Ανοιχτή Συνέντευξη Τύπου για τη Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του Θεάτρου Πορεία

Αργύρης Ξάφης: «Ο Ξέρξης είναι από τους πιο δύσκολους χαρακτήρες που έχω κληθεί να ερμηνεύσω στο Αρχαίο Δράμα»
2 Ιουλίου 2020
«Περίπατος» στην Επίδαυρο με τον Βασίλη Παπαβασιλείου
4 Ιουλίου 2020
Αργύρης Ξάφης: «Ο Ξέρξης είναι από τους πιο δύσκολους χαρακτήρες που έχω κληθεί να ερμηνεύσω στο Αρχαίο Δράμα»
2 Ιουλίου 2020
«Περίπατος» στην Επίδαυρο με τον Βασίλη Παπαβασιλείου
4 Ιουλίου 2020

Από τη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Μία διετής Σχολή του Θεάτρου Πορεία

Μία διετής Σχολή για τη δημιουργία νέων ελληνόγλωσσων θεατρικών κειμένων και την προώθηση της νέας ελληνικής δραματουργίας  δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2019 από τους συγγραφείς Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη και Θανάση Τριαρίδη και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Θεάτρου Πορεία, σκηνοθέτη και ηθοποιό Δημήτρη Τάρλοου. Πρόκειται για τη Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του Θεάτρου Πορεία.

Την Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020 στις 13.00, στην πλατφόρμα του Zoom θα γίνει η ανοιχτή Συνέντευξη Τύπου με θέμα: Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής – Απολογισμός του πρώτου έτους 2019-2020. Στη συνέντευξη τύπου θα συμμετάσχουν επίσης ο Στρατής Πασχάλης και η θεατρολόγος Έρι Κύργια.

 

«Ο Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης και ο Θανάσης Τριαρίδης δοκίμασαν για πρώτη φορά πέρυσι ένα κύκλο διδασκαλίας συγγραφής θεατρικού έργου» λέει ο Δημήτρης Τάρλοου. «Αυτό έγινε με δύο έτη, στο ένα ήταν οι αρχάριοι και στο άλλο ήταν οι προχωρημένοι και στο τέλος της χρονιάς -η οποία ολοκληρώθηκε πριν από μερικές εβδομάδες- παραδόθηκαν 57 έργα από τα οποία τα 30 παραδόθηκαν σε μια επιτροπή που αποτελούνταν από τον Στρατή Πασχάλη, την Έρι Κύργια και εμένα. Διαβάσαμε τα έργα και ξεχωρίσαμε δέκα και από αυτά τα δέκα αποφάσισε το θέατρο Πορεία να ανεβάσει τα δύο σε επαγγελματικές παραγωγές τον Μάιο του 2021 με τον γενικό τίτλο “Νέο Αίμα”. Σ’ ένα από αυτά τα έργα θα ερμηνεύει ο Στέλιος Μάινας και θα ήθελα να σημειώσω ότι εξασφαλίζουμε πολύ καλές διανομές με εξαιρετικούς ηθοποιούς για να στηρίξουμε τη νέα ελληνική δραματουργία. Το άλλο έργο το επέλεξα εγώ προσωπικά και το έχει γράψει μια κοπέλα η οποία όταν το έγραψε πριν από μερικούς μήνες δεν είχε ενηλικιωθεί. Τώρα έκλεισε τα 18 έτη και παρέδωσε ένα έργο το οποίο θεωρώ εξαιρετικά ενδιαφέρον και θα το σκηνοθετήσω μαζί με το άλλο έργο τον Μάιο του 2021 και θα παίζονται εναλλάξ».

 

 

Στη διαδικτυακή συνάντηση θα παρουσιαστούν  τα πεπραγμένα της πρώτης χρονιάς λειτουργίας (2019-20) της Σχολής Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής.

 

Πιο συγκεκριμένα θα παρουσιαστούν:

·         Το πρόγραμμα σπουδών που ακολουθήθηκε – η φιλοσοφία του και η μεθοδολογία του.

·         Οι 30 νέοι συγγραφείς που φοίτησαν και τα 57 καινούργια έργα που έγραψαν κατά την διάρκεια της φοίτησης τους πάνω σε συγκεκριμένους πυροδοτικούς άξονες.

·         Η ιστοσελίδα της Σχολής όπου θα παρουσιάζονται, ελεύθερα για ανάγνωση, και τα 57 έργα – αλλά και 30 κινηματογραφημένα αποσπάσματα (ένα για κάθε συγγραφέα) από κορυφαίους Έλληνες ηθοποιούς.

·         Η αναγγελία των δύο έργων της Σχολής που θα ενταχτούν στο ρεπερτόριο των παραστάσεων του Πορεία για την χρονιά 2020-21.

·         Ο σχεδιασμός της Σχολής Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής για την επόμενη χρονιά (2020-21) και η προκήρυξη αιτήσεων ενδιαφέροντος για τους καινούριους σπουδαστές.

 

 

 

Πότε: Την Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020 στις 13.00, στην πλατφόρμα του Zoom (με την ευγενική υποστήριξη του Rembrandt And The Cat)

Πού: Join Zoom Meeting
Meeting ID: 998 0253 2021