτό ήταν καλό για μένα γιατί όσα χρόνια είμαι ηθοποιός την εξασκώ, την βελτιώνω, μελετάω και δεν θα τελειώσει και ποτέ αυτή η μελέτη βέβαια γιατί είναι και πολύ ιντριγκαδόρικη. Μου αρέσουν τα καλά, τα ωραία έργα είτε είναι κωμικά είτε δραματικά και συνήθως όσα εμπεριέχουν και την κωμωδία και το δράμα. Το “Art” έχει βάση την κωμωδία, αλλά επειδή -όπως είπα και στην αρχή- μια κωμωδία στηρίζεται στις καταστάσεις πολλές φορές οι καταστάσεις είναι και έντονα δραματικές, έστω και αν αυτό κρατάει λίγο. Μου αρέσει αυτή η εναλλαγή και αισθάνομαι ότι η ύπαρξη του δράματος τονίζει την κωμωδία και τούμπαλιν. Έτσι λοιπόν, θα επιλέξω ένα έργο σύμφωνα με το κείμενο και με τους ανθρώπους που θα συνεργαστώ. Δεν θα πορευτώ με κλειστά μάτια για να κάνω έναν ρόλο που έχω απωθημένο ή ένα κείμενο μη γνωρίζοντας τους συνεργάτες ή αν νιώσω ότι δεν ταιριάζω με αυτούς, ούτε θα πάω σε ένα κείμενο που νιώθω ότι είναι ρηχό επειδή μπορεί ενδεχομένως κάποιες άλλες συνθήκες να είναι καλές. Επιμένω στα κείμενα και στις καλές συνεργασίες. Για τον χειμώνα είχα κλείσει κάποιες δουλειές, ωστόσο τίποτα δεν είναι ακόμα σίγουρο, αλλά συζητάω για μια παράσταση για ενήλικες και για ακόμα μια για παιδιά. Το θέατρο για παιδιά είναι κάτι που θέλω πολύ να κάνω. Μάλιστα, αν όλα πάνε καλά, θα κάνουμε τον “Μικρό Πρίγκιπα” του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ. Συζητάω για μια τηλεοπτική σειρά, μια κινηματογραφική ταινία επίσης, αλλά είναι όλα στο πλαίσιο του θα δούμε τι θα συμβεί και τι θα γίνει βάσει της λογικής και των καταστάσεων».

 

Πληροφορίες παράστασης

«Art» της Γιασμίνας Ρεζά
Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής
Σκηνικά: Μαρία Φιλίππου

Φωτογραφίες παράστασης: Γιώργος Καβαλλιεράκης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Παύλος Σαχπεκίδης

Παραγωγή: Αθηναϊκά Θέατρα

 

Πρωταγωνιστούν: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Θανάσης Τσαλταμπάσης, Θανάσης Κουρλαμπάς.

 

 

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά

Εισιτήρια: 17  ευρώ και προπώληση 14 ευρώ

 

·         Η πρεμιέρα της παράστασης θα γίνει στις 15 Ιουλίου στο Θέατρο Πέτρας, στην Πετρούπολη και στις 17 Ιουλίου θα ακολουθήσει το Δημοτικό Θέατρο Άλσους «Δημήτρης Κιντής», στην Ηλιούπολη.
·         Το πλήρες πρόγραμμα της περιοδείας θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.