Η Μυριέλλα Κουρεντή και ο Σταύρος Νικολαΐδης μιλούν για την κωμωδία «Δεν ακούω, δεν βλέπω, δεν μιλάω»

Νέα εποχή για το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής
26 Ιουνίου 2020
Η αυλή της Fabrica Athens γεμίζει με ζογκλέρ, μουσικούς, ακροβάτες, μίμους, κουκλοπαίκτες, ηθοποιούς και πολλά άλλα!
1 Ιουλίου 2020

Η Μυριέλλα Κουρεντή, ο Σπύρος Σπαντίδας, o Σπύρος Πούλης και ο Σταύρος Νικολαΐδης στην παράσταση του έργου «Δεν ακούω, δεν βλέπω, δεν μιλάω» του Γιώργου Θεοδοσιάδη. (Φωτογραφίες: Γιώργος Καλφαμανώλης).

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Είναι ο Ηρακλής και η Ελπίδα στην παράσταση του έργου «Δεν ακούω, δεν βλέπω, δεν μιλάω». Ο Σταύρος Νικολαΐδης και η Μυριέλλα Κουρεντή μιλούν στο theatermag για την κωμωδία του Γιώργου Θεοδοσιάδη που επί σειρά ετών αγαπήθηκε και απέκτησε φανατικό κοινό. Πρόκειται για τρεις φίλους (Σπύρος Πούλης, Σπύρος Σπαντίδας, Σταύρος Νικολαΐδης ) που ζουν μαζί κι αντιμετωπίζουν από κοινού τις αντιξοότητες που δημιουργεί η καθημερινότητα και οι ειδικές τους δυνατότητες. Μέχρι που κάποια στιγμή μπαίνει στη ζωή τους μια κοπέλα (Μυριέλλα Κουρεντή) γεμάτη δύναμη και αισιοδοξία, ένας άγγελος της αγάπης. Και όλα αλλάζουν ξαφνικά. Την παράσταση σκηνοθετεί ο Σπύρος Σπαντίδας και η πρεμιέρα της περιοδείας θα γίνει στις 7 Ιουλίου στο Βεάκειο.

 

 

Θα θέλατε να μας πείτε πώς ξεκίνησαν οι πρόβες, ποιο είναι το πρωτόκολλο λόγω κορονοιού και πώς νιώθετε γι’ αυτόν τον διαφορετικό τρόπο δουλειάς;

Σταύρος Νικολαΐδης: Πρόβες σε ανοικτό χώρο, αποστάσεις όπου γίνεται, πλύσιμο χεριών, αντισηπτικά… τα κλασικά! Τι να κάνουμε, προσαρμοζόμαστε.

Μυριέλλα Κουρεντή: Οι πρόβες ξεκίνησαν προφανώς με μεγάλη προσοχή, τηρούμε τις αποστάσεις που πρέπει, πλένουμε τακτικά τα χέρια μας. Το έργο, θέλοντας και μη, σκηνοθετικά έχει κάποιες σκηνές που είμαστε πιο κοντά αλλά προσέχουμε πολύ. Το πρωτόκολλο δυστυχώς είναι αρκετά δύσκολο γιατί πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις και στους θεατές με αποτέλεσμα να μειωθεί κατά πολύ ο αριθμός των θεατών που μπορούν να παρακολουθήσουν την παράσταση. Αυτό έχει και οικονομικές συνέπειες στην παραγωγή, πολλοί νιώθουν ανασφάλεια, δεν θα γίνουν πολλές δουλειές και αυτό είναι δυσάρεστο για τον κλάδο μας. Εγώ, σε αυτόν τον διαφορετικό τρόπο δουλειάς είμαι της άποψης ότι τα πράγματα έχουν γίνει πολύ γρήγορα, και όλοι χρειαζόμαστε χρόνο για να δούμε τι συμβαίνει. Σίγουρα η τήρηση αποστάσεων στη σκηνή είναι κάτι δύσκολο. Είναι αγχωτικό. Ίσως βέβαια, όλο αυτό που συμβαίνει να είναι μια ευκαιρία για να δούμε με περισσότερη προσοχή, λεπτομέρεια και ηρεμία το θέατρο. Είμαι από τους ανθρώπους που γενικά αφήνω χρόνο στα πράγματα για να δω την πορεία τους. Νιώθω πολύ αισιόδοξη. Αν δεν αφήσουμε όλο αυτό που ζούμε να μας καταβάλλει και να περιορίσει την αγάπη που έχουμε για αυτό που κάνουμε, τότε θα βρούμε τρόπους να λειτουργούμε. Ο άνθρωπος είναι πολύ προσαρμοστικό ον.

 

 

Ποιος είναι ο ρόλος που ερμηνεύετε; Θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια;

Σταύρος Νικολαΐδης: Ο Ηρακλής με το παρατσούκλι Σπίθας είναι ο μουγγός της παρέας, ένας ρομαντικός, ευαίσθητος, αλλά και υπερκινητικός ποιητής, που όπως και οι άλλοι δυο είναι και αυτός ερωτευμένος με την Ελπίδα.

Μυριέλλα Κουρεντή: Ερμηνεύω την Ελπίδα. Στον συγκεκριμένο ρόλο το όνομα είναι και μεταφορικό. Είναι η ιδέα της ελπίδας. Μπαίνει στη ζωή των άλλων για να τους αφυπνίσει, για να τους δώσει ελπίδα, αισιοδοξία και δύναμη. Την οποία έχουμε όλοι ανάγκη. Είναι όμορφο να δίνουμε στους ανθρώπους ελπίδα και δύναμη και να προσπαθούμε να βοηθάμε ακόμη κι όταν δεν μας το ζητάνε. Αν πραγματικά μπορείς να βοηθήσεις κάποιον σου δίνει χαρά. Η Ελπίδα είναι ένας ρόλος που πραγματικά μου ταιριάζει. Έχω μια ιδιαίτερη σχέση με αυτόν τον ρόλο. Το 1997 που πρωτοείδα το έργο σε ηλικία 10 ετών θυμάμαι να βλέπω την Παναγιώτα Βλαντή να ερμηνεύει αυτό τον ρόλο και ήθελα πάρα πολύ να τον παίξω κι εγώ. Και να που μετά από τόσα χρόνια ήρθε η στιγμή. Είναι πολύ σημαντική στιγμή για εμένα.

Η ηθοποιός Μυριέλλα Κουρεντή ερμηνεύει την Ελπίδα. (Φωτογραφίες: Γιώργος Καλφαμανώλης).

 

Ποια είναι τα θέματα που πραγματεύεται το έργο;

Σταύρος Νικολαΐδης: Η φιλία, αλλά και ο ανταγωνισμός που μπορεί να προκαλέσει ο έρωτας, η αποδοχή των ανθρώπων με ιδιαιτερότητες και το πόσο καλά μπορούν αυτοί να λειτουργούν μέσα στην κοινωνία και τέλος το δικαίωμα στο όνειρο και η δύναμη και η θέληση που μπορεί να μας δώσει ο κατάλληλος άνθρωπος για να το πραγματοποιήσουμε.

Μυριέλλα Κουρεντή: Διανύουμε  μια από τις πιο δύσκολες και αβέβαιες στιγμές και η ανάγκη για ηρεμία και ξεγνοιασιά είναι πιο έντονη από ποτέ. Το έργο αυτό μας παρακινεί να γίνουμε καλύτεροι, μας επιβραβεύει αν έχουμε όνειρα, μας προβληματίζει με έναν όμορφο τρόπο. Το πιο σημαντικό είναι ότι το γέλιο που προσφέρει επουλώνει φόβους και ανασφάλειες. Μας καλεί να ανακαλύψουμε την εσωτερική μας δύναμη, την ανάγκη για κίνητρο και φυσικά την αγάπη. Νιώθω πολύ τυχερή που συνεργάζομαι με τον Σπύρο Πούλη, τον Σπύρο Σπαντίδα και τον Σταύρο Νικολαΐδη.  Θεωρώ πως η παράσταση αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να κάνουν όλοι ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα, τη ρουτίνα και το άγχος. Να θυμηθούμε όλοι πως τίποτα δεν είναι αδύνατον.

 

Ποιες σκηνές -κατά τη γνώμη σας – θα κάνουν το κοινό να γελάσει πολύ;

Σταύρος Νικολαΐδης:  Όλο το έργο είναι πολύ αστείο. Όταν το είχα δει σαν θεατής γελούσα πολύ συχνά.

Μυριέλλα Κουρεντή: Το γέλιο δεν λείπει καθόλου από αυτή την παράσταση. Νομίζω ότι από μόνη της η συνθήκη του έργου είναι αστεία, τρυφερή και έχει μια βαθιά αλήθεια. Όλοι οι ρόλοι έχουν κάποια πολύ αστεία σημεία.

 

Ο ηθοποιός Σταύρος Νικολαΐδης ερμηνεύει τον Ηρακλή. (Φωτογραφίες: Γιώργος Καλφαμανώλης).

 

Πώς ήταν η συνεργασία σας με τον Σπύρο Σπαντίδα, πώς σας έχει οδηγήσει σκηνοθετικά;

Σταύρος Νικολαΐδης: Με τον Σπύρο γνωριζόμαστε πολλά χρόνια, από τα πρώτα μας στη δουλειά, και υπάρχει αλληλοεκτίμηση. Γι΄ αυτό και στην συνεργασία μας υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη σε αυτό που κάνει ο καθένας μας.

Μυριέλλα Κουρεντή: Ο Σπύρος Σπαντίδας είναι ένας πολύ ευθύς άνθρωπος, με πολύ ωραίες ιδέες, με γνώση του τι θέλει. Ξέρει πολύ καλά το έργο. Έκανε πολύ έξυπνες αλλαγές, έφερε μεγάλη ισορροπία στο έργο. Η σκηνοθεσία του δεν είναι «τυραννική». Είναι ευτύχημα να έχεις απέναντί σου έναν άνθρωπο που ναι μεν σε σκηνοθετεί αλλά δέχεται και τις προτάσεις σου, τις ακούει. Χαίρομαι πολύ για αυτή την συνεργασία.

 

 

Ποια είναι η άποψή σας για την κωμωδία ως θεατρικό είδος;

Σταύρος Νικολαΐδης: Ο ρόλος της κωμωδίας είναι να διασκεδάζει, να ψυχαγωγεί και μέσα από το γέλιο να διδάσκει και να περνάει μηνύματα. Την αγαπάω, μου αρέσει να ακούω τους άλλους να γελούν, αλλά πάνω στη  σκηνή είναι πιο δύσκολη και πιο αγχωτική.

Μυριέλλα Κουρεντή: Υπάρχουν πολλά είδη κωμωδίας. Αλλά γενικά μπορώ να πω ως μια γενική διαπίστωση πως η κωμωδία, λόγω απαιτήσεων τόσο στο ρυθμό, στην ενέργεια, στους τονισμούς όσο και στην προσέγγισή της είναι πολύ πιο δύσκολη από κάθε άλλο είδος θεάτρου.

 

 

 

Πληροφορίες παράστασης

«Δεν ακούω, δεν βλέπω, δεν μιλάω»

Κείμενο: Γιώργος Θεοδοσιάδης
Σκηνοθεσία: Σπύρος Σπαντίδας
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Ζώης
Σκηνογράφος : Νατάσσα Παπαστεργίου
Ενδυματολόγος: Κατερίνα Ανδρικοπούλου
Φωτισμοί: Βλάσης Θεοδωρίδης
Φωτογράφος: Γιώργος Καλφαμανώλης

Παίζουν: Σπύρος Πούλης, Σπύρος Σπαντίδας, Σταύρος Νικολαΐδης, Μυριέλλα Κουρεντή

 

Εισιτήρια: 17 ευρώ, (παιδικό, φοιτητικό, ανεργίας) 13 ευρώ
Προπώληση: 13 ευρώ
Ώρα έναρξης: 21.30
Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 50 λεπτά

Προπώληση viva.gr
https://www.viva.gr/tickets/theater/pollaploi-choroi/den-akouw-de-vlepw-de-milaw/
και :
Βεάκειο: Εκδοτήρια Δημοτικού Θεάτρου, Λεωφ. Βασ. Γεωργίου, Δευτ.-Παρ.: 10.00-14.00
Ηλιούπολη Δημοτικό Θέατρο Άλσους «Δημήτρης Κιντής»: Βιβλιοπωλείο «Περί Βιβλίου»
Κηποθέατρο Παπάγου: Γραφείο Φεστιβάλ, Αναστάσεως 90, Δευτ.-Παρ.: 8.30-14.00, Κατάστημα «Δαναός», Μεσογείων 230

Πρόγραμμα περιοδείας:

7 Ιουλίου: Βεάκειο
15 Ιουλίου: Ηλιούπολη
16 Ιουλίου: Παπάγου
19 Ιουλίου: Ηράκλειο
20 Ιουλίου: Αρκαλοχώρι
21 Ιουλίου: Αγ. Νικόλαος
22 Ιουλίου: Χανιά
23 & 24 Ιουλίου: Ρέθυμνο
28 Ιουλίου: Βόλος
30 Ιουλίου: Ιωάννινα
31 Ιουλίου: Παραμυθιά
1 Αυγούστου: Πρέβεζα
2 Αυγούστου: Ηγουμενίτσα
3 Αυγούστου: Καβάσιλα